Copy

 Παρέμβαση του Πρόεδρου του ΣΕΒΕ, Δρ. Κυριάκου Λουφάκη για την σημασία του branding στις εξαγωγές*

"Το 2004 η χώρα μας απολάμβανε ένα εξαιρετικό όνομα. Όλοι εμείς που κάναμε δουλειές στο εξωτερικό αντιλαμβανόμασταν πόσες πόρτες άνοιγαν επειδή είμαστε Έλληνες. Ωστόσο, οι εξαγωγές μας δεν αυξήθηκαν γιατί δυστυχώς η προσοχή και η προσπάθειά μας στρέφονταν στην εσωτερική αγορά και όχι στη διεθνή. Η ανάπτυξη στην Ελλάδα τις προηγούμενες δεκαετίες στηρίχτηκε αποκλειστικά στην εσωτερική κατανάλωση.
 
Η οικονομική κρίση, εκτός από όλες τις δυσάρεστες συνέπειες κατέδειξε ευτυχώς σε όλους ότι το αναπτυξιακό μας μοντέλο, που στηριζόταν αποκλειστικά στην κατανάλωση, δεν μπορούσε να συνεχιστεί άλλο. Χρειαζόμαστε και την παραγωγή, αλλιώς δεν πάμε πουθενά. Βέβαια τώρα που το αντιληφθήκαμε, η εικόνα της χώρας διεθνώς έχει φτάσει στο ναδίρ. Ποτέ άλλοτε δεν έχει υπάρξει κατάρρευση εικόνας χώρας τόσο απότομα και μέσα σε μόλις μια δεκαετία, όπως συνέβη στην Ελλάδα. Ιστορικά συνέβη μόνο το 1922, στην περίοδο της μικρασιατικής καταστροφής. Από εκεί λοιπόν που ήταν τιμή μας τα προϊόντα μας να έχουν την Ελλάδα ως ονομασία καταγωγής, σήμερα είναι τεράστιο μειονέκτημα για το επιχειρείν και πρέπει διαρκώς να αποδεικνύουμε ότι «δεν είμαστε ελέφαντες». 
 
Η στασιμότητα που δείχνουν τα στοιχεία των ελληνικών εξαγωγών (χωρίς καύσιμα) το α’ τετράμηνο του 2016 είναι αναμενόμενη. Σαφώς αν δούμε τη συνολικότερη εικόνα, η αξιοπιστία της χώρας μας πλήττεται καθημερινά και συνεχίζει να προβληματίζει συνεργάτες και πελάτες στο εξωτερικό. Ωστόσο υπάρχουν και τα προβλήματα που μόνοι μας δημιουργούμε. Όπως τη μη δυνατότητα τροφοδότησης των πελατών μας on time, επειδή κλείνουν οι αρτηρίες μέσω των οποίων μπορούμε να τους προμηθεύσουμε, όπως οι δρόμοι, οι σιδηρόδρομοι και τώρα πρωτίστως τα λιμάνια. Και εξαγωγές χωρίς μεταφορές δεν γίνονται!
 
Πιστεύουμε ότι ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που πρέπει να κάνουμε ως Πολιτεία, ως χώρα, ως κράτος, είναι να βελτιώσουμε την εικόνα μας. Και αυτό βέβαια πρέπει να γίνει τόσο σε επίπεδο χώρας, όσο και σε επίπεδο επιχειρήσεων. Ένα ισχυρό country brand μεταφράζεται σε προσέλκυση επενδύσεων, τουριστών, αλλά και σε προστιθέμενη αξία για τα προϊόντα της χώρας."

*Απόσπασμα από την ομιλία του Προέδρου του ΣΕΒΕ, στην έναρξη των εργασιών του συνεδρίου Export Summit IV του ΣΕΒΕ, με θέμα “Country and Corporate Branding”. Το Export Summit IV πραγματοποιήθηκε στις 15 Ιουνίου 2016 στο ξενοδοχείο Makedonia Palace στην Θεσσαλονίκη, με τη συμμετοχή άνω των 500 επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων, ανώτατων εκπροσώπων της πολιτικής και οικονομικής ηγεσίας και ακαδημαϊκών.

Περισσότερες  πληροφορίες για το Export Summit θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του συνεδρίου στο www.exportsummit.gr , ενώ φωτογραφικό υλικό της φετινής διοργάνωσης μπορείτε να βρείτε εδώ. 

 
 
 

 

 
 


Οι επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών το διάστημα Ιανουάριος-Απρίλιος 2016


Σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ελληνικό εξωτερικό εμπόριο αγαθών και για το διάστημα Ιανουάριος-Απρίλιος 2016, οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα σημείωσαν πολύ μικρή αύξηση κατά 0,5% συγκριτικά με το α’ τετράμηνο του 2015, όταν σε αξία ανέρχονται σε €6 δις. Πρόκειται για ανακοπή της δυναμικής πορείας των εξαγωγικών επιχειρήσεων της χώρας, αφού πέρσι η αύξηση των εξαγωγών για το ίδιο διάστημα ήταν πολύ υψηλότερη, συγκεκριμένα +15,2% από το τετράμηνο 2014. Συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, οι εξαγωγές μας διαμορφώθηκαν σε αξία σε €7,8 δις, μειωμένες κατά 7,5% από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα στοιχεία για τις εισαγωγές χωρίς καύσιμα δείχνουν σημαντική αύξηση κατά 9,6% ή κατά €1 δις. συμβάλλοντας σημαντικά στη διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος κατά 20,8%, το οποίο σε αξία υπολογίζεται σε €5,8 δις.

 
Κλαδικά, μεταξύ των κυριότερων ομάδων προϊόντων και εκτός καυσίμων, μεγαλύτερες πιέσεις το α’ τετράμηνο 2016 δέχτηκαν τα κύρια βιομηχανικά προϊόντα, οι πρώτες ύλες και τα λίπη-έλαια, με αποτέλεσμα αντίστοιχα οι τάσεις να διαμορφωθούν σε πτώση κατά 6,8%, 13% και 12% αντίστοιχα. Η ανοδική πορεία στις εξαγωγές τροφίμων συνεχίστηκε και τον Απρίλιο 2016, με την αξία τους να υπολογίζεται σε €1,3 δις. συνολικά στο τετράμηνο (μερίδιο 21,6%), αυξημένη κατά 9,6% από το αντίστοιχο περυσινό διάστημα, ενώ ενισχύθηκαν οι διεθνείς πωλήσεις και στους κλάδους: ποτά-καπνά (+12,4%), μηχανήματα (+5,6%), διάφορα βιομηχανικά (+10,6%) και χημικά προϊόντα (+2,4%).

  
 

Εξελίξεις στις Διεθνείς Αγορές: Highlights


 
  • Μετά την έκβαση του δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία υπέρ του Brexit, η στερλίνα υποχώρησε σημαντικά, φτάνοντας μάλιστα στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1985
 
  • Ανάπτυξη της τάξης του 1,1% εμφάνισε στο α’ τρίμηνο του έτους, η αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.
 
  • Στη Γερμανία ο Ifo Business Climate Index το Μάιο 2016 βελτιώθηκε σημαντικά στις 108,7 μονάδες
 
  • Στη Γαλλία η οικονομία της χώρας το α’ τρίμηνο του 2016 αναπτύχθηκε κατά 0,6% συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015
 
  • Στην Τουρκία η Κεντρική Τράπεζα προχώρησε για ένα ακόμα μήνα στη μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 0,5% στο 9%.
 

Trade Confidence Index ΣΕΒΕ – DHL / 1o τεύχος


Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και η εταιρία DHL, Μέλος του ΣΕΒΕ, ένωσαν τις δυνάμεις τους και προχώρησαν στην κατάρτιση του «Trade Confidence Index ΣΕΒΕ – DHL». Η υλοποίηση του project έγινε από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών & Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, με Επιστημονικό Σύμβουλο τον Καθηγητή Ιωάννη Χατζηδημητρίου, Πρόεδρο του Τμήματος  Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων και Διευθυντή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στις Διεθνείς Επιχειρηματικές Δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πρώτης έρευνας που πραγματοποιήθηκε στο διάστημα 01-15/04/16, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που συνεχίζει να επιδεινώνεται και τις προβλέψεις να δίνουν μικρή ενίσχυση της ύφεσης για την Ελλάδα το 2016, οι εξαγωγείς παρουσιάζονται προβληματισμένοι και ανήσυχοι.
 

Συγκεκριμένα, το 47% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι αναμένει επιδείνωση των εγχώριων οικονομικών συνθηκών, με κύριους παράγοντες αβεβαιότητας την επιβολή νέων περιοριστικών δημοσιονομικών μέτρων και την ύφεση της ελληνικής οικονομίας. Αντίστοιχα, οι εξαγωγείς, σε ποσοστό 42%, εκτιμούν ότι το διεθνές περιβάλλον θα επιδεινωθεί το προσεχές τρίμηνο, επισημαίνοντας ως βασικότερους λόγους ανησυχίας την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, τη μείωση της ρευστότητας από τις Κεντρικές τράπεζες και τη μειωμένη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες.
 
Από την άλλη πλευρά, σε ό,τι αφορά τα «του οίκου τους», οι εξαγωγικές επιχειρήσεις δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξες. Συγκεκριμένα, το 38% εξ αυτών δηλώνει ότι αναμένει ενίσχυση των εγχώριων πωλήσεών του το 2ο τρίμηνο 2016, με πρωταρχικό λόγο την εποχική ζήτηση, ενώ μόλις το 17% αναμένει πτώση πωλήσεων στην εσωτερική αγορά.
 
Μεγαλύτερη αισιοδοξία παρουσιάζεται στις προβλέψεις για τις διεθνείς πωλήσεις, με το 93% των επιχειρήσεων να εκτιμά ότι θα αυξηθούν ή θα παραμείνουν σταθερές. Μάλιστα, το 46% εκτιμά ότι οι εξαγωγές τους θα αυξηθούν κυρίως λόγω της στρατηγικής διεθνούς επέκτασης της επιχείρησης και της εξεύρεσης νέων πελατών, αλλά και λόγω αυξημένης ζήτησης για το προϊόν τους. Κλαδικά, τις καλύτερες προσδοκίες για άνοδο εξαγωγών παρουσιάζουν τα δομικά, με το 60% να προσδοκά ενίσχυση το 2ο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Υψηλά είναι τα ποσοστά των αισιόδοξων εκτιμήσεων και από τους κλάδους των τροφίμων-ποτών, των νωπών αγροτικών και των χημικών-πλαστικών.
 
Στο θέμα επικαιρότητας, που για το 2ο τρίμηνο 2016 είναι η ρευστότητα, το μεγαλύτερο μέρος των ερωτηθέντων (67%) εκτιμά ότι η ρευστότητα της επιχείρησης θα παραμείνει αμετάβλητη. Μάλιστα το 21% των εξαγωγέων εκτιμά ότι η ρευστότητα της επιχείρησης θα ενισχυθεί, ενώ μόλις το 12% δηλώνει ότι αναμένει επιδείνωση. Η επίτευξη συμφωνίας στο πρόσφατο Eurogroup και το «κλείσιμο» της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος αναμένεται να επαναφέρει την κατ’ εξαίρεση αποδοχή των ομολόγων έκδοσης ή εγγύησης του ελληνικού δημοσίου ως ενέχυρα (waiver), δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για απευθείας χαμηλού κόστους χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Η πρόσβαση αυτή των τραπεζών σε κεφάλαια θα πρέπει να οδηγήσει σε αύξηση της καθαρής ροής χρηματοδότησης προς τον ιδιωτικό τομέα και στη μείωση των επιτοκίων των χορηγήσεων.

 


Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 01/04/16 – 15/04/16 σε επιλεγμένο δείγμα 250 εξαγωγικών επιχειρήσεων από όλη τη χώρα (οι 243 ανταποκρίθηκαν). Για τη διεξαγωγή της έρευνας έγιναν τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Το δείγμα περιλαμβάνει εξαγωγικές επιχειρήσεις, με ετήσιο τζίρο πάνω από €1.000.000 από πρωτογενή παραγωγή, βιομηχανία και εμπόριο.

Μπορείτε να κατεβάσετε το συνολικό report και το infographics από τους παρακάτω συνδέσμους:

 

 

Νέα μείωση κατά 2% για το ρυθμό χρηματοδότησης  του εγχώριου ιδιωτικού τομέα το Μάιο 2016, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ


Στο -2,0%, από -1,9% τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε τον Μάιο του 2016 o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ειδικότερα, η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 357 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 156 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. 

Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Μάιο του 2016, ήταν αρνητική κατά 68 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 85 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,2%, από  1,1% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -0,7%, από -0,6% τον Απρίλιο του 2016 και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 70 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 142 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο -8,7% το Μάιο του 2016, από -7,7% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 2 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 57 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων

Tο Μάιο του 2016, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 14 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 46 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,5%, από -1,3% τον προηγούμενο μήνα.


   
Τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, σχόλια, ή προτάσεις βελτίωσης του "ΙΕΕΣ Monthly Export Report" μπορείτε να αποστείλετε με e-mail στο info@seve.gr
ΣΕΒΕ – Πλατεία Μοριχόβου 1, 546 25 Θεσσαλονίκη Τ.Θ. 10709, 541 10 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 535 333, F: 2310 543 232 e-mail: info@seve.gr, Internet: www.seve.gr