Copy

 

                   

Monthly Export Report  02

 

 

Το  ερευνητικό «Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών» (ΙΕΕΣ) ιδρύθηκε το 1990 από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος – ΣΕΒΕ.
Ο ΣΕΒΕ αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο σύνδεσμο επιχειρήσεων με διεθνή δραστηριότητα και το σημαντικότερο εκφραστή της εξωστρέφειας στην Ελλάδα. Αριθμεί πάνω από 600 μέλη από όλη την ελληνική επικράτεια και από όλους τους κλάδους δραστηριότητας.

 
 
Κάμψη των ελληνικών εξαγωγών κατά 4,2% το επτάμηνο 2014 -
Ελληνικό εξωτερικό εμπόριο, Ιαν-Ιουλ 2014 - Αγορές και Κλάδοι
Τι πρέπει να ισχύσει στις ενισχύσεις της περιόδου 2014-2020 βάσει των επιδόσεων των ελληνικών επιχειρήσεων
Θέσεις & Προτεινόμενες δράσεις στο πλαίσιο του νέου ΕΠΑΝΕΚ από τον ΣΕΒΕ
Περαιτέρω μείωση των χορηγήσεων δανείων στις επιχειρήσεις τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ
 
 
Σε συνέχεια των δύο προηγούμενων ιδιαίτερα επιτυχημένων διοργανώσεων Export Summit, ο ΣΕΒΕ για το 2014 διοργανώνει το EXPORT SUMMIT IΙI με θέμα τους Μηχανισμούς Χρηματοδότησης των Εξαγωγικών επιχειρήσεων (Financing Exporting Firms). 
 
Η φετινή διοργάνωση θα λάβει χώρα στην Αθήνα, την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου 2014, στον συνεδριακό χώρο «Θεόδωρος Καρατζάς» στο κτίριο της Εθνικής Τράπεζας και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ενώ παράλληλα υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ).
 
Το Συνέδριο απευθύνεται σε επιχειρηματίες, στελέχη επιχειρήσεων και τραπεζικών ιδρυμάτων, εκπροσώπους οργανισμών και φορέων και κυβερνητικά στελέχη.
 
Το Export Summit θα πλαισιωθεί για άλλη μία φορά με εκπροσώπους και ομιλητές από τους σημαντικότερους φορείς του εξωτερικού, όπως το International Chamber of Commerce, το UK Institute of Export, τον IFC (International Financial Corporation), τον οργανισμό Finest S.p.A., την Oliver Wyman, το World Trade Organization, τoν χρηματοπιστωτικό οργανισμό Northstar, κ.α.
 
Μην χάσετε την ευκαιρία να συμμετάσχετε* στο Συνέδριο–θεσμό που οργανώνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος - ΣΕΒΕ, ο δυναμικότερος εξαγωγικός φορέας στην χώρα μας!
 
Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, επικοινωνήστε στο 2310 535 333.

*Η συμμετοχή στο συνέδριο είναι ΔΩΡΕΑΝ. Κάθε δήλωση συμμετοχής είναι προσωπική και ο αριθμός συμμετοχών είναι περιορισμένος. Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

Κάμψη των ελληνικών εξαγωγών κατά 4,2% το επτάμηνο 2014


Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την ανάλυση του ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ για το επτάμηνο του τρέχοντος έτους, οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών κατέγραψαν πτώση κατά 4,2%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, (συμπεριλαμβανομένου των πετρελαιοειδών).
 
Αντίθετα, οριακή αύξηση κατά 1,6% σημείωσαν οι εισαγωγές (συμπ. των πετρελαιοειδών), ξεπερνώντας τα 27,4 δις ευρώ. Έτσι, η αξία του εμπορικού ελλείμματος διαμορφώθηκε στα €12 δις. ευρώ, αυξημένο σε ετήσια βάση κατά 9,3%.
 
 

Κατανομή εξαγωγών ανά βασικό Κλάδο
 
Η πτώση των εξαγωγών στο εξεταζόμενο διάστημα προήλθε κυρίως από τον κλάδο των καυσίμων (-6,9%) και τον κλάδο των αγροτικών προϊόντων (-11,4%), ενώ μικρή αύξηση κατέγραψαν οι εξαγωγές των βιομηχανικών προϊόντων, με αιχμή κυρίως τα χημικά. Να σημειωθεί, ότι διατηρείται η έντονη κάμψη στις πωλήσεις ελληνικού ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές (-66,7%), ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι εξαγωγές σε ποτά – καπνά (-8%).
 
 

Οι κυριότερες εξαγωγικές αγορές
 
Κυριότερος εξαγωγικός εταίρος της χώρας για το επτάμηνο του 2014 παραμένει η Τουρκία, με τις εξαγωγές μας όμως να καταγράφουν κάμψη σε σχέση με το 2013 προς το συγκεκριμένο προορισμό της τάξης του 3%. Παραδοσιακά στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι αγορές της Ιταλίας και της Γερμανίας με τις εξαγωγές στο εξεταζόμενο διάστημα να ανέρχονται σε 1,45 και 1 δις ευρώ, αντίστοιχα. Το τρέχον έτος δείχνει να ομαλοποιείται η κατάσταση με την αγορά της Κύπρου, καθώς οι εξαγωγές μας προς τη συγκεκριμένη αγορά σταδιακά επανακάμπτουν μετά και την τραπεζική κρίση στη γείτονα. Αυξητικές τάσεις επίσης καταγράφονται στις αραβικές αγορές, καθώς τόσο οι εξαγωγές προς την Αιγύπτο, όσο και προς τη Σαουδική Αραβία καταγράφουν ικανοποιητική αύξηση, 39% και 60% αντίστοιχα. Αντίθετα κάμψη καταγράφεται στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ.
 
 
 
 

Τι πρέπει να ισχύσει στις ενισχύσεις της περιόδου 2014-2020 βάσει των επιδόσεων των ελληνικών επιχειρήσεων

Οι τομείς επιδόσεων που ενδιαφέρουν είναι η παραγωγή, οι πωλήσεις (κύκλος εργασιών), η κερδοφορία, η απασχόληση, η διεθνοποίηση, η ενσωμάτωση καινοτομίας


   
  • H ενίσχυση στις επιχειρήσεις δεν μπορεί παρά να έχει ως κεντρικό στόχο την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής.
 
  • Η χωρική διάσταση της αποβιομηχάνισης πρέπει να ληφθεί υπόψη στο σχεδιασμό των ενισχύσεων.
 
  • Να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις πραγματικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις (10-50) και σε αυτές που έχουν μια σημαντική παρουσία
 
  • Απαραίτητη η δημιουργία περισσότερων προγραμμάτων με στόχευση στη διεθνοποίησή των επιχειρήσεων. Πρέπει να σχεδιαστούν προγράμματα «ομπρέλα», τα οποία θα παρέχουν εργαλεία ολοκληρωμένης υποστήριξης για πρόσβαση σε νέες αγορές στις επιχειρήσεις.
 
  • Θα πρέπει να επιδιωχθεί διασπορά κινδύνου, μια επαναστόχευση και διαφοροποίηση των εξαγωγικών στόχων, σε αγορές πιο ώριμες, με χαμηλότερο ρίσκο και ενδεχομένως με υψηλότερες αποδόσεις όπου τα ελληνικά προϊόντα έχουν ζήτηση.
 
  • Οι εξαγωγές απαιτούν γνώση, προγραμματισμό και ιδιαίτερη προσοχή στις επιλογές των αγορών στόχων. Για αυτό και απαιτείται σε ετήσια βάση να υπάρχει στρατηγική κλαδική ανάλυση των εξαγωγών αλλά και σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.
 
  • Είναι αναγκαία η ενσωμάτωση της έρευνας, της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία ως παράγοντας ανάπτυξης κατά τον σχεδιασμό των προγραμμάτων
 
 
 
Θέσεις / Προτάσεις ΣΕΒΕ στο πλαίσιο του νέου ΕΠΑΝΕΚ
 

Με βάση και τα πορίσματα των αξιολογήσεων, ο ΣΕΒΕ έχει καταλήξει στις παρακάτω προτάσεις για το νέο ΕΠΑΝΕΚ:
 
1. Ανάγκη για ξεκάθαρη συνολική πολιτική για τις ΜΜΕ η οποία αποτυπώνεται μέσω των 9 κλάδων προτεραιότητας, με παρεμβάσεις που
  • θα στοχεύουν στην κερδοφορία: κόστος επένδυσης, παραγωγής με ισχυρή έμφαση στις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης (2/3 των αποδεκτών δεν έκαναν χρήση)
  • θα έχουν ως προτεραιότητα την ενίσχυση των εξαγωγών, της μεταποίησης και την αντιμετώπιση εισαγωγικής διείσδυσης
2. Απλοποίηση προγραμμάτων, με καταλληλότερη διαδικασία τύπου «καλαθιού ενισχύσεων», χρονικά «ανοιχτή»
 
3. Επικέντρωση σε εξωστρεφείς επιχειρήσεις με ένταξη των παραγωγικών φορέων στο σχεδιασμό/ υλοποίηση των δράσεων και δυνατότητα για κατά αντικείμενο ανάθεση μερών του προγράμματος σε εξειδικευμένους φορείς.
 
4. Επικέντρωση στη μεταποίηση και την παραγωγή
 
5. Ανάγκη χρηματοδότησης δράσεων που απαιτούν κεφάλαιο κίνησης και όχι μόνο επένδυση
 
6. Ουσιαστική εφαρμογή της εταιρικής σχέσης με την ενεργό συμμετοχή αξιόπιστων φορέων εξωστρέφειας στο στάδιο εξειδίκευσης και υλοποίησης του προγράμματος
 
7. Επιλογή του ΕΦΕΠΑΕ ως φορέα διαχείρισης του προγράμματος, καθώς διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και τεχνογνωσία, τις αναγκαίες υλικοτεχνικές υποδομές και τους ανθρώπινους πόρους υψηλής εμπειρίας στη διαχείριση ενισχύσεων.


 

 
 
Συγκεκριμένες προτεινόμενες Δράσεις για το νέο ΕΠΑΝΕΚ από τον ΣΕΒΕ
 
 

1. Ενέργειες για την άμεση στήριξη των επιχειρήσεων

1.1 Μετατροπή του Προγράμματος «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα» σε ανοιχτό πρόγραμμα, με τη διασφάλιση των σχετικών ικανών πόρων, ώστε οποιοσδήποτε να μπορεί να καταθέτει φάκελο για το πρόγραμμα όποτε το επιθυμεί.
 

1.2 Πρόγραμμα τύπου «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα» για τα αγροτικά προϊόντα Α’ μεταποίησης (ΥΠΑΑΤ). Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις άυλες δαπάνες και ιδιαίτερα στις δαπάνες προβολής και προώθησης των προϊόντων στις αγορές τρίτων χωρών

 

1.3 Επανασχεδιασμός του προγράμματος «Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα» με έμφαση στην  υποστήριξη των δυνητικά εξαγωγικών επιχειρήσεων που θέλουν να διεθνοποιηθούν


 

2. Δράση Προχρηματοδότησης Εξαγωγικών Επιχειρήσεων
 

2.1. Προχρηματοδότηση Εξαγωγικών επιχειρήσεων με Εγγυοδοσία του Ελληνικού Δημοσίου. Στόχος της δράσης είναι η παροχή προς τις Εξαγωγικές επιχειρήσεις των απαραίτητων κεφαλαίων με μειωμένο χρηματοοικονομικό κόστος λόγω παροχής εγγυοδοσίας από το Ελληνικό Δημόσιο για σκοπούς όπως αγορά α’ υλών από εσωτερικό/ εξωτερικό, στήριξη παραγωγικής διαδικασίας.


2.2 Χρηματοδότηση εφοδιαστικής αλυσίδας με Εγγυοδοσία του Ελληνικού Δημοσίου. Η δράση θα προσφέρεται στις συμμετέχουσες Τράπεζες για να στηρίξει τους Έλληνες εξαγωγείς και τους προμηθευτές τους, χρηματοδοτώντας τις επιχειρηματικές απαιτήσεις. Με αυτό τον τρόπο θα διοχετευθεί ρευστότητα στην αγορά και θα προσφερθεί στους Έλληνες προμηθευτές εξαγωγικών επιχειρήσεων και ιδιαιτέρως σε Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις πρόσβαση σε κεφάλαια με ανταγωνιστικό κόστος.
 

2.3 Προχρηματοδότηση Επενδυτικών Σχεδίων Επιχειρήσεων. Σε σχέση με την παραπάνω πρόταση για προχρηματοδότηση κεφαλαίων κίνησης με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου θα μπορούσε κάτι ανάλογο να συμβεί με τα επενδυτικά σχέδια των επιχειρήσεων που θα εντάσσονται στο πρόγραμμα για την εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.

2.4 Ταμείο Υποστήριξης Εξαγωγικών Επιχειρήσεων (Export Fund). Στόχος της δράσης είναι η δημιουργία ενός Κεφαλαίου ύψους τουλάχιστον €10 εκατ., το οποίο θα παρέχει χρηματοδοτική στήριξη σε εξαγωγικές επιχειρήσεις, ώστε να πετύχουν στόχους της στρατηγικής τους ανάπτυξης που αφορούν στην διείσδυση της κάθε επιχείρησης στις διεθνείς αγορές, με μεσοπρόθεσμο ορίζοντα 1-3 έτη.

 
2.5 Μικροπιστώσεις επιχειρήσεων. Στην Ελλάδα υπάρχει ένα διαχρονικό χάσμα στον τομέα των μικροπιστώσεων (microfinance), το οποίο αποτελεί ένα ιδιαίτερα διαδεδομένο εργαλείο ανάπτυξης και περιορισμού της ανεργίας στην Ε.Ε. απαιτείται η ρύθμιση του θεσμικού πλαισίου ώστε να καταστεί δυνατή η αξιοποίηση του θεσμού και στην Ελλάδα και η συμπερίληψη των μικροπιστώσεων στις δράσεις του ΕΠΑΝΕΚ για τη στήριξη της χρηματοδότησης.
3. Ολοκληρωμένες υπηρεσίες για στήριξη εξαγωγών

3.1 Παροχή πληροφοριών για κλάδους & αγορές
3.2 Προετοιμασία δυνητικών πελατολογίων
3.3 Εκπαίδευση Export Coaches
3.4 Συναντήσεις συμβουλευτικής εξαγωγών
3.5 Εκπόνηση Επιχειρησιακών Σχεδίων Εξαγωγών
3.6 Πρόγραμμα ενίσχυσης φορέων για εκπόνηση επιχειρηματικών σχεδίων εξωστρέφειας4. WOLDWIDE CONCEPT : Πιστοποιημένη Κατάρτιση στις Εξαγωγές -
Σήμα Κατατεθέν στην ΕΕ

 

To ITM Worldwide Concept πρόκειται για ένα πρόγραμμα Κατάρτισης Δια Βίου Μάθησης για την παροχή πιστοποιημένης κατάρτισης πάνω στις εξαγωγές. Η πιστοποιημένη κατάρτιση ITM Worldwide έχει υιοθετηθεί από πολλούς οργανισμούς και είναι αναγνωρισμένη από το ΙΑΤΤΟ (Διεθνής Σύνδεσμος Οργανισμών Εμπορικής Κατάρτισης) που διαθέτει μέλη σε όλες τις ηπείρους. Είναι σχεδιασμένο να «οικοδομήσει» και να προάγει τη διεθνοποίηση των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παρέχοντας εξειδικευμένες γνώσεις και δικτύωση, στοιχεία απαραίτητα για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων διεθνώς.
 
Το ITM Worldwide Concept ξεκίνησε το 2007, έχει ήδη καταρτίσει πάνω από 1.500 στελέχη ΜΜΕ σε Ευρώπη, Καραϊβική και Νότιο Αφρική σε συνεργασία με οργανισμούς υποστήριξης του Διεθνούς Εμπορίου.
 
Σύμφωνα με σχετική ανάλυση που έλαβε χώρα στη Σουηδία, ένας απόφοιτος του προγράμματος αυξάνει από €500.000 έως 1 εκατ. τα κέρδη της εταιρείας από την εξαγωγική δραστηριότητα. Επίσης, δημιουργούνται περίπου 2 με 3 νέες θέσεις εργασίας στην εταιρεία.

 

Περαιτέρω μείωση των χορηγήσεων δανείων στις επιχειρήσεις τον Αύγουστο, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος

Η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα τον Αύγουστο μειώθηκε κατά 3,5%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2013.

Πιο αναλυτικά, η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Αύγουστο του 2014, ήταν αρνητική κατά 195 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής να διαμορφωθεί σε -4,6%, από -4,9% τον Ιούλιο του 2014.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε σε -4,4%, από -4,8% τον προηγούμενο μήνα και η καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 123 εκατ. ευρώ


   
ΣΕΒΕ – Πλατεία Μοριχόβου 1, 546 25 Θεσσαλονίκη Τ.Θ. 10709, 541 10 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 535 333, F: 2310 543 232 e-mail: info@seve.gr, Internet: www.seve.gr