Copy

 

                   

Monthly Export Report  23Oct 2016 

     Αφιέρωμα Έρευνα ΙΕΕΣ:  Χαρτογράφηση της  εξαγωγικής δραστηριότητας  της Ελλάδας, ανά περιφέρεια  και ανά νομό 2011-2015

 

Το  ερευνητικό «Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών» (ΙΕΕΣ) ιδρύθηκε το 1990 από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος – ΣΕΒΕ.
Ο ΣΕΒΕ που το 2015 έκλεισε τα 40 χρόνια από την ίδρυση του (1975), αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο σύνδεσμο επιχειρήσεων με διεθνή δραστηριότητα και το σημαντικότερο εκφραστή της εξωστρέφειας στην Ελλάδα. Αριθμεί πάνω από 600 μέλη από όλη την ελληνική επικράτεια και από όλους τους κλάδους δραστηριότητας.

 
 Σχόλιο του Προέδρου του ΣΕΒΕ, Δρ.Κυριάκου Λουφάκη για την έρευνα των περιφερειακών στοιχείων ελληνικών εξαγωγών του ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ

Έρευνα ΙΕΕΣ: Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας, ανά περιφέρεια και ανά νομό 2011-2015
 


Έρευνα ΙΕΕΣ: Οι εξαγωγικές επιδόσεις της περιφέρειας Αττικής

Έρευνα ΙΕΕΣ: Οι εξαγωγικές επιδόσεις της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας 

Trade Confidence Index ΣΕΒΕ-DHL: Οι προσδοκίες των Ελλήνων εξαγωγέων για το 2ο εξάμηνο του 2016
 

 Σχόλιο του Πρόεδρου του ΣΕΒΕ, Δρ. Κυριάκου Λουφάκη για την έρευνα των περιφερειακών στοιχείων ελληνικών εξαγωγών του ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ


"Φέτος, για δέκατη συνεχή χρονιά το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ επεξεργάστηκε τα στοιχεία ελληνικού εξωτερικού εμπορίου αγαθών ανά περιφέρεια και ανά νομό, με στόχο την ανάδειξη του βαθμού εξωστρέφειας της κάθε περιφέρειας, των κλάδων αιχμής αλλά και των χωρών που εμφανίζουν δυναμική και μπορούν να συντελέσουν στην ενίσχυση της εξαγωγικής επίδοσης. Η έρευνα εξετάζει στοιχεία εμπορευματικών συναλλαγών, συμπεριλαμβανομένων καυσίμων.
 
Τα περιφερειακά στοιχεία εξωτερικού εμπορίου, σε αυτή τη δομή και επεξεργασία, εκδίδονται μόνο από το ΙΕΕΣ του ΣΕΒΕ, παρέχοντας αξιόπιστη πληροφορία που αποσκοπεί στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της διεθνοποίησης των επιχειρήσεων, στη διαφοροποίηση των αγορών – στόχων, στην αύξηση της εξαγωγικής βάσης.
                              
Το 2015 ήταν μια χρονιά που οι Έλληνες εξαγωγείς δοκιμάστηκαν ξανά, δεχόμενοι το ισχυρό πλήγμα της επιβολής των κεφαλαιακών ελέγχων και την ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από τη ζώνη του ευρώ, τη συνεχιζόμενη κατάρρευση της αξιοπιστίας της χώρας στο εξωτερικό, τη ρευστότητα να παραμένει στο ναδίρ και την φορολογία να αυξάνεται υπέρμετρα.
 
Μέσα σε όλη αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα, η μεταβολή που παρατηρείται στην εικόνα και τις επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές αποτελεί ελπίδα για ανάκαμψη και ριζική αλλαγή του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας. Χωρίς τα καύσιμα, οι ελληνικές εξαγωγές το 2015 ενισχύθηκαν κατά 8,2% ή κατά €1,3 δις.
 
Ο ΣΕΒΕ, ο μεγαλύτερος εξαγωγικός φορέας της χώρας, διαχρονικά και ειδικότερα μέσα στα χρόνια της κρίσης, παρά την εξαιρετικά δύσκολη για όλους συγκυρία, με όλες του τις δυνάμεις και με απολύτως ίδια μέσα, υπηρετεί και θα συνεχίσει να υπηρετεί με συνέπεια και αποτελεσματικότητα τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, παρέχοντας αναβαθμισμένες και ολοκληρωμένες υπηρεσίες και εργαλεία επιχειρηματικής ανάπτυξης, δικτύωσης, πληροφόρησης, κατάρτισης και έρευνας.
"

Στοιχεία για την εξαγωγική επίδοση των περιφερειών μπορείτε να βρείτε στη σχετική παρουσίαση.
 


 


Έρευνα ΙΕΕΣ: Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας, ανά περιφέρεια και ανά νομό 2011-2015

 
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι για το 2015, αλλά και στο διάστημα της πενταετίας 2011-2015, σχεδόν τα 2/3 των ελληνικών εξαγωγών πραγματοποιούνται από τις περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας. Πιο συγκεκριμένα, το 2015 η περιφέρεια Αττικής συνεισφέρει το 49%, έχοντας διευρύνει το μερίδιο της κατά 4% από το 2011. Αντίστοιχα, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το 2015, αλλά και διαχρονικά, συνεισφέρει στο σύνολο των ελληνικών εξαγωγών σε ποσοστό 16%. Να σημειωθεί, ότι ένα σημαντικό πλήθος δυναμικών, εξωστρεφών επιχειρήσεων της χώρας διατηρούν τις μονάδες παραγωγής τους στην Κεντρική Μακεδονία ή σε άλλες περιφέρειες της Βόρειας Ελλάδας και την έδρα/ διοικητικές λειτουργίες στην περιφέρεια Αττικής, με αποτέλεσμα τα παραπάνω ποσοστά να μην αναδεικνύουν την πραγματική συνεισφορά της Βόρειας Ελλάδας στην εξωστρέφεια της χώρας, που σαφώς είναι υψηλότερη.Το 2015 αύξηση της αξίας των εξαγωγών τους πέτυχαν επτά από τις δεκατρείς περιφέρειες, συγκεκριμένα: Ήπειρος (50%), Νότιο Αιγαίο (40%), Στερεά Ελλάδα (26%), Θεσσαλία (13%), Βόρειο Αιγαίο (13%), Δυτική Ελλάδα (11%) και Κρήτη (10%). Για τις περιφέρειες Ήπειρο και Νότιο Αιγαίο, η εκτόξευση των εξαγωγικών επιδόσεων αποδίδεται κυρίως στα πετρελαιοειδή, καθώς μεταφέρθηκαν στην Πρέβεζα οι νέες εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαιοειδών (κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα), ενώ οι εξαγωγές καυσίμων από τα Δωδεκάνησα αυξήθηκαν κατά 146% από το 2014. Από την άλλη πλευρά, μείωση της αξίας των εξαγωγών τους σημείωσαν οι περιφέρειες: Πελοπόννησος (-24%), Ιόνιο (-17%), Δυτική Μακεδονία (-8%), Κεντρική Μακεδονία (-6%), Αττική (-4%), Ανατ. Μακεδονία & Θράκη (-3%).
 


Κλαδικά, τα πετρελαιοειδή συνεισφέρουν σημαντικά στις εξαγωγές αρκετών περιφερειών και σε αυτό τον κλάδο αποδίδεται κατά κύριο λόγο η συνολική μείωση εξαγωγών σε περιφέρειες όπως η Αττική, η Πελοπόννησος, η Κρήτη, το Ιόνιο. Αξίζει να επισημανθεί ότι τα τρόφιμα αναδεικνύονται ως «κλάδος-πρωταθλητής» το 2015, αφού οι εξαγωγές του κλάδου αυξήθηκαν σε έντεκα από τις δεκατρείς περιφέρειες συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, ενώ με θετικό πρόσημο κυμάνθηκαν οι εξαγωγές και για τον βιομηχανικό κλάδο των μηχανών-συσκευών σε δέκα από τις δεκατρείς περιφέρειες. Αντίθετα, για την κλωστοϋφαντουργία & ένδυση, οι εξαγωγές σε δέκα από δεκατρείς περιφέρειες συρρικνώθηκαν.
 
Στην ανάλυση ανά αγορά για τις περισσότερες περιφέρειες το 2015 οι ενδοκοινοτικές αγορές αποτελούν στρατηγικό εταίρο σε επίπεδο εξαγωγών. Εξαίρεση αποτελούν οι: Ανατ. Μακεδονία & Θράκη, η Δυτική Μακεδονία, η Πελοπόννησος και η Στερεά Ελλάδα που εξάγουν πλέον ένα μεγάλο μέρος των αγαθών τους σε τρίτες χώρες και νέες αναδυόμενες και δυναμικές οικονομίες, όπως οι αγορές της Βορείου Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Ασίας. Σε ό,τι αφορά την αγορά της Ρωσίας, μετά και το εμπάργκο του Αυγούστου 2014, υψηλότερες απώλειες συνολικά σε όλους τους κλάδους σημείωσε η Κεντρική Μακεδονία το 2015, της τάξης των €84,2 εκατ. συγκριτικά με το 2014. Ακολουθεί η Δυτική Μακεδονία με πτώση εξαγωγών κατά €27,2 εκατ. Στην παραπάνω μείωση συντελεί εκτός του εμπάργκο και η ύφεση στην οικονομία της Ρωσίας και η επακόλουθη μείωση της κατανάλωσης (λόγω της πτώσης στις διεθνείς τιμές στο πετρέλαιο και των διεθνών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην χώρα).
 
Σε ό,τι αφορά το εμπορικό ισοζύγιο, οι δέκα από τις δεκατρείς περιφέρειες το 2015 εμφάνισαν πλεόνασμα, σε αντίθεση με το 2011 όπου πλεονασματικές ήταν μόλις οι επτά. Συγκεκριμένα, εμπορικό έλλειμμα εμφάνισαν η Αττική (€16,7 δις.), η Κεντρική Μακεδονία (€1,2 δις.) και η Πελοπόννησος (€683 εκατ.). Το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα καταγράφεται για τη Θεσσαλία και σε αξία ξεπερνάει τα €500 εκατ.


 
 


Οι εξαγωγικές επιδόσεις της περιφέρειας Αττικής

 
Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, σχετικά με την περιφέρεια Αττικής, η οποία είναι και η ισχυρότερη σε αξία εξαγωγική περιφέρεια της χώρας, προκύπτει, ότι οι εξαγωγές της συμπεριλαμβανομένου των πετρελαιοειδών καταγράφουν μείωση 4% το 2015. Οι εξαγωγές συνεισφέρουν στο περιφερειακό ΑΕΠ σε ποσοστό 14,7% (στοιχεία 2013). Αντίστοιχα, οι εισαγωγές κατέγραψαν σημαντική μείωση κατά 8,6% κυρίως λόγω του κλάδου των πετρελαιοειδών, με αποτέλεσμα το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της περιφέρειας να περιοριστεί κατά 11,7%.Σε κλαδικό επίπεδο, σημαντικότερος εξαγωγικός κλάδος της περιφέρειας είναι τα πετρελαιοειδή με μερίδιο 29%, ακολουθεί ο κλάδος των Χημικών και Πλαστικών με μερίδιο 16% (φαρμακευτικά προϊόντα - 42%, πλαστικές ύλες - 22%, αιθέρια έλαια - 10%). Σημαντική επίσης, είναι η εξαγωγική δραστηριότητα του κλάδου των Μηχανών & Συσκευών με συνεισφορά 14% στο σύνολο των εξαγωγών της περιφέρειας (Λέβητες, Μηχανές & Μέρη - 54%), ενώ με το ίδιο μερίδιο συνεισφέρει και ο κλάδος των Μετάλλων (Αργίλιο - 54%, Χαλκός - 23%).

Τέλος, σε επίπεδο εξαγωγικών προορισμών με διαφορά στην πρώτη θέση βρίσκεται για το 2015 η Ιταλία με μερίδιο 15%, ακολουθεί η Κύπρος με 9% και η γειτονική Τουρκία με μερίδιο 7%. Στην 4η θέση με ποσοστό 6% ακολουθεί η Γερμανία, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Βουλγαρία (5%), το Ηνωμένο Βασίλειο (5%), η Ισπανία (4%), η Ρουμανία (3%), η Γαλλία (3%) και η ΗΠΑ (3%). 


 
 


Οι εξαγωγικές επιδόσεις της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

 
Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΕΕΣ για τη «Χαρτογράφηση της εξαγωγικής δραστηριότητας της Ελλάδας, ανά περιφέρεια και ανά νομό», για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προκύπτει, ότι οι εξαγωγές της περιφέρειας συμπεριλαμβανομένου των πετρελαιοειδών καταγράφουν μείωση 5,8% το 2015. Ωστόσο, οι εξαγωγές συνεχίζουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο για την οικονομία της περιοχής, καθώς συνεισφέρουν στο περιφερειακό ΑΕΠ σε ποσοστό 17,7% (στοιχεία 2013). Αντίστοιχα, οι εισαγωγές κατέγραψαν οριακή μείωση κατά 0,4%, ενώ το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της περιφέρειας διογκώθηκε κατά 22,2%.Σε κλαδικό επίπεδο, σημαντικότερος εξαγωγικός κλάδος της περιφέρειας είναι τα τρόφιμα με μερίδιο 31% (παρ/τα λαχανικών & φρούτων - 34% , καρποί & φρούτα - 26%, γαλακτοκομικά -11%). Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική παραμένει η εξαγωγική δραστηριότητα του κλάδου της κλωστ/ργίας & ένδυσης με μερίδιο 13% (ενδύματα πλεκτά - 46%, βαμβάκι - 22%, υφάσματα πλεκτά - 10%), παρά την κάμψη της συνολικής δραστηριότητας του κλάδου τις 2 τελευταίες δεκαετίες. Ακόμα, σημαντικό ρόλο στις εξαγωγές της περιφέρειας διαδραματίζει ο κλάδος των Χημικών και Πλαστικών με μερίδιο 11% (πλαστικές ύλες - 46%, φαρμακευτικά προϊόντα - 26%, δεψικά & βαφικά - 10%).

Τέλος, σε επίπεδο εξαγωγικών προορισμών στην πρώτη θέση βρίσκεται για το 2015 η ΠΓΔΜ και η Γερμανία με μερίδιο 12% έκαστος, ακολουθεί η γειτονική Βουλγαρία με 9% και η έτερη γειτονική αγορά, η Τουρκία, με μερίδιο 6%. Στην 5η θέση με ποσοστό 5% ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Ιταλία (4%), η Ρουμανία (4%), οι ΗΠΑ (3%), η Αίγυπτος (3%)και η Κύπρος (3%). 
 
 


Trade Condidence Index ΣΕΒΕ-DHL: Οι προσδοκίες των Ελλήνων εξαγωγέων για το 2ο εξάμηνο του 2016

 
Ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και η εταιρία DHL, Μέλος του ΣΕΒΕ, καταρτίζουν για 2η φορά τον δείκτη Trade Confidence Index (TCI) καταγράφοντας τις προσδοκίες των Ελλήνων εξαγωγέων για τις εγχώριες και διεθνείς οικονομικές συνθήκες και τις εγχώριες και διεθνείς πωλήσεις τους για το 2ο εξάμηνο 2016. Θέμα επικαιρότητας είναι το BREXIT και πώς εκτιμούν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις ότι θα επηρεαστούν το β’ εξάμηνο 2016. Η υλοποίηση του project έγινε από το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών & Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, με Επιστημονικό Σύμβουλο τον Καθηγητή Ιωάννη Χατζηδημητρίου, Πρόεδρο του Τμήματος  Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων και Διευθυντή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στις Διεθνείς Επιχειρηματικές Δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
 
Ο δείκτης TCI ΣΕΒΕ – DHL για το 2ο εξάμηνο του 2016 ανήλθε σε 89,7 μονάδες (όπου TCI>100 = αισιοδοξία και TCI<100 = απαισιοδοξία). Η αρνητική αυτή εκτίμηση οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανησυχία των επιχειρηματιών, τόσο για τις εγχώριες, όσο και για τις διεθνείς οικονομικές συνθήκες σε μακροοικονομικό επίπεδο, ενώ δηλώνουν περισσότερο αισιόδοξοι για τις εγχώριες και κυρίως για τις διεθνείς πωλήσεις τους.


 
  • Εγχώριες Οικονομικές Συνθήκες: Η διαρκώς αυξανόμενη αβεβαιότητα, η εφαρμοζόμενη φορολογική πολιτική αλλά και οι καθυστερήσεις στην υλοποίηση των δομικών αλλαγών που θα προσελκύσουν τις απαραίτητες επενδύσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας οδηγούν την πλειοψηφία των εξαγωγικών επιχειρήσεων να δηλώνει πως αναμένει επιδείνωση των εγχώριων οικονομικών συνθηκών το 2ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα, το 54% των επιχειρήσεων διατυπώνει αρνητικές προβλέψεις και το 61% εξ αυτών εκτιμά ότι η επιδείνωση θα επέλθει σε ισχυρό βαθμό. Οι εξαγωγικές επιχειρήσεις ανησυχούν για την επιβολή νέων δημοσιονομικών μέτρων - με αρνητικές επιπτώσεις σε κύκλο εργασιών, κέρδη κα,- καθώς και για την περαιτέρω μείωση της πρόσβασής τους σε χρηματοδότηση.
 
  • Διεθνείς Οικονομικές Συνθήκες: Η επιβράδυνση του διεθνούς εμπορίου, συγκριτικά με τις αρχικές εκτιμήσεις των διεθνών οργανισμών, με χαμηλότερη ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες οικονομίες (κυρίως Κίνα) και αργή ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες, εγείρουν προβληματισμό και για το διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Στο ερώτημα «πώς εκτιμάτε ότι θα κυμανθούν οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες το 2ο εξάμηνο του 2016», η πλειοψηφία απάντησε πως αναμένει επιδείνωση (ποσοστό 52%). Η επιβράδυνση της ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας ανησυχεί τους εξαγωγείς, όπως και η πιθανή μείωση ρευστότητας από τις Κεντρικές Τράπεζες.
 
  • Εγχώριες Πωλήσεις: Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις του δείγματος εκτιμούν ότι οι πωλήσεις της επιχείρησής τους στην ελληνική αγορά θα παραμείνουν αμετάβλητες το 2ο εξάμηνο 2016, ενώ το 30% των επιχειρήσεων, συγκρατημένα αισιόδοξο, δηλώνει ότι αναμένει ενίσχυση. Από αυτές, το 59% εκτιμά ότι η άνοδος στις εγχώριες πωλήσεις θα προέλθει λόγω εξεύρεσης νέων πελατών, ενώ ποσοστό 56% θεωρεί πως θα προκύψει λόγω αυξημένης ζήτησης για το προϊόν της επιχείρησης από τους υφιστάμενους καταναλωτές.
 
  • Εξαγωγές: Θετικές προβλέψεις για την πορεία των διεθνών τους πωλήσεων τους προσεχείς μήνες εκφράζουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, καθώς ποσοστό 49% εξ αυτών θεωρεί ότι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα με το α’ εξάμηνο 2016, ενώ ποσοστό 45% αναμένει ότι θα αυξηθούν. Μάλιστα, το 77% των θετικών απαντήσεων αναφέρει ότι η εκτιμώμενη αύξηση αποδίδεται στη διεύρυνση του πελατολογίου τους στο εξωτερικό, προσπάθεια η οποία οφείλεται κυρίως στη συστηματική προσπάθεια και στη στόχευση των επιχειρήσεων σε συγκεκριμένες διεθνείς αγορές. Κλαδικά, οι καλύτερες προσδοκίες για αύξηση εξαγωγών προέρχονται από τον κλάδο των χημικών-πλαστικών-φαρμακευτικών.
 
  • Θέμα επικαιρότητας: Brexit. Στην επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τις εκτιμήσεις των Ελλήνων εξαγωγέων για το πώς θα επηρεαστεί η επιχείρηση τους από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση το β’ εξάμηνο 2016, το 71% απάντησε πως δεν θα επηρεαστεί. Ωστόσο, 1 στις 4 εξαγωγικές επιχειρήσεις απάντησε ότι θα επηρεαστεί αρνητικά. Οι κυρίαρχοι προβληματισμοί που εγείρονται λόγω του Brexit αφορούν στην αναμενόμενη επιβολή τελωνειακών ελέγχων και δασμών στα ευρωπαϊκά προϊόντα, στην εκτιμώμενη επιδείνωση της ύφεσης στην ελληνική οικονομία, ως συνέπεια του Brexit, στον περιορισμό των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πόρων και στην μείωση της αγοραστικής δύναμης των Βρετανών καταναλωτών.


 
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε το διάστημα 15/07/16 – 29/07/16 σε επιλεγμένο δείγμα 250 εξαγωγικών επιχειρήσεων από όλη τη χώρα (οι 243 ανταποκρίθηκαν). Για τη διεξαγωγή της έρευνας έγιναν τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου. Το δείγμα περιλαμβάνει εξαγωγικές επιχειρήσεις, με ετήσιο τζίρο πάνω από €1.000.000 από πρωτογενή παραγωγή, βιομηχανία και εμπόριο.

Κατεβάστε το συνολικό report του  
Trade Confidence Index S2 2016   και το σχετικό Infographic.
 

 
Τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, σχόλια, ή προτάσεις βελτίωσης του "ΙΕΕΣ Monthly Export Report" μπορείτε να αποστείλετε με e-mail στο info@seve.gr
ΣΕΒΕ – Πλατεία Μοριχόβου 1, 546 25 Θεσσαλονίκη Τ.Θ. 10709, 541 10 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 535 333, F: 2310 543 232 e-mail: info@seve.gr, Internet: www.seve.gr


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
SEVE - Greek International Business Association · Morihou Sq. 1 · Thessaloniki 54625 · Greece

Email Marketing Powered by Mailchimp