Copy

 

                   

Monthly Export Report  21Aug 2016 

Το  ερευνητικό «Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών» (ΙΕΕΣ) ιδρύθηκε το 1990 από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος – ΣΕΒΕ.
Ο ΣΕΒΕ που το 2015 έκλεισε τα 40 χρόνια από την ίδρυση του (1975), αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο σύνδεσμο επιχειρήσεων με διεθνή δραστηριότητα και το σημαντικότερο εκφραστή της εξωστρέφειας στην Ελλάδα. Αριθμεί πάνω από 600 μέλη από όλη την ελληνική επικράτεια και από όλους τους κλάδους δραστηριότητας.

 
 


Σχόλιο του Προέδρου του ΣΕΒΕ, Δρ. Κυριάκου Λουφάκη εν όψει της 81ης ΔΕΘ

Επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών το α' εξάμηνο 2016
 


Εξελίξεις στις διεθνείς αγορές: Highlights

Έρευνα του ΕΚΤ για την καινοτομία των ελληνικών επιχειρήσεων


Αρνητική κατά 638 εκ. ευρώ η ροή χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα τον Ιούλιο 2016, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ
 

 Σχόλιο του Πρόεδρου του ΣΕΒΕ, Δρ. Κυριάκου Λουφάκη εν όψει της 81ης ΔΕΘ


"Η ΔΕΘ είναι βαθιά χαραγμένη στην ιστορία της πόλης και του επιχειρείν. Με σταθερή παρουσία στα εκθεσιακά δρώμενα από το 1926, αποτελεί σημαντικό θεσμό για το οικονομικό, επιχειρηματικό, αλλά και κοινωνικοπολιτιστικό περιβάλλον της περιοχής.

Η καθιέρωση κλαδικών εκθέσεων το 1973 αποτελεί σημείο καμπής στην ιστορία της έκθεσης και κατά την άποψή μου η επέκταση και διοργάνωση περισσότερων κλαδικών εκθέσεων όλο τον χρόνο είναι αυτό που έχει ανάγκη το επιχειρείν στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι γενικές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο έχουν φθίνουσα πορεία, διότι οι επιχειρήσεις ενδιαφέρονται περισσότερο να προβάλλουν τα προϊόντα τους και να κάνουν Β2Β συναντήσεις κατά τη διάρκειά τους αλλά με ανθρώπους του κλάδου. «ΔΕΘ 365 μέρες τον χρόνο, με έμφαση στις κλαδικές εκθέσεις» είναι το μήνυμά μου σε μια εποχή που οι εκθέσεις συνεχίζουν να αποτελούν έναν από τους αποτελεσματικότερους τρόπους για επαφές, δημιουργία διαύλων επικοινωνίας και άνοιγμα νέων αγορών.
 
Ωστόσο, για να είναι πραγματικά επιτυχημένες οι κλαδικές εκθέσεις, θα πρέπει να είναι διεθνείς. Θα πρέπει δηλαδή να προσελκύσουμε, πέρα από τους γείτονές μας τους Βαλκάνιους – που με την κατάργηση των συνόρων η πρόσβαση και η επικοινωνία είναι πολύ ευκολότερη – πελάτες από όλο τον κόσμο. Είναι με άλλα λόγια αναγκαίο η ΔΕΘ-Helexpo να προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα εξωστρέφειας στην ένταξή της στα διεθνή εκθεσιακά δίκτυα, «παίζοντας» με όρους αγοράς και έχοντας την απαιτούμενη ευελιξία ευελιξία και συνεργαζόμενη στενά στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση των δράσεών της με τους εξειδικευμένους φορείς εξωστρέφειας όπως ο ΣΕΒΕ."

 


 


Οι επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών το α΄εξάμηνο 2016


Η πτωτική πορεία των πωλήσεων ελληνικών προϊόντων στις αγορές τους εξωτερικού συνεχίστηκε και τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο 2016 οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν σε ετήσια βάση κατά 4,5%. Πρόκειται για τον 2ο συνεχή μήνα που οι εξαγωγές βρίσκονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα περυσινά. Συνολικά το α’ εξάμηνο 2016 οι ελληνικές εξαγωγές αγαθών, εκτός καυσίμων, είναι μειωμένες κατά 1,4% και σε αξία υπολογίζονται σε  €9 δις.
 

Οι ενδοκοινοτικές αγορές αποσπούν μερίδιο 69% των εξαγωγών της χώρας και οι τρίτες χώρες 31% αντίστοιχα. Στους 10 κυριότερους εταίρους μας το α’ εξάμηνο 2016 καταγράφηκαν οι ακόλουθες μεταβολές:
  • Αύξηση: Κύπρος (+20,5%), Ρουμανία (+6,1%), Γερμανία (+3,8%), Γαλλία (+2,2%), Ισπανία (+1,5%)
  • Μείωση: ΗΠΑ (-20,2%), Τουρκία (-16,5%), Ην. Βασίλειο (-7,4%), Ιταλία (-5,8%), Βουλγαρία (-1,7%)
Κλαδικά, η πορεία εξαγωγών των 20 κυριότερων κλάδων διαχρονικά σε βάθος πενταετίας:
  
 

Εξελίξεις στις Διεθνείς Αγορές: Highlights


 
  •  Στην Ελλάδα τα υπόλοιπα των καταθέσεων στις τράπεζες διαμορφώθηκαν στα τέλη Ιουλίου στα 127 δισ. ευρώ από 122,5 δισ. ευρώ που ήταν στις 24 Μαΐου, άνοδος που δείχνει τη θετική συνέπεια που μπορεί να έχουν για τη βελτίωση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, αλλά και η σταδιακή χαλάρωση των capital controls.
 
  • Στην Ευρωζώνη ο ρυθμός ανάπτυξης για το β' εξάμηνο 2016 ανήλθε σε 0,3%.
 
  • Στη Μεγάλη Βρετανία το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε στις 5,1 δις στερλίνες τον Ιούνιο, ωστόσο η οικονομία της χώρας προς το παρόν δείχνει να μην έχει επηρεαστεί δραστικά από το Brexit.
 
  • Στη Γαλλία ο πληθωρισμός αυξήθηκε από 0% σε 0,2%, ενώ ο δείκτης τιμών παραγωγού μειώθηκε κατά 3,5% σε ετήσια βάση
 
  • Στις ΗΠΑ το β’ τριμήνο 2016, η συνολική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,5%.
 
  • Στην Τουρκία η βιομηχανική παραγωγή Ιουνίου μειώθηκε 1,4% σε μηνιαία βάση 

 

Έρευνα του ΕΚΤ για την καινοτόμία των ελληνικών επιχειρήσεων


Οι ελληνικές επιχειρήσεις συνεχίζουν να καινοτομούν σε ποσοστό πάνω από 50%, σύμφωνα με την επίσημη στατιστική έρευνα για την καινοτομία στις ελληνικές επιχειρήσεις την τριετία 2012-2014, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) σε συνεργασία με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Πρόκειται για τα στατιστικά στοιχεία που αποστέλλονται στη Eurostat στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής έρευνας (Community Innovation Survey) για την καινοτομία και τις καινοτομικές δραστηριότητες των επιχειρήσεων στην ΕΕ. Στην Ελλάδα η έρευνα αφορά 14.000 περίπου ελληνικές επιχειρήσεις με 10 εργαζόμενους και άνω, σε διάφορους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα, την τριετία 2012-2014 οι ελληνικές επιχειρήσεις, σε ποσοστό 51%, εμφανίζονται καινοτόμες καθώς εφάρμοσαν έναν τουλάχιστον τύπο καινοτομίας: νέα ή σημαντικά βελτιωμένα προϊόντα (καινοτομία προϊόντος), νέες ή σημαντικά βελτιωμένες διαδικασίες (καινοτομία διαδικασίας), νέες οργανωσιακές μεθόδους (οργανωσιακή καινοτομία), νέες μεθόδους μάρκετινγκ (καινοτομία μάρκετινγκ).


Το ποσοστό των καινοτόμων επιχειρήσεων παρουσιάζει μικρή μείωση σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα με αναφορά στην τριετία 2010-2012 (από 52,3% σε 51,0%) - μια καλή επίδοση παρά τις γενικότερες οικονομικές συνθήκες στη χώρα (με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat, την τριετία 2010-2012 ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 48,9%).  Αύξηση παρουσιάζει το ποσοστό επιχειρήσεων που καινοτομούν σε προϊόντα (αγαθά ή υπηρεσίες), από 19,5% την τριετία 2010-2012, σε 23,4% την τριετία 2012-2014. Η αύξηση αυτή συνδέεται περισσότερο με την παραγωγή προϊόντων που είναι νέα για την επιχείρηση και σε μικρότερο βαθμό με προϊόντα που είναι νέα για την αγορά. Σημαντική είναι, επίσης, η εφαρμογή νέων ή σημαντικά βελτιωμένων διαδικασιών, όπως είναι οι διαδικασίες παραγωγής αγαθών ή υπηρεσιών, οι μέθοδοι παράδοσης ή διανομής πρώτων υλών, αγαθών ή υπηρεσιών (logistics) κ.ά., καθώς το ποσοστό επιχειρήσεων με καινοτομία διαδικασίας αυξάνεται από 25,6% σε 29,6%. Αντίθετα, μειώνεται το ποσοστό των επιχειρήσεων με οργανωσιακή καινοτομία, από 30,2% σε 25,5%, και με καινοτομία μάρκετινγκ, από 36,8% σε 32,5%.

Οι δαπάνες για την ανάπτυξη καινοτομιών σε προϊόντα ή/και διαδικασίες μειώνονται, και από 1,9 δισ. ευρώ το 2012 φθάνουν σε 1,6 δισ. ευρώ το 2014.  Οι δαπάνες αφορούν στην πλειονότητά τους την αγορά μηχανημάτων, εξοπλισμού, λογισμικού και εγκαταστάσεων (το 62,5% των συνολικών δαπανών σε καινοτομικές δραστηριότητες), καθώς και την ενδοεπιχειρησιακή Έρευνα & Ανάπτυξη (27,6%), ενώ μικρότερα μερίδια έχουν η εξωεπιχειρησιακή Ε&Α (4,0%),   δραστηριότητες όπως ο σχεδιασμός των προϊόντων, οι ενέργειες προώθησης/εισαγωγής καινοτομιών στην αγορά και η κατάρτιση του προσωπικού (4,1%) και η απόκτηση εξωτερικής γνώσης από άλλες επιχειρήσεις/οργανισμούς (1,7%).

Όσον αφορά τους επιμέρους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, στον τομέα της Βιομηχανίας το ποσοστό καινοτομίας φθάνει το 54,5%. Ο πολυπληθής κλάδος της Μεταποίησης, με σχεδόν 6.000 επιχειρήσεις, καταγράφει ποσοστό καινοτομίας 55,1%, ενώ υψηλό ποσοστό, 57%, έχουν οι περίπου 200 επιχειρήσεις που εντάσσονται στον κλάδο "Παροχής νερού, επεξεργασίας λυμάτων, διαχείρισης αποβλήτων". Στον κλάδο της Μεταποίησης διακρίνονται οι επιμέρους κλάδοι της "Παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων" με ποσοστό καινοτόμων επιχειρήσεων 78,3%, της "Κατασκευής ηλεκτρολογικού εξοπλισμού" με ποσοστό 72,7% και της "Κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων" με 70,3%.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα, μπορείτε να  βρείτε εδώ.
 

 

 

Αρνητική κατά 638 εκ. ευρώ η ροή χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα τον Ιούλιο 2016, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ
 

Στο -1,6% διαμορφώθηκε τον Ιούλιο του 2016, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα από 2,0% τον προηγούμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα της Ελλάδας.

Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 638 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 479 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Ιούλιο του 2016, ήταν αρνητική κατά 378 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 566 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,4%, από  1,0% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων ήταν μηδενικός, από  0,7% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 231 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 355 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο -4,4% τον Ιούλιο του 2016, από -6,0% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 146 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 211 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων

Tον Ιούλιο του 2016, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 34 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 10 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,7%, από -1,6% τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των ιδιωτών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων
Αρνητική κατά 226 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα τον Ιούλιο του 2016, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 97 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,8%, από -3,0% τον προηγούμενο μήνα.


   
Τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, σχόλια, ή προτάσεις βελτίωσης του "ΙΕΕΣ Monthly Export Report" μπορείτε να αποστείλετε με e-mail στο info@seve.gr
ΣΕΒΕ – Πλατεία Μοριχόβου 1, 546 25 Θεσσαλονίκη Τ.Θ. 10709, 541 10 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 535 333, F: 2310 543 232 e-mail: info@seve.gr, Internet: www.seve.gr