Copy

 

                   

Monthly Export Report  24Nov 2016 

Το  ερευνητικό «Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών» (ΙΕΕΣ) ιδρύθηκε το 1990 από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος – ΣΕΒΕ.
Ο ΣΕΒΕ που το 2015 έκλεισε τα 40 χρόνια από την ίδρυση του (1975), αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο σύνδεσμο επιχειρήσεων με διεθνή δραστηριότητα και το σημαντικότερο εκφραστή της εξωστρέφειας στην Ελλάδα. Αριθμεί πάνω από 600 μέλη από όλη την ελληνική επικράτεια και από όλους τους κλάδους δραστηριότητας.

 
 


 
Σχόλιο του Προέδρου του ΣΕΒΕ, Δρ.Κυριάκου Λουφάκη για τον πολύτιμο ρόλο των clusters στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον
 


Ευρωπαϊκό Εξαγωγικό Εμπόριο αγαθών, Ιαν-Οκτώβριος 2016

Εξελίξεις στις διεθνείς αγορές: Highlights

WEF: 5 θέσεις στο Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας 2016-2017 έχασε η Ελλάδα - Στην 86η θέση μεταξύ 138 χωρών

Στο -1,6% η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ

 

 Σχόλιο του Πρόεδρου του ΣΕΒΕ, Δρ. Κυριάκου Λουφάκη για τον πολύτιμο ρόλο των clusters στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον


"Όσο αυξάνεται η παγκοσμιοποίηση των αγορών, τόσο μεγαλώνει και η τάση οι πόροι να εισρέουν σε πιο ελκυστικές περιοχές, γεγονός που ενισχύει τον ρόλο των συνεργατικών σχημάτων και την περιφερειακή δραστηριοποίηση και εξειδίκευση. Είναι λογικό πως τα επιτυχημένα clusters αυξάνουν σταδιακά την εμβέλειά τους παγκόσμια σε προσέλκυση επιστημονικού, καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού, τεχνολογίας και επενδύσεων, ενώ σταδιακά συνδέονται με άλλα περιφερειακά clusters συμπληρωματικών δραστηριοτήτων στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας.
 
Τα συνεργατικά σχήματα έχουν αποτελέσει μια πετυχημένη λύση για τη βιωσιμότητα και την ανάπτυξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπάρχουν πολλά επιτυχημένα παραδείγματα σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ολλανδία κλπ. Συγκεκριμένα, ακριβώς λόγω της λειτουργίας των cluster, πολλές περιφέρειες στην Ευρώπη έχουν αναπτύξει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και παγκόσμια φήμη σε εξειδικευμένες δραστηριότητες, όπως το Λονδίνο στα χρηματοοικονομικά, η Αμβέρσα στα πετροχημικά, η Ολλανδία στα λουλούδια και τα σύνορα Σουηδίας – Δανίας στα βιοφαρμακευτικά.
 
Μεμονωμένες περιοχές μπορούν να εξειδικευτούν σε ένα τομέα περισσότερο, ωστόσο μπορούν να παραμείνουν συνδεδεμένες με clusters σε όλο τον κόσμο. Αυτό μάλιστα επιτρέπει την επιχειρηματική δραστηριότητα να είναι κατανεμημένη ισομερώς στον κόσμο, αλλά όλοι να παράγουν. Περιφέρειες και χώρες που δεν εξειδικεύουν την παραγωγή τους σε cluster θα μείνουν πίσω.
 
Είναι γνωστό πως οι Έλληνες επιχειρηματίες διακρίνονται για τον ατομικισμό τους, την έλλειψη εμπιστοσύνης, ενώ το ρητό «κάλλιο πρώτος στο χωριό παρά δεύτερος στην πόλη» δημιουργεί συνεργασίες καταδικασμένες από την αρχή τους στην αποτυχία. Η Ελλάδα σε απόλυτους αριθμούς έχει τους περισσότερους συνεταιρισμούς, οι οποίοι δεν συνεργάζονται μεταξύ τους! Χρειαζόμαστε συνεργατισμό.
 
Στην Ελλάδα ο θεσμός των συνεργατικών σχημάτων βρίσκεται ακόμη σε νηπιακό στάδιο. Οι κύριοι λόγοι γι’ αυτό είναι  ότι: α) η Ελληνική κοινωνία είναι χαμηλής εμπιστοσύνης (low trust society) με αποτέλεσμα να υπάρχει καχυποψία όσον αφορά στις συνεργασίες και β) η απουσία θεσμικού πλαισίου που να βοηθά την ανάπτυξη συνεργατικών σχημάτων  προσφέροντας υγιή κίνητρα και επαρκή νομική και επιχειρηματική προστασία στους συμμετέχοντες.
 
Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των ελληνικών επιχειρήσεων είναι το μικρό τους μέγεθος. Ιδιαίτερα σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού πολλές φορές βρισκόμαστε σε δυσκολία να αντιμετωπίσουμε απαιτήσεις μεγάλων πελατών. Μέχρι σήμερα, η ιδέα των clusters στην Ελλάδα απέτυχε γιατί όσα δημιουργήθηκαν είχαν αποκλειστικό σκοπό να εκμεταλλευτούν τους χρηματικούς πόρους κάποιους προγράμματος/ fund και όχι την ουσία που βρίσκεται στη συνεργασία. Προσωπικά θεωρώ ότι η δημιουργία clusters θα πρέπει να αποσκοπεί στην καταπολέμηση του κατακερματισμού των επιχειρηματικών και ερευνητικών δυνάμεων της χώρας και στην σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή.
 
Για αυτό το λόγο και στον ΣΕΒΕ πήραμε την απόφαση να ενθαρρύνουμε μέσα στο σύνδεσμο τη δημιουργία clusters. Έτσι, παρέχουμε τις υπηρεσίες μας οργανωτικές και διοικητικές σε ομάδες μελών μας, που θέλουν να οργανωθούν για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικότερα τις προκλήσεις των αγορών.
 
Ήδη έχουμε ξεκινήσει τη δραστηριοποίηση σε δύο διαφορετικούς τομείς: στον παραδοσιακά ισχυρό, για την Ελληνική οικονομία, των φρέσκων φρούτων και συγκεκριμένα στο ακτινίδιο, καθώς και στον ιατρικό και νοσοκομειακό εξοπλισμό, ένα τομέα που διακρίνεται από καινοτομία και έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.
 
Άλλωστε, ας μην ξεχνάμε και ότι ο ίδιος ο ΣΕΒΕ αποτελεί ένα cluster που συνενώνει όλους τους εξαγωγείς και μοιραζόμαστε τις δυνάμεις μας για ένα κοινό σκοπό: την ανάπτυξη της υγιούς επιχειρηματικότητας, η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη διεθνώς εμπορεύσιμων – εξαγώγιμων αγαθών και υπηρεσιών με υψηλή προστιθέμενη αξία, που ενσωματώνουν γνώση και καινοτομία."

 


 


Ευρωπαϊκό Εξαγωγικό Εμπόριο αγαθών, Ιαν-Οκτώβριος 2016

 

Άνοδο για δεύτερο συνεχόμενο μήνα σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές. Σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Οκτώβριο 2016, η συνολική αξία των εξαγωγών συμπεριλαμβανομένου των πετρελαιοειδών τον Οκτώβριο ανήλθε σε 2,34 δισ. ευρώ έναντι 2,23 δις ευρώ τον Οκτώβριο του 2015, παρουσιάζοντας αύξηση 4,8%. Αντίστοιχα, χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι ελληνικές εξαγωγές κατέγραψαν αύξηση 3%. Την ίδια στιγμή, η συνολική αξία των εισαγωγών για τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στα 4,08 δισ. ευρώ έναντι 4,49 δις ευρώ για τον αντίστοιχο μήνα του 2015, εμφανίζοντας μείωση 5,3%. Η αντίστοιχη μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή διαμορφώθηκε σε 12,6%.

Η αντίθετη πορεία εξαγωγών και εισαγωγών για τον Οκτώβριο είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, το οποίο υποχώρησε στα 1,74 δισ. ευρώ από 2,07 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2015 (συμπ. Των πετρελαιοειδών), σημειώνοντας μεταβολή 16,1%.

Σε ότι αφορά το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου η συνολική αξία των εξαγωγών στο δεκάμηνο του τρέχοντος έτους υποχώρησε κατά 2,8% και διαμορφώθηκε στα 20,9 δις ευρώ, έναντι 21,51 δις ευρώ το δεκάμηνο του 2015.
Θετική επίδραση για την εξαγωγική επίδοση για το διάστημα Ιανουάριος - Οκτώβριος 2016 είχε ο κλάδος των τροφίμων, ο οποίος καταγράφει αύξηση σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα της τάξης του 11%, με αντίστοιχο ποσοστό αύξησης είχε συνεισφορά και ο κλάδος των Ποτών & Καπνών, ενώ και τα Μηχανήματα κατέγραψαν μικρή αύξηση. Αντίθετα, συνολικά τα βιομηχανικά αγαθά και οι α' ύλες υποχώρησαν κατά 2,5%, τα πετρελαιοειδή υποχώρησαν κατά 11,7%, ενώ οριακή μείωση κατέγραψε ο κλάδος των Χημικών. 

 

Εξελίξεις στις Διεθνείς Αγορές: Highlights


 
  • Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, δύναται να επιστρέψει στις αγορές το 2017, εάν συνεχίσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
 
  •  Σε περίοδο πολιτικής αστάθειας περνάει η Ιταλία μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 4ης Δεκεμβρίου και την παραίτηση του Πρωθυπουργού της χώρας, Ματέο Ρέντσι.
 
  • Στη Μεγάλη Βρετανία, η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε το γ' τρίμηνο κατά 0,5% σε τριμηνιαία βάση και 2,3% σε ετήσια, ξεπερνώντας τις αρχικές εκτιμήσεις. 
 
  • Στην Ευρωζώνη, τον Οκτώβριο ο ΡΜΙ για τη μεταποίηση αυξήθηκε στις 53,3 μονάδες και ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2,5 ετών. 
 
  • Στην Ισπανία η ανεργία μειώθηκε στο 18,9% αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Ο σχηματισμός κυβέρνησης εκτιμάται, ότι θα σταθεροποιήσει και θα  βελτιώσει ακόμα περισσότερο την ισπανική οικονομία το προσεχές διάστημα. 
 
  • Στις ΗΠΑ, η οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 2,9% στο γ΄ τρίμηνο, αντί του αναμενόμενου 2,6% και πρόκειται για το μεγαλύτερο ρυθμό από το 2014. 

 
 


WEF: 5 θέσεις στο Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας 2016-2017
έχασε η Ελλάδα - Στην 86η θέση μεταξύ 138 κρατών

 
Στην 86η θέση της συνολικής κατάταξης, μεταξύ 138 κρατών στον κόσμο, στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας βρίσκεται η Ελλάδα. Η χώρα έχασε 5 θέσεις πέφτοντας από την 81η που βρισκόταν σύμφωνα με την έκθεση “Global Competitiveness Report 2016 – 2017” του World Economic Forum. Πιο συγκεκριμένα η χώρα χάνει σε ανταγωνιστικότητα γιατί παρουσιάζει αστάθεια πολιτικών, υπερφορολόγηση, γραφειοκρατία και αδυναμία πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση.

Ωστόσο σύμφωνα πάντα με την έκθεση η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη θέση στην κατάταξη όπως είναι ο τομέας των υποδομών (37η θέση), η τεχνολογική ετοιμότητα (42η θέση) και η τριτοβάθμια εκπαίδευση & κατάρτιση (45η θέση) , και ο τομέας της υγείας και της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (46η θέση) πάντα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που εξετάζονται.


Ενδιαφέρον έχει ότι σε επιμέρους δείκτες, όπως η οικονομική ανάπτυξη της αγοράς η χώρα κατέχει μόλις την 136η θέση (μόλις δύο θέσεις από τη χειρότερη θέση στον κόσμο), ενώ στο μακροοικονομικό περιβάλλον η Ελλάδα καταλαμβάνει την 131η θέση μεταξύ 138 κρατών. Όσο για την αποδοτικότητα της αγοράς εργασίας βρίσκεται στην 114η θέση, ενώ στην αποτελεσματικότητα της αγοράς αγαθών καταλαμβάνει την 89η θέση.

Ταυτόχρονα όπως διαπιστώνεται από την έκθεση δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει μια σειρά παθογενειών, που της στερούν θέσεις ανταγωνιστικότητας. Είναι ενδεικτικό ότι καταγράφεται να έχει μια από τις χειρότερες επιδόσεις, στην κατηγορία απόδοση του νομικού πλαισίου για τη διευθέτηση διαφορών και βρίσκεται στην 130η θέση ενώ πολύ χαμηλά βρίσκεται και αναφορικά με τη σπατάλη των δημοσίων δαπανών, μόλις στην 123η θέση.

Στην 136η θέση βρίσκεται και όσον αφορά την έκταση και τις επιπτώσεις φορολογίας για επενδύσεις ενώ ακόμα χαμηλότερα σε ότι αφορά την ευκολία χρηματοδότησης και συγκεκριμένα στην προτελευταία θέση στον κόσμο (137η θέση) ενώ εξίσου δυσμενής είναι και η θέση της στη διαθεσιμότητα επιχειρηματικών κεφαλαίων (135η θέση).

Ισχυρά ωστόσο αντανακλαστικά εμφανίζει στην “Τεχνολογική Ετοιμότητα” που βρίσκεται στην 42η θέση μεταξύ 138 οικονομιών που εξετάζει η έκθεση “Global Competitiveness Report 2016 – 2017” του World Economic Forum. Την19η θέση στις συνδρομές Διαδικτύου από σταθερή τηλεφωνία, την 37η στη χωρητικότητα διαδικτύου, την 54η θέση στα άτομα που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο και την 58η στη διαθεσιμότητα των τελευταίων τεχνολογιών. Παρήγορο είναι επίσης το γεγονός ότι αναφορικά με την Άξονα “Καινοτομία και Εξειδίκευση”, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 69η θέση έχοντας ανέβει πέντε θέσεις από την 74η στην προηγούμενη αξιολόγηση του 2015. Ειδικότερα στην “Καινοτομία” βρίσκεται στην 72η (από την 77η στην έκθεση του 2015 – 2016).

Ωστόσο καταλαμβάνει τη 10η θέση παγκόσμια στην κατηγορία “Διαθεσιμότητα Επιστημόνων και Μηχανικών”. Όμως αναφορικά με κυβερνητικές προμήθειες προηγμένης τεχνολογίας και προϊόντων, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 121η θέση και στην κατηγορία συνεργασία πανεπιστημίων και βιομηχανίας την 124η θέση.

Συνολικά η Ελλάδα ως προς την ανταγωνιστικότητα της βρίσκεται κάτω από το Μαυροβούνιο (82η θέση), την Κύπρο (83η), τη Ναμίμπια (84η) και την Ουκρανία (85η) περνώντας για μια θέση την οικονομία της Αλγερίας (στην 87η θέση) και της Ονδούρας (στην 88η).

Στο Δείκτη Παγκόσμιας Ανταγωνιστικότητας 2016 – 2017 του World Economic Forum, την 1η θέση κατέχει η Ελβετία , την 2η Σιγκαπούρη, την 3η θέση καταλαμβάνουν οι ΗΠΑ, ενώ από την 4η μέχρι και την 7η θέση στην κατάταξη της λίστας με τις πιο ανταγωνιστικές οικονομίες του πλανήτη καταλαμβάνουν η Ολλανδία, η Γερμανία ,η Σουηδία και η Μεγάλη Βρετανία . Ακολουθούν η Ιαπωνία και το Χονγκ Κονγκ ακολουθούν, ενώ η Φινλανδία συμπληρώνει τη δεκάδα των πρώτων χωρών του κόσμου στην ανταγωνιστικότητα. Στον αντίποδα, τη χειρότερη επίδοση παγκόσμια στη φετινή αξιολόγηση κατέχει η Υεμένη καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση.

 

 

Στο -1,6% η χρηματοδότηση του ιδιωτικού τομέα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ
 

Tον Οκτώβριο του 2016, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα διαμορφώθηκε στο -1,6%, από -1,7% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 308 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 355 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Οκτώβριο του 2016, ήταν αρνητική κατά 88 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 25 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,3%, από -0,5% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο 0,1%, από -0,2% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 126 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 153 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο -5,0% τον Οκτώβριο του 2016, από -3,7% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 214 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 178 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων

Tον Οκτώβριο του 2016, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 36 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 34 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -2,2%, από -2,0% τον προηγούμενο μήνα.

 


   
Τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, σχόλια, ή προτάσεις βελτίωσης του "ΙΕΕΣ Monthly Export Report" μπορείτε να αποστείλετε με e-mail στο info@seve.gr
ΣΕΒΕ – Πλατεία Μοριχόβου 1, 546 25 Θεσσαλονίκη Τ.Θ. 10709, 541 10 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 535 333, F: 2310 543 232 e-mail: info@seve.gr, Internet: www.seve.gr


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
SEVE - Greek International Business Association · Morihou Sq. 1 · Thessaloniki 54625 · Greece

Email Marketing Powered by Mailchimp