Copy

 

                   

Monthly Export Report  17
Apr 2016 

Το  ερευνητικό «Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών» (ΙΕΕΣ) ιδρύθηκε το 1990 από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος – ΣΕΒΕ.
Ο ΣΕΒΕ που το 2015 έκλεισε τα 40 χρόνια από την ίδρυση του (1975), αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο σύνδεσμο επιχειρήσεων με διεθνή δραστηριότητα και το σημαντικότερο εκφραστή της εξωστρέφειας στην Ελλάδα. Αριθμεί πάνω από 600 μέλη από όλη την ελληνική επικράτεια και από όλους τους κλάδους δραστηριότητας.

 
 Σχόλιο του Προέδρου του ΣΕΒΕ, Δρ. Κυριάκου Λουφάκη για την αγορά της Νοτίου Αφρικής

Επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών το διάστημα Ιανουάριος-Μάρτιος 2016
 


Εξελίξεις στις διεθνείς αγορές: Highlights

Αύξηση κατά 54% των ελληνικών εξαγωγών οίνου στο Ηνωμένο ΒασίλειοΣτο -2,1% ο ρυθμός χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα κατά το μήνα Μάρτιο 2016, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ
 

 Σχόλιο του Πρόεδρου του ΣΕΒΕ, Δρ. Κυριάκου Λουφάκη για την αγορά της Νοτίου Αφρικής 

"Η Αφρικανική ήπειρος έχει ήδη αρχίσει να εδραιώνει δυναμικά τη θέση της στο διεθνή οικονομικό χάρτη και να μετατοπίζει το κέντρο βάρους των διεθνών οικονομικών εξελίξεων προς το μέρος της, ιδιαίτερα στο υποσαχάριο τμήμα της.
 
Πολλοί υποστηρίζουν ότι η ατμομηχανή της παγκόσμιας παραγωγής θα είναι στο μέλλον η Αφρική. Γι’ αυτό και υπάρχει ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον για την περιοχή και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Ήδη, χώρες όπως η Ιταλία, η Ολλανδία και το Βέλγιο έχουν μετατοπίσει μεγάλο εύρος των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων στην Αφρική. Είναι στο χέρι μας να εκμεταλλευτούμε τις ευκαιρίες, μαθαίνοντας από τους ειδικούς.
 
Η χώρα μας σήμερα απευθύνει το 3,3% των συνολικών της εξαγωγών στην Αφρική, ποσοστό που σε αξία μεταφράζεται σε 1,4 δις. ευρώ. Η Νότιος Αφρική είναι ο πέμπτος σημαντικότερος εταίρος για τη χώρα μας στην ήπειρο και το 2015 το συνολικό διμερές εμπόριο αγαθών της Ελλάδας με τη Ν. Αφρική υπολογίζεται σε 92,4 εκατ. Από το 2011 οι εξαγωγές της χώρας μας ενισχύονται με μέσο ρυθμό 12,4%, ωστόσο παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Κυριότερα εξαγόμενα προϊόντα είναι τα φαρμακευτικά, ηλεκτρολογικός – μηχανολογικός εξοπλισμός, αλουμίνιο, πλαστικά/ καουτσούκ και παρασκευασμένα λαχανικά & φρούτα (κυρίως βρώσιμες ελιές).
 
Αν και τα τελευταία έτη η οικονομία της Ν. Αφρικής επιβραδύνεται, οι προοπτικές της θεωρούνται θετικές. Αποτελεί μια υποσχόμενη αγορά, με άφθονους φυσικούς πόρους, σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, σύγχρονο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ανταγωνιστικούς κλάδους, εξαιρετικές υποδομές σε logistics και μεταφορές. Παραμένει η μόνη αφρικανική χώρα-μέλος της ομάδας G-20 και μέλος των BRICS, ενώ παρέχει σημαντικές ευκαιρίες ως πύλη εισόδου στις υπόλοιπες αγορές της υποσαχάριας Αφρικής.
 
Ωστόσο σίγουρα απαιτεί μεθοδική και συντονισμένη προσπάθεια από πλευράς ελληνικής οικονομικής διπλωματίας αλλά και οργανισμών/  φορέων για διοργάνωση ολοκληρωμένης προβολής των ελληνικών προϊόντων σε τοπικές διεθνείς εκθέσεις καθώς και επιχειρηματικών αποστολών, αξιοποιώντας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις υφιστάμενες ομογενειακές προσβάσεις και διασυνδέσεις με τοπικούς παράγοντες.
 
Χρειάζονται συντονισμένες προσπάθειες, οι οποίες να παρέχουν πληροφόρηση και να μας φέρουν πιο κοντά με μια αγορά που αποτελεί δυνητικά πηγή επενδύσεων για τη χώρα μας και σίγουρα αξιόλογο εξαγωγικό προορισμό."

 

   
 


Οι επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών το διάστημα Ιανουάριος-Μάρτιος 2016


Σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ελληνικό εξωτερικό εμπόριο αγαθών, οι εξαγωγές χωρίς καύσιμα κατέγραψαν στασιμότητα το διάστημα Ιαν-Μάρτιος 2016, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2015, ενώ σε αξία υπολογίζονται σε €4,4 δις. Το ίδιο διάστημα οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση κατά 3,3%, με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να διευρυνθεί κατά 7,6% ή κατά €279 εκατ. Συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων το διάστημα Ιαν-Μάρτιος 2016 οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 8,9%.

 
 
Εξετάζοντας τα στοιχεία ανά κλάδο, οι πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου είχαν ως αποτέλεσμα στο α΄ τρίμηνο 2016 την πτώση εξαγωγών κατά 30% σε ετήσια βάση. Πτώση κατέγραψαν και οι εξαγωγές βιομηχανικών ειδών ταξινομημένων κυρίως κατά α’ ύλη (-6%), ενώ αντίθετα φαίνεται να ανακάμπτουν οι εξαγωγές ποτών & καπνού (+20%), τροφίμων (+9%), χημικών προϊόντων (+4%), μηχανημάτων & υλικού μεταφορών (+2%). Για τους περισσότερους κλάδους – εκτός από τα καύσιμα και τις πρώτες ύλες - οι ενδοκοινοτικές αγορές αποτελούν τον κύριο εξαγωγικό μας προορισμό.

  

Εξελίξεις στις Διεθνείς Αγορές: Highlights


 
  • Στην Ελλάδα, σημαντική πτώση εμφάνισε τον Φεβρουάριο του 2016 η βιομηχανική παραγωγή, καθώς ο κύκλος εργασιών στον κλάδο της βιομηχανίας παρουσίασε πτώση κατά 15,1% έναντι πτώσης 10% τον Φεβρουάριο του 2015. Η μεγαλύτερη συρρίκνωση εντοπίζεται στον κλάδο των ορυχείων - λατομείων (3,2%) και των μεταποιητικών βιομηχανιών (15,4%).
 
  • Στην Ευρωζώνη η ανεργία μειώθηκε σε χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5  ετών στο 10,3%
 
  • Στη Γερμανία ο δείκτης οικονομικών προσδοκιών ZEW αυξήθηκε στις 11,2 από τις 4,3 μονάδες
 
  • Στη Γαλλία τον Απρίλιο η μεταποίηση κατέγραψε μείωση στις 48,3 από τις 49,6 μονάδες, ενώ η επιχειρηματική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε
 
  • Στις ΗΠΑ τον Απρίλιο στο τομέα της μεταποίησης, ο δείκτης Chicago Fed μειώθηκε στις -0,44 μονάδες ενώ ο δείκτης leading indicators αυξήθηκε 0,2%
 
  • Στην Τουρκία η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε τον Μάρτιο κατά 0,5% σε μηνιαία και κατά 5,8% σε ετήσια βάση.

 

Αύξηση κατά 54% των ελληνικών εξαγωγών οίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σημαντική αύξηση της αξίας των ελληνικών εξαγωγών οίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά 54%, σημειώνεται τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) στο Λονδίνο. Ενώ οι συνολικές βρετανικές εισαγωγές οίνου, σημειώνουν σε όρους αξίας πτώση έως και 15%, η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών αποτελεί την εξαίρεση.

Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγέων του Ηνωμένου Βασιλείου αποτελούν τα high-end ανεξάρτητα καταστήματα και τα καταστήματα του τομέα μαζικής εστίασης, που αποκτά όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Σε αυτήν την αγορά, οι ελληνικές εξαγωγές κρατούν το 0,12% σε μερίδιο επί των συνολικών βρετανικών εισαγωγών για το 2015, με αξία 2,711 εκατομμύρια λίρες και 853 χιλιάδες λίτρα σε εξαγώγιμη ποσότητα, καταλαμβάνοντας έτσι την 21η θέση μεταξύ των εξαγωγέων οίνου σε μία χώρα, η οποία αποτέλεσε την 6η μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης οίνου στον κόσμο για το 2014.

Παρ’ ότι η κατανάλωση αλκοόλ στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε μείωση κατά 20% τα τελευταία δέκα χρόνια, οι καταναλωτές αποκτούν μεγαλύτερη επίγνωση σχετικά με τις ποικιλίες του οίνου και λιγότερο γνωστές ποικιλίες και είδη κρασιού αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη αναγνώριση.Το  σύνολο της έκθεσης του γραφείου ΟΕΥ, μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 

 

Στο -2,1% ο ρυθμός χρηματοδότησης  του εγχώριου ιδιωτικού τομέα κατά το μήνα Μάρτιο 2016, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ
 

Στο -2,1%, από -2,3% τον προηγούμενο μήνα, διαμορφώθηκε το Μάρτιο του 2016, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 146 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 295 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. 
 

Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Μάρτιο του 2016, ήταν θετική κατά 224 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 48 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,4%, από  1,9% τον προηγούμενο μήνα. Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -0,9%, από -1,6% το Φεβρουάριο του 2016, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 263 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 49 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο -8,7% το Μάρτιο του 2016, από -6,1% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 40 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 1 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.
 

Χρηματοδότηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και ατομικών επιχειρήσεων

Το Μάρτιο του 2016, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 9 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 20 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε  στο -1,0%, αμετάβλητος έναντι του προηγούμενου μήνα.


   
Τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, σχόλια, ή προτάσεις βελτίωσης του "ΙΕΕΣ Monthly Export Report" μπορείτε να αποστείλετε με e-mail στο info@seve.gr
ΣΕΒΕ – Πλατεία Μοριχόβου 1, 546 25 Θεσσαλονίκη Τ.Θ. 10709, 541 10 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 535 333, F: 2310 543 232 e-mail: info@seve.gr, Internet: www.seve.gr