Copy

 

                   

Monthly Export Report  13Dec 2015 

Το  ερευνητικό «Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών» (ΙΕΕΣ) ιδρύθηκε το 1990 από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος – ΣΕΒΕ.
Ο ΣΕΒΕ που φέτος κλείνει τα 40 χρόνια από την ίδρυση του (1975), αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο σύνδεσμο επιχειρήσεων με διεθνή δραστηριότητα και το σημαντικότερο εκφραστή της εξωστρέφειας στην Ελλάδα. Αριθμεί πάνω από 600 μέλη από όλη την ελληνική επικράτεια και από όλους τους κλάδους δραστηριότητας.

 
 Σχόλιο του Προέδρου του ΣΕΒΕ, Δρ. Κυριάκου Λουφάκη για τις εξελίξεις και τις προοπτικές στην Αμερικάνικη αγορά

Οι ελληνικές και ευρωπαϊκές εξαγωγές το δεκάμηνο Ιαν-Οκτώβριος 2015
 


Εξελίξεις στις διεθνείς αγορές: Highlights

Αύξηση της κατανάλωσης ελαιολάδου στις ΗΠΑ με κύριο κριτήριο επιλογής την τιμήΠεραιτέρω μείωση 2,2% της καθαρής ροής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο 2015, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ
 


Σχόλιο του Πρόεδρου του ΣΕΒΕ, Δρ. Κυριάκου Λουφάκη για τις εξελίξεις και τις προοπτικές στην Αμερικάνικη αγορά 
Η αμερικανική οικονομία το 2015 διατήρησε το αναπτυξιακό momentum σε ποσοστό 2,6%, ενώ οι προβλέψεις του IMF εκτιμούν ελαφρώς μεγαλύτερη ανάπτυξη για το 2016, καθώς δομικοί παράγοντες όπως αύξηση των εισοδημάτων, συνθήκες αγοράς εργασίας, δυνατότητα σχετικά εύκολης πρόσβασης σε χρηματοδότηση, χαμηλές τιμές πετρελαίου και ανάκαμψη του οικιστικού/ κατασκευαστικού τομέα - παραμένουν ευνοϊκοί.
 
Ο κατά μεγάλο ποσοστό αστικοποιημένος και πολυπολιτισμικός πληθυσμός των ΗΠΑ (είναι 310 εκατ. Καταναλωτές), χαρακτηρίζεται από υψηλή εισοδηματική στάθμη και μεγάλη αγοραστική δύναμη. Οι καταναλωτικές δαπάνες των Αμερικάνων είναι επίσης αρκετά υψηλές, ενώ σαν λαός είναι ανοιχτός σε νέα προϊόντα, καθώς η καινοτομία είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τον μέσο Αμερικάνο καταναλωτή. Συγκεκριμένα,  οι καινοτομικές συσκευασίες μπορούν να κερδίσουν τον ανταγωνισμό, στοχεύοντας στην κάλυψη της ανάγκης των Αμερικάνων καταναλωτών για πρακτικότητα και ευκολία στη χρήση του προϊόντος.
 
Οι Έλληνες επιχειρηματίες σήμερα, έχουν ζωηρή παρουσία στις ΗΠΑ. Με μερίδιο 3%, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν τον 7ο σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών προϊόντων και τον 2ο προορισμό σε χώρες εκτός ΕΕ, μετά την Τουρκία. Η χώρα μας αποτελεί έναν από τους βασικότερους προμηθευτές των ΗΠΑ σε τρόφιμα όπως: ελιές (μερίδιο αγοράς 70%), ιχθυηρά (κυρίως λαβράκι, τσιπούρα), κομπόστα ροδάκινο, λαχανικά, φρέσκα φρούτα και τυροκομικά προϊόντα. Όλοι έχουμε ακούσει για την ιστορία του ελληνικού γιαουρτιού στις ΗΠΑ και την εξέλιξή του τα τελευταία χρόνια, ανεξάρτητα από το ότι δεν ξεκίνησε από Έλληνες.

Σημαντικές είναι επίσης οι ελληνικές εξαγωγές και σε βιομηχανικά προϊόντα όπως: ξυραφάκια, ρυμουλκούμενα και ημιρυμουλκούμενα, αγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου.
 
Ωστόσο, η χώρα μας εξακολουθεί να έχει χαμηλό ποσοστό εξαγωγών σε κατηγορίες προϊόντων που η Αμερική πραγματοποιεί σημαντικό όγκο εισαγωγών. Βασικότεροι λόγοι της χαμηλής διείσδυσης των ελληνικών προϊόντων, είναι το μικρό μέγεθος των επιχειρήσεων και η κατακερματισμένη βάση παραγωγής, που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στη ζήτηση από τις ΗΠΑ.
 
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτελούν καίρια αγορά – στόχο για τη χώρα μας και ο ΣΕΒΕ έχει κατά καιρούς αναδείξει τις επιχειρηματικές ευκαιρίες που υπάρχουν στη συγκεκριμένη αγορά. Η σημαντική διολίσθηση του ευρώ έναντι του δολαρίου, που έφτασε το 25% μέσα στο 2015, αποτελεί την πρόσθετη μεγάλη ευκαιρία για τους Ευρωπαίους και τους Έλληνες, κάνοντας τα ελληνικά προϊόντα πιο φθηνά. Την ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να την αφήσουμε αναξιοποίητη για όσο καιρό ακόμα ισχύει."

 


   
 


Οι ελληνικές και ευρωπαϊκές εξαγωγές το δεκάμηνο Ιαν-Οκτώβριος 2015


Με ποσοστό 4,8% ενισχύθηκαν οι εξαγωγές αγαθών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης το δεκάμηνο Ιαν-Οκτώβριος 2015 σε ετήσια βάση και στο το σύνολο των 28 κρατών μελών, με ταχύτερο ρυθμό κινήθηκαν οι εξαγωγές προϊόντων από την Ιρλανδία (+22%) και την Κύπρο (+21%). Στον αντίποδα, οι εξαγωγές της Λιθουανίας κατέγραψαν πτωτική τάση, με ρυθμό 6%, της Ελλάδας με 5%, της Φιλανδίας και της Εσθονίας με 4% και της Λετονίας με 3%.

 

 


Τα στοιχεία αφορούν στο εξωτερικό εμπόριο συμπ. των πετρελαιοειδών. Εξαιρουμένων των καυσίμων, τον Οκτώβριο 2015, μετά από 14 μήνες όπου βρίσκονταν σταθερά υψηλότερα από τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, οι ελληνικές εξαγωγές σημείωσαν πτώση κατά 2,3% και έτσι συνολικά στο διάστημα δεκάμηνο Ιαν-Οκτώβριος 2015 σημειώθηκε κάμψη του ρυθμού αύξησης εξαγωγών αγαθών (πλην καυσίμων) στο 9,7% σε ετήσια βάση, από 11,1% το εννιάμηνο Ιαν-Σεπτέμβριος 2015. Συνολικά οι εξαγωγές χωρίς πετρελαιοειδή διαμορφώθηκαν σε αξία σε €15,1 δις. στο δεκάμηνο 2015. Οι εισαγωγές αντίστοιχα, μετά από σημαντική αύξηση τον Οκτώβριο 2015 κατά 28,6%, διαμορφώθηκαν στο δεκάμηνο σε €27,1 δις., με αποτέλεσμα το εμπορικό έλλειμμα να διευρυνθεί κατά €1 δις. ή κατά 8,8% και να διαμορφωθεί στα €11,9 δις.Το δεκάμηνο Ιαν-Οκτώβριος 2015, 54% των εξαγωγών μας (με καύσιμα) απευθύνεται στις χώρες εντός ΕΕ-28 και 46% στις τρίτες χώρες. Κλαδικά, η σύνθεση των ελληνικών εξαγωγών είναι η ακόλουθη (διάγραμμα 3):


 

Εξελίξεις στις Διεθνείς Αγορές: Highlights

 
  • Στην Ευρωζώνη η βιομηχανική παραγωγή Οκτωβρίου αυξήθηκε 0,6% σε μηνιαία και 1,9% σε ετήσια βάση. 
 
  • Στην Κίνα, η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, ανακοίνωσε ότι αναμένει ανάπτυξη 6,9% για την οικονομία το 2015 και 6,8% για το 2016. 
 
  • Στις ΗΠΑ, σε μια ιστορικής σημασίας απόφαση, η Fed προχώρησε μετά από 10 έτη στην αύξηση επιτοκίων, τερματίζοντας την πολυετή πολιτική μηδενικών επιτοκίων, καθώς αύξησε το βασικό επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης.
 
  • Στη Μ. Βρετανία  οι λιανικές πωλήσεις Νοεμβρίου αυξήθηκαν 1,7%, ποσοστό αισθητά μεγαλύτερο των εκτιμήσεων του 0,6%.
 
  • Στη Γερμανία ο μεταποιητικός δείκτης ΡΜΙ αυξήθηκε οριακά στις 53 μονάδες και ο αντίστοιχος δείκτης των υπηρεσιών μειώθηκε στις 55,4 μονάδες.
 

Αύξηση της κατανάλωσης ελαιολάδου στις ΗΠΑ με κύριο κριτήριο επιλογής την τιμή 

 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) στην Ουάσιγκτον, η διείσδυση του ελαιολάδου στα νοικοκυριά των ΗΠΑ έχει αυξηθεί τα τελευταία 5 έτη από 30% σε 50%. Στην Βόρειο Αμερική (ΗΠΑ και Καναδά), η μέση ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση ανέρχεται σε 1 και 1,5 λίτρο αντίστοιχα, γεγονός που καθιστά εμφανές ότι οι προοπτικές εξέλιξης της κατανάλωσης είναι εξαιρετικά μεγάλες. Ως εκ τούτου, παρόλο που η κατά κεφαλήν κατανάλωση στις ΗΠΑ δείχνει μικρή ως απόλυτο νούμερο, σε όρους ποσοστιαίας κατανάλωσης ανά χώρα, οι ΗΠΑ καταλαμβάνουν την τρίτη θέση παγκοσμίως, καταναλώνοντας περίπου 10.3% της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου. Το ποσοστό αυτό παραμένει μικρό, συγκρινόμενο με την Ιταλία (18.42%) και την Ισπανία (18.24%), ξεπερνάει όμως τους Έλληνες που ενώ έχουν την υψηλότερη κατά κεφαλήν κατανάλωση, τους αναλογεί μόλις το 5.2% της παγκόσμιας κατανάλωσης.

Η αγορά των ΗΠΑ προμηθεύεται ελαιόλαδο σε συντριπτική πλειοψηφία από εισαγωγές, αφού το εγχωρίως παραγόμενο προϊόν καλύπτει μόνο το 3% της κατανάλωσης. Η παραγωγή όμως ελαιόλαδου στις ΗΠΑ αυξάνεται σταδιακά, με τη μάρκα California, Olive Ranch, να κερδίζει ένα επαρκές ποσοστό καταναλωτών. 

Συγκρίνοντας τα σχετικά και απόλυτα νούμερα διαφαίνεται ότι τα περιθώρια αύξησης της κατανάλωσης ελαιολάδου στις ΗΠΑ είναι τεράστια, καθώς, δεδομένου του μεγέθους και του πληθυσμού της χώρας, έστω και μια μικρή αύξηση θα είχε σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική κατανάλωση.
 
Να σημειωθεί ότι η αύξηση της κατανάλωσης ελαιολάδου στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πτώση της τιμής του και στο αυξανόμενο ενδιαφέρον των Αμερικανών για τα οφέλη του στην υγεία.

 

Το σύνολο της έκθεσης του γραφείου ΟΕΥ, μπορείτε να το βρείτε εδώ.

 

 


Περαιτέρω μείωση 2,2% της καθαρής ροής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα τον Νοέμβριο 2015, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΤτΕ

 

Περαιτέρω μείωση κατά 2,2% σημείωσε η τραπεζική χρηματοδότηση του εγχώριου ιδιωτικού τομέα τον Νοέμβριο σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης ήταν αρνητική κατά 458 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 412 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, τον Νοέμβριο του 2015, ήταν αρνητική κατά 176 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 224 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -1,4% έναντι -1,2% τον προηγούμενο μήνα. 

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -1,8% το Νοέμβριο του 2015, από -1,6% τον Οκτώβριο του 2015 και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 183 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 99 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων διαμορφώθηκε στο 3,7% το Νοέμβριο του 2015, από 3,9% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 6 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 125 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χρηματοδότηση ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών, ατομικών επιχειρήσεων

Το Νοέμβριο του 2015, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 25 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 12 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -0,6%, από -0,5% τον Οκτώβριο του 2015.

Χρηματοδότηση ιδιωτών και ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων

Αρνητική κατά 256 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες και τα ιδιωτικά μη κερδοσκοπικά ιδρύματα το Νοέμβριο του 2015, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 177 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής διαμορφώθηκε στο -3,2%, από -3,0% τον Οκτώβριο του 2015.   
Τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, σχόλια, ή προτάσεις βελτίωσης του "ΙΕΕΣ Monthly Export Report" μπορείτε να αποστείλετε με e-mail στο info@seve.gr
ΣΕΒΕ – Πλατεία Μοριχόβου 1, 546 25 Θεσσαλονίκη Τ.Θ. 10709, 541 10 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 535 333, F: 2310 543 232 e-mail: info@seve.gr, Internet: www.seve.gr