Copy

 

                   

Monthly Export Report  06May 2015 

Το  ερευνητικό «Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών» (ΙΕΕΣ) ιδρύθηκε το 1990 από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος – ΣΕΒΕ.
Ο ΣΕΒΕ που φέτος κλείνει τα 40 χρόνια από την ίδρυση του (1975), αποτελεί σήμερα τον μεγαλύτερο σύνδεσμο επιχειρήσεων με διεθνή δραστηριότητα και το σημαντικότερο εκφραστή της εξωστρέφειας στην Ελλάδα. Αριθμεί πάνω από 600 μέλη από όλη την ελληνική επικράτεια και από όλους τους κλάδους δραστηριότητας.

 
 

40η Τακτική Επετειακή Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΕΒΕ


Ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών για το α' τρίμηνο 2015

 
Έρευνα ΙΕΕΣ με θέμα: "Βέλτιστες Διεθνείς Πρακτικές Χρηματοδότησης Εξαγωγικών Επιχειρήσεων"

 
Εξελίξεις στις Διεθνείς Αγορές: Highlights

 Κλαδική Έρευνα της Εθνικής Τράπεζας για τον κλάδο του Ελαιολάδου


Αρνητική κατά 2,5% η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα τον Μάρτιο 2015, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της ΤτΕ
 


Πραγματοποιήθηκε στις 29/5 στο ξενοδοχείο «Les Lazaristes» στην Θεσσαλονίκη, η 40η Τακτική Επετειακή Γενική Συνέλευση των μελών του ΣΕΒΕ, η οποία ξεκίνησε με το κλειστό μέρος (μόνο για μέλη) στο οποίο παρουσιάστηκαν τα πεπραγμένα της Διοίκησης του Συνδέσμου για το διάστημα Μάιος 2014-Μάιος 2015.

Ακολούθησε η ανοικτή συνεδρίαση στην οποία ομιλητές ήταν ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Κυριάκος Λουφάκης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Δημήτρης Μάρδας, ο π. Υπουργός Οικονομικών, κ. Αλέκος Παπαδόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας «Κτήμα Γεροβασιλείου ΑΕ», κ. Βαγγέλης Γεροβασιλείου και ο Καθηγητής, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας του πανεπιστημίου Texas A & M και Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Χριστόδουλος Φλούδας. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος, κ. Γιώργος Μητράκης.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ, κ. Κυριάκος Λουφάκης, στην ομιλία του μίλησε για τα στρατηγικά πλεονεκτήματα, τα οποία παρουσιάζει η χώρα και η περιοχή μας. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην γεωστρατηγική θέση της χώρας και την ανάγκη αξιοποίησης του λιμένα Θεσσαλονίκης και ανάδειξη της πόλης ως διαμετακομιστικό κέντρο, στην καινοτομία και το ανθρώπινο δυναμικό και στον αγροδιατροφικό μας κλάδο. Ακόμα, ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ επεσήμανε την ανάγκη επίσπευσης της διαπραγμάτευσης ώστε να γίνει μια συμφωνία και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στη χώρα.
 

Το συνολικό Δελτίο Τύπου του απολογισμού της 40ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒΕ μπορείτε να
το βρείτε εδώ.

  
 

Ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών για το α' τρίμηνο 2015
 
Αύξηση κατά 14% σημείωσαν οι ελληνικές εξαγωγές χωρίς τα πετρελαιοειδή, ενώ σε αξία ανήλθαν σε €4,4 δις. Οι εισαγωγές, εκτός καυσίμων αντίστοιχα παρέμειναν αμετάβλητες και το εμπορικό έλλειμμα βελτιώθηκε κατά 12,9%, όταν σε αξία υπολογίζεται σε €3,6 δις. Συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων οι εξαγωγές μας κατέγραψαν πτώση κατά 1,8%, οι εισαγωγές πτώση κατά 7% και το εμπορικό έλλειμμα μειώθηκε κατά 13,2%. Το α’ τρίμηνο 2015, 54% των εξαγωγών μας (με καύσιμα) απευθύνεται στις χώρες εντός ΕΕ-28 και 46% στις τρίτες χώρες.
 

 
 

Κλαδικά, σε όλες τις ομάδες προϊόντων, πλην των πετρελαιοειδών, σημειώθηκε αύξηση το α’ τρίμηνο 2015, σε ετήσια βάση. Οι εξαγωγές πετρελαιοειδών μειώθηκαν σε αξία κατά 26,2%, ωστόσο ακόμα συνεισφέρουν με μερίδιο 29,1% στις ελληνικές εξαγωγές. Μεγαλύτερη άνοδος σημειώθηκε στις εξαγωγές λίπων & ελαίων, κατά 256,8% και ουσιαστικά επανήλθαν στα επίπεδα του 2013. Ακόμα, άνοδος καταγράφηκε στους ακόλουθους κλάδους: μηχανήματα (+33,9%), ποτά και καπνά (+33,6%), βιομηχανικά είδη (+17,7%), διάφορα βιομηχανικά (+9,4%), πρώτες ύλες (+7,3%), τρόφιμα (+4,2%), χημικά προϊόντα (+0,4%).

  
 

Έρευνα ΙΕΕΣ με θέμα:

"Βέλτιστες Διεθνείς Πρακτικές Χρηματοδότησης Εξαγωγικών Επιχειρήσεων"

 

 

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά της υφιστάμενης κατάστασης στην αγορά σήμερα είναι το γεγονός ότι υπάρχει ένας μεγάλος όγκος σχολάζουσας παραγωγικής δυναμικότητας στις ελληνικές επιχειρήσεις. Το μεγαλύτερο ποσοστό των επιχειρήσεων σήμερα –ακόμα και των εξαγωγικών-  υπολειτουργεί και υπάρχουν επενδύσεις και υποδομές, οι οποίες αξιοποιούνται στο ελάχιστο, καθώς δεν υπάρχουν τα αναγκαία κεφάλαια κίνησης, προκειμένου να επανεκκινηθεί η λειτουργία της επιχείρησης.
 

 
Σε αυτό το πλαίσιο το Ινστιτούτο Εξαγωγικών Ερευνών & Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ, κατά την περίοδο Δεκέμβριος 2014 – Φεβρουάριος 2015, εκπόνησε για λογαριασμό της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής, Σχεδιασμού & Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων» - ΕΥΣΣΑΑΠ (Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού), με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μελέτη με θέμα: «Βέλτιστες Διεθνείς Πρακτικές Χρηματοδότησης Εξαγωγικών Επιχειρήσεων».
 
Στην σχετική μελέτη παρουσιάζονται και αναλύονται βέλτιστες πρακτικές χρηματοδότησης εξαγωγικών επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν επιλεγεί από χώρες που, είτε καταγράφουν υψηλές εξαγωγικές επιδόσεις, είτε διαθέτουν ανεπτυγμένα συστήματα ενίσχυσης εξαγωγών. Συγκεκριμένα παρουσιάζονται χρηματοδοτικά προγράμματα/μηχανισμοί, οι οποίοι παρέχονται από οργανισμούς των εξής χωρών: Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία, Σουηδία, Τσεχία, Πολωνία, Ολλανδία, Βραζιλία και Ν. Ζηλανδία.
 
Αξιολογήθηκαν τα είδη/κατηγορίες των διαθέσιμων χρηματοδοτικών μηχανισμών διεθνώς, έτσι ώστε από το σύνολο των αναλυθεισών βέλτιστων πρακτικών, να καταρτιστούν αντίστοιχες επιλεγμένες προτάσεις δημιουργίας χρηματοοικονομικών προϊόντων, τα οποία θα καλύπτουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις πραγματικές ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων.
 
Μέσα από τη σχετική μελέτη παρουσιάζεται μία πρόταση για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, η οποία αφορά  τη δημιουργία ενός μηχανισμού παροχής εγγυήσεων προς το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, με σκοπό την προχρηματοδότηση κεφαλαίων κίνησης εξαγωγικών επιχειρήσεων. Η προχρηματοδότηση που θα αιτηθεί η κάθε επιχείρηση θα πρέπει να βασίζεται και να τεκμηριώνεται από ένα export action plan, που θα είναι εγκεκριμένο από πιστοποιημένο σύμβουλο εξαγωγών/φορέα.
 
Συγκεκριμένα, προτείνονται 2 κατηγορίες/επίπεδα προγραμμάτων, τα οποία είναι τα εξής: Α. Προχρηματοδότηση Εξαγωγικών επιχειρήσεων με Εγγυοδοσία του Ελληνικού Δημοσίου, Β. Χρηματοδότηση εφοδιαστικής αλυσίδας με Εγγυοδοσία του Ελληνικού Δημοσίου.
 
Η μεθοδολογία για την εκπόνηση της μελέτης στηρίχθηκε αρχικά στη διενέργεια  πρωτογενούς έρευνας μέσα από το δίκτυο των γραφείων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) επιλεγμένων χωρών (συγκέντρωση υλικού και τηλεφωνικές συνεντεύξεις). Επίσης, αντίστοιχη διαδικασία ακολουθήθηκε και σε οργανισμούς-φορείς που υποδείχθηκαν από τους Συμβούλους ΟΕΥ.
 
Σε δεύτερο επίπεδο και μετά την προκαταρκτική επεξεργασία των πρωτογενών δεδομένων πραγματοποιήθηκε δευτερογενής έρευνα  –κυρίως μέσω διαδικτύου-, προκειμένου να συμπληρωθούν τα κενά που προέκυψαν από το πρώτο στάδιο της έρευνας και να συγκεντρωθεί επιπλέον ποιοτική πληροφόρηση αναφορικά με τις διαδικασίες και την εφαρμογή των μηχανισμών χρηματοδότησης. 
 
Επιπλέον, διενεργήθηκε έρευνα μέσω ερωτηματολογίου και τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε (100) ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, προκειμένου να αποτυπωθεί πιο ολοκληρωμένα και με μεγαλύτερη αξιοπιστία το πρόβλημα ρευστότητας και το  χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει στην αγορά.
 
Βάσει των απαντήσεων του παραπάνω ερωτηματολόγιου, αξιολογήθηκαν τα είδη/κατηγορίες των διαθέσιμων χρηματοδοτικών μηχανισμών διεθνώς, έτσι ώστε από το σύνολο των αναλυθεισών βέλτιστων πρακτικών να καταρτιστούν αντίστοιχες επιλεγμένες προτάσεις δημιουργίας χρηματοοικονομικών προϊόντων, τα οποία θα καλύπτουν στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τις πραγματικές ανάγκες των ελληνικών επιχειρήσεων.
 

Για την εξέταση της εξαγωγικής επίδοσης των χωρών των οποίων οι πρακτικές-μηχανισμοί χρηματοδότησης αναλύθηκαν εκτενέστερα, καταρτίστηκαν τα εξαγωγικά προφίλ όλων των επιλεγμένων χωρών και αφορούν στο διάστημα 2004-2013, ενώ εξετάζονται το εξωτερικό εμπόριο αγαθών (συνολικά, κυριότεροι κλάδοι και προορισμοί εξαγωγών ανά χώρα) και εξωτερικό εμπόριο υπηρεσιών (συνολικά, κατανομή ανά τομέα υπηρεσιών).
 
 
Εξελίξεις στις Διεθνείς Αγορές: Highlights

 
 
 
  • Ο Δείκτης Οικονομικής Εμπιστοσύνης στη  Ευρωζώνη τον Μάιο 2015 κατέγραψε οριακή κάμψη (από 103.7 τον Απρίλιο σε 103.5 τον Μάιο), ωστόσο παραμένει πάνω από τον κινητό μέσο όρο των  12 τελευταίων μηνών, ο οποίος ανέρχεται σε 101.9.
 
  • Στις ΗΠΑ , η αναθεωρημένη εκτίμηση του ΑΕΠ για το 1ο τρίμηνο toy 2015 υποδεικνύει συρρίκνωση σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014 και πιθανότατα χαμηλότερη ετήσια ανάπτυξη σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
     
  • Το ΑΕΠ της Μεγάλης Βρετανίας το α' τρίμηνο 2015 κατέγραψε αύξηση κατά 0.4% (σε σχέση με το α' τρίμηνο 2014), ξεπερνώντας τις αρχικές εκτιμήσεις για αύξηση 0.3%.
 
  • Το βαρόμετρο του Ινστιτούτου KOF για την Ελβετική οικονομία εκτιμά ότι τον Μάιο 2015 υπήρχε βελτίωση του δείκτη σε σχέση με τον Απρίλιο 2015.
 
  • Στην Ιαπωνία, τον Απριλίο η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε αύξηση σε σχέση με την παραγωγή του Μαρτίου.

 
 
Κλαδική Έρευνα της Εθνικής Τράπεζας για τον κλάδο του Ελαιολάδου
Σύμφωνα με την πρόσφατα δημοσιευμένη κλαδική έρευνα της Εθνικής Τράπεζας (Μάιος 2015) για τον κλάδο του ελαιολάδου, το ελαιόλαδο αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ελληνικής οικονομίας καθώς καλύπτει το 9% της αξίας αγροτικής παραγωγής στην Ελλάδα (έναντι 1% στην Ευρώπη). Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη παραγωγός ελαιολάδου παγκοσμίως (μετά την Ισπανία και την Ιταλία), με παραγωγή της τάξης των 0,3 εκατ. τόνων, συνεισφέροντας κατά 0,4% στο ΑΕΠ.

Η διεθνής ελαιοπαραγωγή έχει διπλασιαστεί την τελευταία 25ετία, προσεγγίζοντας τους 3 εκατ. τόνους την τελευταία πενταετία από 1,5 εκατ. τόνους στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Βασικές κινητήριες δυνάμεις της αλματώδους ανάπτυξης ήταν η Ισπανία, η οποία διπλασιάζοντας την παραγωγή της καλύπτει πλέον άνω του 40% της παγκόσμιας παραγωγής και νέες χώρες-παραγωγοί (κυρίως Τουρκία, Τυνησία, Μαρόκο και Συρία), οι οποίες αύξησαν το μερίδιο τους στην παγκόσμια παραγωγή στο 35% το 2014 από 25% το 1990.

Κομβικό ρόλο στη διεθνή αγορά τυποποιημένου ελαιολάδου (εμπορικές ροές) διαδραματίζει η Ιταλία, η οποία εκμεταλλευόμενη τη διεθνή αναγνωρισιμότητα του ιταλικού ελαιολάδου και τα οργανωμένα δίκτυα προώθησης των επιχειρήσεων της, εισάγει χύμα ελαιόλαδο (κυρίως από Ισπανία και Ελλάδα) και το επανεξάγει τυποποιημένο, κερδίζοντας υπεραξία τυποποίησης της τάξης των €1,3/κιλό.

Οι Έλληνες παραγωγοί δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τη διεθνή δυναμική των τελευταίων ετών, με αποτέλεσμα το μερίδιο της Ελλάδας στη διεθνή αγορά τυποποιημένου ελαιολάδου να έχει περιοριστεί πλέον στο 4% από 6% τη δεκαετία του 1990.

Οι κύριες αιτίες που δρουν περιοριστικά στη δυναμική του κλάδου στην Ελλάδα αφορούν κυρίως διαρθρωτικές αδυναμίες σε όλα τα στάδια παραγωγής:

  • κατακερματισμένη δομή του ελληνικού κλάδου ελαιοπαραγωγής
  • χαμηλός βαθμός τεχνολογικής εξέλιξης και κυρίως υψηλό ποσοστό μικρών (και σε μεγάλο βαθμό συνεταιριστικών) ελαιοτριβείων
  • μόλις το 27% της συνολικής παραγωγής ελαιολάδου φτάνει στο στάδιο της τυποποίησης στην Ελλάδα (έναντι 50% στην Ισπανία και 80% στην Ιταλία)

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της έρευνας της Τράπεζας, η τυποποίηση και η δημιουργία του ελληνικού brand θα μπορούσαν να αυξήσουν τα έσοδα από εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου κατά €250 εκατ. ετησίως (προσεγγίζοντας τα €560 εκατ. ετησίως από περίπου €310 εκατ. κατά μέσο όρο την τελευταία πενταετία).


Την έρευνα της Εθνική Τράπεζας μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

 

Αρνητική κατά 2,5% η καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα τον Μάρτιο 2015, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της ΤτΕ

Αρνητική ήταν η καθαρή ροή της συνολικής τραπεζικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα το Μάρτιο, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ειδικότερα, το Μάρτιο του 2015, o ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα παρέμεινε αμετάβλητος στο -2,5%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης προς τον εγχώριο ιδιωτικό τομέα ήταν αρνητική κατά 639 εκατ. ευρώ (Μάρτιος 2014: αρνητική καθαρή ροή 729 εκατ. ευρώ).

Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Μάρτιο του 2015, ήταν αρνητική κατά 303 εκατ. ευρώ (Μάρτιος 2014: αρνητική καθαρή ροή 406 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στο -2,2%, από -2,3% το Φεβρουάριο του 2015.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων διαμορφώθηκε στο -2,6%, από -2,4% το Φεβρουάριο του 2015, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν αρνητική κατά 451 εκατ. ευρώ (Μάρτιος 2014: αρνητική καθαρή ροή 353 εκατ. ευρώ).

Το Μάρτιο του 2015, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις ήταν αρνητική κατά 8 εκατ. ευρώ (Μάρτιος 2014: αρνητική καθαρή ροή 1 εκατ. ευρώ) και ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της παρέμεινε στο -0,6%, αμετάβλητος σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.

    
Τυχόν επισημάνσεις, παρατηρήσεις, σχόλια, ή προτάσεις βελτίωσης του "ΙΕΕΣ Monthly Export Report" μπορείτε να αποστείλετε με e-mail στο info@seve.gr
ΣΕΒΕ – Πλατεία Μοριχόβου 1, 546 25 Θεσσαλονίκη Τ.Θ. 10709, 541 10 Θεσσαλονίκη
Τ: 2310 535 333, F: 2310 543 232 e-mail: info@seve.gr, Internet: www.seve.gr