Copy
Our Monthly Newsletter
01.03.2017
https://www.facebook.com/cyprusaware/
https://twitter.com/cyprusaware
ΤΟ ΑΤΕΛΕΙΩΤΟ ΔΡΑΜΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

Νέο ναυάγιο στις ακτές της Κύπρου

 
Στις αρχές Φεβρουαρίου, άλλο ένα σκάφος με 93 ναυαγούς έφθασε στην Κύπρο στην περιοχή Πύργου Τυλληρίας προερχόμενο από τα παράλια της Τουρκίας. Οι κυπριακές αρχές ενήργησαν με αποτελεσματικότητα για
τη διάσωση των ναυαγών στη θάλασσα, γεγονός που αναγνώρισε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε σχετική ανακοίνωσή της (δείτε σχετική ανακοίνωση). Έλαβαν επίσης όλα τα αναγκαία μέτρα για την υποδοχή και την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών τους.

Από τους ναυαγούς, οι οποίοι είναι πρόσφυγες από τη Συρία, οι μισοί ήταν παιδιά και μάλιστα 8 εκ των οποίων ήταν ασυνόδευτοι ανήλικοι. Όλοι έχουν υποβάλει αίτημα στην Υπηρεσία Ασύλου για να τους χορηγηθεί καθεστώς πρόσφυγα. Για τον λόγο αυτό δε χρειάστηκε να λειτουργήσει το Κέντρο Φιλοξενίας στην Κοκκινοτριμιθιά. Οι ναυαγοί ήρθαν σε επικοινωνία με συγγενείς τους που διαμένουν στην Κύπρο και φιλοξενήθηκαν εκεί. Στην περίπτωση των ασυνόδευτων ανηλίκων υπάρχει ειδική μέριμνα και φιλοξενούνται σε Στέγες με ευθύνη των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας.
Παρά το γεγονός ότι από την έναρξη της Συριακής σύγκρουσης η Κύπρος έχει υποδεχτεί αυξημένο αριθμό Σύρων προσφύγων, πρόκειται για μια διαχειρίσιμη κατάσταση υπό το φως του μεγέθους της σύγκρουσης και της καταστροφής που έχει αναγκάσει σχεδόν 5 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες να  εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν προστασία σε άλλες χώρες, κυρίως στις γειτονικές. Η Κύπρος δεν είναι βασικός προορισμός των προσφύγων από τη Συρία. Ωστόσο, ο Υπουργός
Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος είναι ο αρμόδιος υπουργός για θέματα μετανάστευσης, εξέφρασε ανησυχία για την ύπαρξη κυκλώματος διακινητών που δρουν στην Τουρκία (δείτε σχετική δήλωση).

Η Ύπατη Αρμοστεία εξέφρασε την ετοιμότητά της να υποστηρίξει την Κυπριακή Δημοκρατία στον τομέα ανάπτυξης σχεδίου έκτακτης ανάγκης κι ετοιμότητας για να ανταποκριθεί καλύτερα σε καταστάσεις αυξημένων ροών προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Την ανάγκη όλα τα δημοκρατικά κράτη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος να στηρίξουν τους πρόσφυγες σε αυτή την δύσκολη εποχή εξέφρασε ο Αντιπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Κύπρο Ντάμτου Ντεσσαλένιε.
Μέχρις ότου οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις επιλυθούν, οι χώρες της ΕΕ και ευρύτερα, πρέπει να προετοιμαστούν σε περίπτωση μελλοντικών αφίξεων να υποδεχθούν πρόσφυγες και να τους στηρίξουν να ενταχθούν στις κοινωνίες τους.
Η UNHCR παρουσίασε τον Δεκέμβριο του 2016 μια ολοκληρωμένη πρόταση, με τίτλο «Προστατεύοντας Καλύτερα τους Πρόσφυγες στην Ε.Ε. και Παγκοσμίως».  Η Ύπατη Αρμοστεία επιδιώκει μέσα από τις προτάσεις της να εξασφαλίσει μια πιο οργανωμένη, κοινή και προβλέψιμη ανταπόκριση στις νέες αφίξεις προσφύγων στην ΕΕ.

Μπορείτε να διαβάσετε την έκθεση «Προστατεύοντας Καλύτερα τους Πρόσφυγες στην Ε.Ε. και Παγκοσμίως» στο σύνδεσμο. | Ελληνικά | Αγγλικά |
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ “AWARE” ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
 
Με τους νέους για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας
Με κεντρικό μήνυμα την Αποδοχή, τον Σεβασμό και την Συμμετοχή, άρχισε ο κύκλος σεμιναρίων της εκστρατείας «AWARE», με πρώτο σταθμό το Λύκειο Αποστόλου Πέτρου και Παύλου στην Λεμεσό.
Το σεμινάριο που έγινε στους μαθητές από την ομάδα “AWARE”, είχε ως βασικό της περιεχόμενο την διάκριση των όρων μετανάστης - πρόσφυγας/ αιτητής ασύλου.
Στην συνέχεια ακολούθησε διαδραστικός διάλογος σχετικά με τις απόψεις και τα συναισθήματα των μαθητών και προβλήθηκαν βίντεο ως αφορμή για περαιτέρω συζήτηση. Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε με ένα βιωματικό εργαστήριο, κατά το οποίο δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να μπουν στην θέση των προσφύγων και των μεταναστών, ώστε να συνειδητοποιήσουν πόσο δύσκολο είναι για αυτούς να ενταχθούν στην κοινωνία μας.

Η εκστρατεία “AWARE!” Σέβομαι - Αποδέχομαι - Συμμετέχω συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και την Κυπριακή Δημοκρατία, με αναθέτουσα αρχή τη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εκστρατεία που πραγματοποιείται σε παγκύπριo επίπεδο με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, ιδίως των νέων για τους πρόσφυγες/αιτητές ασύλου και τους μετανάστες.

Οι πρόσφατες εξελίξεις του μεταναστευτικού και προσφυγικού φαινομένου καθώς και τα δραματικά διεθνή γεγονότα στην περιφέρεια της Ε.Ε έχουν καταστήσει το ζήτημα εξαιρετικά επίκαιρο, με σαφείς προεκτάσεις στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη. Στόχος είναι να υπάρξει σφαιρική ενημέρωση και να καταπολεμηθούν στερεότυπα

Το Μήνυμα της εκστρατείας: Μπορείς και εσύ να γίνεις συμμέτοχος σε μια ανοιχτή κοινωνία αλληλοσεβασμού και αποδοχής!
Μεγαλειώδης διαδήλωση 300.000 ανθρώπων υπέρ των μεταναστών στη Βαρκελώνη
Πάνω από 300.000 άνθρωποι “κατέκλυσαν” το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου τη Βαρκελώνη για να διαδηλώσουν υπέρ της υποδοχής προσφύγων, με αίτημα η χώρα να τους υποδεχτεί «αυτή τη στιγμή», εκπληρώνοντας τις δεσμεύσεις της από το 2015.
Ολόκληρες οικογένειες, κοινωνικές οργανώσεις, συνδικάτα και εκπρόσωποι όλων σχεδόν των πολιτικών κομμάτων, εντάχθηκαν στην μαζική διαδήλωση και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους σε χιλιάδες πρόσφυγες από εμπόλεμες χώρες που αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη. "Η Βαρκελώνη είναι και πάλι, όπως και στο παρελθόν, όχι μόνο την πρωτεύουσα της Καταλονίας, αλλά και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ειρήνης " δήλωσε η δήμαρχος της πόλης Ada Colau.

Σύμφωνα με τη συμφωνία που εγκρίθηκε 1,5 χρόνο πριν  από τις χώρες μέλη της ΕΕ, η Ισπανία θα έπρεπε να έχει φιλοξενήσει 17.000 άτομα, αλλά έχει δεχτεί μόλις πάνω από 700. Στην Καταλονία, ειδικότερα, έχει καλυφθεί  μόνο το ένα τρίτο των 1.250 θέσεων φιλοξενίας προσφύγων.
Λεμεσός: "Μια πόλη ο κόσμος όλος" για άλλη μια χρονιά!
 
Με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ασύλου, Ένταξης και Μετανάστευσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας συνεχίζει ο Δήμος Λεμεσού να υλοποιεί προγράμματα ένταξης που στόχο έχουν την ενσωμάτωση Υπηκόων Τρίτων Χωρών (ΥΤΧ) στην τοπική κοινωνία.

Η ανανέωση της Συμφωνίας Επιδότησης του έργου με τίτλο «Προγράμματα Ένταξης από Τοπικές Αρχές» υπεγράφει στα γραφεία της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων από τον Επικεφαλής της Μονάδας κ. Κωνσταντίνο Κυπριανού, εκ μέρους της Υπεύθυνης Αρχής, και από την Δημοτικό Γραμματέα του Δήμου Λεμεσού κα Γεωργούλλα Λεωνίδα, εκ μέρους του Τελικού Δικαιούχου.

Γενικός στόχος του έργου είναι η στήριξη της διαδικασίας ένταξης των ΥΤΧ στην κυπριακή κοινωνία, βελτιώνοντας την ικανότητα κοινωνικής ένταξης, συνοχής και κοινωνικοποίησης, καθώς και την πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού. Η συμμετοχή των Τοπικών Αυτοδιοικήσεων θεωρείται σημαντική στον σχεδιασμό και υλοποίηση των πολιτικών ένταξης των μεταναστών στην κοινωνία υποδοχής, τόσο για την επίτευξη κοινωνικής συνοχής όσο και για την παρεμπόδιση του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης.

Ο Δήμος Λεμεσού, όντας μια πολυπολιτισμική πόλη, υλοποιεί εδώ και χρόνια προγράμματα ένταξης ΥΤΧ μέσα από την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων.
Η αποτελεσματική υλοποίηση και απορρόφηση των πόρων αποτέλεσε τη βάση για το σχεδιασμό ενεργειών και δράσεων του έργου που άρχεται με τη σημερινή υπογραφή. Το νέο έργο θα υλοποιηθεί με Τελικό Δικαιούχου τον Δήμο Λεμεσού και εταίρους τους Δήμο Αγίου Αθανασίου, Δήμο Γερμασόγειας, Δήμο Μέσα Γειτονιάς, το ΣΚΕ Μέσα Γειτονιάς και Opinion & Action Services Ltd.

Η ανανεωμένη Συμφωνία, με περίοδο υλοποίησης ένα (1) χρόνο και δικαίωμα ανανέωσης, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ενέργειες που στόχο έχουν την αλληλεπίδραση και την αλληλοενημέρωση της τοπικής κοινωνίας με τους ΥΤΧ μέσα από δημιουργικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, καθώς και ενέργειες ανάπτυξης αισθήματος αποδοχής και κατανόησης της διαφορετικότητας και αντιμετώπισης του ρατσισμού και των διακρίσεων. Συγχρηματοδοτούμενα είναι επίσης και προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης που στόχο έχουν την ανάπτυξη των δεξιοτήτων, που θα βοηθήσουν του ΥΤΧ τόσο στην καθημερινή τους ζωή όσο και στην προσωπική και επαγγελματική τους ανάπτυξη, αλλά και στην αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Τα προγράμματα κοινωνικής στήριξης, που υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου, αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση και διευκόλυνση της καθημερινής ζωής των παιδιών και γονέων ΥΤΧ.

 
http://i3.ytimg.com/vi/Ce_6wIGo-Dw/hqdefault.jpg
Το βίντεο του μήνα:

Παρακολουθήστε το βίντεο που επιλέξαμε σχετικά με την ζωή των προσφύγων και μεταναστών της Κύπρου
Hope for Children

Έναρξη νέων προγραμμάτων
«Εκπαίδευση για ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων»
Το “Hope For Children” CRC Policy Center ανακοίνωσε την έναρξη δυο καινούργιων προγραμμάτων τα οποία συγχρηματοδοτούνται απο το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και ‘Ένταξης, της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων, του Υπουργείου Εσωτερικών και απο την Κυπριακή Δημοκρατία.
Πρόγραμμα για Ανάδοχους Γονείς Ασυνόδευτων Παιδιών:

Πολλά ασυνόδευτα παιδιά φτάνουν στην Κύπρο, έχοντας χάσει ή αφού έχουν αποχωριστεί τους γονείς τους. Με σκοπό να βελτιώσει τις συνθήκες υποδοχής της ευάλωτης αυτής ομάδας του πληθυσμού,  ο Διεθνής Ανθρωπιστικός και Ανεξάρτητος Οργανισμός “Hope For Children” CRC Policy Center ανακοινώνει την έναρξη των εργασιών του  «Πιλοτικoύ Προγράμματος Αναδοχής Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αιτητών/Δικαιούχων Διεθνούς Προστασίας»

Εκπαίδευση για Ανάπτυξη Κοινωνικών Δεξιοτήτων:

Σκοπός του έργου είναι να ενημερώσει για την τοπική κουλτούρα και την κείμενη νομοθεσία της Κύπρου αναπτύσσοντας παράλληλα κοινωνικές δεξιότητες για καλύτερη κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση στη χώρα υποδοχής και στην Ευρωπαϊκή Ένωση με απώτερο στόχο την πρόληψη της παραβατικότητας και της ριζοσπαστικοποίησης.

Η εκπαίδευση απευθύνεται σε υπηκόους τρίτων χωρών, ενήλικες και ανήλικους, και αφορά θέματα όπως ο ρατσισμός και η αποδοχή της διαφορετικότητας, η θέση της γυναίκας στις ευρωπαϊκές κοινωνίες και η ισότητα φύλων, η προσαρμογή και η δυνατότητα της αλλαγής μέσα από την απώλεια, τους τρόπους επικοινωνίας σε ένα κοινωνικό περιβάλλον, ενώ παράλληλα θα επιδιωχθεί η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων σε πτυχές της κοινωνικής ζωής στην Κύπρο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για περισσότερες πληροφορίες διαβάστε το σχετικό Δελτίο Τύπου:


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


 


Χειρονομία αγάπης στους πρόσφυγες

Η Αθλέτικ Μπιλμπάο δώρισε αθλητικά ρούχα


 
Με την ευκαιρία της επίσκεψής της στην Κύπρο για τον επαναληπτικό με τον ΑΠΟΕΛ την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, η Αθλέτικ Μπιλμπάο βρήκε το χρόνο να εκφράσει την αλληλεγγύη της προς τους πρόσφυγες και αιτητές ασύλου στην Κύπρο. Με στόχο να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει τη συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες, αντιπροσωπεία του διοικητικού συμβουλίου της ομάδας επισκέφτηκε το γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας στη Λευκωσία και δώρισε διάφορα αθλητικά ρούχα προκειμένου να διανεμηθούν σε πρόσφυγες και αιτητές ασύλου.

«Σε μια εποχή όπου οι πρόσφυγες χρειάζονται την υποστήριξή μας, περισσότερο από ποτέ, το ποδόσφαιρο έχει τη δύναμη να ενώνει τους ανθρώπους. Το ποδόσφαιρο, μέσω της οικουμενικότητάς του, μπορεί να καταπολεμήσει την πόλωση και τα στερεότυπα, να προωθήσει τις αρετές της ανοχής, της πολυπολιτισμικότητας, της ποικιλομορφίας, του αμοιβαίου σεβασμού και της κοινωνικής ένταξης» ανέφερε ο Αντιπρόσωπος της UNHCR στην Κύπρο, Damtew Dessalegne.

Μεσούσης της προσφυγικής επείγουσας κατάστασης στην Ευρώπη, πολλές Ευρωπαϊκές ομάδες και ποδοσφαιρικά σωματεία έχουν εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη τους προς τους πρόσφυγες, είτε καλωσορίζοντάς τους ή με τη διοργάνωση προπονήσεων καθώς και μέσω άλλων πρωτοβουλιών, δημιουργώντας έτσι την προοπτική για τους πρόσφυγες να οικοδομήσουν την ζωή τους και ν’ αποκαταστήσουν το μέλλον τους στην καινούργια τους πατρίδα.

Για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ο αθλητισμός μπορεί να διαδραματήσει τεράστιο ρόλο στην ανάπτυξη και την ευημερία των προσφύγων παγκοσμίως, ιδιαίτερα των παιδιών. Όπως και πολλά αθλήματα, το ποδόσφαιρο ειδικότερα, μπορεί να παρέχει στους πρόσφυγες - κυρίως στους νέους ανθρώπους - την αίσθηση της ομαλότητας και της κανονικότητας ιδιαίτερα όταν βρεθούν σε πολύ άγνωστες και δύσκολες συνθήκες. Σε έναν κόσμο όπου αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τον πόλεμο και τις διώξεις, το ποδόσφαιρο μπορεί να βοηθήσει τους πρόσφυγες να βρουν ειρήνη.


 
Copyright © 2017 Media Coordinator AWARE Campaign, All rights reserved.
You are receiving this email because you opted to our mailing list or website.

Our mailing address is:
Media Coordinator AWARE Campaign
-
-
Nicosia -
Cyprus

Add us to your address book


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list


 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Media Coordinator Limassol Integration Programme · 8 Ekaterinis Kornarou, Nicosia 2108 · - · Nicosia 2108 · Cyprus