Copy


ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ

Ο Τραμπ ακυρώνει την εισδοχή προσφύγων


Από τη ρητορική στην εφαρμογή!


 
Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με το προεδρικό διάταγμα απαγόρευσης εισόδου στη χώρα σε μουσουλμάνους μετανάστες και πρόσφυγες. Το διάταγμα στοχοθετεί 6 μουσουλμανικές χώρες – Ιράν, Ιράκ, Σομαλία, Συρία, Σουδάν, Λιβύη και Υεμένη – απαγορεύοντας την είσοδο για 90 ημέρες, αναστέλλει όλο το πρόγραμμα επανεγκατάστασης προσφύγων για 120 ημέρες και αποκλείει κάθε υποδοχή προσφύγων προερχομένων από τη Συρία.

Πρόκειται για την τελευταία σειράς προεδρικών αποφάσεων που επιβεβαιώνουν ότι ο Τραμπ δεν περιορίζεται στις προεκλογικές διακηρύξεις και την ακραία ρητορική, αλλά είναι αποφασισμένος να εφαρμόσει τις πολιτικές του, αμφισβητώντας θεμελιώδεις οικουμενικές αξίες και τα ίδια τα αμερικανικά ιδεώδη.

Το προεδρικό διάταγμα τέθηκε σε άμεση εφαρμογή προκαλώντας χάος στα αεροδρόμια, διαδηλώσεις στους δρόμους και αντιδράσεις εντός των ΗΠΑ από το αμερικανικό πολιτικό και δικαστικό σύστημα, περιλαμβανομένου και του τέως προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Προκάλεσε επίσης αντιδράσεις και διεθνώς, στην Ευρώπη, τον Καναδά και αλλού, με αποδοκιμασίες για την πολιτική διακρίσεων και τη μισαλλοδοξία που καλλιεργεί. Απαντώντας ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει να αδιαφορεί και επιμένει ότι το διάταγμα ανταποκρίνεται στη διακηρυγμένη θέση του για «προστασία του (αμερικανικού έθνους) από την είσοδο τρομοκρατών».

Η απαγόρευση δεν καταστρατηγεί μόνο τη διεθνή υποχρέωση για άσυλο και τα προγράμματα επανεγκατάστασης προσφύγων που αντιστοιχούσαν το τελευταίο διάστημα σε περίπου 700 πρόσφυγες την εβδομάδα. Επεκτείνεται ακόμα και σε εκείνους τους αλλοδαπούς που διαθέτουν «πράσινη κάρτα», δηλαδή νόμιμη άδεια παραμονής και εργασίας στις ΗΠΑ. Όλοι οι κάτοχοι πράσινης κάρτας υποβάλλονται σε αδιευκρίνιστες διαδικασίες θεώρησης εισόδου και θα περνούν στην καλύτερη περίπτωση μέσα από εξαντλητικές διαδικασίες ελέγχου ακόμα κι αν καταφέρουν να ταξιδέψουν προς τις ΗΠΑ.

Ακόμα και η εξέταση κατά περίπτωση είναι ασαφής ποιους αφορά, αν καλύπτει και την οικογένειά τους και κατά πόσο θα εφαρμοστεί και γι’ αυτούς τους πρόσφυγες ιδίως, που έχουν ήδη εγκατασταθεί στις ΗΠΑ.

Κανένα στοιχείο δεν επιβεβαιώνει τους λόγους που ο Τραμπ έθεσε σε απαγόρευση ειδικά τις 6 μουσουλμανικές χώρες καθώς οι τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν σε αμερικανικό έδαφος τα τελευταία 15 χρόνια δεν αφορούν κανένα υπήκοο από αυτές τις χώρες. Το γεγονός αυτό εντείνει την κριτική προς τον νέο αμερικανό πρόεδρο ότι εφαρμόζει ξεκάθαρα διακρίσεις σε βάρος του μουσουλμανικού στοιχείου, καλλιεργώντας κλίμα ισλαμοφοβίας.

 
Το διάταγμα απαγόρευσης αναμένεται να προκαλέσει δραστική μείωση της υποδοχής προσφύγων και αναπόδραστα θα επιβάλει διακρίσεις δίνοντας προβάδισμα σε άδειες εισόδου σε μη μουσουλμάνους.

 
 

Η UNHCR και ο ΙΟΜ αντιδρούν στις απαγορεύσεις Τραμπ

 
Την έντονη ανησυχία του εξέφρασε ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Filippo Grandi σε ανακοίνωση της UNHCR, για την αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πρόσφυγες σε όλο τον κόσμο εξαιτίας των αλλαγών που επιφέρει το διάταγμα του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλτ Τραμπ για την ταξιδιωτική απαγόρευση.

Το διάταγμα αυτό έχει επιφέρει αναστάτωση στην διεθνή κοινότητα και κυρίως στους πρόσφυγες οι οποίοι έχουν δραπετεύσει από τον πόλεμο, τις διώξεις και την τρομοκρατία για να βρεθούν για άλλη μια φορά μπροστά σε ένα τεράστιο εμπόδιο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Ύπατης Αρμοστείας αυτή την εβδομάδα μόνο, πάνω από 800 πρόσφυγες επρόκειτο να ξεκινήσουν την καινούργια τους ζωή στις ΗΠΑ, αλλά τους απαγορεύθηκε η είσοδος.

Η επανεγκατάσταση είναι ένα βασικό κομμάτι της διαχείρισης του προσφυγικού προβλήματος και είναι σημαντικό αυτή η ευθύνη να καταμεριστεί σωστά σε όλες τις κυβερνήσεις και τις κοινότητες που μπορούν να βοηθήσουν τις κύριες χώρες υποδοχής προσφύγων, οι οποίες έχουν φορτωθεί το βάρος της παγκόσμιας προσφυγικής κρίσης τα τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση της UNHCR-IOM η επανεγκατάσταση των προσφύγων είναι μια επικερδής κατάσταση: έχει σώσει τις ζωές ορισμένων από τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον κόσμο, οι οποίοι με τη σειρά τους έχουν εμπλουτίσει κι ενισχύσει τις κοινωνίες υποδοχής. Η συμβολή των προσφύγων και των μεταναστών στις καινούργιες τους πατρίδες, παγκοσμίως, έχει αποβεί εξαιρετικά θετική.

Στην ανακοίνωση της η Ύπατη Αρμοστεία υπογραμμίζει ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης όσον αφορά στην προστασία και στην παροχή βοήθειας, καθώς και στις ευκαιρίες για επανεγκατάσταση, ανεξαρτήτως της θρησκείας, εθνικότητας ή φυλής τους.
 

Τιμητική διάκριση Φιλιππινέζας μετανάστριας
από την Αστυνομία Κύπρου

 
 
Για την αλτρουιστική της πράξη που είχε ως αποτέλεσμα τη διάσωση δύο ανήλικων παιδιών βραβεύτηκε η Φιλιππινέζα μετανάστρια Jorana Lumadeo Bauding από την Αστυνομία Κύπρου, στο πλαίσιο εκδήλωσης αφιερωμένης στους πολίτες που συνέβαλαν με διάφορους τρόπους στο έργο της.

Αψηφώντας τον κίνδυνο και με περισσή αυτοθυσία, η νεαρή οικιακή βοηθός κατάφερε να εισέλθει στο παιδικό δωμάτιο φλεγόμενου σπιτιού και να απομακρύνει τα δίδυμα που φροντίζει.Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από τη βράβευσή της:
 


Ανανεώνεται το πρόγραμμα
"Λεμεσός: Μια Πόλη, ο Κόσμος όλος"
 


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το ετήσιο πρόγραμμα στήριξης και κοινωνικής ενσωμάτωσης  Υπηκόων Τρίτων Χωρών, μεταναστών, προσφύγων και αιτητών ασύλου  «Λεμεσός, μια πόλη ο κόσμος όλος» , το οποίο αποτελεί δράση που συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. και την Κυπριακή Δημοκρατία. Ο Δήμος Λεμεσού, ως επικεφαλής του προγράμματος, σε συνεργασία με τους ευρύτερους δήμους της πόλης, πήραν το πράσινο φως για συνέχιση του προγράμματος για ακόμη ένα έτος, με προϋπολογισμό που ανέρχεται στις 187 χιλιάδες ευρώ.

Ο  επικεφαλής της μονάδας ευρωπαϊκών ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνος Κυπριανού σημείωσε ότι, "η  επιτυχής ολοκλήρωση του κύκλου των εργασιών του προηγούμενου έργου, αλλά και των στόχων που έχουν τεθεί στο εθνικό πρόγραμμά μας, αποτελεί για την Υπεύθυνη Αρχή κινητήρια δύναμη και δημιουργεί προσδοκίες για τη μετέπειτα συνεργασία".

Σε χαιρετισμό του  ο Δήμαρχος Λεμεσού Νίκος Νικολαΐδης, ανέφερε πως "είμαστε υπερήφανοι ως  Λεμεσιανοί  γιατί ο Δήμος μας είναι ο επικεφαλής, τελικός δικαιούχος ενός έργου μαζί με εταίρους άλλους δήμους, καλύπτοντας όλη την επαρχία Λεμεσού και είμαστε διπλά υπερήφανοι γιατί η Λεμεσός συμβάλει στην καλλιέργεια της κουλτούρας της ανοχής, του σεβασμού στη διαφορετικότητα".

Ο Δήμος Λεμεσού και οι εταίροι του υλοποίησαν μεγάλο αριθμό δραστηριοτήτων, όπως προγράμματα κατάρτισης και εκπαίδευσης, προγράμματα κοινωνικής στήριξης και κοινωνικού προσανατολισμού, ενέργειες ανάπτυξης του αισθήματος αποδοχής, διαπολιτισμικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ, από τα οποία επωφελήθηκαν πέραν των 300 υπηκόων τρίτων χωρών που ζουν και εργάζονται νόμιμα στην επαρχία Λεμεσού.


 
Break free from stereotypes!
Παρακολουθήστε ένα από τα video που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.
Copyright © 2017 Media Coordinator Limassol Integration Programme, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list