Copy

Bekijk deze e-mail online

KNMOBeste lezer, van harte welkom,

Via deze nieuwsbrief willen wij graag op de hoogte houden van nieuws en activiteiten van de KNMO en van belangrijke gebeurtenissen in de sector amateurmuziek.

De nieuwsbrief wordt verzonden aan onder meer de besturen van alle verenigingen die zijn aangesloten bij de bonden van de KNMO, met het vriendelijke verzoek deze door te zenden naar hun leden. Aanmelden voor persoonlijke ontvangst kan via de volgende link.


Nieuws van de doelgroep blaasmuziek

NK blazers solisten en ensembles 2015 weer met extra prijzen
 
De KNMO organiseert op zaterdag 3 oktober het Nederlands Kampioenschap voor solisten en ensembles blazers. De veelal jonge muzikanten die zich voor dit kampioenschap wisten te plaatsen hebben dit verdiend doordat zij bondskampioen zijn geworden of het hoogste aantal punten hebben behaald tijdens solistenconcoursen van hun bond, in de periode 1 juli 2014 en 1 juli 2015.
 
De KNMO wil topsolisten naast hun optreden op dit NK graag iets extra’s meegeven, om hen te stimuleren hun hobby te blijven uitoefenen en zich daarin verder te ontwikkelen.
 
Dankzij de bijzondere medewerking van diverse externe partners kunnen we ook dit jaar een aantal mooie prijzen beschikbaar stellen, zoals
-     een solo-optreden met de Luchtmachtkapel
-     een optreden met het Regio-orkest Utrecht (AdeZi)
-     voor een 3-tal jonge talenten een masterclass bij topdocenten aan 
      het Sweelinck conservatorium Amsterdam
-     een optreden met het Nationaal Jeugd Fanfare Orkest (NJFO)
-     een ontmoeting met het Nederlands Blazers Ensemble (NBE)
Verder ontvangen de winnaars in alle divisies een jaarabonnement op Klankwijzer, hét magazine voor de blaasmuziek-, slagwerk- en showsector in Nederland.
 
Wij nodigen u van harte uit om 3 oktober a.s. te komen genieten van een gevarieerd programma met optredens van onze topsolisten en –ensembles op alle niveaus.
Locatie is weer de mooie Fentener van Vlissingenzaal van het conservatorium te Utrecht. Aanvang: 09.30 uur. Het volledige programma wordt binnenkort gepubliceerd op de website van de KNMO, onder doelgroep blaasmuziek.
 
Mogelijk zal een aantal deelnemers na hun gejureerde optreden op het NK elders in Utrecht nog een optreden verzorgen, ter promotie van de blaasmuziek.
Ook hierover volgt meer informatie op de website.

  
Nieuw reglement concertconcoursen voor harmonie, fanfare en brassband, ingangsdatum 1-1-2016

In de KNMO doelgroep blaasmuziek wordt momenteel de laatste hand gelegd aan een vernieuwd concertconcoursreglement voor harmonie, fanfare en brassband.
De aanpassing van het reglement was nodig omdat het Klein Repertorium vanaf 2016 komt te vervallen. Orkesten kunnen straks een programma samenstellen met werken uit het Groot Repertorium en eventueel incidenteel goedgekeurde werken.
Het vernieuwde reglement wordt begin oktober gepubliceerd op de KNMO-website, onder doelgroep blaasmuziek. U kunt het reglement daar dan downloaden.


Nieuwe repertoirelijsten solisten en ensembles op komst
 
Momenteel wordt bij het RIC gewerkt aan vernieuwde repertoirelijsten voor de concoursen voor solisten en ensembles blaasmuziek. De lijsten worden aan het begin van het laatste kwartaal 2015 verwacht. Er zal dan een link op de KNMO site worden geplaatst naar de publicatie op de website van het RIC.


Nieuws van de doelgroep majorette & twirl

Twee dagen NK majorette in Waalwijk
 
Het NK majorette groeit uit zijn jasje.Vandaar dat het kernteam majorette heeft besloten om het kampioenschap over twee dagen uit te spreiden.
Het NK zal plaatsvinden op 12 en 19 december 2015 in Waalwijk.

Indeling (onder voorbehoud):
12 december NK Majorette jeugddivisies en
19 december NK Majorette junior en senior.
Dit jaar zullen ook de OMF (Friesland), MGD (Groningen/Drenthe) en MNHU (Noord-Holland/Utrecht) hun eigen kampioenschap organiseren. Vanuit die kampioenschappen kunnen deelnemers zich plaatsen voor het NK majorette.
Het NK majorette was vorig jaar al een lange dag met om 21.00 uur de prijsuitreiking. Het kernteam vindt het niet verantwoord als de dag nog langer duurt. Zeker ook omdat veel deelnemers nog een lange terugreis voor de boeg hebben. Vandaar dat is besloten om het NK over twee dagen te verdelen.
 
Hoe plaats je je voor het NK majorette?
Je plaatst je voor het NK majorette via het provinciaal/regionaal kampioenschap van je bond. De volgende bonden organiseren een eigen kampioenschap: LBT (Limburg), BBM (Brabant), OMF (Friesland), MGD (Groningen/Drenthe), MNHU (Noord Holland-Utrecht), MBGF (Gelderland-Flevoland). De top 3 in elke leeftijdscategorie/niveau op het provinciaal kampioenschap mag zijn provincie/regio gaan vertegenwoordigen op het NK.
Het MBGF-kampioenschap in ’t Harde is een open kampioenschap. Dit betekent dat hier ook deelnemers kunnen inschrijven uit provincies die geen eigen kampioenschap organiseren (Overijssel, Zuid-Holland en Zeeland). Op deze manier kunnen ook die deelnemers zich plaatsen voor het NK.
 
Tijdens het NK majorette kun je je plaatsen voor de Champions Trophy, het kampioenschap van België en Nederland. Dit kampioenschap vindt plaats op
20 februari 2016.
 
Wil jij je provincie gaan vertegenwoordigen op het NK? Informeer dan bij je bond hoe je je kunt inschrijven voor het provinciaal kampioenschap. Contactpersonen vind je hier.


Beleidsplan KNMO 2015-2020 beschikbaar

Donderdag 2 juli heeft voorzitter Bart van Meijl tijdens de algemene ledenvergadering van de KNMO in Utrecht het Beleidsplan 2015-2020 gepresenteerd.
Amateurkunst in het algemeen en amateurmuziek in het bijzonder, is een belangrijk element van onze maatschappij. Muziekverenigingen vormen jonge mensen, bieden een thuis aan hun leden en leveren een bijdrage bij feestelijke gelegenheden in hun gemeenschap. Aan muziek beleven veel mensen veel plezier. Amateurmuziek levert een belangrijke bijdrage aan onze samenleving. Dit beleidsplan laat zien wie de KNMO is, wat de organisatie doet en wat haar ambities zijn. Het volledige beleidsplan vindt u hier.


Landelijk examenbureau van start

Op 1 september is een begin gemaakt met de inrichting van een landelijk examenbureau. Het examenbureau is een uitvloeisel van de samenwerking tussen Cultuurconnectie en de KNMO, waaruit de ROA (Regiegroep Opleiding Amateurmuziek) is ontstaan. ROA wordt geadviseerd door het LKCA.
Het examenbureau is ondergebracht bij het kantoor van de KNMO.
De werkzaamheden worden verricht door Ingrid de Vries. Ingrid is aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag. Het examenbureau krijgt binnenkort een eigen e-mailadres. U wordt van de ontwikkelingen op de hoogte gehouden via deze nieuwsbrief en de website van de KNMO.


Nieuw examenreglement voor opleidingen tot landelijk erkend diploma blaasinstrumenten en slagwerk

Wij herinneren er nog even aan dat per 1 september een nieuw examenreglement van toepassing is. Download hier het examenreglement voor opleidingen tot landelijk erkend diploma blaasinstrumenten en slagwerk, tot stand gekomen in samenwerking met het LKCA, Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie & Amateurkunst.


KNMO attendeert op mogelijkheden voor ondersteuning door SESAM Academie

De ALV van de KNMO heeft onlangs nader kennis gemaakt met de stichting SESAM Academie en het feit dat deze organisatie ook onze amateurmuzieksector veel te bieden heeft.
SESAM staat voor SEnioren en SAMenleving. De stichting ondersteunt maatschappelijke organisaties, vergroot de maatschappelijke participatie van senioren en biedt advies op maat aan maatschappelijke (vrijwilligers)organisaties. Dit gebeurt door ca. 75 gemotiveerde en deskundige SESAM adviseurs: professionals van 55 jaar en ouder die hun kennis en ervaring belangeloos inzetten om vrijwilligersorganisaties te ondersteunen.
Kosteloos kennismaken
Heeft uw vereniging behoefte aan ondersteuning bij bijvoorbeeld het opzetten van vrijwilligersbeleid, het werven van fondsen, het oplossen van bestuurlijke problematiek of begeleiding bij een fusieproces, dan loont het wellicht om een aanvraag te doen en te kijken of u in aanmerking komt voor een kosteloos kennismakingsgesprek. Meer informatie vindt u op de website. SESAM kan u nader informeren over de kosten van ondersteuning. In sommige werkgebieden van de KNMO is hiervoor mogelijk subsidie beschikbaar (Prins Bernhard Cultuurfonds).


1e Fest der Blasmusik voor blaaskapellen te Steenwijk

Op 7 november a.s. vindt in Steenwijk in De Meenthe een voor Nederland uniek blaaskapellenfestival plaats onder de titel: 1e Fest der Blasmusik. Deze zaterdag treden vanaf 12.00 uur op 4 podia doorlopend 18 blaaskapellen op in de bekende muziekstijlen: Mährisch, Böhmisch, Egerländer en Oberkrainer. Op een oproep van de organisatie hebben zich spontaan 18 kapellen aangemeld uit Noord- en
Oost-Nederland én Duitsland.

Het belooft een dag te worden waar blaaskapelmuziekliefhebbers zich actief en passief kunnen laven aan hun favoriete muziek en doorlopend van podium en kapel kunnen wisselen. Een muzikaal “TREFFEN” van muzikanten en toehoorders. De accommodatie in De Meenthe leent zich bij uitstek voor dit festival. Twee theaterzalen, een grote sporthal en een foyer geven de kapellen een sfeervol en van alle technische middelen voorzien podium om hun muziek op de beste wijze ten gehore te brengen. De bezoekers hoeven deze dag niet aan de stoel gekluisterd te zitten, zij kunnen rouleren tussen de podia met elke 30 minuten een wisseling van blaaskapellen. Nadere informatie en kaartverkoop: http://www.demeenthe.nl/ en Ben Raterink, 0599-564938 of benraterink@gmail.com. en de achterpagina van Ruuds Music Magazine.


Oproep Nederlands Blazers Ensemble: Jonge muzikanten gezocht voor audities op
26 september 2015

Het Nederlands Blazers Ensemble inspireert kinderen en jongeren in het hele land door middel van projecten als de compositiewedstrijd en het coachen van jonge talentvolle muzikanten om muziek te maken. Het NBE leert hen samenspelen, instrumenteren, componeren, op een theatrale manier concerten geven, communiceren met het publiek. Jongeren die met het NBE op het podium hebben gestaan, vergeten dit nooit meer. De jonge ensembles zijn een groot succes. Gestart in 2004 met de oprichting van het jongNBE, zijn er anno 2015 zes jonge blazersensembles, variërend in leeftijd en niveau, van talentvolle amateurs tot jong toptalent. Een van die ensembles is het jongjongNBE. Dit (piep)jonge ensemble bestaat uit 10 muzikanten van 12 t/m 15 jaar op fluit, hobo, klarinet, fagot, saxofoon, hoorn, trompet, trombone, contrabas/basgitaar en slagwerk. Het ensemble wordt gecoacht door Dorian Cooke, Willem van Merwijk en Dick Verhoef, alle drie musici van het NBE. Het jongjongNBE is een samenwerkingsproject van het NBE met het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Ieder schooljaar wordt dit ensemble opnieuw samengesteld –  en wij zijn dus altijd op zoek naar jong talent! (lees hier verder)
Alle informatie over deze ensembles is te vinden op de website van het NBE:
Zie http://www.nbe.nl/ensemble/jongjongnbe 
(voor de leeftijdscategorie 12  t/m 15 jaar) en http://www.nbe.nl/ensemble/jongnberegionaal 
(voor de leeftijdscategorie 15 t/m 19 jaar).


Nieuws van de KNMO doelgroep SMP

Pilot beoordeling outdoor marsoptreden tijdens Marching & Music Contest in Klundert

Om tegemoet te komen aan de vraag uit het werkveld biedt de KNMO doelgroep SMP dit jaar korpsen de gelegenheid om deel te nemen aan een beoordeeld buitenoptreden. Dit outdoor onderdeel is als pilot gekoppeld aan de Marching & Music Contest op 17 oktober te Klundert. Inschrijven voor deelname is op moment van verzending van deze nieuwsbrief waarschijnlijk niet meer mogelijk, maar geïnteresseerden in deze wedstrijdvorm zijn uiteraard van harte welkom als publiek. Het concours wordt georganiseerd door de Brabantse Bond van Muziekverenigingen. Meer informatie vindt u hier. Zodra het definitieve wedstrijdprogramma bekend is, wordt dit gepubliceerd op http://www.brabantse-muziekbond.nl/.


Musidag

Zaterdag 19 september houdt Musidesk in Arnhem haar allereerste klantendag, omgedoopt tot Musidag! Tijdens de Musidag zal de dienstverlening van Musidesk worden gepresenteerd en toegelicht en krijgt iedereen de gelegenheid vragen te stellen, een kijkje te nemen in de collectie en een aantal presentaties bij te wonen die worden aangeboden.

Er zijn live-sessies/workshops, een informatiemarkt en natuurlijk doorlopend live-muziek.
De Musidag is toegankelijk voor iedereen,
bijvoorbeeld leden van muziekverenigingen, individuele muziekbeoefenaars en – liefhebbers en andere belangstellenden die nieuwsgierig zijn naar wie Musidesk is en wat Musidesk doet! Kijk voor meer informatie op de website van Musidesk.


Deadline voor Klankwijzer

Klankwijzer biedt leden van de KNMO de kans om hun activiteiten te promoten.
Op 6 oktober 2015 verschijnt de volgende uitgave.
Aankondigingen van activiteiten tussen 9 oktober en 15 november worden uiterlijk maandag 14 september bij de redactie verwacht. Deze deadline geldt voor korte aankondigingen van concerten, evenementen, workshops, clinics, concoursen, themadagen en andere (openbare) activiteiten. Voor tips over bijzondere activiteiten die meer redactionele aandacht verdienen, graag in een zo vroeg mogelijk stadium een afspraak maken met de redactie. Aanlevering van redactionele berichten en tips uitsluitend via: redactie@klankwijzer.nl.
 


Twitter Facebook
KNMO
U ontvangt deze e-mail in verband met de relatie die u heeft met de KNMO, respectievelijk één van de aangesloten bonden.

KNMO
Ganzenmarkt 6
Utrecht, 3512 GD
Netherlands

Add us to your address book
secretaris@lunionborn.nl uitschrijven voor deze nieuwsbrief.