Nieuwsbrief 2 Agroforestry Nederland

Nieuws van EURAF

Beleidsontwikkelingen in Europa

Agroforestry Nederland maakt onderdeel uit van de Europese agroforestry beweging EURAF. De EURAF probeert op allerlei manieren invloed uit te oefenen op het Europese landbouwbeleid met als doel om beleidsmatige belemmeringen voor agroforestry weg te nemen.
EURAF heeft afgelopen maanden weer een aantal Engelstalige nieuwsbrieven verstuurd. Deze gaan over de lobbyactiviteiten die plaatsvinden in Brussel en laten voorbeeldbedrijven en agroforestrysystemen zien in verschillende delen van Europa. U kunt ze hier bekijken:
Nieuwsbrief 8
Nieuwsbrief 9
Nieuwsbrief 10

Beplanting van de kippenuitloop

Uitwisseling ervaringen in Nederland en Vlaanderen

Diverse pluimveehouders hebben wilgenplantages, miscanthus en fruitbomen in hun uitloop aangelegd. Om ervaringen hierover uit te wisselen zijn er twee bijeenkomsten georganiseerd door het Louis Bolk Instituut, Probos, ILVO Vlaanderen en Inagro. De eerste bijeenkomst vond plaats op 23 april in Nederland en op 6 mei kwamen pluimveehouders bij elkaar in Vlaanderen. Om een indruk te krijgen van de ervaringen kunt u de presentaties hier bekijken.

Verkiezing mooiste kippenuitloop

Bomen voor buitenkippen

Op 12 mei om 14.00 uur ontving biologisch Pluimveebedrijf de Zandschulp uit Overberg (Utrecht) de oorkonde voor de mooiste kippenuitloop 2015. De juryprijs werd overhandigd door jurylid Roland Bronneberg, pluimveedierenarts, aan de eigenaar van de Zandschulp, Wim Thomassen. De uitloop is ingericht met een boomgaard voor de productie van appelsap. Ook staan er wilgen voor de productie van hout dat gebruikt wordt als brandstof in de houtkachel elders op het eigen bedrijf. De jury vond de variatie in de inrichting, het verzorgde aanzien en vooral ook het innovatieve dubbelgebruik van de uitloop de eerste prijs waard.
Naast de vakjuryprijs is er ook een publieksprijs uitgeloofd. Het publiek koos voor Kees Sijbenga uit Hooghalen, een pluimveehouder uit Drenthe met 4250 biologische legkippen. Zijn uitloop heeft veel verschillende bomen en struiken, die het jaar door groen blijven, zoals sparren, hulst en buxus. Deze geven de kippen in de herfst- en winterperiode ook beschutting.
Bezoek de website voor meer informatie.

Heggenvlechten

Nieuwsbrief Stichting Heg & Landschap

Deze week is de eerst nieuwsbrief verschenen van Stichting Heg & Landschap. Bent u geïnteresseerd in heggenvlechten? Bekijk dan de activiteiten die komende tijd plaatsvinden. Voor vragen kunt u terecht bij Lex Roeleveld.
 

Voedselbossen en permacultuur

Sualmana Swalmen

In 1995 is voedselbos Sualmana aangelegd met hulp van internationale vrijwilligers volgens de foodforest principes van Robert Hart. Hart werkte in Engeland zijn leven lang aan de basisprincipes van “eetbare” bossen. Door bepaalde planten en oplossingen uit de natuur te combineren wordt gewerkt aan een gezonde bodem.
Op 20 juni 2015wordt er in Swalmen een conferentie georganiseerd over permacultuur: "De nieuwe bodem"
Bekijk hier het programma en de details.

Nieuws

Copy voor volgende nieuwsbrief

Neem contact op met Boki Luske als u ook activiteiten of nieuws wilt delen dat te maken heeft met agroforestry.

Copyright © 2015 Agroforestry Nederland. Alle rechten voorbehoud. AfmeldenVoorkeuren wijzigen.