Nieuwsbrief 7 Agroforestry Nederland: veel nieuws uit Brabant

Start Agroforestry netwerk Zuid Nederland

Integreren van bomen: herontwerp van het bedrijf

De startbijeenkomst van het Agroforestry Netwerk Zuid Nederland vond plaats op 15 december 2016. Het was een druk bezochte middag, dat aangeeft dat er steeds meer interesse is in ‘het Brabantse’ om bomen een plek te geven op het landbouwbedrijf. De centrale vraag is daarbij: hoe integreer je bomen op een economisch verantwoorde wijze?
De voordelen en de mogelijkheden van agroforestry worden inzichtelijk door samen een aantal voorbeeldbedrijven te bezoeken en kennis en ervaring te delen. Onder begeleiding van Mark Vonk van de Duinboeren, Boki Luske en Kees van Veluw van het Louis Bolk Instituut gaan de deelnemers hun eigen bedrijf herontwerpen op basis van de permacultuurprincipes.
Op 9 maart 2017 zal de tweede bijeenkomst plaatsvinden met de deelnemers. Wilt u daar ook bij zijn of meer informatie hebben over dit netwerk? Neem dan contact op met projectleider Piet Rombouts van Rombouts agroecologie, bodem en water.


Aanplant van een hectare agroforestry op de Regte Heijden in Riel

Prijsvraag: grond voor 'natuurlijk ondernemen'

Selectie op basis van prijs én kwaliteit ondernemingsplan

Het Groen Ontwikkelfonds Brabant daagt ondernemers en burgerinitiatieven uit om met nieuwe, verfrissende ideeën te komen voor vijf clusters van percelen in het buitengebied van Brabant. Voorwaarde is wel dat op de beschikbare grond natuurontwikkeling en ondernemerschap op een creatieve wijze worden gecombineerd. “Vooral interessant voor ondernemers en burgerinitiatieven die goede plannen hebben, maar niet beschikken over de grond om hun ideeën ook daadwerkelijk te realiseren”, zegt Mary Fiers, directeur van het Groen Ontwikkelfonds Brabant. De criteria voor de nominaties zijn opgesteld in samenwerking met het Louis Bolk Instituut.
Wilt u meer weten? Ga dan naar de website van het Groenontwikkelfonds Brabant.


 

Boek: landbouw met bomen

25 voorbeelden van agroforestry

In het pas verschenen boek “Landbouw met bomen” worden 25 combinaties van bomen met gewassen en/of dieren beschreven. De schrijver Anne Oosterbaan hoopt hiermee agrariërs te inspireren om tot andere methoden van voedselproductie te komen. Methoden, waarbij gebruik wordt gemaakt van de veelzijdige rol die bomen kunnen spelen, zoals het leveren van meerdere boomproducten (hout, blad, schors, stikstof enz.), het vergroten van de biodiversiteit, temperen van extremen in temperatuur, neerslag en wind, het tegengaan van erosie  en het opleveren van een fraai landschap. Het boek geeft in eenvoudige beschrijvingen een voorzet om mensen te inspireren en zelf verder aan de slag te gaan.
Het boek is te bestellen via www.boekenbestellen.nl

Symposium Groen erfgoed leeft

Op 23 maart organiseert de stichting Heg&Landschap het symposium Groen erfgoed Leeft, over heggen,, houtwallen en landschapselementen. De dag staat in het teken van de cultuurhistorie, het beheer en de toepassingsmogelijkheden. Bekijk hier het volledige programma en schrijf je in.

Boek: Aanplant en snoei van bomen in het veld

Boek plus DVD (240 minuten)

Dit boek geeft een overzicht van wat er bij de aanplant en snoei van bomen komt kijken. Het kwam tot stand  in samenwerking met 22 professionals: 46 pagina’s met 62 foto’s en 44 schema’s documenteren de meest recente kennis. De bijgeleverde DVD bevat 2 uur 40 minuten video brengt via ervaringen en demonstraties de realiteit op het veld in beeld. Alle verschillende stappen van de aanplant en snoei van bomen in wijde plantverbanden komen aan bod.
Lees meer

Nieuws van EURAF

Laatste nieuwsbrieven

De de laatste maanden zijn er weer twee nieuwsbrieven uitgebracht door EURAF. Hierin wordt ingegaan op de lobby activiteiten van de agroforestrybeweging in Brussel, EIP-focus groepen over bosproducten en voorbeelden van praktijkbedrijven en projecten in Europa.
Lees hier EURAF nieuwsbrief 19 over o.a. de ontwikkelingen met agroforestry in Vlaanderen, Ukraine, en kurk.
EURAF nieuwsbrief 20 over o.a. Polen en een nieuw Europees project SustainFARM.

Copyright © 2017 Agroforestry Nederland. Alle rechten voorbehoud. AfmeldenVoorkeuren wijzigen.


This email was sent to <<Emailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Agroforestry Nederland · Kosterijland 3-5 · Bunnik, 3981 AJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp