Copy
Бюлетин на "Каритас България"
Брой 79 (110), 23.03.2021 г.


Виж този имейл чрез своя браузър


 
 
 
Website Website
Email Email
Facebook Facebook
Twitter Twitter
Н.Впр. монс. Страхил Каваленов бе ръкоположен за Никополски епископ
Монс. Страхил Каваленов - председател на УС на „Каритас Русе“ и член на УС на „Каритас България“, бе ръкоположен за епископ на Никополска епархия на 19 март 2021 г. в катедралата „Св. Павел от Кръста“ в гр. Русе.

Ръкоположението бе извършено от Н.Пр. монс. Анселмо Гуидо Пекорари, Апостолически нунций в България. Съръкополагащи епископи по време на тържествената литургия бяха  Н.Впр. монс. Георги Йовчев, епископ на Софийско-пловдивска епархия и Н.Впр. монс. Христо Пройков, епископ на Софийска епархия „Св. Йоан XXIII”.

В началото на церемонията бе прочетена Папската була, с която Светият отец Папа Франциск назначава отец Страхил за епископ на Никополска епархия. Церемонията по ръкоположението продължи с ритуал, по време на който епископите възложиха ръцете си над новия владика, произнасяйки специални молитви. Той бе помазан, като знак на пълнотата в участието на свещенството с Христа. Последва връчването на новия епископ на Евангелие, пръстен, митра и жезъл.

Сред официалните гости на събитието бяха: посланикът на Суверенния Малтийски орден в България, посланикът на България при Св. Престол във Ватикана, представител на Русенския митрополит Неофит, представител на Арменската православна църква, представители на Баптистката и Методистката църкви в гр. Русе, кметът на гр. Русе и президентът и генералният секретар на „Каритас България“.

Н. Впр. монс. Страхил Каваленов получава образованието си в Класическата гимназия в София и Историческия факултет на Софийския университет. Учи философия и теология в Лугано (Швейцария), в Краков (Полша) и в Рим (Италия). Освен български език, говори италиански, полски, френски, руски, латински и старогръцки. През 2009 г. монс. Каваленов е ръкоположен за свещеник в Никополска епархия и служи като енорийски свещеник във Велико Търново, а от 2012 г. – и в Габрово. От 2018 г. е  Генерален викарий на Никополска епархия, а от 2020 г. – Апостолически администратор на същата епархия и Председател на „Каритас Русе“.
Не пропускай
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
Copyright © 2021 "Каритас България". Всички права са запазени.
 
Имате право да се отпишете от списъка с адреси на електронни пощи, които съхраняваме във връзка с електронния ни бюлетин, във всеки един момент, чрез линка по-долу или като се свържете с нас на имейл info@caritas.bg. Ако направите това, данните Ви ще бъдат изтрити трайно и няма да бъдат използвани в бъдеще, освен ако не е налице Ваше изрично съгласие.
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Caritas Bulgaria · Bulgaria, Sofia · Sofia 1504 · Bulgaria

Email Marketing Powered by Mailchimp