Copy
Бюлетин на "Каритас България"
Брой 75 (106), 18.01.2021 г.


Виж този имейл чрез своя браузър


 
 
 
Website Website
Email Email
Facebook Facebook
Twitter Twitter
Монс. Румен Станев – президент на „Каритас България“,
бе ръкоположен за епископ
Монс. Румен Станев, президент на „Каритас България“, бе ръкоположен за помощен епископ на Софийско-Пловдивска епархия и титулярен епископ на Симидика. Церемонията по ръкоположението се проведе на 17 януари 2021 г. в конкатедралата „Св. Йосиф“ в гр. София.

Тържественото събитие започна с прочитане на папската була, с която Светият отец Папа Франциск назначава отец Румен Станев за епископ. Светата литургия бе ръководена от Н.ВПр. монс. Георги Йовчев, епископ на Софийско-Пловдивска епархия, в съслужение с Н.ВПр. монс. Христо Пройков, епископ на Софийска епархия „Йоан XXIII”, и монс. Киро Стоянов, епископ на Скопска епархия, и апостолическият нунций монс. Анселмо Гуидо Пекорари.

По време на церемонията тримата епископи възложиха ръцете си над новия владика, произнасяйки специална молитва. Двама свещеници държаха Евангелието над главата на избраника, защото негова задача ще бъде да проповядва Божието слово. Последва тържественото връчване на новия епископ на пръстен, Евангелие, митра и жезъл. Той бе помазан, като знак на пълнотата в участието на свещенството на Христа.

Това е историческо събитие за Католическата църква в България, тъй като за първи път Папа Франциск назначава помощен епископ с постоянно седалище в София, а епископско ръкоположение в столицата се случва след дълги десетилетия.

Сред официалните гости бяха президентът на Република България, г-н Румен Радев, г-жа Деница Желева, представител на министър-председателя, г-жа Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, представители на дипломатическия корпус, представители на Българската православна църква, Румънската православна църква, Протестантската църква, на мюсюлманската и еврейската общности, свещеници, богопосветени, миряни от цяла България.
Не пропускай
Share Share
Tweet Tweet
Forward Forward
Copyright © 2021 "Каритас България". Всички права са запазени.
 
Имате право да се отпишете от списъка с адреси на електронни пощи, които съхраняваме във връзка с електронния ни бюлетин, във всеки един момент, чрез линка по-долу или като се свържете с нас на имейл info@caritas.bg. Ако направите това, данните Ви ще бъдат изтрити трайно и няма да бъдат използвани в бъдеще, освен ако не е налице Ваше изрично съгласие.
 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Caritas Bulgaria · Bulgaria, Sofia · Sofia 1504 · Bulgaria

Email Marketing Powered by Mailchimp