Copy
Kunstprijs de Verzoeking, op de foto is werk te zien van Mieke Kuijpers (schilderijen) en Brian Coutinho (keramiek). 
View this email in your browser

Kunstprijs de Verzoeking 

Laatste week

Tot zondag 26 oktober duurt de tentoonstelling Kunstprijs de Verzoeking met werk van kunstenaars uit de stad Den Bosch die tussen 2008 en 2004 afstudeerden aan de Kunstakademie AKV-St.Joost te Den Bosch. Uit de inzendingen koos een jury bestaande uit dr. Rene Pingen, directeur van het Stedelijk Museum Den Bosch, Fons Welters, galerist en de project medewerker van het BKKC Gosuin van Heeswijk drie kandidaten. Die 3 genomineerden waren Brian Coutinho, Sebastiaan Noort en Marthe Zink. Op 4 oktober opende de tentoonstelling in Kunsthal Boschveld en werd het juryrapport voorgelezen. 
De driekoppige jury, bestaande uit René Pingen (directeur SM’s), Gosuin van Heeswijk (programmaleider BKKC) en Fons Welters (galeriehouder), had kunstenaar Sebastiaan Noort aangewezen als winnaar van de eerste kunstprijs De Verzoeking. De jury oordeelde in het rapport dat van Noorts 'manipulaties van foto’s met verf het werk mysterieus en ongrijpbaar maken, en wat op het eerste gezicht gemakkelijk lijkt, een stevige bodem heeft.  De jury ziet een ontwikkeling die door zijn dwarsheid veel vertrouwen geeft.”
De tentoonstelling is nog tot zondag 26 oktober geopend. De kunsthal is van dinsdag tot en met zondag 
geopend van 12 uur tot 17 uur. 


“Waar beweegt het heen?”
Na het bestuderen van de portfolio’s, voorafgaand aan de jurering, merkte één van de juryleden op dat hij blij verrast was. Het werk leek in kwaliteit dicht bij elkaar te liggen en het maken van een keuze moeilijk. Na een rondgang door de tentoonstelling was de jury echter unaniem in haar keuze voor een short list van een drietal kunstenaars.
Een belangrijk criterium was, naast de kwaliteit van het tentoongestelde werk, de potentie ervan in de toekomst. “Heeft de kunstenaar zodanige keuzes gemaakt, dat een blik op verdere ontwikkeling wordt gegeven?” Er kwamen vragen en opmerkingen langs als “De esthetiek deugt, maar het is nog te vrijblijvend”, “Heeft iets bij de kop, maar is niet eigenzinnig genoeg”, “de presentatie is minder scherp dan het portfolio” “Het is bekend gebied, maar zou onbekend terrein moeten tonen” en vooral “de presentatie is te divers. Het is moeilijk om de onderdelen met elkaar in verband te brengen”
Over de keramische kwaliteit van het werk van Brian Coutinho was geen twijfel. Hij beheerst de techniek en weet wat er kan met het materiaal.  Daar bovenop speelt hij met de kitsch, waarbij de vraag is of het werk ‘over the top’ is of niet. Waar beweegt het werk zich heen? De diversiteit in beelden, de nauwkeurige detaillering en de suggestie van heelheid en collage hield de jury bezig, maar riep tegelijkertijd ook vragen op over de keuzes in formaat en verhaal.
Bij het werk van Sebastiaan Noort werd de vraag gesteld: “waar kijken we in godsnaam naar?” De manipulaties van foto’s met verf maken het werk mysterieus en ongrijpbaar, maar wat op het eerste gezicht gemakkelijk lijkt, heeft een stevige bodem.  De jury ziet een ontwikkeling die door zijn dwarsheid veel vertrouwen geeft.
Marthe Zink maakt mysterieuze, droomachtige tekeningen in een geheel eigen beeldtaal, waar je lang naar kunt blijven kijken. Het kleurgebruik is subtiel. De jury prefereerde de kleine tekeningen omdat de lege ruimte daarin beter wordt gebruikt. Het werk beklijft en maakt nieuwsgierig naar welke nieuwe stappen zij in haar ontwikkeling weet te zetten.

Het oordeel Na de beraadslaging bleek dat de jury unaniem was in haar keuze om Kunstprijs De Verzoeking dit jaar toe te kennen aan de kunstenaar die hen het meest fascineerde... Sebastiaan Noort.

Sebastiaan Noort (1986) genoot zijn opleiding aan de kunstacademie in Den Bosch en exposeerde regelmatig in deze stad, onder meer in Willem II Fabriek, Galerie Arti Capelli en Gallery Mieke van Schaijk. De tentoonstelling en kunstprijs ‘De Verzoeking’ is mede mogelijk gemaakt door stichting Jheronimus Bosch 500 en vindt voortaan ieder jaar plaats. De expositie in Kunsthal Boschveld (Paardskerkhofweg 14, Den Bosch) gaat de laatste week in en is nog tot en met 27 oktober te zien (di t/m zo van 12-17 uur). De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Jheronimus Bosch 500.

Need inspiration for your design? Here’s what other MailChimp users are doing.

Deelnemers aan Kunstprijs de verzoeking zijn:

Boukje Voet
Brian Coutinho
Dennis Amatdjais
Dineke van Oosten
Geoffrey van Dijk
Miek van Dongen
Marthe Zink
Heidrun Klos
Laura Karsmakers
Lin Houtman
Mieke Kuijpers
Sebastiaan van Noort
Fiona Reinaerts
Helene de Winter

Copyright © 2014 Kunsthal Boschveld, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp