Copy

Stichting Kansarmen Sri Lanka

Bekijk de Webversie.

 
 Nieuwsbrief Kansarmen Sri Lanka
december 2021

Deze nieuwsbrief zonder werkverslag van de voorzitter. Toch willen we u kort informeren over de situatie rondom de Covid pandemie, de projecten (o.a. het 250e) en een vooruitkijk op volgend jaar.

Geen onbekende kop in de media, waar ook ter wereld.
"Sri Lanka getroffen door stijgende kosten van levensonderhoud golf"

Een dag uit het leven van een Sri Lankaan in Covid-19 tijd

Wat eten we vandaag? De keuze is beperkt. Is er voldoende geld om eten te kopen? Het wordt weer een sobere maaltijd; rijst met klein handje groente. Vader is zijn baan verloren en verdient een paar rupies met handelswaar dat op elke hoek van de straat aangeboden wordt. De levensmiddelen zijn in verhouding al veel duurder dan bij ons en zijn nu met 100% gestegen. De economie ligt volledig plat, de inflatie is hoog. Toeristen zijn er geen en ander werk is er niet. Mensen zien het met zware arbeid en noeste inzet, het in jaren opgebouwde land ter zielen gaan. Het grootste gedeelte van de bevolking heeft geen geld voor de dag van morgen, laat staan een spaarpot. Daarbij komen de medische- en maatschappelijke problemen.  Bezoek aan een restaurant is geen gewoonte, maar vooruitzicht op onderwijs en ontwikkeling van de welvaart en welzijn voor hun kinderen wil iedereen. Toch wordt er weinig geklaagd, alhoewel de spanning voelbaar is, aldus onze contacten ter plekke. De veerkracht is groot en bewonderingswaardig. Voor de stichting daarom een drive om door te blijven gaan met schoon drinkwater voor iedereen.
Namens het bestuur wensen wij u
PRETTIGE FEESTDAGEN EN EEN VOORSPOEDIG EN VOORAL GEZOND 2022


In 2022 worden de waterprojecten opgepakt die zijn blijven liggen en hopen daarmee het schoon drinkwater weer te kunnen laten stromen.  De projectplanning zal aangepast worden i.v.m. de gestegen kosten en daarom is een actieve werving volgend jaar een van de speerpunten.

Hartelijk dank voor uw steun afgelopen jaar in welke vorm dan ook.
Het doet ons goed om te zien hoe betrokken onze achterban blijft. We hopen volgend jaar ook weer op u te kunnen rekenen.
En dan is daar het 250e  project
In 2021 hebben we het 250e project opgeleverd. Dit willen we toch niet geheel onvermeld voorbij laten gaan. Een geweldige mijlpaal! Maar liefst 100.000 kinderen en volwassenen hebben toegang tot schoon drinkwater gekregen met deze projecten. Zonder support van al onze backdonors was dit nooit gelukt. We zijn trots op onze donoren en natuurlijk op het team (20 personen) in Sri Lanka. Samen hebben we een prachtige WATER-REIS gemaakt. Een toegang tot water is en blijft een mensenrecht, geen discussies, gewoon doen! Klik op de onderstaande blauwe balk om te zien hoe dit 250e project gestalte heeft gekregen.
VIDEO VAN HET 250e PROJECT
KLIK HIER

 
Update situatie Sri Lanka en de impact op de projecten door de COVID-19 pandemie
Ook in november was een werkbezoek naar Sri Lanka door de voorzitter niet mogelijk en houden we contact via Zoom sessies, mails en WhatsApp. We hebben alle vertrouwen in de opgebouwde kennis en ervaring van het team in Sri Lanka en de energie die in de voortgang gestoken wordt. Ze zetten zich hartverwarmend in voor hun landgenoten, ondanks de beperkingen. 
Het aantal geregistreerde sterfgevallen door Covid-19 schommelt de laatste maand per dag rond de 25.  De ziekenhuizen zijn overvol en er zijn grote problemen met de reguliere zorg. Ook hier worden mensen weer ziek, al zijn ze gevaccineerd. De scholen zijn gedeeltelijk open en morgen kunnen ze weer gesloten zijn. Kinderen lopen een grote leerachterstand op.

Projecten
Sinds een maand zijn de veldwerkzaamheden weer voorzichtig met enkele projecten opgestart, water maken moet zoveel mogelijk doorgaan. 
Bepaalde gebieden zijn nog steeds niet toegankelijk. Graag houden we onze mensen aan het werk, anders hebben de families morgen geen rijst op hun bord. Nu werken we in gebieden die vrij gegeven zijn. Gevolg is dat we onze projectplanning compleet hebben aangepast. 
Bij de uitvoering komen we vanwege de Covid de nodige problemen tegen. Sinds eind 2019 zijn de materiaalprijzen met 60% gestegen. Daardoor kunnen niet alle toegezegde projecten uitgevoerd worden. Ook is er een tekort aan materialen, daardoor liggen onze werkzaamheden soms (bijna) stil en is het wachten. Dan weer worden de zakken cement vanuit Negombo aangevoerd en dit is toch 8 uur rijden naar het project. Dan weer moeten we 10 shops langs omdat je slechts 2 zakken cement per shop meekrijgt. Geduld is een schone zaak, dan duurt het gewoon wat langer. We kunnen de toekomst niet voorspellen, maar we geven niet op en grijpen alle kansen. 
Ook een project ondersteunen?
Er zijn verschillende mogelijkheden. Graag helpen wij het juiste project, actie en ondersteuning te vinden.

Denkt u er aan om Kansarmen Sri Lanka in uw testament op te nemen? Klik hier voor meer informatie.

Blijf op de hoogte van de voortgang door projectverslagen, korte berichten, foto's, filmpjes en nieuws op onze website en social-media. Ook schrijven mensen reacties in ons gastenboek.

Mis het niet! Word vriend op Facebook met de Stichting, like ons en deel onze berichten.
 
Reizen Sri Lanka is op dit moment niet mogelijk
Genieten van het prachtige land en tevens een steentje bijdragen als donatie voor de Stichting. Waarvoor de kansarmen dankbaar zijn! In het gastenboek kunt u de reacties op de reizen lezen.

Voor meer info klik hier of kijk onder de knop Privé reizen op onze website!

COLOFON                      

Stichting  Kansarmen  Sri  Lanka 

Donaties IBAN: NL87 RABO 0121 5293 04
t.n.v. Stichting Kansarmen Sri Lanka
o.v.v. naam/email-(adres) 
Webmaster: Bert van Helvoirt
Reizen: Priyantha Fernando
 
Bestuur
Voorzitter/projectcoördinator:
Jan van der Steen
 tel. 073-5033294 / 0622069555
Penningmeester: Huub Clement
Secretaris: Anny van Orsouw
Bestuursleden: Bjørn Hoogwout en
Marjan Wind
like ons like ons
Website Website
Email Email


This email was sent to <<Email adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Kansarmen Sri Lanka · Laar 18 · Berlicum, 5258 TJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp