Copy

Stichting Kansarmen Sri Lanka

Bekijk de Webversie.

   Nieuwsbrief Kansarmen Sri Lanka
september 2021

 

Update situatie Sri Lanka en de impact op de projecten door COVID-19 pandemie
In mei was een werkbezoek naar Sri Lanka wederom niet mogelijk en volgen we de ontwikkelingen op afstand.

Het aantal geregistreerde sterfgevallen per dag door Covid-19 schommelt rond de 140 tot 180 personen. De schrik zit er goed in. De ziekenhuizen liggen overvol en zijn onvoldoende gefaciliteerd. Het vaccineren verloopt moeizaam, door het ontbreken van voldoende vaccins. Volgens de laatste overheidsinformatie zijn er 9 miljoen mensen 2x gevaccineerd, ongeveer 40% van de bevolking. Ook medewerkers van het team in SL zijn geïnfecteerd geraakt en maken het gelukkig nu weer goed. 

De scholen zijn al bijna 1,5 jaar gesloten. De privé scholen doen meer aan digitaal onderwijs dan de overheidsscholen. Wat is digitaal onderwijs waard als je niet over een computer/mobieltje en internet kunt beschikken? Er zijn enkele gevallen bekend waar kinderen zelfmoord plegen, omdat ze deze faciliteiten thuis niet hebben en hen de behoefte aan leren is afgepakt.
 
Veel zelfstandige ondernemers hebben hun werk verloren onder andere door het ontbreken van het toerisme. De economie ligt plat en de armoede wordt nog meer zichtbaar door het ontbreken van inkomsten en dat het levensonderhoud fors duurder is geworden. Het merendeel van de bevolking heeft nu geen inkomen. Er zijn geen toeslagen en de families moeten zelf maar bedenken hoe ze in leven blijven. De honger regeert. Vaak zijn het aantal maaltijden per dag teruggebracht naar 2 of 1.

Projecten
Tot nu toe hebben we onregelmatig kunnen werken aan de projecten door meerdere lockdowns, verspreidt over het jaar.
Vanaf medio augustus is er weer een totale lockdown ingesteld. De bevolking mag hun huis alleen verlaten wanneer ze werken voor essentiële services en voor het verkrijgen van medische hulp. De totale lockdown in heel Sri Lanka is nu verlengd tot ten minste 01 oktober. Onze Stichting betaald de werknemers een basisinkomen om de eerste levensbehoeftes voor het gezin te kunnen kopen.

De veldwerkzaamheden zijn gestopt en de werkers zijn naar huis. Anders dan bij een vorige lockdown toen een aantal medewerkers enkele maanden niet naar huis konden, omdat de districtsgrenzen gesloten waren. Het project stond op een gegeven moment stil, doordat de materialen op waren en deze ook niet gekocht en vervoerd mochten worden.  

Toch zijn er in 2021 enkele projecten gerealiseerd en deze zijn te zien onder deze LINK 
Van enkele projecten is er een video en deze zijn te zien onder deze LINK . Door je te abonneren op het You Tube kanaal van de Stichting, krijg je automatisch een bericht van de nieuwste video's.

In Sri Lanka werken we o.a. samen met NGO World Vision: wij voeren de werkzaamheden uit en de kosten worden verdeeld op een basis van 50% - 50%. Momenteel kunnen we zonder toestemming van de overheid de provincie/district grenzen niet over. Via World Vision worden de nodige reisvergunningen geregeld. Op deze wijze hopen we dat onze veldteams een dezer dagen het werk weer op kunnen pakken.

Positieve ontwikkeling
De werkbezoeken aan SL staan vanaf het begin in het teken van het initiëren van nieuwe projecten en het ondersteunen van de projectrealisatie in SL. De laatste jaren is er vooral ingezet op de verzelfstandiging van de projectuitvoering en netwerken en samenwerking met andere organisaties in SL. Door tussenkomst van de COVID-19 pandemie is dit proces versneld. Op afstand met zoom meetings kunnen we de vinger aan de pols houden en kunnen besprekingen plaatsvinden. Het team in SL laat een grote betrokkenheid en drive zien. Men wil door met schoon drinkwatervoorzieningen realiseren. Zij voelen dagelijks de nood van veel mensen. Zonder deze aanloop naar verzelfstandiging waren de projecten op de achtergrond geraakt. Dat geeft het bestuur in Nederland het vertrouwen in de voortgang op termijn. De voorbereidingen voor diverse projecten zijn gereed, en nu is het wachten op betere tijden. 
TIP: VIDEO'S VAN DE PROJECTEN
KLIK HIER

 
Het bestuur ervaart warme betrokkenheid en blijken van belangstelling, ondanks de moeilijke tijd om projecten te realiseren. We respecteren het medeleven met een groep mensen die minder bedeeld zijn en minder kansen krijgen. 
Hartelijk dank voor het vertrouwen van alle belangstellenden en de bijdragen van onze donateurs en sponsoren.
Ook een project ondersteunen?
Er zijn verschillende mogelijkheden. Graag helpen wij het juiste project, actie en ondersteuning te vinden.

Denkt u er aan om Kansarmen Sri Lanka in uw testament op te nemen? Klik hier voor meer informatie.

Blijf op de hoogte van de voortgang door projectverslagen, korte berichten, foto's, filmpjes en nieuws op onze website en social-media. Ook schrijven mensen reacties in ons gastenboek.

Mis het niet! Word vriend op Facebook met de Stichting, like ons en deel onze berichten.
 
Reizen Sri Lanka is op dit moment niet mogelijk
Genieten van het prachtige land en tevens een steentje bijdragen als donatie voor de Stichting. Waarvoor de kansarmen dankbaar zijn! In het gastenboek kunt u de reacties op de reizen lezen.

Voor meer info klik hier of kijk onder de knop Privé reizen op onze website!

COLOFON                      

Stichting  Kansarmen  Sri  Lanka 

Donaties IBAN: NL87 RABO 0121 5293 04
t.n.v. Stichting Kansarmen Sri Lanka
o.v.v. naam/email-(adres) 
Webmaster: Bert van Helvoirt
Reizen: Priyantha Fernando
 
Bestuur
Voorzitter/projectcoördinator:
Jan van der Steen
 tel. 073-5033294 / 0622069555
Penningmeester: Huub Clement
Secretaris: Anny van Orsouw
Bestuursleden: Bjørn Hoogwout en
Marjan Wind
like ons like ons
Website Website
Email Email


This email was sent to <<Email adres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Stichting Kansarmen Sri Lanka · Laar 18 · Berlicum, 5258 TJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp