Copy
Bekijk deze email in uw browser
Sinds de opening in januari bruist het van de activiteit in het Zilvermuseum! Zo onthulde Wethouder Bening van Cultuur de gereedschapshand aan de muur van de nieuwe expositie Geheim van de Smid. De studenten van de Vakschool beleefden een heuse prijzenregen voor hun meesterstukken en miniaturen. 

En er is ook genoeg te doen! In de voorjaarsvakantie kunnen kinderen deelnemen aan de workshop Frozen, waarbij ze een eigen toverstaf of ijspegel maken. Ook biedt de nieuwe speurtocht een leuke uitdaging! Heb je alles goed? Dan verlaat je als Junior Smid het museum. 

Op zondag 13 maart vieren we in het museum Internationale Vrouwendag. Om 11.00 uur en 14.00 uur is er een rondleiding over vrouwelijke smeden van toen en nu. 
Koop je tickets
Nieuwe speurtocht!
Waar komt zilver vandaan? Hoe maakt de zilversmid voorwerpen van zilver? Kinderen ontdekken tijdens de Speurtocht Junior Zilversmid van alles over zilver en het Geheim van de Smid. De jongste bezoekers gaan op zoek naar verstopte dieren op de glanzende zilveren stukken. Aan het einde van de speurtocht gaan de jonge smeden in spe zelf aan de slag in de Zilverwerkplaats om hun vaardigheden te oefenen.  Alles goed gedaan? Dat verdient een medaille!

De speurtocht werd mooi vormgegeven door Papier Souvenir!
Workshop Frozen in Voorjaarsvakantie

In de voorjaarsvakantie leer je in de workshop Frozen in het Nederlands Zilvermuseum je eigen toverstaf of ijspegel smeden! Eerst ga je natuurlijk even in het museum kijken naar het schitterende zilver! Zo zijn er mooie tiara’s te bewonderen.  En het object Frozen Morning Light, dat bestaat uit maar liefst 28 kg zilver en honderden diamanten. De smeden Thalen en Thalen wilden in zilver vastleggen hoe mooi het is als de zon opkomt en schijnt op de verse sneeuw. Dit mooie object zou zo in het paleis van Elsa kunnen staan in de film Frozen. Onder begeleiding ga je zelf aan de slag in de Zilverwerkplaats van het museum en maak jij je eigen ‘magische’ meesterstuk. 


Wanneer is het?
Dinsdag 1 maart om 11.00 uur of 14.00 uur
Donderdag 3 maart om 14.00  uur
Meld je aan!
Meesterstukken & Miniaturen Vakschool

Op zaterdag 19 februari werden de prijzen uitgereikt aan de studenten van de Vakschool voor beste miniatuur en beste meesterstuk.

De winnaars zijn:

  • Meesterstukken: Jessie Spitteler. Zie foto boven
    Daarnaast een eervolle vermelding voor Richard Schaaf en Joran van Bart
  • Miniaturen: 1e prijs Anna Boeije, 2e prijs Joris van Dongen en 3e prijs Servier van Velthuijsen
  • Video-award: Merel van der Klugt
  • Publieksprijs: Thijn Kellenaers


De Meesterstukken zijn tot en met 6 juni 2022 te zien in het Zilvermuseum. 

Meesterstukken 2020/2021
Uitgelicht: Meesterstuk van Gustav Beran


Zilveren sieradencassette of cameeën verzameling: Gustav Beran, afstudeerwerk, Wenen, 1933 fotografie: Carla Leijen. Afmetingen: 23x19,5x13 

Gustav Beran (1912-2006) was leerling van de Oostenrijkse architect en ontwerper Josef Hoffman aan de Kunstgewerbeschule, nu de Universiteit van Toegepaste Kunsten Wenen. Hij studeerde in juni 1933 af, zijn hoofdvak was metaalbewerking. Josef Hoffman was architect en leidde het vakatelier metaalbewerking en emailleren. Beran’s afstudeeropdracht luidde: ‘Het vervaardigen van een doos of voor sieraden of cameeënverzameling in verzilverd messing’. Op dit afstudeerproject heeft Beran onder meer de handgraveertechniek trembleren toegepast op de gecapitonneerd ogende kussentjes. Uit de eindbeoordeling blijkt dat hij een zeer goede leerling was en regelmatig prijzen behaalde met zijn ontwerpen. Nu te zien bij Geheim van de Smid!
Geheim van de Smid
Rondleiding vrouwelijke smeden
Smeden was van oudsher een echt mannenberoep. Toch waren er ook wel vrouwen die het bedrijf van de man overnamen als ze weduwe werden. Die mochten dan niet onder eigen 'meesterteken' werken, maar het was toegestaan om het bedrijf voort te zetten tot een zoon het over nam. In de 19e eeuw zien we dat zilverfabriek Van Kempen & Begeer kiest voor innovatieve vrouwelijke ontwerpers en smeden. Tijdens deze rondleiding hoor je de verhalen over vrouwen in het vak van toen en nu. De rondleiding is op zondag 13 maart om 11.00 uur en 15.00 uur, kosten 5 euro p.p. en entree. Museumkaart geldig. Ook apart te boeken voor groepen!

Foto: RKD
 
Ik meld me aan voor de rondleiding
Meet the Maker en rondleiding

'Strings Attached'

Dinsdag 15 maart: 11.00-13.00 uur Meet the Maker op zaal met Maja Houtman
Maja Houtman en Karin Kortenhorst werken beide met draad. Maja verwerkt meters fijn draad in draagbare objecten, terwijl Karin juist de ruimte opzoekt en grote sculpturale objecten maakt. Komende maanden zijn er leuke activiteiten. Zo kun je naar een lezing van Maja en Karin of tijdens een Meet the Maker moment op zaal al je vragen stellen! 

Zondag 10 april: 14.00 uur Zilvercollege met Maja en Karin, gevolgd door rondleiding op zaal. Aanmelden via resevering@zilvermuseum.nl. Prijs: 7,50 euro per persoon excl. entree.
Ontdek meer over de smeden
Werk van vrouwelijke smeden
Volg ons ook op
Facebookpagina Zilvermuseum
Twitter Zilvermuseum
Website Zilvermuseum
Instagram
Email
YouTube
Copyright © 2022 Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp