Copy
Bekijk deze email in uw browser
Het thema van de Museumweek dit jaar is Open je Wereld. In musea verrijk je niet alleen je kennis, kunstenaars prikkelen je zintuigen, je doet inspiratie op en het is een ontmoetingsplaats. In het Zilvermuseum maak je kennis met de wereld van zilver- en goudsmeden. De expositie Geheim van de Smid neemt je mee langs het werk van smeden vroeger en nu. Wat is na honderden jaren nog steeds hetzelfde? Wat is er veranderd? Welke kennis is er verloren gegaan? En hoe is zilver van gebruiksvoorwerp naar kunstobject gegaan?

Open je wereld geldt ook voor de onlangs afgestudeerde studenten van de Vakschool, die voor het eerst hun werk exposeren in het museum. Maar ook historisch valt er genoeg te ontdekken, bijvoorbeeld bij rondleiding over de Vrouw als Smid. Vroeger mochten vrouwen dit 'mannenberoep' niet invullen. Toch waren er heel veel talentvolle vrouwen in actief, waarvan we bijzondere stukken in de collectie hebben. Ook staat er weer een Zilvercollege op het programma op zondag 10 april met Maja Houtman en Karin Kortenhorst. Ontdek meer over deze draadkunstenaars. 

Gaan je handen jeuken om het zelf eens te proberen? Boek dan een workshop draad (13+). Kinderen zijn van harte welkom om een paashaas te maken! Kom naar het Zilvermuseum dit voorjaar en er gaat een wereld voor je open!
Koop je tickets
Zilvercollege 'Strings Attached'

Op zondag 11 april om 14.00 uur geven Maja Houtman en Karin Kortenhorst een lezing over hun carrière en werk. Daarna volgt een rondleiding op zaal bij hun expositie Strings Attached. Maja en Karin vormen een bijzonder expositie-duo. Wat hen verbindt? Draad. En daarin zit ook gelijk de tegenstelling: Maja verwerkt meters fijn draad in draagbare objecten, terwijl Karin juist de ruimte opzoekt en grote sculpturale objecten maakt. Door beide smeden in een ruimte samen te brengen ontstaat een interessant spanningsveld, dat de bezoeker zal verrassen en doen verwonderen. 
 
Meld je aan voor de lezing op 10 april
Ontrafel het geheim van de smid!

Ontrafel het Geheim van de smid! In deze expositie draait het om de technieken waarmee bijzondere pronkstukken zijn gemaakt. Aan de hand van bijzondere zilveren objecten van vroeger en nu leer je meer over drijven, ciseleren, zagen en filigrain.

Ontdek hoe grote meesters als Hans Coenraet Breghtel en Willem Gerardus van Dokkum te werk gingen. Voor kinderen is er een leuke speurtocht en natuurlijk sluiten ze af in de Zilverwerkplaats waar ze een mooi souvenir maken om mee naar huis te nemen. 

Maak een mooie Paashaas!
Op zaterdag 9 april om 11.00 uur is er een speciale paasworkshop voor kinderen! Maak je eigen paashaas om neer te zetten of op te hangen. Bij deze workshop leer je meer over het werken met draad. 

Bezoek daarna de expositie Geheim van de Smid en vraag de smeden in de smederij alles over hun werk! Op de eerste etage zie je ook heel bijzondere draadkunst van Maja Houtman en Karin Kortenhorst. 

Word jij later ook draadkunstenaar?

 
Aanmelden Workshop Paashaas
Prijzenregen voor studenten Meesterstukken & Miniaturen
Op zaterdag 19 februari 2022 vond in het Nederlands Zilvermuseum in Schoonhoven de prijsuitreiking plaats van Meesterstukken en Miniaturen 2020/2021 van de Zadkine Vakschool voor Edelsmeden.

De juryprijs ging naar Jessie Spitteler voor haar armband met bijzondere steenzetting(zie foto hiernaast).  Bij de miniaturen ging de 1e prijs naar Anna Boeije, zij maakte een zilveren fiets die ook daadwerkelijk goed werkt, met een gouden ketting als ketting. De videoprijs van de Vrienden van het Zilvermuseum was voor Merel van der Klugt. Lees er meer over op de website en bekijk de winnende stukken!

Armband winnaar juryprijs Jessie Spittler
Foto: Rob Glastra

De videoprijs van de Vrienden van het Zilvermuseum werd uitgereikt door voorzitter Ubbo Scholten van Aschat aan Merel van der Klugt. Zij maakte het meesterstuk de Gordel van Hypolite. 

Meesterstukken 2020/2021
Burgemeester Paans maakt kennis met Zilvermuseum
Pop-up expositie Ketens van betekenis

Op zaterdag 12 maart kwam de nieuwe Burgemeester Paans van de Krimpenerwaard kennismaken met het Zilvermuseum. Hij mocht met zijn vrouw de nieuwe pop-up expositie ‘Keten van betekenis’ openen. Daarin zijn veel ketens van de voormalige gemeenten in de Krimpenerwaard te bewonderen. Een passend onderwerp tijdens de gemeenteraadsverkiezingen!

Foto's: John Wijntjes

Lees meer over ambtsketens
Blog conservator: Avondmaalsbord
Het Laatste Avondmaal in zilver

Op zeventienjarige leeftijd begon Van de Peppel in 1914 als graveur bij de zilverfabriek Gerritsen te Zeist. Een van de belangrijkste stukken met graveerwerk die Van Peppel maakte, is een avondmaalbord.
Lees de blog
Volg ons ook op
Facebookpagina Zilvermuseum
Twitter Zilvermuseum
Website Zilvermuseum
Instagram
Email
YouTube
Copyright © 2022 Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp