Copy
Bekijk deze email in uw browser
De zomervakantie staat voor de deur en dat betekent dat er voor jong en oud weer van alles te zien en beleven is in het Zilvermuseum. Zoals de toffe workshops ‘Zilver delven’, die wekelijks wordt gegeven op woensdag. Of maak een mooie molen in de Zilverwerkplaats en bezoek de expositie over de Oude Hollandse Waterlinie. Meld je aan voor de voorstelling met Wouter van de Waterlinie op 20 augustus. Doe de speurtocht Zilversmid voor een dag of ontrafel het Geheim van de Smid. In de Zilverlounge kun je ook een tekening maken en zo in de voetsporen treden van de beroemde ontwerpster Christa Ehrlich. Bewonder gelijk haar zilveren serviezen!
 
In de expositie Geheim van de Smid is een nieuw object te zien; Parsifal van Daan Brouwer. Ook kun je t/m december genieten van een mooie pop-upexpositie over Hensbekers. En voor het najaar staan er ook al activiteiten op het programma! Maja Houtman geeft een unieke workshop, waarbij je een eigen theezeef maakt van zilverdraad. Altijd al in de ban geweest van haar draadkunst? Probeer het dan nu eens zelf.
 
Een fijne zomer gewenst en tot snel in het museum!
Koop je tickets
Ontdek de Oude Hollandse Waterlinie
De Fransen probeerden in 1672, het Rampjaar, Nederland te bezetten en dat lukte ze bijna. Ze werden tegengehouden door de Oude Hollandse Waterlinie. In de Zilverlounge is een gratis expositie over de Oude Hollandse Waterlinie te bekijken vanaf 15 augustus - 10 oktober. Op de eerste etage vind je een expositie met heel bijzondere bekers van de Hoogheemraadschappen. Zij speelden een belangrijke rol bij het doorsteken van de dijken rondom Schoonhoven. En om de themadag mooi af te sluiten kun je in de Zilverwerkplaats deze molen maken!
Delf je eigen zilver en maak een sieraad
Waar komt zilver vandaan? Wat voor reis heeft het afgelegd van de zilvermijn naar wat je kunt kopen bij de juwelier, een zilveren ring bijvoorbeeld? Kom in de zomervakantie je eigen zilver ‘delven’ en maak vervolgens een mooi, stoer of uniek sieraad!

Tussen 9 juli en 4 september elke woensdagmiddag van 14:00 tot 15:00 uur. Reserveer voor de workshop via de knop hieronder.
Reserveer een plekje
Wouter van de Waterlinie vertelt...


Beeld: Sjaak Loef

Op zaterdag 20 augustus komt Wouter van de Waterlinie naar Schoonhoven. Als trompetter van prins Willem III in het hoofdkwartier van de Oude Hollandse Waterlinie in 1672 kan hij je alles vertellen over hoe het Rampjaar verliep. Om 14:00 uur verzorgt hij een kindervoorstelling in het museum. Kom je ook? Aanmelden kan via onderstaande knop.

Wouter loopt de hele dag rond in en rondom het museum en hij beantwoordt natuurlijk graag al jouw vragen. 

Meld je aan voor de voorstelling
Ben jij de volgende Christa Ehrlich?
In de Zilverlounge vind je de mini-expositie over de beroemde ontwerpster Christa Ehrlich. Christa Ehrlich was een van de meest vooruitstrevende ontwerpers van haar tijd. Haar ontwerpen waren eigentijds en uniek van vorm. 

Bekijk de bijzondere zilveren serviezen en besteksets die zij ontwierp en ontdek vervolgens of jij ook zulke mooie dingen kunt ontwerpen met de gratis kleurplaten, terwijl je geniet van wat lekkers in de Zilverlounge!
Bellenblazend de zomer in
Wat is er leuker dan in de zomervakantie bellen blazen met jouw zelfgemaakte bellenblaas? In de Zilverwerkplaats leer je te werken met het gereedschap van een edelsmid en knip, buig en versier je jouw eigen bellenblaasstokje.

Wie kan er uiteindelijk de grootste bellen mee blazen?
Blog van de conservator over de hensbeker
Komende maanden kun je een heel bijzonder voorwerp bewonderen in het museum, namelijk de Hensbeker van Hoogheemraadschap De Stichtste Rijnlanden. Hij maakt onderdeel uit van een expositie over Hensbekers in het kader van de Oude Hollandse Waterlinie. Samen met de hensbekers van Hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard pronkt de beker tot en met 5 december in de vitrine.

Conservator Lucinda Timmermans vertelt erover in haar blog. 

Hoogheemraad Karin Sommer-De Vries overhandigt de hensbeker aan Marcel Teheux, directeur van het Zilvermuseum
Lees meer
Parsifal van Daan Brouwer nu te bewonderen


Beeld: Daan Brouwer


We verwelkomen een nieuw object bij de expositie Geheim van de smid: Parsifal van de hedendaagse smid Daan Brouwer. Dit werk is heel bijzonder, omdat het uit één stuk zilver is gesmeed. Of goud, zoals in dit geval. Geheel gouden voorwerpen van deze grootte zijn echter zeldzaam. Leuk om te weten: de naam van het stuk verwijst naar de held Parsifal en zijn zoektocht naar de heilige graal.
 
Bewonder Parsifal in de expositie Geheim van de Smid!
Gesmeed voor de planeet: de Kettingreactie
Sinds 23 juni is een nieuw object te zien in het Zilvermuseum: de Kettingreactie, een initiatief van Corinne van Kamp. Corinne van Kamp zag hoe de natuur langzaam maar zeker veranderde door de opwarming van de aarde. Ze besloot hier aandacht voor te vragen door samen met collega-smeden een speciaal stuk te maken en dat werd het project Kettingreactie. Elke schakel van de ketting representeert de gedachten of gevoelens van de maker over de klimaatverandering en is daarmee uniek en persoonlijk. 
 
Beeld: Corinne van Kamp
Wat is de Kettingreactie?
Heb jij je al aangemeld voor Museum Jeugd Universiteit?

Beeld: Martine Goulmy
 

Wil jij alles, maar dan ook écht alles, te weten komen over zilver? Het Zilvermuseum organiseert samen met Museum Jeugduniversiteit superleuke en razend interessante kindercolleges. We ontdekken samen hoe en wat zilver nou precies is. Hoe wordt zilver gewonnen? Wat zijn de eigenschappen van zilver?

Wil je nog meedoen met de najaarsreeks? Meld je dan snel aan, want er is nog maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. 

Meld je direct aan
Op zoek naar een leuke workshop in Zilverstad Schoonhoven?
Dan is dit een unieke kans. Zilversmid Maja Houtman, die bekend staat om haar bijzondere werk met Zilverdraad geeft eenmalig een workshop op zaterdag 17 september! In deze workshop ontdek je een beetje het Geheim van de Smid en maak je zelf een theezeef met echt zilverdraad. Deze kun je gebruiken voor allemaal heerlijke losse thee en gaat de rest van je leven mee ;-) 

Goed om te weten; bij dit arrangement is een bezoek aan het museum en heerlijke lunch inbegrepen! Een compleet dagje uit. 
Meer informatie
Versterk jij ons team van vrijwilligers?
We zijn per direct op zoek naar vrijwilligers die een halve of hele dag bij de balie kunnen helpen met de ontvangst van bezoekers en lichte horecawerkzaamheden. Je bent gastvrij, klantgericht en geeft mensen een warm welkom. Je vertelt mensen over de lopende exposities en activiteiten. Verder weet je mensen naar de leukste plekjes in Schoonhoven en de Krimpenerwaard te verwijzen!
 
Meer informatie over deze vacature vind je op de website.
 
Meer informatie
In de winkel deze zomer
Volg ons ook op
Facebookpagina Zilvermuseum
Twitter Zilvermuseum
Website Zilvermuseum
Instagram
Email
YouTube
Copyright © 2022 Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp