Copy
Bekijk deze email in uw browser
Op maandag 6 juni is het weer Zilverdag in Schoonhoven! In de Zilverstad is van alles te zien en beleven. Een bezoekje aan het Zilvermuseum is extra voordelig op deze dag. Volg een workshop, laat je zilver taxeren en ontmoet smeden. 

En wat zijn de nieuwtjes? We hebben een mooie mokkakan aangekocht, die een mokkaservies van Christa Ehrlich compleet maakt. Vanaf 13 juni kun je dit servies bewonderen in de Zilverlounge van het museum. Museum de Lakenhal in Leiden heeft deze zomer een heel mooie expositie over het leven en werk van Christa Ehrlich. Lees hieronder hoe je vrijkaarten kan winnen. 

Nieuw in het museum zijn twee beelden gemaakt door Ede Telcs van Johannes Lutma en Adam van Vianen. Vroeger sierden zij de ingang van de winkel van Van Kempen en Begeer in Den Haag. Nu pronken zij in de smederij naast hedendaagse smeden...

En noteer alvast in de agenda: Van 15 augustus t/m 9 oktober is de rondreizende expositie over '350 jaar Oude Hollandse Waterlinie' gratis te bezoeken in de Zilverlounge. Er zullen diverse activiteiten omheen plaatsvinden, waaronder een expositie van de hensbekers van het waterschap. 

Oh, ja deze week is de laatste kans om de bokaal van de Winterkoningin en de expositie van de Meesterstukken te zien!
Koop je tickets
Op Zilverdag bruist het van de activiteiten in het museum

Op maandag 6 juni is het eindelijk weer zover: Zilverdag! De hele dag staat Schoonhoven, nog meer dan anders, in het teken van zilver. In het Zilvermuseum krijg je op vertoon van je museumjaarkaart een gratis kop koffie, thee of limonade. En de reguliere tickets kosten 7,50 euro in plaats van 12,00 euro.

Laat je zilver taxeren, neem deel aan een workshop draad (3,50 vanaf 12 jaar) of ontmoet de smeden  Maja Houtman en Cor Kuijf. Kinderen kunnen de speurtocht 'Geheim van de Smid' en 'Zilversmid voor een dag' doen.
Activiteiten Zilverdag in het museum
Speurtocht
Houd je van mysterie? Ontrafel het geheim van de smid met de speurtocht die hoort bij de tentoonstelling Geheim van de Smid. Wie lost de puzzels het snelste op, kraakt de code en ontdekt het geheim van de smid als allereerste?

Bij de balie kun je twee speurtochten kopen: 'Geheim van de Smid' die bij de expositie hoort of 'Zilversmid voor een dag'. Prijs is 5,50 euro inclusief werkstuk in de Zilverwerkplaats. Entree is gratis voor kinderen onder begeleiding van een volwassene. 
Beelden Lutma en Van Vianen pronken in Zilvermuseum

Adam van Vianen (1568/69 – 1627) en Johannes Lutma (1587 – 1669) zijn twee top zilversmeden uit de 17e eeuw. Hun zilveren pronkstukken staan zelfs in de canon van de Nederlandse geschiedenis. Vanaf 6 juni 2022 kun je twee bronzen beelden van deze bijzondere smeden bewonderen in het Nederlands Zilvermuseum, die we in langdurig bruikleen hebben van Royal Delft. Wat maakt deze smeden zo bijzonder? En wie gaf de opdracht deze beelden te maken? Wist je dat ze eigenlijk in zilver uitgevoerd zouden worden?

Lees het verhaal achter deze bronzen beelden
Taxatiedag in samenwerking met Venduehuis
Op 17 juni komen de taxateurs van het Venduehuis – waaronder Frans Leidelmeijer, bekend van het programma Tussen Kunst en Kitch – naar het Zilvermuseum om jou meer te vertellen over jouw eigen bijzondere object. Ben je altijd al benieuwd geweest naar het verhaal achter dat ene bijzondere lepeltje in de bestekla? Neem het mee en leer meer! En overweeg je het te verkopen? Desgewenst nemen de taxateurs het object in voor veiling. Reserveer een tijdslot via de knop hieronder.
Lees meer en reserveer een tijdstip
Met Vaderdag naar het museum!

 
Op 19 juni is het Vaderdag. Wat is er nu leuker dan op die dag samen met je vader op stap te gaan? Bezoek bijvoorbeeld de tentoonstelling Geheim van de Smid en ontdek hoe smeden bepaalde objecten maken. 

Speciaal voor Vaderdag kunnen kinderen in de Zilverwerkplaats een gereedschapshanger maken. En de speurtocht is natuurlijk ook superleuk om samen met je vader op te lossen!
Vaderdag
Christa Ehrlich in Museum de Lakenhal, win kaarten!
Maak kennis met Christa Ehrlich: een Oostenrijkse ontwerpster die honderd jaar geleden de zilverindustrie verraste met haar originele ontwerpen. In Museum de Lakenhal in Leiden is een speciale expositie over haar werk. Benieuwd? Je kunt twee kaarten winnen voor de expositie, Christa Ehrlich – Pionier in design, door ons een bericht te sturen. Wees er snel bij! We maken de eerste vijf mailers blij met een set van twee vrijkaarten. Mail naar: l.vanopstal@zilvermuseum.nl 
 
Bekijk de expositie
Mokkakan van Christa Ehrlich nieuwe aanwinst in de collectie
Nieuw in de collectie is een mokkakan van ontwerpster Christa Ehrlich. Wetenschappelijk medewerker Naomi Bisping vertelt je deze keer graag meer over deze kan en wat het zo’n bijzondere aankoop maakt. Wil je de kan graag in het echt zien? Van 14 juni tot en met 14 augustus kun je de complete serviesset bekijken in de Zilverlounge.

Lees er meer over in de blog van de conservator, dit keer geschreven door Naomi Bisping. 
 
Lees de blog
350 jaar Oude Hollandse Waterlinie
Van 15 augustus t/m 9 oktober kun je de rondreizende expositie over de Oude Hollandse Waterlinie in de Zilverlounge gratis bezoeken. In het rampjaar 1672 veranderde Schoonhoven in een vestingstad. Ook werden de Krimpenerwaard en de Lopikerwaard voor een deel onder water gezet. De waterschappen speelden daar een belangrijke rol in. Wil je dat verhaal te weten komen en onder meer de hensbeker bewonderen waar de Dijkgraaf uit die tijd nog uit gedronken heeft? Neem dan een kijkje bij de expositie op de 1e etage, vanaf 13 juni. Voor kinderen is er een speciaal werkstuk om te maken in de Zilverwerkplaats
Lees meer over de Oude Hollandse Waterlinie in Schoonhoven
Cadeautips voor vaderdag!
Naar de webshop
Volg ons ook op
Facebookpagina Zilvermuseum
Twitter Zilvermuseum
Website Zilvermuseum
Instagram
Email
YouTube
Copyright © 2022 Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp