Copy
Bekijk deze email in uw browser

Een sprankelend najaar in het Zilvermuseum
 

Op 10 en 11 september zijn Open Monumentendag en Rondje Kunst Schoonhoven. Ontdek mooie schilderijen van lokale kunstenaars, ook in het Zilvermuseum. Op 1 en 2 oktober is het Weekend van de Wetenschap en kunnen kinderen coole workshops volgen over de 'science' achter zilver. De maand september is de laatste maand waarin Strings Attached te zien is. Op 24 september kun je Karin Kortenhorst nog van alles vragen over haar werk tijdens de 'Meet the Maker'. Vanaf 13 oktober bezoek je de nieuwe expositie Brut! met werken van vader en zoon Rob en Jaap Thalen. Reserveer alvast 8 oktober in de agenda. Dan is het Dag van de Waarde en zijn er taxaties in het Zilvermuseum. Verder zijn scholen weer van harte welkom voor een van onze leuke lessen. Wees er snel bij om zeker te zijn van een plekje! En in de blog van de conservator zetten we een nieuwe aanwinst in de schijnwerper: de reisnecessaire. Kortom: meer dan genoeg te beleven voor jong en oud dit najaar in het Zilvermuseum!
Strings Attached: Ontmoet Karin Kortenhorst
Op zaterdag 24 september komt Karin Kortenhorst naar het Zilvermuseum om meer te vertellen over haar bijzondere werk. Karin maakt grote, sculpturale objecten, zoals te zien in de expositie Strings Attached. Zie je iets dat je heel mooi vindt? Er is ook werk te koop.

Bij deze 'Meet the Maker' ontdek je het verhaal achter een aantal objecten en kun je al jouw vragen stellen. September is de laatste maand om de spraakmakende expositie Strings Attached te bezoeken!
 
Meer weten over de Meet the Maker?
Nieuwe expositie: Brut! van Thalen & Thalen
Vader en zoon Thalen brengen met ‘Brut!’ een expositie naar het museum die de zintuigen prikkelt. Het is zilver om te beleven, waar je van wilt proeven, de klank horen en naar kan blijven kijken. Gemaakt van het puurste materiaal, vragen de objecten om aangeraakt te worden. Toch zijn er heel wat hamerslagen nodig om dit relatief zachte edelmetaal de vorm aan te laten nemen van bestek, borden, kandelaars of kunstobjecten. ‘Brut!’ verrast en inspireert de bezoeker met oud, nieuw en experimenteel werk.
 
Met de klas naar het museum?
Het Zilvermuseum biedt interessante en interactieve lessen aan voor basis-, voortgezet- en beroepsonderwijs. De allerkleinsten, kinderen van groep 1/2, leren bijvoorbeeld wat je voor zilver aan tafel kunt gebruiken. Leerlingen van de middelbare school duiken in de geschiedenis van gebruikszilver in verschillende perioden. De kinderen gaan in ieder geval ook zelf aan de slag in de Zilverwerkplaats. Meer informatie over de mogelijkheden en aanmelden kan via onze website. 
Lees verder
Ontdek de Oude Hollandse Waterlinie
In het Zilvermuseum bezoek je nu gratis de rondreizende expositie over de Oude Hollandse Waterlinie. Precies 350 jaar geleden was het land radeloos, redeloos en reddeloos: het werd van drie kanten aangevallen. De enige manier om het land te redden was een groot deel onder water te zetten. Kinderen kunnen aan de slag in de Zilverwerkplaats met het maken van een molentje. Of duiken verder in de geschiedenis van de Krimpenerwaard met het gratis erfgoedpaspoort. Op te halen bij de balie.

 
Meer over de expositie
De rol van de hensbeker
Nu te zien in het Zilvermuseum: de hensbekers van de Hoogheemraadschappen van Lopikerwaard, de Krimpenerwaard en Schieland. Er was veel overleg nodig om de Oude Hollandse Waterlinie in 1672 te doen slagen. De Hoogheemraadschappen speelden daar een grote rol in. Uit deze hensbekers werd al in de zeventiende eeuw gedronken tijdens het inwijdingsritueel van een nieuw Hoogheemraad. Bewonder ze nu in het Zilvermuseum. En extra bijzonder: de hensbeker van Schieland is voor het eerst door publiek te bekijken!
 
Geheim van de Smid: graveren en polijsten
Een smid gebruikt verschillende technieken om zijn objecten te maken. Graveren en polijsten zijn daar twee voorbeelden van. In deze video laten de smeden zien hoe dat precies in z’n werk gaat. Benieuwd naar meer technieken? Bezoek de tentoonstelling Geheim van de Smid (tot en met 29 januari 2023).
Ontdek het geheim van de smid
Weekend van de Wetenschap (2 oktober)
Het eerste weekend van oktober is het Weekend van de Wetenschap! Door het hele land openen musea, universiteiten, bibliotheken en andere organisaties hun deuren om aan het publiek te laten zien wat de wetenschap en technologie allemaal kan.

In het Zilvermuseum geven we een speciale kinderworkshop. Kinderen ontdekken hoe elastisch zilver kan zijn en maken iets leuks om mee naar huis te nemen. De workshop is om 11:00, 13:00 en 15:00 en kost 7,50 per kind.
Reserveer een plekje
Rondje Kunst Schoonhoven (9, 10 en 11 september)
Tijdens een Rondje Kunst door Schoonhoven op 9, 10 of 11 september vind je naast modern zilversmeedwerk ook mooie schilderijen van Anneke Swanink en Suzanne Dijkstra in het museum: twee Schoonhovense kunstenaars. Net als op 16 andere plaatsen in Schoonhoven exposeren zij hun werk op verrassende plaatsen.

Speciaal voor kinderen is er een speurtocht uitgezet. Zij kunnen proberen de twintig vragen goed te beantwoorden en maken kans op een mooie prijs!

 
Meer informatie
Open monumentendag (10 en 11 september)
Niet alleen de objecten in het Zilvermuseum zijn bijzonder, ook het gebouw kent een rijke geschiedenis. Het Zilvermuseum is gevestigd in een oud arsenaal dat weer gebouwd is op het fundament van een klooster uit de vijftiende eeuw. Je ziet de restanten van het arsenaal nog goed op de begane grond. De grote, zware balken zijn heel typerend bijvoorbeeld, net als het hoge plafond. Neem een kijkje in het Zilvermuseum op Monumentendag op 10 en 11 september.
Beeld: Richard Moog
Lees verder
Blog van de conservator: de reisnecessaire

Beeld: Jan van Nooijen
Conservator Lucinda Timmermans licht dit keer een bijzondere schenking uit. Het gaat om een reisnecessaire van Van Kempen & Begeer. Wat weten wij over deze reisnecessaire? En wat maakt deze aanwinst zo bijzonder? Lees de blog van deze maand en kom de reisnecessaire in het museum bewonderen.
Lees de blog
In de (web)winkel
Leen Ouweneel deelt zijn kennis over en onderzoek naar de Oude Hollandse Waterlinie via zijn boek: Regenten en de Waterlinie in het Rampjaar. 
Op zoek naar een leuke souvenir van Schoonhoven? Goudsmid Lien van der Meulen maakt zilveren speldjes van de Veerpoort. Nu te koop in de winkel.
Bekijk de artikelen in de webshop
Volg ons ook op
Facebookpagina Zilvermuseum
Twitter Zilvermuseum
Website Zilvermuseum
Instagram
Email
YouTube
Copyright © 2022 Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp