Copy
Bekijk deze email in uw browser
Beste zilverliefhebber,

Goed nieuws! De deur van het museum mag weer open vanaf 26 januari. Afgelopen weken hebben we de tweede etage omgetoverd voor de nieuwe expositie Geheim van de Smid. Kijk naar bijzondere objecten door het oog van de smid. Hoor het smeden van zilver. Ervaar zelf hoe het is om te zagen of met draad te werken tijdens een workshop. Maar verwonder je vooral over het vakmanschap van smeden door de eeuwen heen. 

Wat wil je zeker niet missen?
De prachtige bokaal van de Winterkoningin die we in bruikleen hebben van museum de Lakenhal in Leiden. Meestersmid Hans Coenraet Breghtel maakte niet alleen deze bokaal van formaat, maar ook de hensbeker van het Waterschap Schieland en de Krimpenerwaard. Een ander uniek object is Frozen Morning Light van de Belgische smeden Thalen & Thalen. Dit meesterwerk is voor het eerst in Nederland te zien. 

Ook aan startende smeden bieden we een podium om te exposeren. De meesterstukken van de studenten van de Vakschool zijn t/m 6 juni te zien in de Zilverlounge. 

Boek alvast een tijdslot, zodat je zeker bent van je bezoek aan het Zilvermuseum deze winter!
Koop je tickets
Tentoonstelling 'Geheim van de smid'

Oranjebeker, ontworpen door Gustav Beran
Foto: Carla Leijen
De vraag die je eigenlijk niet mag stellen, maar waar je toch graag het antwoord op zou willen weten...Hoe maakt een goud- en zilversmid bepaalde objecten? 

Bij de expositie 'Geheim van de Smid' lichten we een tipje van de sluier op. Je ontdekt het verhaal achter verschillende pronkstukken in de collectie en de technieken waarmee ze gemaakt zijn. Soms zijn dit geheimen uit een ver verleden, zoals de kunst van het emailleren. Of de filigrain-techniek. Maar er zijn ook moderne objecten die met heel innovatieve technieken tot stand zijn gekomen.
Lees meer
Bewonder de Bokaal van de Winterkoningin
Een uniek object op gebied van zilversmeden is de bokaal van de Winterkoningin uit 1641 gemaakt door Hans Coenraet Breghtel. Hij was opgeleid in Neurenberg en werkte onder meer voor het hof in Den Haag. Door de kwaliteit en veelzijdigheid van zijn werk kreeg hij een internationale kring van opdrachtgevers. Deze bokaal is zijn vroegst bekende werk. Bijzonder zijn de fijn gestippelde symbolische voorstellingen in de cartouches van liefde en vergankelijkheid en allerlei insecten. De bokaal van gedreven, gegoten en verguld zilver schonk de Winterkoningin Elisabeth van Bohemen in 1641 aan de stad Leiden.


 
Expositie 'Strings Attached'

Maja Houtman en Karin Kortenhorst vormen een bijzonder expositie-duo. Wat hen verbindt? Draad. En daarin zit ook gelijk de tegenstelling: Maja verwerkt meters fijn draad in draagbare objecten, terwijl Karin juist de ruimte opzoekt en grote sculpturale objecten maakt. Door beide smeden in een ruimte samen te brengen ontstaat een interessant spanningsveld, dat de bezoeker zal verrassen en doen verwonderen. 

Tip! Geef jij graag een uniek cadeau? In de museumwinkel zijn diverse sieraden en objecten te koop van Maja en Karin. 
Ontdek meer over de smeden
Frozen Morning Light: Betoverend spel van licht en schittering

Je kijkt naar buiten op een winterse ochtend en daar zie je een betoverend bevroren landschap, vol schitterende ijskristallen….

Dit inspireerde de Belgische zilversmeden Rob & Jaap Thalen om een object te maken van maar liefst 28 kilo zilver. De reflectie en diamanten geven het geheel zo’n sprookjesachtig gevoel dat je niet kan ophouden ernaar te kijken.

Kom Frozen Morning Light bewonderen deze winter in het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven.

Lees meer over Thalen & Thalen
Meesterstukken Vakschool 2020/2021
De Meesterstukken van de eindexamenstudenten 2020 en 2021 van de Vakschool voor edelsmeden in Schoonhoven zijn tot en met 6 juni 2022 te zien in het Zilvermuseum. 
Door corona zijn beide jaren samengevoegd in één expositie. Ook de miniaturen staan te pronken in de vitrine.

De studenten kunnen een prijs winnen met een video over hun werk van de Vrienden van het Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven en een prijs van de vakjury. De winnaars worden op 19 februari 2022 bekend gemaakt.
Meesterstukken 2020/2021
Restauratie Pièce de Milieu
Vanwege de coronasluiting konden veel mensen het restauratieproject Pièce de Milieu niet zien. Daarom wordt de pop-up expositie verlengd met een paar maanden. 
Tijdens de restauratiewerkzaamheden van het Pièce de Milieu (Gerardus Willem van Dokkum, 1875, geproduceerd door J.M. van Kempen) werden diverse bijzondere en onverwachte ontdekkingen gedaan. De sporen van het verleden zijn nu zichtbaar voor het publiek. De bezoeker krijgt een inkijkje in traditionele, moderne en soms zelfs experimentele restauratietechnieken. De restauratie wordt mogelijk gemaakt door de Vereniging Rembrandt.
Wat komt er kijken bij een restauratie?
In de webshop deze maand
Volg ons ook op
Facebookpagina Zilvermuseum
Twitter Zilvermuseum
Website Zilvermuseum
Instagram
Email
YouTube
Copyright © 2022 Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list

Email Marketing Powered by Mailchimp