
De koperen brouwzaal (eigen foto)
VERSLAG VAN EEN BIJZONDERE GEBEURTENIS
Maandag 28 september 2020. Op een druilerige en regenachtige dag mag ik exclusief de abdij van Rochefort bezoeken. Dé abdij van Rochefort. Een hele eer vermits de abdij eigenlijk niet te bezoeken is. Bovendien mag ik er - in wereldpremière - de nieuwe Rochefort tripel proeven.
Inderdaad, een wereldprimeur voor mezelf, zytholoog Kurt. Wie had dat ooit gedacht? De lancering van een nieuw wereldbier en ik ben erbij! Het is 65 jaar geleden dat er nog een nieuw bier is gelanceerd, ongezien in de trappistenwereld. Ik word er hartelijk ontvangen door de productiedirecteur. “Wij zijn in de eerste plaats een abdij en geen brouwerij.” Dat herhaalt hij een paar keer tijdens mijn bezoek. De nieuwe lokalen die in aanbouw zijn voor de bezoekende pelgrims, het gebouw waar de familieleden van de monniken kunnen verblijven als ze op bezoek zijn, het wordt allemaal vol enthousiasme aan mij getoond.
Het verhaal van Rochefort begint tientallen jaren geleden toen de abt van Chimay zijn collega-abt vroeg waarom zij geen bier brouwen. De Abdij Notre-Dame de Scourmont voorziet de nodige ondersteuning en zo gebeurt: in Rochefort wordt er gebrouwen! Even is er in de jaren ’50 met kaas geëxperimenteerd, maar daar waren teveel moeilijkheden mee en dus werd er snel overgeschakeld op bier. Gelukkig maar! In 1962 is de brouwzaal in gebruik genomen. Michael Jackson, de biergoeroe, omschrijft deze als “de kathedraal van de brouwzalen”. Alles wordt met de hand bediend, zoals de mouten ingieten en de stoom regelen. De oude brouwzaal is tot februari 2020 gebruikt. Dan is er zonder problemen overgeschakeld op de nieuwe hoogtechnologische brouwzaal.

Logo van de brouwerij (eigen foto)
De zaal is inderdaad indrukwekkend. Het geeft een onbeschrijfelijk gevoel om daar te kunnen zijn. De brandglaspartijen, de koperen ketels, majestueus! De brouwzaal loopt het risico om gesloopt te worden. Doordat er maar heel uitzonderlijk bezoekers worden toegelaten, heeft die geen industrieel nut meer. Hopelijk zullen de brandglaspartijen, die slechts een paar jaar geleden werden geïnstalleerd, de brouwkathedraal redden. Laat ons bidden!
Terug naar het bier. Waarom werd deze nieuwe tripel in het leven geroepen? De redenen zijn divers, maar laat ons zeggen dat de gemeenschap in en rond Rochefort al tientallen jaren vraagt om een tripel op de markt te zetten. En zowaar, met de nieuwe brouwzaal die dit jaar is ingehuldigd, is gehoor gegeven aan deze vraag. Onder het positieve motto van de abdij: “Curvata resurgo, Curved I stand up” wordt er na 100 jaar opnieuw een zwaar alcoholisch bier gebrouwen. Als dat geen heropstanding is waar men nog lang over zal praten! Exact 100 jaar geleden, van 1920 tot 2020, brouwen de monniken hun “extra zwaar blond” bier. Een erg hoppig bier, wat in die tijd in de mode was. Nu nemen ze die traditie opnieuw ter harte en brouwen ze een fruitige, complexe, vlot doordrinkbare Tripel waar de bitterheden niet uit het oog worden verloren. Let trouwens ook op de kleur van het etiket van de nieuwe tripel. Een paarse kleur, heel aanwezig in de katholieke religie én ook de kleur van de vriendschap.

Hét grote moment (eigen foto)
Op het binnenplein van de abdij ontmoet ik broeder Luc. Een memorabel moment. We wisselen met elkaar gedachten uit over de kwaliteit van de bieren. Broeder Luc werkt al tientallen jaren in het professioneel uitgeruste laboratorium van de abdij. Hij ademt het Rochefort bier uit, je voelt zijn passie! Weet je wat alles zo bijzonder maakt? Ikzelf, zytholoog Kurt, sta nu ook in de geschiedenisboeken van deze abdij, die sinds 1230 bestaat. Broeder Luc noteert immers alles elke dag wat er gebeurt. Een volledig In The Name of The Rose gevoel beleef ik hier.

Het binnenplein (eigen foto)
Het ene bijzonder moment na het andere stapelt zich op. En ik was bijna vergeten waarom ik hier in de eerste plaats ben. Voor het proeven van dé Rochefort Tripel natuurlijk. Misschien een vlaggenschip in wording. Al wordt het moeilijk om de wereldklasse van” de 10” te evenaren, of wie weet, zelfs voorbij te steken. Dat zal de toekomst uitwijzen. Het bier wordt trouwens voor iedereen toegankelijk, een faire prijs voor een topbier.
Geniet alvast van deze nieuwe parel in het bierlandschap en denk ook aan de sereniteit waarin die gebrouwen wordt. Een unieke combinatie in onze altijd maar sneller wordende maatschappij, waar we veel te weinig stil staan bij gewoonweg het drinken van lekker trappistenbier! ©
Benieuwd naar de technische aspecten van de nieuwe tripel? Die vind je op mijn website via deze link.
Wil je zelf eens alle trappisten van de wereld proeven? Bestel dan hier.

Heb je een voorkeur voor blond, amber, tripel of bruin? Geef mij een seintje, dan krijg jij een op maat gemaakt pakket.
Ideaal als nieuwjaarscadeau! Neem hier een blik.
|
|