Copy
View this email in your browser

Ik werk als tekstschrijver voor kleine bedrijven en freelancers. Je kunt me vragen als je een mooi verhaal op je website wilt, voor persberichten en blogs die net even anders zijn en voor fruitige nieuwsbrieven.

schrijftip #12

Kommageneuzel deel II: vraagtekensNa mijn vorige tips over leestekens zei iemand tegen me: ‘Ik gebruik nu af en toe de gedachtenstreep en ik vind ’m echt heel leuk.’
Deze keer over aanhalingstekens, de apostrof, komma’s, punten en vraagtekens. Benieuwd welk leesteken jij hierna leuk gaat vinden –  of op een andere manier gaat gebruiken.  
 
‘  ’ en “ "
Wanneer je iemand citeert of een dialoog uitschrijft gebruik je openende aanhalingstekens (in de vorm van een zesje) en sluitende aanhalingstekens (in de vorm van een negentje). Je kunt enkele maar ook dubbele gebruiken; er is geen betekenisverschil tussen die twee. Dubbele maken je tekst qua beeld wel sneller vol.
Als je een citaat binnen een citaat hebt, zet je dat ook tussen aanhalingstekens. Gebruikte je eerder de enkele, dan zet je dubbele aanhalingstekens binnenin, of andersom. Dus:
‘Ik zeg tegen hem, ik zeg: “Lekker slim”, zeg ik.’
Of: “Wie de ‘snelste jongen op de werkvloer’ is, dat bepalen we morgen.”
 
’  
t Meisje zei tegen m dat hij t kind gewoon zn gang moest laten gaan.
De apostrof (die er hetzelfde uitziet als het sluitende aanhalingsteken) geeft in zinnen zoals die hierboven aan dat er een letter of deel van het woord is weggevallen. Geleerd van mijn lerares Frans. En ze had gelijk, kijk maar: ‘he’ is weggevallen bij ’t, ‘he’ bij ’m en ‘ij’ bij ‘z’n’.
Het heeft iets gehaasts, als je veel van dit soort apostrofs in je tekst gebruikt.
Vaak zie je dat per ongeluk het openende aanhalingsteken (dus: ) wordt gebruikt. Op het Stadhuisplein in Rotterdam zit bijvoorbeeld café t Fust.  
 
,
Komma’s zijn er voor het ademhalen. Als je merkt dat je veel komma’s in je zin gebruikt, kun je beter af en toe een nieuwe zin beginnen. Of kijk of je een paar komma's kunt schrappen. O, en een komma voor ‘en’ mag best.
 
.
Die komt aan het eind van de zin. Daar kan ik weinig aan toevoegen. Alleen nog dit: als het laatste woord van je zin een afkorting is, zoals ‘a.s.’, dan laat je de punt waarmee je normaal je zin zou eindigen weg. Dus: ‘Het feest is vrijdag a.s.’ En niet: ‘Het feest is vrijdag a.s..’
 
?
Als je ’m per ongeluk weglaat, voel je meteen hoe je het vraagteken mist. Als je bijvoorbeeld schrijft ‘Kom je nog.’ klink je heel anders (somberder, ook) dan je waarschijnlijk bedoelt.
Het komt nogal nauw, met het vraagteken. Want gebruik je meerdere vraagtekens achter elkaar, dan leidt dat al snel tot het stokstaartjeseffect. Je weet wel, de verdwaasde blik waarmee die beesten je aankijken. Huh?? Heb ik wat gemist?? Waar dan??? (Honden kunnen er ook wat van, zie foto hierboven). Hou het daarom gewoon bij één vraagteken.
 

Hier lees je deel I van Kommageneuzel. Over onder meer uitroeptekens, de puntkomma en de gedachtenstreep.  

Foto © Peter de Krom

                                                                                                                  \

schrijftip #12

1 vraagteken is genoeg
opdracht

met je kop in de wind


Kim Freriksen en ik leerden elkaar kennen toen we allebei onder de modder zaten, tijdens een training van Natuurlijk Sportief.

Kim is psycholoog en mindfulnesscoach, en ze is het liefst de hele dag buiten. Die drie dingen combineert ze nu in haar eigen bedrijf. Ze vroeg mij om haar websiteteksten te schrijven.   

striptip

meisjes- of mannengrappen?


'O, ja,' zegt mijn vriend wanneer ik thuiskom met het stripboek 'Toch een geluk' van Barbara Stok, 'dat zijn van die meisjesgrapjes.'
Later die avond hoor ik hem hardop gniffelen.
Oordeel zelf.  

Illustratie © Barbara Stok

opdracht

boven het maaiveld


Met Monice Janson bedacht ik voor architectenbureau Groosman de geveltekst voor een parkeergarage in Diemen.
Het is nog niet duidelijk of de garage behalve op maaiveldniveau ook een eerste en misschien zelfs tweede verdieping krijgt. Daarom maakten we een tekst op de groei. Verder is dit de eerste keer in mijn leven dat ik het woord 'maaiveld' in de letterlijke betekenis gebruik. 

opdracht

medemogelijkmaker


‘Zit je weer te aaien?' vragen mensen vaak aan Saïna Lucio. Saïna is kostuumontwerper voor het Zomercarnaval. Ze strijkt net zolang over een hoofdtooi of schoen tot ze zich de vorm heeft eigengemaakt. Dan pas begint ze met bekleden en versieren. 
Ik interviewde haar voor Uitagenda Rotterdam.

beste blog

heb jij een goeie muur?


Ik moest op de foto, met een boek. Ik had niet geoefend met het vasthouden van het boek, want dat was kinderachtig, maar ik had nu wel klamme handen.
 
Een uur van tevoren belde de fotograaf.
‘Ik ben nog even aan het hardlopen in de Biesbosch,’ zei hij, ‘maar heb jij een goeie muur? Dan kom ik naar jou toe.’ 
                                                                                                /
                                                                                               De fotograaf kwam binnen
tot slot

zomer


Voor nu wens ik je een fijne zomer, waarin je je niets aantrekt van kortebroekadviezen en je hopelijk lekker veel buiten bent.

Tot in augustus!

Foto © Stephen Shore
(zijn foto's zijn nu te zien in Huis Marseille)
 
     \
Super als je deze nieuwsbrief doorstuurt naar anderen.
Wil je hem niet meer ontvangen? Hieronder schrijf je je uit.
Heb je goede teksten nodig? Of heb je een mooi verhaal voor een artikel? Ik hoor graag van je.

 
Share
Tweet
Share
Forward
Copyright © 2016 Lauravanmourik, All rights reserved.


unsubscribe from this list    update subscription preferences 

Email Marketing Powered by Mailchimp