Copy
Dette nyhedsbrev tager afsæt i Kosova. Læs om den omfattede strejke i februar ved Trepca-minen i Mitrovicy, samt planlægningen af en delegationsrejse.
View this email in your browser

Kosova

 

Februar i Kosoza har været præget af massive demonstrationer, arrangeret af Bevægelsen for Kosovas Selvstændighed, Vetevendosje, og "Foreningen af Kvinder til de forsvundne." Protesdemonstrationerne er de største af sin slags siden landet erklærede sig uafhængigt i 1998.  

Demonstranterne fremførte to krav; dels krævede man fyring af den serbiske, Alexander Jabllanovig, som har sagt at Serbien ikke har begået forbrydelser i Kosova, og dels kræver man, at minegiganten Trepca forbliver på offentlige hænder. 

De fredelige demonstranter blev mødt af kraftig vold fra sikkerhedsstyrkerne og politiet, som affyrede tåregas, vandkanoer og gummikugler.

Borgmesteren i Prishtina, Shpend Ahmeti, blev ført væk i håndjern, imens lederen af Vetevendosje, Albin Kurti, blev angrebet af politiet, da han forsøgte at beskytte en demonstrant. 

Læs mere om baggrunden for protesterne eller se videooptagelser af politiet overgreb på Albin Kurti.

De tætte forbindelser mellem STS og Venteventosje går langt tilbage

Igennem årene har repræsentanter for Vetevendosje flere gange besøgt STS, ligesom delegationer fra STS også har været på besøg i Kosova. 

Under en rejse til Kosova i april 2010 fornyede STS sine kontakter med Minearbejdernes Fagforening, og man holdt blandt andre møde med Alberto Perduca, som ”Head of Justice” i EULEX (The European Union Rule of Law Mission in Kosovo).  

Du kan læse mere om hvad der kom ud af delegationsrejserne her

Venteventosje vinder anden runde af kommunevalget i Prishtina

Det parlamentariske arbejde skrider fremad for selvstændighedsbevægelsen, Vetevendosje, da de, i slutningen af november 2014, vandt anden runde af kommunevalget i Kosovas hovedstad Prishtina. Sejrsglæden var stor, og man ser det som en mulighed for at vise, hvordan Vetevendosje har tænkt sig at regere hele landet.

På trods af den parlamentariske succes holder Vetevendosje fast i at det vigtigste arbejde stadig foregår på gaden. Læs mere om selvstændighedsbevægelsens valgsejren her.

Man skal have modet med sig, hvis man vil være politiker i Kosova

Mafiabander og politivold er bare nogle af de trusler som den nye borgmester i Prishtina har mattet modstå. Derfor hævder Der Spiegel, at den nye borgmester i Prishtina er den modigste blandt alle borgmestre i Europa. Der Spiegel kommer også med en god forklaring på Vetevendosjes popularitet især blandt de unge. Læs analysen her.

Nødhjælp under krigen 

I juni 1989 erklærede den serbiske leder Slobodan Milosevic Kosovas gamle forfatning, som Den Selvstyrende og Autonome Socialistiske Provins Kosova, for ophævet. Han gjorde Kosova til en serbisk provins og sendte den serbiske hær ind i provinsen for at underkue modstanden mod Serbien. 
Resultatet blev en blodig krig mod den serbiske hær. Kosovas indbyggere måtte i vid udstrækning flygte ud af landet. 

STS, der var blevet grundlagt i 1994 for at komme den multietniske og multireligiøse mineby Tuzla i det nordlige Bosnien til undsætning under krigen mod Bosnien, gik sammen med fagbevægelsen og byrådet i Tuzla om at sende en konvoj med nødhjælp til en anden mineby i det tidligere Jugoslavien, nemlig minebyen Mitrovica i Kosova. Men inden konvojen kom af sted, angreb NATO Serbien, og STS sendte i stedet en medarbejder til Makedonien. I Makedonien blev et omfattende arbejde med at hjælpe flygtede minearbejdere og lærere fra Mitrovica i stedet sat i gang.

Det var igennem dette arbejde, at STS udviklede forbindelser til Minearbejderforbundet i Kosova. I dag arbejder STS dog overvejende sammen med Bevægelsen for Selvstændighed for Kosova.
Du kan læse mere om Vetevendosje her. 
 

Med venlig hilsen, 
Redaktionen, STS International Solidarity 
Facebook
Twitter
Website
"Når demokrati bliver til diktatur"
Sammenknytningen mellem det repræsentative demokrati og markedsmekanismerne medfører også en risiko for, at vi kan komme til at leve under diktaturer, som i Bosnien-Hercegovina og Kosova. Læs mere i blog-indlægget på nyhedsportalen
International Information

STS arbejder lige nu på at organisere en delegationsrejse til Kosova med begrundet håb om, at repræsentanter fra Enhedslisten også vil deltage i den. Er du interesseret i at vide mere, eller ligefrem deltage i delegationsrejsen, kan du kontakte bestyrelsen i STS.

Xhemil Zeqiri (nr. 3 fra venstre) er her fotograferet sammen med ledelsen af Kosovas LO. Xhemil er forfatter og politisk aktivist. For mere end 30 år siden måtte han på grund af sin kamp mod undertrykkelse i Makedonien flygte til Danmark.
Efter to arbejdsrelaterede påkørsler kæmper han stadig mod undertrykkelse. Men denne gang er det imod Københavns Kommune, som ikke vil anerkende hans manglende arbejdsevne. 
Desværre er der lange udsigter for en endelig afklaring af hans sag. Du kan støtte Xhemil, som i dag er en aktiv del af STS's bestyrelse, ved at læse og dele den artikel, Politikkens har skrevet om han sag.
STS arbejder lige nu på at udvikle det digitale nyhedsbreve som vi med mellemrum sender ud.

Har du ris, ros, eller forslag til områder eller emner, du gerne ser vi behandler, modtager vi det meget gerne. Du kan skrive til redaktionen her 

Kontakt STS International Solidarity:
sts@intsol.dk 

Vil du ikke længere have nyt fra STS?    Vil du tilpasse, hvilken nyheder du får?