Copy
AMVB_Nieuwsbrief 16
AMVB

ARDUINKAAI 28
1000 BRUSSEL
tel: 02 209 06 01
fax: 02 502 83 21
www.amvb.be
arduin@amvb.be

VlaamseGemeenschap
@rduin is de halfjaarlijkse nieuwsbrief van het AMVB
Inschrijven voor @rduin kan hier


Beste erfgoedliefhebber,

De Brusselse zomermaanden zijn voorbij gevlogen en het is weer september. Wij hopen dat u heeft kunnen genieten van een goede vakantie. Met deze nieuwsbrief geven wij het startschot voor een boeiend erfgoednajaar. U kan naar hartenlust grasduinen in een verrassend aanbod aan activiteiten en workshops om de werking achter de schermen van het archief te ontdekken. Wij wensen u veel lees- en beleefplezier.


PROGRAMMA | ACTUEEL | AANBOD


PROGRAMMA
 
13-19 oktober
Gesprekstafel in het kader van Brussel in Dialoog

Het AMVB wil als een gastvrij forum het Brussel van vandaag en gisteren ontdekken en beleven. Om lerende ontmoetingen tussen jong, oud, Nederlandstalige Brusselaar, nieuwe Belg of toevallige passant te ondersteunen, werkt het AMVB mee aan de week van Brussel in Dialoog. Schuif mee aan onze of andere gesprekstafel in de week van 13 tot 19 oktober. Wil je je ervaringen en concrete acties rond het thema Grenzeloos samen met 6 à 10 mensen van verschillende horizonten delen?
 
Schrijf je dan hier snel in of via info@amvb.be voor een dialoogtafel naar keuze.
BrusselinDialoog.jpg
 
18 oktober
Lezing
‘Handel en wandel van de Gentse vondelingen uit 1830 - 1831’


Vondelingen zijn van alle tijden en kleuren veel niet vertelde familieverhalen. Komen er in jouw familieverhaal ook vondelingen voor? Welke volwassenen groeiden uit deze verlaten kinderen? Huwden ze andere partners? Stonden ze meer open voor migratie? Kom op zaterdag 18 oktober vanaf 14:00 u naar het AMVB om samen met historica Lien Ceûppens de antwoorden op deze vragen te ontdekken. Aan de hand van haar onderzoek ‘Handel en wandel van de Gentse vondelingen uit 1830 en 1831’ legt ze uit wat een levensloopanalyse voor jouw familiegeschiedenis kan betekenen.
 
Je kan je hier inschrijven.
Vondelingen
 
23 oktober
Gratis lezing en gespreksavond
‘Heeft Karel Buls na 100 jaar dan toch gelijk gekregen?’


U kent hem ongetwijfeld wel of bent er zeker onbewust eens voorbij gewandeld. Het monument van Karel Buls met zijn hond verwelkomt dagelijks de toeristen op de Grasmarkt. Hij aanschouwt het bruisende Brusselse stadsleven en heel wat Brusselse scholen dragen nog steeds zijn naam. Is deze voormalige burgemeester 100 jaar na zijn overlijden blij met de ontwikkelingen van zijn stad? De linguïst Piet Van De Craen en historicus Rik Röttger vertellen je graag het antwoord op donderdag 23 oktober om 18:30u in het AMVB. Lees verder
 
Schrijf je vóór 15 oktober in op info@amvb.be.
Buls
 
3 en 17 november
Gratis workshops
‘Archives = money’


Goed bewaarde en beheerde archieven zijn goud waard. Dat weten niet alleen historici en archivarissen. Sinds het nieuwe Kunstendecreet is de hele kunstensector hiervan op de hoogte. Om werkingssubsidies te krijgen, moet je voortaan goed voor je archief zorgen. Maar wat is archief en hoe doe je dat: goed voor je archief zorgen? Het AMVB snelt op 3 en 17 november ter hulp met twee gratis workshops over het beheer van papieren en digitaal archief.
Klik hier voor meer praktische en inhoudelijke informatie over de workshops.
 
Inschrijven kan via lien.ceuppens@amvb.be vóór 6 oktober 2014. Opgelet: de plaatsen zijn beperkt, snel zijn is de boodschap!
Archivesismoney
 
100LodewijkDeRaet 27 november
Viering
‘Honderdjarige verjaardag Lodewijk de Raet’
Nocturnes


Vlaanderen pronkt vandaag met een grote autonomie op economisch vlak en een eigen aanpak in onderwijs, cultuur en sociaal-culturele activiteiten. Wat lag honderd jaar geleden aan de basis van deze ontwikkelingen? Wandel samen met ons terug in de tijd langs Brusselse plekken, bekijk archiefstukken en ontdek de figuur Lodewijk de Raet. Deze Vlaamse Brusselaar stierf vier maand na het uitbreken van WOI. Het AMVB, Stichting Lodewijk de Raet (Kwadraet) en Citizenne willen zijn honderdjarige verjaardag samen met jou vieren.
Ontdek hier ook het volledige programma van de viering en het aanbod voor de Nocturnes.
 
Schrijf je vóór 19 november in op info@amvb.be
 
Oktober – December
Lezingen en wandelingen in het kader van Karel Bulsproject i.s.m. Korei

Naar aanleiding van honderdjarige verjaardag van Karel Buls organiseert Korei twee Nederlandstalige lezingen van Roel Jacobs en Linda van Santvoort en tien wandelingen. Grasduin hier in hun aanbod.
 
11 december
Nocturnes
‘Moordspel in het archief’


Het AMVB beschikt over een nieuw educatief spel. Kom tijdens de Nocturnes naar het AMVB vanaf 17:00 u en daag je medespelers en kinderen uit in een spannende speurtocht.
Ontdek hier de inhoud en vaardigheden die in het spel worden getraind.
 
Schrijf je snel in op info@amvb.be.
Nocturnes
 


ACTUEEL

 
De tweede helft van 2014 bleek al een zeer leerrijk en vruchtbaar jaar voor het AMVB.
Ontdek en lees wat we reeds beleefden via ons fotoverslag op:
FacebookTwitterInstagram


AANBOD


Maak gebruik van de
gratis scanstudio
in het AMVB!


Wil je graag het (foto)archief van je vereniging digitaliseren maar je hebt het materiaal er niet voor? Heb je altijd al dat oude boek willen scannen maar vrees je voor schade met een gewone scanner? Dan heeft het AMVB dé oplossing. Wij beschikken namelijk over een volledig ingerichte scanstudio met o.a. een flatbed- en een bookscanner en stellen deze gratis ter beschikking van Brusselse verenigingen.
 
Klik hier voor meer informatie.
Scan.jpg
 
Het AMVB ontwikkelt educatief materiaal

Het AMVB wil een lerende ontmoetingsplek zijn. Samen met de VUB studenten en de HUBstudenten ontwikkelden we een moordspel in het depot en een educatieve film. Je kan het educatief materiaal hier downloaden.
Moordspel
 
NIEUW:

Losse nummers van het tijdschrift
Arduin zijn nu ook online te koop.
Je kan het laatste en de vorige
nummers van Arduin bestellen
via deze link.
Verzending is gratis
Arduin15


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Archief en Museum voor het Vlaams Leven te Brussel · Arduinkaai 28 · Brussel 1000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp