Copy

AMVB_Nieuwsbrief 15

AMVB

ARDUINKAAI 28
1000 BRUSSEL
tel: 02 209 06 01
fax: 02 502 83 21
www.amvb.be
arduin@amvb.be

VlaamseGemeenschap
@rduin is de halfjaarlijkse nieuwsbrief van het Archief en Museum voor het Vlaams Leven te Brussel
Inschrijven voor @rduin kan hier


Beste erfgoedliefhebber,

Vol trots stellen wij in deze nieuwsbrief de nieuwe lay-out van @rduin voor. Met een krachtig beeld van een nieuw team en tal van activiteiten geven wij samen met jou het startschot voor fijne erfgoedmaanden. Wij kijken ernaar uit om je binnenkort te kunnen ontmoeten.


Er blaast een frisse wind door het depot van het AMVB. Lien Ceûppens en Frederik Geysen starten dit jaar als nieuwe archivarissen. Wij heten hen welkom in ons team.
Vol enthousiasme en nieuwe ideeën willen wij dit jaar samen met jou leren in het bewaren, gebruiken van en participeren aan erfgoed op verschillende wijzen. Aarzel niet om ons te contacteren, want wij zijn hier voor jou.

AMVB_Team

PROGRAMMA

Kom naar de erfgoedmarkt op 27 april in het AMVB
Verken mee de grenzen van een archief en klas. Leerkrachten, cursisten, genealogen, staf van Brusseleer, bon, AMVB en Familiekunde Brussel trokken uit hun vertrouwde omgeving om samen te werken. In een leertraject maakten ze kennis met elkaar door de grenzen van archief te ontdekken. Op de erfgoedmarkt gaan ze in dialoog met u door hun tussentijdse resultaten te presenteren. Je bent zeer welkom om te komen luisteren naar een rondleiding of deel te nemen aan dit interactief forum vanaf 13:00u. Kom zeker en vergeet niet een voorwerp mee te nemen dat voor u een waardevol Brussels Nederlandstalig erfgoed is.

AMVB, Arduinkaai 28, 1000 Brussel
Uur: 10u – 18u – interactief forum om 13u
Reservering gewenst op info@amvb.be
+32 2 209 06 01 | www.amvb.be
Erfgoedmarkt
Volg gratis digitale vormingsessies
Waar heb je die foto's van de jeugdbeweging of vakantie nu weer opgeslagen? Staan je digitale bestanden over administratie, huiswerk van de kinderen en filmpjes verspreid op pc, USB-stick, DVD, externe harde schijf of op diskettes? Herken jij je in deze situaties? Schrijf je dan snel in voor de vier gratis vormingssessies in het AMVB. Wij willen je tijdens de Digitale week wegwijs maken in het digitaal huishouden, het opzoeken in online databanken, het efficiënt ordenen en het kunnen openen van je documenten op verschillende dragers.

Wil je mee aan de slag?
Schrijf je in via 02/209 06 01 of info@amvb.be.
Hier vind je meer informatie over de vier sessies van 22/4, 24/4, 26/4 in het AMVB,Arduinkaai 28,1000 Brussel.
dossiersPLUS
Lezing: Wie was de figuur Lodewijk de Raet?
Wie was de figuur Lodewijk de Raet (Brussel 1870 – Vorst 1914)? Waarom heeft de Stichting tot voor kort zijn naam gedragen?
Naar aanleiding van zijn 100 jaar overlijden onderzocht Eva Schandevyl de gewezen en actuele betekenis van deze figuur voor de opbouw van het sociaal-cultureel werk. Ze maakt hiervoor gebruik van het archief van de Stichting Lodewijk de Raet in het AMVB.
Eva Schandevyl is doctor in de Geschiedenis en momenteel verbonden aan de Vakgroepen Metajuridica en Politieke Wetenschappen van de Vrije Universiteit Brussel.

Je bent van harte uitgenodigd om te komen luisteren naar haar uiteenzetting op zaterdag 24 mei 2014 van 14.00 tot 16.00 uur in het AMVB.
Schrijf je in via volgende link op de website van Familiekunde Brussel
Lodewijk De Raet
Lezing: Brusselse poorters
De beroepsgenealoog Jan Caluwaerts praat over Brusselse poorters. Dit is een historische benaming voor een burger die het recht had verworven om binnen de poorten van een plaats met stadsrechten te wonen. Men kreeg dit poorterrecht door zich te laten registreren, in Brussel bijvoorbeeld bij de amman. De registratie werd genoteerd in zogenaamde poortersboeken.

Schrijf je in via volgende link op de website van Familiekunde Brussel

ACTUEEL


Leerkrachtendag op 10 april in het AMVB
Ben je als leerkracht Geschiedenis, Nederlands of een ander eerste graad vak op zoek naar inspiratie over informatievaardigheid? Kom dan naar het AMVB en daag uw leerlingen uit de moordenaar te vinden! Studenten van de VUB lerarenopleiding ontwikkelden een leerrijk en interactief spel over de zoektocht naar deze dader. Tijdens hun speurtocht ontdekken de leerlingen attributen uit het Brusselse leven. Ze leren hierbij niet enkel over volksliederen, theaterkostuums of het Brusselse dialect, maar worden zich ook bewust van de grote hoeveelheid informatie die ze aanmaken en hoe ze daar het best mee omgaan. In dit spel staan samenwerking en actief leren centraal. Ook de VOETEN zoals 'initiatief tonen', 'kritisch denken', 'mediawijsheid' en 'verantwoordelijkheid' komen aan bod. Schrijf je in voor dit spel via kathleen.deblauwe@amvb.be.
Bezoek AMVB
AMVB werkt mee aan een toneelstuk Duif.
Een enthousiaste groep leerlingen van de school Maria Boodschap bezocht onlangs het AMVB. Samen met de jonge regisseur Eline George maken ze een toneelstuk waarin ze het erfgoedverhaal van onbekende plekken in Brussel vertellen. Wij hielpen deze jongeren door hen in een interactieve rondleiding te inspireren met de collectie straatnaamborden, de kostuums van het collectief Dito Dito, de toneelscripts uit het archief van de KVS… Het AMVB vond de kennismaking met jongeren zeer aangenaam. Uitkijken dus naar het stuk Duif. Brussel door de ogen van jongeren in Bronks.
Duif

AMVB ondersteunde de Kunstensector
Onze archivaris Lien Ceûppens gaf op 20 maart de laatste sessie uit gratis vormingstraject voor de Kunstensector. Alle deelnemers kregen een exemplaar van DigiGIDS mee. Wil je ook aan de slag in die jungle van mappen op jouw server en back-up maken tijdens een digitale opruimdag in jouw organisatie? Download dan hier de tips uit DigiGIDS.
Jammer dat je het traject gemist hebt? Geen nood! Dit najaar organiseert het AMVB het traject opnieuw. Hou onze website in de gaten of contacteer onze hulpvaardige archivaris op digigids@amvb.be
Kunstensector

AMVB schrijft mee aan de digitale geschiedenis
Sinds de aankoop van een scanner is het AMVB reeds enkele jaren vlijtig bezig met het digitaliseren van archiefdocumenten. Dit digitaliseringsbeleid kwam recent in een stroomversnelling door de grootschalige operatie van het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA). Niet alleen de frontbladen van de Eerste Wereldoorlog worden ingescand maar ook de alle audiocassettes, videobanden (Betacam en Umatic) en audiobanden worden omgezet naar duurzame dragers. Het AMVB heeft grote onderdelen ‘geluid en bewegend beeld’ opgestuurd naar de digitaliseringsfirma. Onze veelzijdige collectie van frontbladen uit WOI werd eveneens voorgelegd aan VIAA. Eenmaal deze operatie is afgerond, kan je deze digitale schat uit het AMVB binnenkort op een vlotte wijze na enkele muisklikken bekijken of beluisteren.
Geluidsbanden

NIEUWE AANWINSTEN


En tot slot nog een laatste primeur. Het AMVB is sinds kort de trotse bewaarder van twee nieuwe vlaggen die tot op vandaag onbekend waren. Betsy Geeroms schonk op 27 maart 2014 de vlag van de toneelgroep De Toneelvrienden van Ganshoren. Ook Willy Beyls uit Sint-Agatha-Berchem schonk een mooie banier met vlaggentop van de toneelgroep Kunst en Moedertaal van Sint-Joost-ten-Node. Dit object wordt enkel vermeld in het Vlaams handboekje voor Brussel van 1962–1966. Stof dus voor verder onderzoek. VlagToneelvriendenGanshoren


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Archief en Museum voor het Vlaams Leven te Brussel · Arduinkaai 28 · Brussel 1000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp