Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Forten.nl

Linie Nieuws 

- Nieuwe deelnemers
- Overdracht Fort Honswijk

- Gratis kunstwerk Memo ophalen
- Deelnemersbijdrage 2017
- Winterforten
- Boekpresentatie Leven op de Stelling

Save the Date! Nieuwjaarsborrel SLO

Op donderdag 19 januari 2017 is de beruchte, beroemde, befaamde en altijd weer uiterst gezellige nieuwjaarsborrel van Stichting Liniebreed Ondernemen gepland. Dit jaar op Fort Altena (Werkendam) in de Nieuwe Hollandse Waterlinie, waar we neer zullen strijken in de prachtige genieloods K. U bent van harte welkom. De uitnodiging inclusief programma volgt begin december. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten: We hebben wat te vieren dus SAVE THE DATE!

Restaurant Vroeg gastvrij voor blinden en slechtzienden

Bij Restaurant Vroeg in Bunnik kunnen blinde en slechtziende gasten vanaf nu zonder hulp de menukaart lezen. Bedrijfsleider Harold Wennink ontving op woensdag 2 november de menukaart in braille en grootletter uit handen van Frans van Nie van Vereniging Bartiméus Sonneheerdt. De overhandiging vond plaats als dank voor de deelname van Vroeg aan een toegankelijkheidsproef. De proef werd eerder dit jaar uitgevoerd door een testpanel van Bartiméus Sonneheerdt in samenwerking met Hotelaccessibility.com. Geïnspireerd geraakt?

Nieuwe deelnemers SLO

Deelnemers uit de Nieuwe Hollandse Waterlinie en Stelling van Amsterdam zijn sterk vertegenwoordigd in het netwerk van Liniebreed Ondernemen. De Zuider- en Oude Hollandse Waterlinie staan tevens hun mannetje. Ook de kleinere linies zien de meerwaarde van het netwerk en de gezamenlijke communicatie en eventmarketing. SLO verwelkomt de volgende nieuwe deelnemers:
  • De Isabella Groep/ Fort Isabella, onderdeel van de Zuiderwaterlinie, met een groot complex met bedrijfsruimten, tijdelijke huisvesting, horeca en bijzondere maatschappelijke ambities.
  • Fort Westoever, Stelling van Den Helder en per maart 2017 het huis van Brouwerij Heldere Jongens
  • Vesting Nieuwpoort (Gemeente Molenwaard), de kleinste vestingstad van Nederland en onderdeel van de Oude Hollandse Waterlinie
  • Kremer Wijnkopers, Fort bij Penningsveer uit de Stelling van Amsterdam

Pronk met uw pronkstuk in FORT!

Voor een artikel in Fort! magazine 2017 zijn wij op zoek naar 'Echte Museale Pronkstukken'. In de forten van de waterlinies bevinden zich talloze kleine musea. Vaak gerund door toegewijde vrijwilligers. In Fort! magazine willen we via de insteek van pronkstukken een overzicht geven van met name kleine, maar zeer boeiende liniemusea. Heeft u een uniek voorwerp in uw collectie, iets exeptioneels met een zeldzaam verhaal? Stuur dan per e-mail een foto van het object met een toelichting waarom juist dit object zo bijzonder is (foto graag in hoge resolutie minimaal 300 dpi, anders kunnen we hem niet plaatsen). We maken er dan een selectie en ook een mooi artikel van. Uiteraard wordt in het artikel bij de foto vermeld waar de schatten te zien zijn.

Europese bestuurders richten in ’s-Hertogenbosch Erfgoednetwerk op

Zeventien bestuurders uit elf Europese lidstaten hebben afgelopen maandag, samen met tal van Nederlandse bestuurders, in de oude raadzaal van het stadhuis van ’s-Hertogenbosch hun handtekening gezet onder een verklaring waarmee de oprichting van EFFORTS, een netwerk voor militair erfgoed (vestingsteden, forten en linies) een feit is. Tot op heden was er geen proactief Europees netwerk rond vestingsteden, forten en linies, waardoor dit bijzonder erfgoed onvoldoende vertegenwoordigd was in Europees verband. Als vervolg op de oprichting in ’s-Hertogenbosch wordt een werkgroep gevormd die de nieuwe organisatie verder vorm gaat geven. EFFORTS staat voor European Federation of FORTified Sites. Voelt u als vestingstad of als (groot) fortencomplex behoefte om in Europees verband samen te werken? Mail dan Huibert Crijns van de gemeente ’s-Hertogenbosch op
h.crijns@s-hertogenbosch.nl

Overdracht Fort Honswijk

Op woensdag 26 oktober jl. was het dan echt een feit. Michel Ronden van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland droeg de sleutels van Fort Honswijk over aan de nieuwe eigenaar. Een ondernemende stap van een dito gemeente. Projectleiders Edwin Boonstoppel en Heleen Boerma poseerden vrolijk met de net verworven immense sleutelbos. We wensen hen bijzonder veel succes bij de verdere ontwikkeling van het grootste torenfort van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Aanbieding: 5000 bakstenen uit 1877

Bij de restauratie van Fort Werk aan de Korte Uitweg was het in eerste instantie de bedoeling om de oude bakstenen afkomstig van de vloeren te hergebruiken. Vrijwilligers liepen een race tegen de klok om alle stenen af te bikken zodat ze opnieuw konden worden gelegd. Helaas was de bouwplanning te strak, wanneer alle stenen schoon zouden worden gemaakt zou de bouw vertraging oplopen. Met enige spijt werd besloten om nieuwe bakstenen te laten leggen. Inmiddels zijn de 5000 originele bakstenen schoongebikt, maar ze zijn nu wel over. Fort WKU biedt deze partij prachtige bakstenen aan voor € 2000 en zal dit geld gebruiken om weer te investeren in het fort. Bent u geïnteresseerd in deze fantastische deal? Bel dan snel met Aart Hiensch: 06-10288515 of Piet van der Straten: 06-53539514.

Vacature Fort aan de Klop

Fort aan de Klop zoekt op korte termijn een medewerker Marketing en Communicatie voor 24 uur per week. Wilt u werken in deze groene oase nabij Utrecht met uitstekend restaurant en event/verhuurfaciliteiten? Klik dan op deze link.
 

Linie Award 2016

Tijdens de nieuwjaarsreceptie van Stichting Liniebreed Ondernemen worden traditiegetrouw de Linie Awards uitgereikt. De award wordt uitgereikt aan een ondernemer, een ondernemend persoon of een ondernemende organisatie die in het afgelopen jaar heeft bijgedragen aan het economisch rendement, het maatschappelijke draagvlak en aan de bekendheid van de Waterlinies. Belangrijk is dat de persoon zich op zakelijke wijze heeft bezig gehouden met een aantoonbaar succesvol project. Duurzaam Economisch gebruik en een gezond verdienmodel zijn factoren die bij de beoordeling een belangrijke rol spelen. Het is niet de bedoeling dat personen zichzelf nomineren. Juist ook om de bescheiden en vaak hardwerkende linieondernemers aan bod te laten komen. U kunt de naam van degene die u wilt nomineren, vergezeld van een duidelijke motivatie, voor 31 december mailen naar juke@liniebreed.nl. Wie weet mag uw favoriet de Linie Award op 19 januari 2017 in ontvangst nemen.

Gratis kunstwerk Memo ophalen

De installatie Memo stond in Fort Werk IV geëxposeerd in één van de gewelven en daar is bijgaande foto genomen. Memo, met een knipoog naar het memento mori, staat symbool voor ingekapselde kwetsbaarheid en doelloosheid van het wachten op heldendom. De plaat is gemonteerd op een grondframe (126 cm breed en 2x80 cm diep), eenvoudig te monteren en staat zeer stabiel. Zo nodig kan het frame aan de achterzijde ingekort worden. De installatie wordt om niet geschonken, met vermelding van de naam van de kunstenares en schenker José van ’t Rood. De kosten voor vervoer, opbouw en installatie komen ten laste van de nieuwe eigenaar. Bij interesse kunt u contact opnemen met Robert de Boer: 06-53348336 of robert@contra.demon.nl

Deelnemersbijdrage 2017

De deelnemersbijdrage van SLO bedraagt in 2017 € 350 exclusief BTW. Dat is voor de oplettende lezer € 50 meer dan vorig jaar. Zoals eerder uitgelegd en voorgerekend, stijgt de bijdrage aan SLO jaarlijks en houdt de bijdrage gelijke tred met de ontwikkeling van het dienstenpakket. In 2016 is de waarde van de vrije publiciteit voor forten via de evenementen Start Fortenseizoen, Forten vol Verhalen en Fortenfestival gestegen. De mediawaarde bedroeg € 385.961 met een bereikte oplage van 3.742.334 krantenartikelen en/of online bekeken artikelen. In 2015 bedroeg de mediawaarde € 333.757, in 2014 was dit de helft. De website forten.nl trok tot op heden 139.626 bezoeken; in het hele jaar 2015 trok forten.nl 90.889 bezoeken en in 2014 (website oude stijl) 13.562 bezoeken. Bezoekers bleven 1 minuut en 26 seconden op de site. Bovendien kreeg SLO dit jaar via forten.nl vooralsnog 114 gerichte vragen binnen via het contactformulier. Vragen over publieksopenstelling en boekingen voor vergaderingen en feesten. Forten.nl en de gratis toegang via de community om uw activiteiten te promoten is dus een belangrijk middel om uw fort of vestingstad voor het voetlicht te brengen. Ook dienstverlenende organisaties profiteren met de door hun georganiseerde activiteiten van de exposure via forten.nl. Door extra traffic naar de website te generen via landingswebsites, zoals waterlinies.nl, vestingen.nl en bunkers.nl, wordt de kracht van forten.nl steeds groter. Ook de Facebook campagnes en de extra benutting van onze Google Adwords grant (100.000 dollar op jaarbasis) maken het bereik steeds groter. De gezamenlijke inkoop van energie resulteert in positieve opbrengsten, deelnemers die overstapten hebben doorgaans hun bijdrage aan SLO gemiddeld 3x terugverdiend. U maakt samen met SLO de forten en vestingbranche zichtbaar voor een breed publiek. Meer informatie over de opzet en ontwikkeling van de bijdrage aan SLO leest u in bijgaande presentatie.

Winterforten

Steeds meer forten blijven ook in de winter actief. Zo blijft bijvoorbeeld de theetuin op Fort Nieuwersluis de hele winter open en vanwege het overdonderende succes van Zomerlicht, opent Forteiland Pampus nu ook in november en december Winterlicht; een bijzonder pop-up restaurant! Van 3 november t/m 17 december mag iedereen op donderdag-, vrijdag- en zaterdagavonden naar Pampus! Fort aan de Klop organiseert in navolging op de Zomeravond BBQ nu ook de Winter BBQ, want wie denkt dat barbecueën alleen voor de zomer is, heeft het mis. Hoe frisser hoe beter. Stelt u eens voor: met vrienden of familie rond het vuur, buiten, onderuitgezakt in een warme deken, een glas glühwein uit de ketel of warme chocomel in de hand...  Laat u inspireren. Kerstmarkten, eten bij het vuur, lichtjesavonden of streekmarkten: zet alles op forten.nl via de Liniecommunity. Zo blijft er voor de bezoeker het hele jaar wat te beleven in de waterlinies. En zoals u weet schiet al deze informatie ook weer door naar andere relevante websites, zoals dagjeweg.nl.

Boekpresentatie Leven op de Stelling

Op 7 december zal Agnes de Boer een boekpresentatie geven op Fort aan de Sint Aagtendijk. In haar rijk geïllustreerde boek vertellen mensen hun persoonlijke verhaal over het leven op de Stelling van Amsterdam in het gebied rond het Noordzeekanaal en in de sector Sloten. Het boek is binnenkort verkrijgbaar bij Uitgeverij Noord-Holland voor € 24,95 (exclusief verzendkosten) .

Agenda 2017

Ook in 2017 zijn er weer liniebrede evenementen. We informeren u hier nu al over, zodat alle forten, kastelen, vestingsteden en bunkers hier rekening mee kunnen houden in de planning én er op aan kunnen haken. De volgende data zijn al bekend:
- Nieuwjaarsborrel SLO: donderdag 19 januari 2017
- Start Fortenseizoen: zaterdag 15 en zondag 16 april 2017 (valt samen met het paasweekend)
- Natuur/ Linielandschap evenement op zaterdag 17 en zondag 18 juni 2017
- Fortenfestival: vrijdag 1 t/m zondag 10 september 2017
- Nacht van de Nacht: zaterdagavond 28 oktober 2017 (in dit weekend wordt doorgaans ook Halloween gevierd)

Nieuwe ronde Waterkracht!

U kunt zich tot 1 december inschrijven voor de vierde ronde van het project Waterkracht!. Waterkracht! wil voor het erfgoed van het zuidelijk deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie (NHW) een breed maatschappelijk draagvlak realiseren en tevens een duurzaam beheer. In Waterkracht! kunnen ondernemers en organisaties projecten indienen die bijdragen aan de bekendheid van de waterlinie, waarbij duurzame activiteiten uiteindelijk op zichzelf kunnen staan. De projecten ‘Dieren verdwalen niet’ (Geofort), het blauwe fietsenplan (Vestingdriehoek), Tour de Waal, dansvoorstelling Bunker 599 en Hemels Water (Fort Everdingen) ontvingen eerder al een bijdrage van Waterkracht! Dien je plannen in via www.liniebreed.nl/waterkracht.
Stichting Liniebreed ondernemen
Rijksstraatweg 7 b
3631 AA Nieuwersluis
info@liniebreed.nl

Meer weten over ons?
www.liniebreedondernemen.nl
www.forten.nl
www.waterlinies.nl
www.vestingen.nl
www.bunkers.nl
 
Drs. Juke M. van Niekerk (directeur)    
Tel.: 06 30945711
juke@liniebreed.nl

Titia de Zeeuw (marketingmanager)             
Tel.: 06 20565504
titia@liniebreed.nl

www.facebook.com/waterlinies
www.facebook.com/stichtingliniebreedondernemen

Twitter
 

afmelden   
mijn gegevens bijwerken
relatie aanmelden 
 
Copyright © 2016 Stichting Liniebreed Ondernemen, All rights reserved.