Copy
Bekijk deze e-mail in je browser
Forten.nl

Linie Nieuws 

- Ondernemersbijeenkomst Honswijk
- Duurzame Forten Menukaart
- Ondernemer gezocht voor Fort Prins Frederik
- Zet uw activiteiten in de community
- Kom naar de Fortenacademie 30 maart

Vernieuwde website Forten.nl live: nu met alle Linieroutes

Forten.nl is vernieuwd! De huidige website trok in 2016 het respectabele aantal van 165.000 bezoeken. Dat is een kleine 14.000 bezoekers per maand. In de huidige vorm bestaat forten.nl nu twee jaar en daarom werd het tijd voor een vernieuwingsslag. De homepage is aangepast met een meer intuïtieve indeling van beeldblokken en tekst. Nieuw is de routetoevoeging met wandel, fiets en vaarroutes in de diverse waterlinies. Via www.forten.nl/routes kan je alle linie routes nu makkelijk vinden, er wordt direct doorverwezen naar een routepagina of een download. Ook geavanceerd zoeken op activiteiten en routes is nu mogelijk. Op trefwoord, op de straal waarin je de activiteit wilt vinden of in het geval van routes op afstand en op type route. We horen graag van onze deelnemers wat ze van de aanpassingen vinden via info@liniebreed.nl
Voor een goede weergave van de website kan het zijn dat u uw cookies moet verwijderen.

Lezing Stelling van Amsterdam

De Vereniging Historisch Purmerend organiseert op zondag 19 maart een presentatie over de Stelling van Amsterdam door expert René Ros. Hierbij wordt o.a. aandacht besteed aan de Vestingwet van 1874, het leven op de forten door soldaten en het nut van de verdedigingslinie. De documentaire en presentatie vindt plaats in restaurant Spijkerman Eten & Drinken, Neckerdijk 1 in Purmerend. Deur is open vanaf 13.30 uur, aanvang 14.00 uur en einde circa 16.00 uur.

Forten van Boven reist

Forten van Boven is t/m 30 maart van dinsdag t/m zondag te zien op het terrein van Fort Altena in Werkendam met luchtfoto's van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Daarna reist hij door naar Fort Nieuwersluis (april t/m juni), Fort Pannerden (juli t/m oktober) en Fort Uitermeer (november t/m maart). Er is een speciale kinderspeurtocht langs de 33 levensgrote luchtfoto’s en als alle vragen goed zijn, heb je prijs. Toegang is gratis. Op Forteiland Pampus is de tentoonstelling met luchtfoto's van de Stelling van Amsterdam tevens van dinsdag t/m zondag te bewonderen van 1 april t/m 30 oktober. De expositie is gratis, u betaalt wel toegang tot het fort en de veerdienst. De intentie is dat in april 2018 beide exposities tezamen komen in (waarschijnlijk) de vesting Naarden. Lees meer.

Ondernemersbijeenkomst Honswijk

Gemeente Houten organiseert op 5 april a.s. tussen 16.00-18.30 uur een bijeenkomst voor ondernemers op en over Fort Honswijk. Adres: Lekdijk 58, 3998 NJ Schalkwijk. U wordt bijgepraat over de recente ontwikkelingen op het fort. De gemeente presenteert de gebouwen en ruimtes die per direct en in de nabije toekomst door u gehuurd kunnen worden! Zo start binnen afzienbare tijd de zoektocht naar een ondernemer aan wie Houten de concessie zal uitgeven voor de exploitatie van een restaurant in de voormalige officiersmess (gebouw P) van Fort Honswijk. Daarnaast is gebouw O beschikbaar, met een ruime garage die gebruikt kan gaan worden door ondernemers en ook de karakteristieke ruimtes in het Poortgebouw zijn binnenkort beschikbaar. De gemeente Houten licht toe wat de verwachtingen zijn van indieners (ondernemersplan) en verkent graag met u de mogelijkheden voor nieuwbouw op het complex. Aanmelden kan voor 20 maart bij Dominique Smeets: dominique.smeets@houten.nl. Meer informatie over Fort Honswijk op www.forthonswijk.eu.

Duurzame Forten Menukaart

Bierbrouwen of uw toiletten doorspoelen met regenwater? Uw fort verwarmen met energie uit de fortgracht? Dit en vele andere mogelijkheden leest u in de gloednieuwe digitale Groene Forten Menukaart, speciaal voor forten en waterlinies. De website is een initiatief van De Groene Grachten en Stichting Liniebreed Ondernemen. Via www.duurzameforten.nl krijgen erfgoed-eigenaren, ondernemers en vrijwilligers toegang tot de specifieke mogelijkheden om energie te besparen op een fort, in een vesting of bijvoorbeeld in een genieloods. U vindt er energietoepassingen die goed zijn voor het milieu, voor het comfort op het fort en uiteraard voor de portemonnee van de exploitant. Meer dan 50 duurzame maatregelen en quickwins komen aan bod. Door eenvoudige toepassingen kunnen fortexploitanten al gauw meer dan 20% energie besparen. Sommige tips liggen voor de hand. Denk aan een goede (in)regeling van de cv, het sluiten van luiken en het plaatsen van tochtstrippen. M.b.t. warmtebronnen zijn er veel meer opties dan de conventionele CV. Veel forten stoken bijvoorbeeld via een pelletkachel of hebben een warmtepomp of infraroodpanelen. Bij een aantal producten wordt de besparing en/of terugverdientijd berekend. Op de website delen forten die al eerder duurzame toepassingen hebben aangebracht hun kennis. Om de investeringen mogelijk te maken, geeft de website tevens een overzicht van subsidie- of leenmogelijkheden. Bekijk Duurzameforten.nl nu!

Ondernemer gezocht voor Fort Prins Hendrik

“Fort Prins Frederik” is op zoek naar een ondernemer met voldoende ervaring om de exploitatie van dit monument te verzorgen. De ondernemer moet zelf investeren in zijn equipment en inventaris. De huur zal gefaseerd ingevoerd worden. Fort Prins Frederik ligt nabij Ooltgensplaat. Het fort maakte deel uit van de Stelling van het Hollandsch Diep en Het Volkerak. Het fort omvat een vierkante gemetselde toren met platform, het legeringsgebouw zelf (het fort) en met aarde bedekte kazenmatten en opslagplaatsen (bunkers). In het Fort bevinden zich uitgebreide horecamogelijkheden, onder andere een bar, een restaurant en een partycentrum met extra zalen waar feesten, partijen, evenementen, bruiloften en vergaderingen etc. gehouden kunnen worden. Meer informatie of voor het maken van een afspraak: Ivo Donker, 06 -15 11 78 12 of erfgoedfortprinsfrederik@gmail.com

Zet uw activiteiten in de community

Het fortenseizoen is bijna in volle gang en ook de Start van het Fortenseizoen (Paasweekend) komt eraan. Onder het thema ‘Verborgen schatten van de waterlinies’ zullen de ooit zo verscholen linielocaties tevoorschijn komen als levendige forten waar van alles is te doen. Voer nu vast uw jaarprogramma in (voor zover bekend) via de Liniecommunity. Hoe eerder de activiteiten online staan, hoe meer kans u maakt om met uw activiteiten te worden meegenomen in al onze publieksuitingen.

Nieuwe deelnemer

Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd is deelnemer geworden bij SLO. Het Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd heeft voor de Stelling van Amsterdam een leefstijlenonderzoek gedaan. Door leefstijlen onder doelgroepen te onderscheiden kan je als ondernemer vraag en aanbod beter op elkaar afstemmen. In de Stelling van Amsterdam gaat SLO samen met ondernemers en Bureau voor Ruimte en Vrije Tijd met enkele pilots aan de slag. Ook aan de slag met leefstijlen? Download de toolkit.

Kom naar de Fortenacademie 30 mrt

Op donderdag 30 maart organiseert SLO de eerste fortenacademie van 2017. De academie is op Fort Nieuwersluis en vindt plaats tussen 16.00 uur en circa 19.30 uur. Dit keer staat het belang van videofilmpjes op sociale media centraal. Gastsprekers van twee innovatieve bedrijven (Videonieuwsbericht en Dronewatch) brengen u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen. Bovendien presenteren we dan ook het gloednieuwe magazine FORT!, dat u na afloop meteen mee naar huis mag nemen. Meld u aan via info@liniebreed.nl

Likkebaarden langs de Linie

Op 16 april (Eerste Paasdag) organiseert Cultuur Aan de Slinger Likkebaarden langs de Linie. Een volledig verzorgde culturele en culinaire reis langs twee forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Proef de Linie met op elke locatie een ander gerecht. Om 17.30 uur wordt u met een drankje ontvangen op het GeoFort. Maak hier de GeoExperience mee. Na het tussengerecht stappen alle gasten op de bus richting Fort Vuren, waar het hoofdgerecht en dessert wordt geserveerd. Lokaal talent verzorgt optredens gedurende de avond, die eindigt rond 22.30 uur. Geniet van een heerlijk viergangenmenu met streekgerechten inclusief vier drankjes voor € 59,50. Bekijk de aftermovie of bestel hier uw kaarten.

Kunstfort Vijfhuizen opent seizoen

Het Kunstfort bij Vijfhuizen opent 2017 met een grote schilderijententoonstelling van Erik Andriesse (NL, 1957 – 1993) in de historische Genieloods. Erik Andriesse vereeuwigt in Dode Dierentuin de ontembare natuur: een mysterieus gezelschap van zonnebloemen, amaryllissen, vogelskeletten en apenschedels. In het fort maakt Rijksakademie-alumnus Tamar Harpaz (Israël, 1979) een installatie met geluid en alledaagse objecten, waarmee ze iedere kamer transformeert tot een ‘instrument’. Tezamen vormen de ruimtes een spookachtig orkest van klanken, lichten, verbindingen en glasscherven. De opening is op zondag 19 maart. Lees meer over de exposities.
 

Zuiderwaterlinie Festival 8 en 9 april

Het Zuiderwaterlinie Festival op zaterdag 8 en zondag 9 april is een nieuw festival in de vestingsteden Ravenstein, Megen, Breda en Bergen op Zoom. Het programma vindt plaats in en op de forten en schanzen van de oudste, langste en enige benutte militaire waterlinie van Nederland. In de vestingen zijn routes samengesteld met theater, dans, muziek en poëzie. Elke route bestaat uit 4 of 5 voorstellingen van een kwartier over hoe mensen grenzen opwerpen, verleggen, bewaken en oversteken. Historische plekken als nieuwe bastions, maar dan van de verbeelding. Ga op verkenning en reserveer kaartjes op www.zuiderwaterliniefestival.nl. Voor €10 koop je een kaartje voor een van de routes. Bezoek je een tweede route dan betaal je €5. Per route kunnen er 20-40 personen mee.

Agenda 2017

- Fortenacademie “belang van bewegend beeld”: 30 maart 2017
- Verschijning FORT! Magazine: 3 april 2017
- Start Fortenseizoen: zaterdag 15 t/m maandag 17 april 2017
- Mooi Linieland: zaterdag 17 en zondag 18 juni 2017
- Forten vol Verhalen: juli en augustus 2017
- Fortenfestival: vrijdag 1 t/m zondag 10 september 2017
- Nacht van de Nacht: zaterdagavond 28 oktober 2017
Stichting Liniebreed ondernemen
Rijksstraatweg 7 b
3631 AA Nieuwersluis
info@liniebreed.nl

Meer weten over ons?
www.liniebreedondernemen.nl
www.forten.nl
www.waterlinies.nl
www.vestingen.nl
www.bunkers.nl
 
Drs. Juke M. van Niekerk (directeur)    
Tel.: 06 30945711
juke@liniebreed.nl

Titia de Zeeuw (marketingmanager)             
Tel.: 06 20565504
titia@liniebreed.nl

www.facebook.com/waterlinies
www.facebook.com/stichtingliniebreedondernemen

Twitter
 

afmelden   
mijn gegevens bijwerken
relatie aanmelden 
 
Copyright © 2017 Stichting Liniebreed Ondernemen, All rights reserved.