Copy
*|BIZ Brussel Nieuwsbrief zomer 2019|*
Bekijk deze e-mail in je browser

Welkom...

 

...op de nieuwsbrief van BIZ Brussel. Hier werpen we een blik op de voorbije en toekomstige activiteiten van BIZ Brussel en partners. Bekijk het laatste nieuws vanuit de sector en maak nu al plannen voor het najaar!

Primeur! Nieuwe website BIZ Brussel

websiteBIZBrussel

Bekijk onze nieuwe website van BIZ Brussel; www.bizbrussel.be  Je vindt er laatste nieuwsberichten uit de sector en het aanbod van BIZ Brussel.

Nog op zoek naar activiteiten rond budgetteren voor jouw doelgroep? Bekijk dan wat BIZ Brussel voor jou kan betekenen via een vorming, een train-the-trainer of het uitlenen van materiaal. www.bizbrussel.be/aanbod

Via dit handige bestelfomulier www.bizbrussel.be/folder-bestellen kan je de folder 'SOS Schulden' gratis bestellen, nog steeds beschikbaar in 11 talen!

Of heb je een cliënt met vragen over budget en schulden en zit je met je handen in het haar? Geen probleem, onder deze pagina hebben we een aantal heel praktische en nuttige links geplaatst. www.bizbrussel.be/vragen-over-je-budget

Veel surfplezier!

Aanbod volwassenen

 

Groepsvorming

Het vormingsaanbod “Papieren, Budget en Financiën” bestaat uit 8 ateliers die kunnen aangepast worden naargelang de noden en behoeften van de doelgroep. Het materiaal is visueel en aangepast aan een heterogeen publiek, al dan niet laaggeletterd.

We proberen met deze ateliers zo laagdrempelig mogelijk te werken voor het publiek van de Brusselse sociale organisaties en OCMW’s. De organisatie kan zelf kiezen welke ateliers er gegeven worden:

 • Omgaan met papieren: We bespreken dagdagelijkse documenten en klasseren ze in een map. Daarnaast worden tips gegeven om je administratie efficiënter bij te houden.
 • Budgetteren: De inkomsten en uitgaven van een doorsnee-gezinsbudget worden onder de loep gehouden. Tijdens een budgetspel wordt gewerkt met een simulatiebudget, waarbij de deelnemers een budgetplanner moeten hanteren.
 • PC Banking: Er wordt bekeken wat je allemaal nodig hebt bij online bankieren en oefenen met een simulatie op internet.
 • Online Aankopen: We overlopen het traject van een aankoop via internet, met nadruk op je rechten als consument. De voordelen en de gevaren van online aankopen worden besproken.
 • Kredieten: Deze inleiding tot kredieten geeft een goede basis in de wereld van de verschillende bankkaarten.
 • Wat kan een schuldeiser doen?: Na eerst te hebben besproken welk proces een onbetaalde factuur doorloopt, kijken we naar de verschillende oplossingen om een schuld aan te pakken.
 • Energie: Een korte basis voor de energieconsument. Waarop kan je bezuinigen en wat zijn je rechten bij de energieleverancier? Bij specifieke vragen zoeken we een externe expert.
 • Zelf je wasmiddel maken: Tijdens dit atelier steken we de handen uit de mouwen en maken we zelf een wasmiddel. Iedereen krijgt een portie mee naar huis.

Elk atelier neemt minimum 2 uur in beslag. De activiteiten zijn geschikt voor groepen tot max. 15 personen in het Nederlands en kunnen mits overleg in het Frans plaatsvinden.

Praktisch

Voor de leden van de stuurgroep (CAW, OCMW of VWAWN):

 • vormingen en activiteiten: gratis
 • train-the-trainersessies voor hulpverleners: gratis

Voor niet-leden van de stuurgroep (scholen, sociale organisaties,...):

 • vormingen en activiteiten: €30 per dagdeel en vervoersonkosten
 • train-the-trainersessies voor hulpverleners/lesgevers: gratis

Contacteer één van onze medewerkers voor meer informatie, via budgetinzicht@cawbrussel.be.

 

Aanbod hulpverleners

 

Groepsvorming

Niet alleen cliënten, ook hulpverleners kunnen (betere) tools in handen krijgen om tijdens hun begeleiding gerichter te kunnen werken naar het oplossen of voorkomen van budget- en schuldenproblemen. Daarom ontwikkelde BIZ Brussel een vorming voor hulpverleners “Tools in een financiële begeleiding”.

BIZ Brussel richt zich ook naar toekomstige hulpverleners; vnl. studenten in sociaal werk, gezinswetenschappen of orthopedagogie. Via workshops of gastlessen leggen we basisprincipes uit van de financiële hulpverlening, geïllustreerd met praktijkvoorbeelden.

De deelnemers krijgen een introductie tot de financiële hulpverlening om de verschillende hulpverleningsvormen sneller te kunnen plaatsen.

We tonen verschillende tools en tricks waarmee je nadien zelf aan de slag kan tijdens een begeleiding. Er wordt ook besproken welke stappen je zelf kan zetten bij een hulpvraag over budget of schulden en hoe je efficiënt kan doorverwijzen naargelang de noden van de cliënt.

Volgende thema’s komen aan bod:

 • Administratie,
 • Budget,
 • Kredieten,
 • Consumentenrecht,
 • Financiële opvoeding,
 • Introductie tot de schuldinvordering

Deze vorming neemt richt zich naar 1e-lijns medewerkers van Brusselse sociale organisaties en OCMW. Voel je je geroepen om deze vorming in jouw organisatie voor te stellen? Spreek ons aan en wij doen de rest!

De activiteiten zijn geschikt voor groepen tot max. 15 personen in het Nederlands en kunnen mits overleg in het Frans plaatsvinden.

Praktisch

Voor de leden van de stuurgroep (CAW, OCMW of VWAWN):

 • vormingen en activiteiten: gratis
 • train-the-trainersessies voor hulpverleners: gratis

Voor niet-leden van de stuurgroep (scholen, sociale organisaties,...):

 • vormingen en activiteiten: €30 per dagdeel en vervoersonkosten
 • train-the-trainersessies voor hulpverleners/lesgevers: gratis

Contacteer één van onze medewerkers voor meer informatie, via budgetinzicht@cawbrussel.be.

 

Stuurgroep BIZ Brussel

Logo BIZ Brussel

Op 10 mei vond de vergadering van de stuurgroep van BIZ Brussel plaats. 

De evaluatie van 2018 werd besproken en goedgekeurd. Verder stonden op de agenda:

 • Presentatie van de budgetapp "Wakosta?!" en de mogelijkheid tot het creëren van een franstalige versie. 
 • Budgetbeurs "Wakosta?!" en aftoetsen van de interesses bij de partners.
 • Preventieoefening van Moneyways: a.d.h.v. een casus wordt het verschil tussen de gewenste versus de werkelijke begeleiding van een hulpvrager in een grafiek geplaatst. Een interessante oefening voor hulpverleners die met preventie aan de slag willen gaan!
 • Voorstelling nieuwe website BIZ Brussel.

De volgende vergadering van BIZ Brussel wordt gepland in oktober 2019.

 

Nieuwe Budgetplanner!

BudgetplannerSAMvzw

SAM vzw heeft een nieuwe Budgetplanner gelanceerd; "Weet waar je geld naartoe gaat".

Deze budgetplanner is bedoeld voor de begeleiding van mensen met een (vermoeden van) verstandelijke beperking, wanneer zij willen leren omgaan met geld of zicht krijgen op hun inkomsten en uitgaven.

SAM ontwikkelde in samenwerking met praktijkwerkers een eenvoudige en overzichtelijke budgetplanner om te gebruiken in een begeleidingscontext van mensen met een (vermoeden van) verstandelijke beperking. Het is de bedoeling om deze budgetplanner samen met de cliënt te gebruiken.

De budgetplanner bevat een budgetrooster per maand. Elke maand kan je samen met je cliënt een overzicht maken van de inkomsten en uitgaven. Het saldo geeft aan of er genoeg geld is om alles te betalen en eventueel te sparen. 

Bestel de Budgetplanner nu op de website van SAM vzw. Je vindt er ook de gratis begeleidingsgids. 

bron: https://www.samvzw.be/publicaties/budgetplanner-weet-waar-je-geld-naartoe-gaat

Bezoek onze website: www.bizbrussel.be

Copyright © BIZ Brussel, All rights reserved.

Vragen of informatie: wietske.vangils@cawbrussel.be

unsubscribe me from this list
 
color-forwardtofriend-128.png Forward


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
BIZ Brussel · Antwerpselaan 34 · Brussels 1000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp