Copy
BIZ Brussel Nieuwsbrief maart 2019
View this email in your browser


Welkom...

 

...op de nieuwsbrief van BIZ Brussel. Hier werpen we een blik op de voorbije en toekomstige activiteiten van BIZ Brussel. De nieuwsbrief is gericht naar alle geïnteresseerden van het Samenwerkingsverband BIZ Brussel. 
De "WAKOSTA?!" App is eind december gelanceerd en voor iedereen gratis beschikbaar! Lees meer onder puntje 2.
Inhoud:
 1. De Geldweek 25 - 31 maart
 2. Budgetapp "WAKOSTA?!"
 3. Educatieve filmpjes over Budget
 4. GRATIS! Vorming voor hulpverleners
 5. Ateliers voor de doelgroep
 6. Studiedagen


1. De Geldweek 25 - 31 maart

Op maandag 25/3 start de vierde editie van de Geldweek. Het doel van deze themaweek is geldzaken zo bespreekbaar mogelijk maken  en extra aandacht schenken aan het belang van financiële educatie. De hele week vinden er allerhande activiteiten plaats, gericht op het onderwijs en het brede publiek. Met deze week wil de organisator Wikifin een moment creëren om:
 • leerkrachten te ondersteunen om financiële educatie aan bod te laten komen in de klas
 • aandacht te schenken aan het belang van financiële educatie op jonge leeftijd
Leerlingen van de lagere school (2e en 3e graad) en het secundair kunnen zich inschrijven om mee te doen aan allerhande activiteiten, bekijk het aanbod op  https://www.wikifin.be/nl/de-geldweek-van-25-tot-31-maart-2019

Vragen? Neem contact op met info@wikifin.be


2. Budgetapp "WAKOSTA?!"

Ontdek de "WAKOSTA?!" app! Geef al je inkomsten en uitgaven in en de app berekent wat je elke maand of week over hebt. Dit is het geld dat je zonder zorgen kan spenderen. Vanaf nu is jouw echte controle van je budget binnen handbereik. 

Met deze app:

 • kan je je inkomsten en uitgaven beheren
 • heb je zicht op je budget
 • kan je op het einde van de maand je overschot (+) of tekort (-) zelf in de nieuwe maand invoeren of je maakt per maand een nieuwe start, aan jou de keuze.

Download de app en ga aan de slag met je budget! Beschikbaar in de Play Store (android) en App Store (IOS).

Heb je vragen? Suggesties ? Contacteer ons via deze link.

Deze app kwam tot stand met de steun van Streekfonds West-Vlaanderen, BIZ Vlaanderen, BIZ Brussel en SAM, steunpunt Mens en Samenleving vzw.


3. Educatieve filmpjes rond Budget

Samen met Wikifin en SAM vzw hebben de BIZ regio's educatieve filmpjes gecreëerd rond Financiële Hulpverlening. Deze filmpjes zijn een ideaal hulpmiddel om aan je cliënten uit te leggen wat Budgetbegeleiding, Budgetbeheer en Collectieve Schuldenregeling precies inhouden. Ook studenten, hulpverleners en particulieren kunnen baat hebben bij deze videos. Zij zijn overigens gratis te vinden op Youtube in het Frans en Nederlands!
In een eerste video (Hoe behoud ik overzicht over mijn inkomsten en uitgaven) worden enkele basistips gegeven voor een beter beheer van je financiën. https://youtu.be/oVG0qOAmAbQ
Waar kan ik terecht voor hulp bij het beheren van mijn budget? Deze video besteedt aandacht aan de verschillende vormen van begeleiding waarop je beroep kan doen als je financiële problemen hebt. https://youtu.be/oVG0qOAmAbQ

Collectieve schuldenregeling: wat is het en hoe gaat het in zijn werk? In de derde video wordt specifiek ingegaan op de procedure van de collectieve schuldenregeling. https://youtu.be/v16sbhOvm-Q


4. GRATIS! Vorming voor hulpverleners

BIZ Brussel heeft een vorming 'Tools in een financiële begeleiding' ontwikkeld voor hulpverleners. De deelnemers krijgen een introductie tot de financiële hulpverlening om de verschillende hulpverleningsvormen sneller te kunnen plaatsen. We tonen verschillende tools waarmee je nadien zelf aan de slag kan tijdens een begeleiding.Volgende thema’s komen aan bod:
 
Administratie,
Budget,
Kredieten,
Online Aankopen,
Consumentenrecht,
Financiële opvoeding,
en introductie tot de Schuldinvordering.

 
Deze vorming neemt richt zich naar 1e lijns medewerkers van Brusselse sociale organisaties en OCMW. Voel je je geroepen om deze vorming in jouw organisatie te organiseren? Spreek ons aan en wij doen de rest! budgetinzicht@cawbrussel.be


5. Ateliers voor de doelgroep "Papieren, Budget in Financiën"

Het vormingsaanbod  “Papieren, Budget en Financiën” bestaat uit 8 ateliers die kunnen aangepast worden naargelang de noden en behoeften van de doelgroep. Het materiaal is visueel en aangepast aan een heterogeen publiek, al dan niet laaggeletterd.

We proberen met deze ateliers zo laagdrempelig mogelijk te werken voor het publiek van de Brusselse sociale organisaties en OCMW’s. De organisatie kan zelf kiezen welke ateliers er gegeven worden:
 • Omgaan met papieren: We bespreken dagdagelijkse documenten en klasseren ze in een map. Daarnaast worden tips gegeven om je administratie efficiënter bij te houden.
 • Budgetteren: De inkomsten en uitgaven van een doorsnee-gezinsbudget worden onder de loep gehouden. Tijdens een budgetspel wordt gewerkt met een simulatiebudget, waarbij de deelnemers een budgetplanner moeten hanteren.
 • PC Banking: Er wordt bekeken wat je allemaal nodig hebt bij online bankieren en oefenen een simulatie op internet.
 • Online Aankopen: We overlopen het traject van een aankoop via internet, met nadruk op je rechten als consument. De voordelen en de gevaren van online aankopen worden besproken.
 • Kredieten: Deze inleiding tot kredieten geeft een goede basis in de wereld van de verschillende bankkaarten.
 • Wat kan een schuldeiser doen? Na eerst te hebben besproken welk proces een onbetaalde factuur doorloopt, kijken we naar de verschillende oplossingen om een schuld aan te pakken.
 • Energie: Een korte basis voor de energieconsument. Waarop kan je bezuinigen en wat zijn je rechten bij de energieleverancier? Bij specifieke vragen zoeken we een externe expert.
 • Zelf je wasmiddel maken: Tijdens dit atelier steken we de handen uit de mouwen en maken we zelf een wasmiddel. Iedereen krijgt een portie mee naar huis.
Elk atelier neemt minimum 2 uur in beslag. De activiteiten zijn geschikt voor groepen tot max. 15 personen in het Nederlands en kunnen mits overleg in het Frans plaatsvinden.

Praktisch:
Voor de leden van de stuurgroep (CAW, OCMW of VWAWN):
 • vormingen en activiteiten: gratis
 • train-the-trainersessies voor hulpverleners: gratis
Voor niet-leden van de stuurgroep (scholen, sociale organisaties,...):
 • vormingen en activiteiten: €30 per dagdeel en vervoersonkosten
 • train-the-trainersessies voor hulpverleners/lesgevers: gratis
Contacteer één van onze medewerkers voor meer informatie, via budgetinzicht@cawbrussel.be.
 

6. Studiedagen

1. Preventie van schuldoverlast bij jongeren

Op donderdag 21 maart 2019, van 9u. tot 13u vindt de volgende ronde tafel plaats, georganiseerd door het Brussels Steunpunt van diensten Schuldbemiddeling. Het thema van deze ronde tafel is "preventie van schuldoverlast bij jongeren". Meer info:
http://www.mediationdedettes.be/Conferentie-debatten-veranderingen?lang=nl
Inschrijven is verplicht en doe je via info@steunpuntschuldbemiddeling.be 

2. Bewindvoering; verneem de resultaten op 21 maart

Het systeem van bewindvoering is hervormd in 2014. In de praktijk doken intussen een aantal vragen en knelpunten op. SAM werkt daarom aan een onderzoek naar de ondersteuningsbehoeften van alle  betrokkenen bij een onbekwaamverklaring. Dat doen ze met focusgroepen van professionelen en gebruikers. 

Wanneer? donderdag 21 maart 2019 om 14 uur, Herman Teirlinckgebouw, Brussel. Binnenkort meer info op: https://www.samvzw.be/aanbod

3. "Schulden afbetalen en menswaardig leven?" Het Steunpunt ism CEBUD op 18 juni 2019

Het Brussels steunpunt voor Schuldbemiddeling organiseert ism het CEBUD een opleiding met als thema "Schulden afbetalen en menswaardig leven? Tools voor het berekenen van een menswaardig leefgeld en het stimuleren van een duurzaam budgetmanagement."

Wanneer? Op dinsdag 18 juni 2019 van 9h tot 13h
Waar? Steunpunt schuldbemiddeling Jubelfeestlaan 155 1080 St-Jans-Molenbeek
Inschrijven is verplicht, gelieve dit document in te vullen en terug te sturen naar: info@steunpuntschuldbemiddeling.be
Bezoek onze website: www.bizbrussel.be

Copyright © *|BIZ Brussel|*, All rights reserved.

Vragen of informatie:
*|mailto:wietske.vangils@cawbrussel.be//*

unsubscribe me from this list    
 
Forward


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
BIZ Brussel · Antwerpselaan 34 · Brussel 1000 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp