Copy
IZ-flits juni 2017
View this email in your browser

Samen werken aan meer waarde voor de stad

 

Een stad waar het borrelt en leeft creëren we samen. Met inwoners, (sociaal) ondernemers, maatschappelijke organisaties, stadsmak(k)ers, onderwijs, bestuur, raad en ambtenaren. De gemeente Zwolle nodigt iedereen uit met initiatieven te komen die de stad mooier, beter, leuker en socialer maken. Samen maken we ons sterk om die ideeën te realiseren. Zo zetten we in op meer waarde voor de stad en op delen, verbinden en leren. Een Initiatiefrijk Zwolle vormen we met z’n allen. Zwolle, stad van initiatiefnemers!

Revolutionair zonnetapijt als nieuw verdienmodel voor sportclubs?

Hoe zet je een frustratie om in een kans? Als reactie op de forse gemeentelijke bezuinigingen op sportclubs bedacht professioneel volleyballer en student sportmanagement Jelle Hilarius het Zonnetapijt. Een revolutionair concept dat hij nu onderzoekt op haalbaarheid.

Stel dat we een flexibel zonnepaneel ontwikkelen dat je kunt uitrollen over sportvelden. Een groot zonnetapijt robertdat energie opwekt én energie levert aan de clubs’, bedacht Hilarius. Het idee werd bij wethouder René de Heer en beleidsmedewerker Sport gepitcht en kan nu met een bijdrage van € 15.000,- uit het Stimuleringsfonds Initiatiefrijk Zwolle verder worden uitgewerkt.

Lees verder

De Zwolse Stadscamping


Elske Heinen van Travers Welzijn is een van de initiatiefnemers van de Zwolse Stadscamping. Die wordt van vrijdag 4 t/m vrijdag 11 augustus gehouden bij wijkboerderij De Schellerhoeve. Vijfentwintig gezinnen die niet of nooit op vakantie gaan krijgen een gezellige, groene en ontspannen kampeerweek aangeboden.

Elske: ‘We stellen een zo gemêleerd mogelijk gezelschap samen. Van eenoudergezinnen tot mensen voor wie een vakantie te duur is. En van gezinnen die klein behuisd zijn tot mensen die er vanwege mantelzorg of een beperking er niet snel op uit gaan. Tenten lenen we van particulieren. Via de Beursvloer is geregeld dat Van Doorn beveiliging ’s nachts een rondje over de camping loopt en hebben we een match gemaakt met Beeldprikkels voor de vormgeving. Met het budget van het Hervormd Weeshuis schaffen we klein kampeermateriaal aan. We doen het trouwens niet alleen, via www.samenzwolle.nl hebben we al veel hulp gekregen.’

Lees verder

Anderhalf jaar Initiatiefrijk Zwolle in beeld gebracht

Stadstrand Stränd, Krasse Knarrenhof, zonnetapijt, brugwachtershuisjes, bewonersbedrijven…you name it: Zwolle heeft het allemaal! Initiatieven die starten met energie uit de Zwolse samenleving en gedragen worden door inwoners, bedrijven, zp’ers en maatschappelijke partners. De (leer)ervaringen die we in anderhalf jaar Initiatiefrijk Zwolle hebben opgedaan, zijn in een infographic samengevat.
 
Aan de hand van drie sporen: 'al lerende doen en al doende leren', 'empoweren van initiatiefnemers' en 'mooie en schurende verhalen delen' laten we je zien wat er tot nu is gebeurd en wat we hiervan hebben geleerd. Zó doen we dat in Zwolle!

Lees verder
Workshop Initiatiefkunde:

Ik heb een idee, wat nu?

Wil je weten hoe je een idee verder brengt? Meld je dan via initiatiefrijk@zwolle.nl aan voor de workshop Initiatiefkunde op 4 juli van 19.30 tot 21.30 uur. De locatie volgt (ergens in het centrum van Zwolle). Deelname is gratis.
 
In twee uur nemen we je mee in trends en ontwikkelingen als het gaat om initiatieven en gaan we in op vragen als: Wat kun je van de gemeente verwachten en wat niet? Welke ondersteuning heb jij nodig en waar vind je die? Welke mogelijkheden voor financiering zijn er?
 
Lees verder

Ga 6 juli mee op stadsexpeditie!

Samen werken en samen leren begint met elkaar kennen en weten wat er allemaal in de stad gebeurt. Dat kan op allerlei manieren, maar een hele leuke manier is om op stadsexpeditie te gaan. Ontdek nieuwe plekken, leer nieuwe Zwollenaren kennen en kijk op een andere manier naar onze stad.

De vorige edities van de stadsexpeditie waren heel succesvol en inspirerend. Zo zijn we op expeditie geweest bij de brugwachtershuisjes in het centrum, bij kunstenaar en maatschappelijk onderneemster Marit Otto en houtzagerij Binthout. Deze keer gaan we bij andere maatschappelijk ondernemers, initiatiefnemers en start-ups op bezoek. We gaan in gesprek met de initiatiefnemers van ‘Jouw zorg is mij een zorg’, de mensen van maatschappelijke onderneming de Stadslanderijen en start-up community Launchlab.
 
Lijkt het je leuk? Ga dan met ons mee op stadsexpeditie op donderdag 6 juli van 9.00 tot 13.00 uur. Zowel voor medewerkers van de gemeente Zwolle als andere geïnteresseerden! Meld je aan via initiatiefrijk@zwolle.nl
Aanmelden

Blog Elsbeth Boes – deel 1: ‘The devil is in the details’

Vanuit het Stimuleringsfonds Initiatiefrijk Zwolle dragen we bij aan Social Impact Day Zwolle, dat plaatsvindt op 28 september, en de community voor maatschappelijk ondernemers in wording. We hebben Elsbeth Boes van Estylo gevraagd om in aanloop naar 28 september haar lessen met ons en jullie als lezers te delen. Daar kunnen we allemaal van leren!
 
Elsbeth: ‘Na mijn bezoek aan Social Impact Day Groningen wist ik het zeker: er moet ook een Social Impact Day over ondernemen met maatschappelijke impact in Zwolle komen. Eind vorig jaar startte ik met de eerste gesprekken en donderdag 28 september is het zover! Dan bieden we zo’n 250 ondernemers bij poppodium Hedon een superinteressant en inspirerend programma aan over sociaal ondernemen. Het doel is om ondernemers uit de regio Zwolle te inspireren en te faciliteren om sociaal ondernemen als het nieuwe normaal te gaan zien. De komende tijd lees je hier wat ik toe nu toe heb geleerd.

Lees verder

Kijk- en leestips

Drie gouden tips voor het samen besluiten nemen met stad, dorp of wijk
‘De kracht van onderop’

contact: initiatiefrijk@zwolle.nl
Bianca Meekers, programmaregisseur

Copyright © 2017 Gemeente Zwolle, Alle rechten voorbehouden.