Copy
IZ-flits maart 2017
View this email in your browser

Samen werken aan meer waarde voor de stad

 

Een stad waar het borrelt en leeft creëren we samen. Met inwoners, (sociaal) ondernemers, maatschappelijke organisaties, stadsmak(k)ers, onderwijs, bestuur, raad en ambtenaren. De gemeente Zwolle nodigt iedereen uit met initiatieven te komen die de stad mooier, beter, leuker en socialer maken. Samen maken we ons sterk om die ideeën te realiseren. Zo zetten we in op meer waarde voor de stad en op delen, verbinden en leren. Een Initiatiefrijk Zwolle vormen we met z’n allen. Zwolle, stad van initiatiefnemers!

Deep democracy

'Er is vaak niet één juist antwoord'


De gemoederen liepen hoog op bij de workshop Deep Democracy, die in januari werd gegeven aan een aantal medewerkers van de gemeente. Niet zo gek, zegt trainer René de Haan. ‘We leven in een status quo van vaste bestaande patronen en die wordt uitgedaagd. Dat geeft spanningen.’

Lees het hele interview

 

Bijdragen kan ook in aanwezigheid, kennis of contacten


Hoe waardeer je maatschappelijke initiatieven? Met het toekennen van een subsidie? Of zijn er andere mogelijkheden?

De afdeling Maatschappelijke Ontwikkeling heeft hierover medio december een bijeenkomst gehad bij de GiftCity. Betrokkenheid, legitimiteit en rendement zijn de nieuwe sleutelwoorden.

Lees het hele interview

 

‘Een stadsdichter verwoordt de gevoelens van Zwollenaren’


‘Het kan toch niet zo zijn dat Zwolle straks geen stadsdichter meer heeft?’, dacht Gerdien Rots toen ze las dat stadsdichter Marieke van Bolderen ermee zou stoppen.

Ze mailde direct met een aantal andere poëzieliefhebbers en besloot het Zwolse stadsdichterschap veilig te stellen. Met succes.

Lees het hele interview

B
eluister het gedicht


 

Op zoek naar de rode draad


Tien medewerkers van de gemeente Zwolle volgen de leergang ‘Werkende principes in een Initiatiefrijk Zwolle’. Lizette de Jager en Herman Veraart zijn twee van hen. Lizette: 'Het was een eyeopener.'

Hoe kan de gemeente zich als netwerkpartner aansluiten bij initiatieven en actief zijn zónder het over te nemen? Wat betekent initiatiefrijk werken voor jou als persoon? Hoe geef je dit vorm in de dagelijkse praktijk? Deze en andere vragen komen aan bod tijdens de leergang Werkende principes in een Initiatiefrijk Zwolle.
Lees het hele interview

 
 

Neem eens een kijkje op onze vernieuwde website


Net als de stad blijven we ons als Initiatiefrijk Zwolle ontwikkelen. Zo hebben we onder andere de website een update gegeven. De homepage heeft een nieuwe look en feel en het belangrijkste; informatie is makkelijker te vinden. Zoals gezegd staan we niet stil, suggesties voor het optimaliseren zijn van harte welkom. Deze kun je doorgeven via initiatiefrijk@zwolle.nl

Bekijk de website
Op de agenda...

Beursvloer Zwolle on Tour 


Beursvloer Zwolle gaat dit jaar alweer de 10e editie aan. In de aanloop naar de Beursvloer wordt er een tour door Zwolle, langs bedrijven, maatschappelijke organisaties en burgerinitiatieven in de wijken gemaakt. Met als doel op woensdag 12 april weer een volle beursvloer te hebben.

Beursvloer Zwolle vindt plaats van 17.00 tot 20.00 uur in Gebouw X van Hogeschool Windesheim.
Meer informatie en aanmelden

Initiatief in de schijnwerpers...

Vacaturecafé en pop-up restaurant voor statushouders

Arnold Messlink is sociaal ondernemer. Hij zet zich onder meer in voor statushouders; vluchtelingen met een tijdelijke verblijfsvergunning. Hieronder vertelt hij meer over zijn initiatief en drijfveren. Zijn visie op sociaal ondernemerschap licht hij persoonlijk toe in een filmpje.
Wat houdt het initiatief in?
‘Ik heb verschillende initiatieven opgezet. Zo heb ik begin december een vacaturecafé georganiseerd, waarbij statushouders in contact konden komen met ondernemers. Veel statushouders willen ZZP’er worden, werkervaring opdoen of weten hoe de arbeidsmarkt hier in elkaar steekt. En eind januari heb ik een pop-uprestaurant georganiseerd voor statushouders die aan de slag willen als (thuis)kok of cateraar. Zij presenteerden maaltijden uit hun land van herkomst en kwamen zo in contact met potentiele klanten. Beide initiatieven waren een succes.’

Bekijk het filmpje
Wat zijn jouw drijfveren?
‘Iedereen moet kunnen meedoen in de samenleving. Sommige mensen moeten gestimuleerd worden om meer de regie te voeren over hun eigen leven. Dat vergroot hun zelfredzaamheid en betrokkenheid. Ik leg verbindingen, motiveer en faciliteer om dit mogelijk te maken. Zo probeer ik op mijn manier maatschappelijke meerwaarde te creëren. Want ik geloof dat je door echte betrokkenheid, door ontmoetingen centraal te stellen en uit te gaan van verbindingen, je veel meer voor elkaar krijgt. Meer dan wanneer iemand anders vertelt wat goed voor je is.’ 

 

Meesterklas ‘Geldstromen door wijken en de stad’

Kan jouw visie de stroming beïnvloeden?

 
Kom op donderdagmiddag 13 april naar de Meesterklas ‘Geldstromen door wijken en de stad’. Een interactieve workshop voor ambtenaren, (sociaal) ondernemers, initiatiefnemers, maatschappelijke organisaties en raadsleden.
 
Centraal staan de geldstromen door de wijk: ze gaan er met miljoenen in, maar ze gaan er ook weer met miljoenen uit. Hoe kunnen we die geldstromen beter en slimmer inzetten voor de wijk en daardoor meer waarde creëren? Op welke manier kunnen we meer inzicht en doorzicht krijgen op de mogelijkheden om deze geldstromen beter te benutten?

Lees verder...
Inspiratie
 
Op onze inspiratiepagina vind je veel bronnen waaruit je inspiratie kunt halen. Bijvoorbeeld het verhaal van de ontmoeting tussen Deltionstudenten en Kloostergangers, uit de reeks verhalencafés van Zowell. Over leven met huid en haar. Hoe je drempels overstapt om toch je passie te volgen.

 

contact: initiatiefrijk@zwolle.nl
Bianca Meekers, programmaregisseur

Copyright © 2017 Gemeente Zwolle, Alle rechten voorbehouden.