Copy
IZ-flits juni 2016
View this email in your browser

Samen werken aan meer waarde voor de stad 


Het ondersteunen en uitnodigen van initiatief uit de stad en onze manier van (samen)werken hierop aan laten sluiten, dat is het doel van Initiatiefrijk Zwolle. Dit programma van de gemeente Zwolle zet in op samen werken aan meer waarde voor de stad én op delen, verbinden en leren. Want een stad waar het borrelt en leeft creëren we samen. Met inwoners, (sociaal) ondernemers, maatschappelijke organisaties, stadsmak(k)ers, onderwijs, bestuur, raad en ambtenaren. Een Initiatiefrijk Zwolle vormen we met z’n allen. Zwolle, stad van initiatiefnemers

Soepeler omgaan met regels: 'Soms handelen we in strijd met de wet'
De gemeente Zwolle wil soepeler omgaan met regels. Dat levert meer speelruimte op voor bewoners en ondernemers, maar heeft ook consequenties voor ambtenaren. Onno Looijestijn: 'We handelen soms in strijd met de wet, dat is best spannend.' Volgens Jeroen Fleer is het lastig om beleid te moeten verdedigen waar je zelf vraagtekens bij hebt. 'Dan moet ik nee verkopen, terwijl ik eigenlijk graag zou willen meewerken.'

Lees het hele interview met Onno Looijestijn, jurist bij de gemeente en Jeroen Fleer, projectleider pilot Broerenkwartier.
In de praktijk...
Het boerenleven midden in de stad:
'We proberen mensen te helpen bewuster te leven'

 
Bewust eten. Een onderwerp dat steeds meer stijgt op de hedendaagse agenda. Weten wat je eet, voor sommigen onhaalbaar om uiteenlopende redenen. Of de portemonnee laat het niet toe, of het is teveel gedoe. Zeker als man en vrouw een jong gezin combineren met een drukke baan.
Zo ook Remco en Christie Sluiter, die elke dag als ware jongleurs de ballen van werken en een gezin in de lucht hielden. 'We wilden wel bewust eten, maar dat lukte ons niet zo goed', vertelt Christie. 'We hadden er de tijd niet voor, dus bleef deze manier van leven lang onbereikbaar.' (bron: De Peperbus)

Lees het hele interview 
Op de agenda...
Praktijkleermiddag 'Ruimte voor de samenleving - het samen anders doen'

Op 16 juni ben je vanaf 12.00 uur van harte welkom in de Kamperpoort in Zwolle op de praktijkleermiddag over maatschappelijk aanbesteden en right to challenge. Bedoeld voor actieve bewoners en ambtenaren, die het samen anders willen doen. Zo mogelijk met de traditionele uitvoeringspartners van de gemeente.
Lees meer
 
Weten wat er nog meer op de agenda van IZ staat komende weken? Kijk op initiatiefrijk.zwolle.nl

'Zwolle timmert niet alles dicht' 

Er waren al eerder initiatieven over recreëren op of aan het water. Maar een aantal maanden geleden ontstond ineens een bepaalde spirit in de stad, zegt beleidsadviseur leisure Marjan Willems. ‘Mensen hadden in andere steden gezien welke mogelijkheden er waren en dat zorgde voor dynamiek.’

Lees het hele interview met Marjan WillemsDe kracht van het collectief 

Niet de gemeente, maar de stad zelf heeft input geleverd voor de visie op de binnenstad. 'Dat toekijken vanaf de zijlijn viel niet altijd mee', zegt projectleider Lisa de Groot. Volgens ondernemer Esmee Pater is er een mooie basis gelegd voor de identiteit van Zwolle en is laten zien op welke punten het nog beter kan, bijvoorbeeld bij de winkeltijdenwet.

Lees het hele interview met Lisa de Groot en Esmee Pater 
Waardevolle inzichten...
Maatschappelijk initiatieven waarderen met de driehoek

Hoe waardeer je een maatschappelijk initiatief? Dat was de vraag die werd beantwoord tijdens de meesterklas op 19 mei. Centraal stond de waarderingsdriehoek van het Instituut voor Publieke Waarden die je helpt bij het maken van goede afwegingen.

Stadsmak(k)er Milou van Rijn: 'Wat mooi dat er zoveel mensen tijd hebben genomen voor deze meesterklas. Het ondersteunen en promoten van initiatieven uit de stad is één ding. Maar in je lunchpauze naar een meesterklas gaan om te ontdekken hoe je maatschappelijke initiatieven ook anders kunt waarderen is weer een stap verder in het hoofdstuk bouwen aan een nieuwe samenleving. Ik vond het dan ook hartverwarmend om te zien dat velen hierbij aanwezig waren en ook erg actief waren in de discussie.'

Lees meer
Inspiratie
 
Op onze inspiratiepagina vind je veel bronnen waaruit je inspiratie kunt halen. In de boekenkast vind je bijvoorbeeld:
 

Storytelling voor de buurt

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft een standpunt geformuleerd over de vraag hoe een volwaardige relatie tussen bewonersinitiatieven en de overheid gerealiseerd kan worden. Om het perspectief van bewoners scherp in beeld te krijgen zijn er bij negen bewonersinitiatieven verhalen verzameld over de relatie van de overheid en bewonersinitiatieven. In het rapport 'Storytelling voor de buurt' kun je deze verhalen lezen.
Toekomst voorspellen aan de hand van nieuwe, inspirerende initiatieven

De afgelopen zes weken heeft Greenwish een trendreeks geschreven over de trends van vandaag die je kon zien aankomen, als je terugkijkt naar inspirerende startups van de afgelopen 10 jaar. In de laatste blog van de serie kijken zij vooruit. De gamechangers die zich voor de komende Duurzame Dinsdag inschrijven kondigen aan wat over de horizon, vóór ons ligt. Uit de initiatieven die vooral dit jaar ingediend zijn 'leest' Greenwish 8 ontwikkelingen voor de toekomst.

Benieuwd welke 8 dat zijn? Lees de blog op de website van Greenwish
Van Athene tot Zwolle; Stadsmakers uit heel Europa bezochten Zwolle 

Zaterdag 28 mei bezocht een grote groep Nederlandse en Europese stadmakers Zwolle. Tijdens de dag maakten de ‘Citymakers’ kennis met verschillende Zwolse burgerinitiatieven. Ook werden ervaringen uitgewisseld en leerden de stadmakers van elkaar tijdens een inspiratiesessie in Club Cele. (bron: RTV Focus) Lees meer en bekijk het filmpje


         

contact: initiatiefrijk@zwolle.nl