Copy
IZ-flits oktober 2017
View this email in your browser

Samen werken aan meer waarde voor de stad!

 

Een stad waar het borrelt en leeft creëren we samen. Met inwoners, (sociaal) ondernemers, maatschappelijke organisaties, stadsmak(k)ers, onderwijs, bestuur, raad en ambtenaren. De gemeente Zwolle nodigt iedereen uit met initiatieven te komen die de stad mooier, beter, leuker en socialer maken. Samen maken we ons sterk om die ideeën te realiseren. Zo zetten we in op meer waarde voor de stad en op delen, verbinden en leren. Een Initiatiefrijk Zwolle vormen we met z’n allen. Zwolle, stad van initiatiefnemers!

Workshop Initiatiefkunde: inspiratie, energie en drive!

Aan maatschappelijke initiatieven geen gebrek in ons mooie Zwolle, er zijn actieve mensen genoeg. Zwollenaren die werken aan groen, zorg, voeding, leegstand. Waaraan eigenlijk niet? Toch is het opzetten van een initiatief een hele klus. Er is niet echt een opleiding voor. Het is veelal ‘trial and error’ en soms een kwestie van een lange adem. Daardoor doven veel initiatieven vroegtijdig uit. Sterker nog, verschijnen veel initiatieven niet eens aan de start. En dat is ontzettend jammer, want ideeën beginnen met energie en drive! Wat kun je als initiatiefnemer nu doen om die drive te behouden en je idee om te zetten naar een initiatief dat handen en voeten krijgt? Verder lezen én je aanmelden voor de volgende workshop Initiatiefkunde op 23 november bij Brainz aan het Lübeckplein.

Lees verder...

Adviseurs in de buitendienst deel 1:
Ineke van Zanten

Van een krabbel op een bierviltje tot een uitgewerkt concept. In welk stadium je initiatief zich bevindt, Ineke van Zanten van GreenWish denkt graag mee.
‘Vaak komen mensen binnen met een financieringsvraag. In mijn beleving is dat meestal de laatste stap. Ik begin dan ook met het stellen van vragen die daarvóór van belang zijn.’
Deel 1 in een serie met initiatiefdeskundigen.

Lees verder…

Op Stadsexpeditie!


Het idee achter de stadexpeditie is je onderdompelen in de stad en voelen, horen en zien wat er allemaal gaande is en wat er nodig is om als gemeente en de stad goede aansluiting te maken.
Begin juli vond de 3de stadsexpeditie plaats en deze was wederom een succes.  Dit keer bestond het ‘expeditieteam’ uit ambtenaren, raadsleden, inwoners en we kregen veel enthousiaste reacties. De expeditie voerde ons langs de Zwolse stadslanderijen (Jos van Leussen), de GiftCity (Harry Wilbrink) en Launchlab (Henk Beijert en Jos Veldwijk). Passie was het buzzwoord.

Lees verder…
Initiatief in de schijnwerpers:

Saaie watertrap wordt bijzonder kunstwerk


Na tweeënhalf jaar lijkt een Facebookoproep werkelijkheid te worden: een saaie watertrap wordt omgetoverd tot bijzonder kunstwerk.
Stadsgids Bert Dijkink stoorde zich tijdens zijn werk als stadsgids mateloos aan de ‘lelijke en smerige’ watertrappen bij het Rodetorenplein. Tweeënhalf jaar geleden plaatste hij daarom een bijzondere oproep op zijn Facebookpagina:
‘Oproep!!! Vinden jullie die watertrap op het Rodetorenplein ook zo’n lelijk en smerig ding? Als iedereen zoveel mogelijk gebroken tegeltjes, spiegels, borden en kopjes bij het stadhuis aflevert kunnen ze er alsnog een mooi “Gaudi” kunstwerk van maken.

Lees verder…

Blog Elsbeth Boes – deel 3: 

‘Zorg dat het niet stil wordt na je event’


Elsbeth Boes van Estylo organiseerde op donderdag 28 september Social Impact Day Zwolle. Dit werd mede mogelijk gemaakt door het Stimuleringsfonds Initiatiefrijk Zwolle. 
Zo’n 250 ondernemers volgden in Hedon een programma over sociaal ondernemen. Het doel was om ondernemers uit de regio Zwolle te inspireren en te faciliteren om sociaal ondernemen als het nieuwe normaal te gaan zien. In aanloop naar 28 september deelde Elsbeth hier haar lessen met ons.


Lees verder...

Mijn Zwolle van Morgen 2030:

‘Hoe inwoners graag bereikt en betrokken willen worden’


Hoe zien Zwollenaren hun stad in 2030? Woensdag 31 mei gingen 75 inwoners met elkaar en met medewerkers van de gemeente in gesprek over de omgevingsvisie ‘Mijn Zwolle van Morgen 2030’.
Het was een van de bijeenkomsten die de gemeente afgelopen periode hiervoor organiseerde. Tijdens de diverse avonden ontstonden mooie gesprekken met veel waardevolle inbreng. Deze keer troffen we elkaar in de Stadkamer.

Lees verder…

Verhalencafés moeten saamhorigheid versterken


Mooie verhalen, menselijke gesprekken, even weg uit de bubbel van gelijkgestemden. De verhalencafés van Zowell brengen mensen, die ogenschijnlijk ver van elkaar afstaan, samen om te eten en te praten. En dan blijken de overeenkomsten soms groter dan de verschillen.

Lees verder…

PARK(ing) Day Zwolle

Op vrijdag 15 september was het PARK(ing) Day, een wereldwijd en jaarlijks terugkerend initiatief waarbij parkeerplaatsen voor één dag worden omgetoverd tot minipleintjes en microparkjes. In Zwolle deden de Potgietersingel en de Eendrachtstraat mee.
Bij de Potgietersingel konden mensen jeu-de-boules spelen, legpuzzels maken, contacten leggen in de Contactdoos en luisteren naar poëzie. De bewoners in de Eendrachtstraat grepen PARK(ing) Day onder meer aan om gezamenlijk geveltuintjes aan te leggen, insectenhotels te bouwen en zaden- en planten uit te wisselen. Ook werd er een stoepkrijtgraffiti- en Kendamaworkshop gegeven.
Kijk voor meer foto’s én filmpjes op de Facebookpagina van PARK(ing) Day Zwolle

Leestip

 
Bewonersinitiatief elitair? Uit ruim 1250 initiatieven op Maatschappelijke AEX blijkt van niet! Lees hier het hele nieuwsbericht: http://bit.ly/2ypQAn5

contact: initiatiefrijk@zwolle.nl
Bianca Meekers, programmaregisseur

Copyright © 2017 Gemeente Zwolle, Alle rechten voorbehouden.


Wilt u de manier waarop u deze e-mails ontvangt wijzigen? Dan kunt u uw voorkeuren bijwerken of afmelden van deze lijst