Copy
IZ-flits april 2017
View this email in your browser

Samen werken aan meer waarde voor de stad

 

Een stad waar het borrelt en leeft creëren we samen. Met inwoners, (sociaal) ondernemers, maatschappelijke organisaties, stadsmak(k)ers, onderwijs, bestuur, raad en ambtenaren. De gemeente Zwolle nodigt iedereen uit met initiatieven te komen die de stad mooier, beter, leuker en socialer maken. Samen maken we ons sterk om die ideeën te realiseren. Zo zetten we in op meer waarde voor de stad en op delen, verbinden en leren. Een Initiatiefrijk Zwolle vormen we met z’n allen. Zwolle, stad van initiatiefnemers!
Als dé burger niet bestaat, hoe bereik je hem dan?
Ferenc van Damme heeft een missie. Al sinds 2008 probeert de communicatie-strateeg en beleidsontwikkelaar Participatie & Communicatie bij de provincie Overijssel overheden wakker te schudden. Want: Dé burger bestaat niet. ‘Niemand voelt zich aangesproken door die term. Bovendien zorgt het voor een kloof tussen overheid en inwoners. Wij en zij. Alsof we niet allemaal deel uitmaken van dezelfde samenleving.’
Met de meesterklas ‘Elimineer de burger’ trekt hij ten strijde. Ook medewerkers van de gemeente namen deel aan deze meesterklas.
’70 procent van de mensen heeft geen vertrouwen in het openbaar bestuur. Jaarlijks komt daar 2 procent bij. Dat is geen gezonde situatie’, zegt Van Damme.


Lees meer


Goed idee voor een betere stad? Vraag een stadscheque aan!


De provincie Overijssel ondersteunt inwoners in Overijssel met initiatieven voor een betere en vitalere binnenstad. Wie een goed idee heeft kan een stadcheque aanvragen van maximaal   € 2.500.
'Veel mensen zijn al bezig met een initiatief of een idee om hun stad aantrekkelijker te maken. Wij noemen dit de Stadsbeweging. Wij willen die beweging graag ondersteunen', zegt Hanneke Spiertz, beleidsmedewerker bij de provincie Overijssel.


Lees meer
De realisatie van BrainZ:

leuk, inspirerend en spannend


Op woensdag 12 april heeft BrainZ aan het Lübeckplein haar deuren geopend. Hier kunnen studenten, ondernemers, buurtbewoners en overheid elkaar ontmoeten en samenwerken aan nieuwe ontwikkelingen op het gebied van energie, het klimaat, mobiliteit en stedelijkheid. De realisatie was nog wel een uitdaging, vertelt gebiedsontwikkelaar Anne-Marie Mosterman.
Al bijna vijftien jaar stond de ruimte tegenover het Stadskantoor aan het Lubeckplein leeg. Als we nou eens de sleutel krijgen, en eens kijken wat we met die ruimte kunnen, dacht de gemeente Zwolle al in 2015. De verhuurder ging akkoord.


Lees meer
App voor bewonersparticipatie
Margriet Twisterling uit Zwolle is medeoprichter van de app Youmee, een nieuw instrument voor bewonersparticipatie. Wat houdt het initiatief in?
'Youmee is een app om bewoners laagdrempelig te betrekken bij plannen, ontwikkelingen en besluitvorming. Samen kunnen we met Youmee onze leefomgeving co-creëren en zo breed mogelijk gedragen besluiten nemen. De basis hiervoor vormt een geïntegreerde procesaanpak waarbij we deep democracy toepassen. Dat betekent dat we álle meningen ophalen en de resultaten meenemen in de plannen.’
Margriet vervolgt enthousiast: “Het vraagt om een mindshift. We moeten anders leren werken en daar is lef voor nodig. Aan de andere kant levert het heel veel op: breder gedragen besluiten, minder protest en gedoe, snellere processen en lagere kosten. De winst kunnen we samen delen: bewoners, politiek en bestuur.”


Lees meer

“Al doende leren en al lerende doen”

In gesprek met Derk Loorbach over transitiemanagement…

‘Ga niet uit van dichtgetimmerd beleid, maar participeer in initiatieven en kijk wat er ontstaat’, zegt prof. dr. Derk Loorbach. Hij was een van de docenten van de leergang transitiemanagement en sociale innovatie, die 25 medewerkers van Zwolle hebben gevolgd. Op dinsdag 28 maart was de afsluitende bijeenkomst bij BrainZ. De deelnemers kregen tijdens deze leergang onder meer inzicht in hoe hun activiteiten binnen de gemeente kunnen bijdragen aan structurele transformatieprocessen voor een duurzame toekomst. Derk legt onder meer uit wat transitiemanagement inhoudt en praat ons bij wat een transitiebril is.
Wat verstaat u onder transitiemanagement?
‘Transitiemanagement gaat over de vraag hoe we op een nieuwe manier kijken naar en omgaan met complexe maatschappelijke en sociaal innovatieve veranderingen op de lange termijn. Deze veranderingen kun je niet goed overzien of sturen. Je weet dus ook niet goed waar het heengaat. Dat maakt het lastig, maar ook heel interessant. 

Lees meer

Twee deelnemers vertellen over hun ervaringen

“Je moet klein beginnen”

Mara Zweers aan het woord…

Tijdens de leergang Transitiemanagement en Sociale Innovatie, werkten deelnemers ook aan hun eigen opgave. Adviseur van de raadsgriffie Mara Zweers onderzoekt hoe de rol van de raad en de lokale democratie aan het veranderen is en waar Zwolle naartoe wil vanuit de dilemma’s die er zijn binnen de lokale democratie.
 
‘De relatie tussen lokale overheid en inwoners verandert, maar de formele rol van de raad als hoogste orgaan is nog steeds ongewijzigd’, zegt Zweers. ‘Dat schuurt soms. Ook de kloof tussen burgers en overheid waar je steeds vaker over hoort, levert vragen op. Hoe houd je democratische legitimiteit gewaarborgd? We gaan van een representatieve naar een participatieve democratie.

Lees meer

 
“Mijn denkrichting is bevestigd en sterk verrijkt”

Christiaan Voortman vertelt over zijn ervaringen

Christiaan Voortman was een van de deelnemers aan de Leergang Transitiemanagement en Sociale Innovatie. ‘De leergang heeft ervoor gezorgd dat het belang van experimenteerruimte breder wordt gezien.’

Beleidsadviseur Christiaan Voortman bracht bij de leergang zijn energietransitiecase in. Hij werkt aan een concept, waarbij grote werkgevers, sportclubs en scholen zonne-energie leveren aan inwoners in hun buurt. “Het idee is dat mensen eerder overstappen als het aanbod van een vertrouwde partij komt. De crux daarbij is om werknemers en mensen die actief zijn binnen verenigingen, naast functionaris tegelijk te beschouwen als consument en als burger. Dat loopt door elkaar en kan ingezet worden. Ik werd tijdens de leergang gesterkt in mijn overtuiging dat dit concept kansrijk is.”


Lees meer
 
Boekentip
Martijn Aslander en Erwin Witteveen schrijven regelmatig over de overheid en haar inwoners en de samenwerking tussen beiden. Download gratis hun laatste boek
 
Wie is Martijn?
Martijn Aslander is professioneel lifehacker en verbinder van mensen, informatie en ideeën. Hij is schrijver, veelgevraagd spreker op congressen en geeft advies aan overheid en bedrijfsleven.
 

Wie is Erwin?
Erwin Witteveen is een journalist die met humor en diepgang ingewikkelde dingen in begrijpelijke en verleidelijke taal beschrijft.

contact: initiatiefrijk@zwolle.nl
Bianca Meekers, programmaregisseur

Copyright © 2017 Gemeente Zwolle, Alle rechten voorbehouden.