Copy
Aquest butlletí és trimestral i informa dels projectes
impulsats des de la Unitat de SOM de l'SMC

Núm. 5 - Desembre 2015

Participació a l'AMS 37th Conference on Radar Meteorology
 

L’SMC ha participat en la 37ª edició de la conferència sobre radars meteorològics que organitza l’American Meteorological Society. Enguany es va celebrar a Norman, Oklahoma, durant el mes de setembre. Es tracta d’una cita biennal de renom internacional on es presenten estudis d’investigació d’actualitat en àrees com el nowcasting (predicció a molt curt termini), l’assimilació de radar en models meteorològics, el temps sever, la microfísica o les aplicacions hidrològiques, així com els progressos en l’operativa de xarxes de radars i l’estat de l’art de la tecnologia dels radars meteorològics. L’equip de teledetecció i radiosondatge hi va participar activament a través de dues ponències. En l’exposició oral es va presentar una comparativa entre 3 mètodes orientats a quantificar els errors d’apuntament de l’antena del radar, així com un nou mètode per estimar remotament la inclinació del pedestal de l’antena. Aquests 3 mètodes s’han implementat i són operatius a la Xarxa de Radars Meteorològics de Catalunya (XRAD) i contribueixen a millorar-ne la qualitat. En particular, la contribució en format de pòster estava dedicada a la implementació operativa de l’últim d’aquests 3 mètodes, presentant-ne un estudi del seu funcionament i precisió.


Imatge del pòster presentat al congrés de l'AMS 2015.

20 anys de les estacions de la xarxa XMET

Aquest final de 2015 s’estan complint 20 anys de la instal·lació de les primeres estacions de l’antiga XMET, una xarxa d’estacions meteorològiques automàtiques connectades via satèl·lit que a mitjans de 1996 ja comptava amb 34 estacions completes repartides arreu de Catalunya. La primera d’elles va ser la de Cervera (la Segarra), instal·lada el 27 d’octubre de 1995, que com tota la resta disposava d’una torre per mesurar el vent a 10 m d’altura. 20 anys després, 23 de les 34 estacions instal·lades en la primera fase continuen operatives i estan integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques), formada, a desembre de 2015, per 184 estacions.

L’any 2007 es van renovar bona part dels equips i sensors de les estacions de la XMET i posteriorment es va modificar també el seu sistema de comunicació, aconseguint així la plena homogeneïtzació de la XEMA en l'àmbit tecnològic i abaratint-ne el cost operatiu.

Dues noves incorporacions a la XOM

Aquesta tardor s’han incorporat dues noves estacions a la XOM (Xarxa d’Observadors Meteorològics de l'SMC) per disposar de més informació meteorològica de les valls del Pirineu: Sant Joan de Toran (1.013 m, la Val d’Aran) i Tavascan (1.128 m, el Pallars Sobirà).

Aquestes estacions disposen d'una garita amb un termòmetre de màxima i un termòmetre de mínima així com d'un pluviòmetre per mesurar la precipitació. També es fa la mesura del gruix de neu i observacions visuals de les variables meteorològiques de: velocitat i direcció del vent, meteors de temps present i temps passat, cobertura de núvols i tipus de núvols (totals i baixos) i de la visibilitat.

VII Trobades territorials de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) 2015

Un any més s’han realitzat les trobades territorials de la Xarxa d’Observadors Meteorològics (XOM) del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). Les trobades s’han celebrat durant la tardor en quatre poblacions de les quatre demarcacions catalanes, que enguany han estat a Barcelona, Olot, Valls i Cervera.

Aquest any, i de forma conjunta amb l’Àrea de Climatologia, s’ha fet particular esment dels dos anys de funcionament de la FenoCat, amb l’actualització i ampliació de la Guia bàsica d’observació fenològica  i la projecció internacional de la xarxa a través del projecte PEP725 (Projecte Pan Europeu de base de dades fenològiques). També s’han dut a terme xerrades a càrrec dels tècnics de l’SMC en relació a l’aplicació de les dades de la XOM en l’operativa diària de predicció, modelització, recerca, control de qualitat de dades i climatologia.

Aquestes trobades serveixen per a l’intercanvi d’experiències i anècdotes, així com per a la millora del coneixement de la meteorologia i la climatologia del nostre país.

Des d’aquí agrair a tots els observadors i vigilants la seva tasca diària, així com l'assistència a les jornades.

Aprovat el Pla d’inversió de l’SMC per al període 2016-2018

Aquest Pla, aprovat per acord de Govern a 1 de desembre de 2015, ha de permetre actualitzar i garantir el correcte funcionament de la Xarxa d’Equipaments Meteorològics de la Generalitat de Catalunya (XEMEC) fins a l’any 2018, i està centrat bàsicament en la Xarxa de Radars de Catalunya (XRAD) i la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA). A més a més, en aquest últim cas, servirà per implantar un nou Pla de Calibratge que doni resposta als requeriments de l’ISO 9001:2008, obtinguda per l’SMC el mes de juliol de  2015.
Copyright ©2015 Servei Meteorològic de Catalunya
Tots els drets reservats.

Esteu rebent aquest correu com a persona o col·lectiu a qui pot interessar els continguts del butlletí de la Unitat de SOM del SMC
La nostra adreça postal és:
Servei Meteorològic de Catalunya
Carrer de Berlín, 38
Barcelona 08029
Email Marketing Powered by Mailchimp