Copy

VEB nieuwsbrief februari 2016

header nieuwsbrief Vlaamse EnergieBedrijf
In deze editie:

Nieuw jaar - nieuwe energiepartner?

In januari nemen veel organisaties de tijd om hun werking te evalueren, plannen op te maken, te kijken waar het beter kan. Heeft u ook uw energiekost meegenomen in dat plaatje? Misschien is 2016 het jaar om uit te kijken naar efficiënter energiebeheer en een partner die u daarbij het best kan helpen?

Zorgeloze energielevering?

Het Vlaams EnergieBedrijf zorgt ten eerste voor een efficiënte aankoop van energie. 

Historisch gezien staat de energieprijs laag. Sommige marktspelers raden dan ook aan om nù energie aan te kopen. Maar vorig jaar in dezelfde periode zeiden diezelfde experten dat ook al. Wie toen dat advies volgde, betaalt waarschijnlijk nu teveel. Dus laat het speculeren voor wat het is, en betaal enkel wat u verbruikt, wanneer u het verbruikt. VEB is een voorloper en biedt de formule van de toekomst, die het meeste flexibiliteit biedt en gemakkelijk vraagsturing toelaat.

Naast prijsmodel, heeft een overstap naar het VEB als voordeel dat u zelf geen aanbesteding hoeft te doen en toch voldoet aan de wet overheidsopdrachten. Uw energie is tot slot in handen van een collega, die met u meedenkt en er alles aan doet om uw energiekost te verminderen. Contacteer ons voor een afspraak of schrijf in voor een infosessie in uw buurt.

Gegarandeerde energiebesparing?

Veel belangrijker nog op lange termijn is onze dienstverlening rond energie-efficiëntie. Bij een stijgende energiekost, met impact op het klimaat en uw budget, is de enige duurzame oplossing een efficiënter energiebeheer. We zijn van mening dat niet elke publieke instelling energie-expert moet worden. Wij kunnen helpen met de probleemanalyse, aanbesteding en opvolging van het project.

Het eerste energieprestatiecontract is uit de startblokken met Openbaar Psychiatrisch Zorgcentrum Rekem, en andere projecten zijn in voorbereiding. Zo werken we samen met Universiteit Antwerpen en Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek. Er zijn nog enkele gegeerde zitjes voor de start van een EPC-project in 2016, haast u om zeker te zijn dat dat zitje voor u is. Contacteer ons voor een afspraak, of schrijf in voor een infosessie in uw buurt.

We werken ook andere energiediensten uit met kortere terugverdientijden en dezelfde principes: ontzorging en gegarandeerde energiebesparing. Om u maximaal te kunnen helpen, vergt dat de nodige voorbereiding. Voor elke dienst willen we de parameters juist stellen, en enkel die partners aantrekken die het maximale aan energiebesparing realiseren.

Meer inzicht in uw data?

Tot slot trekken we project 'Terra' rond een energie- en patrimoniumregister. Het idee is dat er veel databanken naast elkaar bestaan, die samen heel wat nuttige info kunnen opleveren om - in ons geval - een beter zicht te krijgen op prioritaire energieprojecten. Een koppeling tussen deze databanken laat toe om gelijkaardige gebouwen te vergelijken, en pijnpunten gemakkelijker te detecteren.

Uiteraard met respect voor privacy, laten we vervolgens innovators hun gang gaan met de datasets. Waar zij opportuniteiten vinden om de energiekost te verminderen, kunnen wij u vervolgens helpen om dit binnen de wet overheidsopdrachten uit te voeren.

Hoe staat het met Terra?

In januari vond de eerste klankbordgroep voor het dataproject Terra plaats. We lichtten het project toe aan geïnteresseerde publieke instellingen, die mee nadachten over rapporteringen vanuit de databank. De budgetten voor rapportering zijn beperkt, maar we willen dié elementen erin die voor publieke diensten de meeste meerwaarde bieden. Ideeën voor rapportage of interesse om alsnog aan te sluiten bij de klankbordgroep? Contacteer ons.

We denken dat naast andere patrimonium- en energiegegevens een overzicht van 'leegstand' een hele interessant gegeven is. Wanneer bijvoorbeeld een school met een capaciteitsprobleem zit, vinden ze mogelijk een oplossing bij andere gebouwen (binnen andere beleidsdomeinen) in de buurt.

Verschillende klanten vroegen extra info over Terra. We bundelden meer informatie over de partners, voordelen en mogelijke toepassingen in één document. Klik hier voor het document 'Project Terra'.

Wat is het verband tussen energiebesparing en diëten?

Afvallen hoort traditioneel voor veel mensen bij de goede voornemens voor het nieuwe jaar. Heeft u als organisatie misschien ook het voornemen om ‘af te vallen’ in energieverbruik?
lamp en lintmeter
Dan gelden eigenlijk dezelfde waarschuwingen als bij diëten. Je begint er vol goede moed aan: je neemt de trap in plaats van de lift, je schakelt toestellen ’s avonds uit, je print minder uit, enzovoort. Met tal van eenvoudige besparingstips kan je tussen de 5 à 10 procent besparen. Maar kan je dat volhouden? Meten is weten en motiveert ook wel om maatregels consequent te blijven toepassen.

Of, je gebruikt ‘energiezuinige’ toestellen, de dieetproducten in onze vergelijking. Maar net omdat ze minder verbruiken, gebruik je ze vaker, waardoor de besparing vaak nihil is. Zo is de analogie compleet. Een studie van UFC Que Choisir uit 2010 toonde al aan dat we altijd maar meer energievreters aankopen. Want ook onze comforteisen nemen altijd maar toe, waardoor dus de energiekost niet vermindert.

Wat werkt dan wel? Naast goede gewoontes creëren moet je energiebesparing meer structureel inbouwen. Meten, opvolgen, regelingen aanpassen, efficiëntieprojecten, isolatie. Contacteer ons voor al je efficiëntievragen.

Nieuwe infosessies in uw buurt

Werkt u voor een publieke dienst en zoekt u:

  • manieren om uw energiekost te verlagen?
  • een betrouwbare energiepartner die met u meedenkt?
  • vrijblijvend meer informatie over onze diensten?

Goed nieuws! U kan naar een infosessie in uw buurt:

  • 25/2: VAC Hasselt 
  • 31/3: VAC Gent 
  • 28/4: VEB Brussel 
  • 26/5: VAC Brugge 
  • 30/6: VAC Antwerpen
Klik hier voor meer informatie en inschrijving
Share
Forward
Tweet
Volg ons op LinkedIn
Volg ons op Twitter
VEB diensten icoontjes
logo Vlaanderen verbeelding werkt
Copyright © 2016 VEB, Alle rechten voorbehouden.

VEB Tour & Taxis - Koninklijk Pakhuis 301 Havenlaan 86C 1000 Brussel Belgium

Klik hier om uit te schrijven.