Copy

VEB nieuwsbrief november 2015

Bekijk in uw browser
Doorgekregen via collega?
Schrijf in voor de nieuwsbrief
header nieuwsbrief Vlaamse EnergieBedrijf

Led: de expert aan het woord

De wereld van de lichttechnologie verandert snel. Om onze klanten en andere geïnteresseerden te informeren, stelden we Catherine Lootens van het Laboratorium voor Lichttechnologie (KU Leuven Technologiecampus Gent) de meest prangende vragen rond ledverlichting. Wanneer moet je zeker overschakelen op led, wat zijn zaken om op te letten en waarom is led zo interessant?

ledlampenWat is led?

Led staat voor light-emitting diode. Een led is een halfgeleidercomponent die door chemische processen licht uitzendt als er elektrische stroom doorheen loopt. De meeste leds bestaan uit anorganische stoffen zoals ertsen, maar momenteel is ook de oled in ontwikkeling: organisch oftewel met moleculen door de mens gemaakt. Oleds stellen ons in staat om grotere lichtgevende oppervlaktes te creëren.

Voordelen

De belangrijkste voordelen van leds zijn energie-efficiëntie en levensduur. Catherine Lootens: “Waar een gloeilamp op 10 lumen per watt zat, en gasontladingstechnieken tot 100 lumen per watt, kunnen we met led 150 lumen per watt halen. Levensduur is ook een belangrijke sterkte van led. Voor professionele lichtarmaturen spreken we over 50000 uur, voor lampen varieert het tussen 15000 en 25000 uur.”

Wanneer overstap maken?

“In kantoorgebouwen zijn de meeste lampen nog van het type lineaire fluorescentielampen (T8-lampen van 26 mm diameter) die niet elektronisch zijn aangestuurd.Je kan die ook herkennen: dat zijn lampen met een starter, die meestal niet dimbaar zijn, die blijven pinken als ze stuk zijn, en die bij opstart dikwijls flikkeren en brommen. Wie dat type lampen heeft, moet zeker heel snel de overstap maken. T8 kan ook al elektronisch aangestuurd zijn, dat zijn iets nieuwere systemen, die zijn ook iets zuiniger, en indien gewenst ook dimbaar. Dit type is minder dringend aan vervanging toe."

Ook het aantal branduren moet je in rekening brengen bij de beslissing. Hoe meer branduren een bepaalde ruimte heeft, hoe gemakkelijker je de beslissing kan nemen om over te gaan naar leds. “Voor scholen hebben we bijvoorbeeld zelf eens een onderzoek gedaan, waarbij we zagen dat bepaalde verlichting maar 1000 uren per jaar brandde; dan duurt het gigantisch lang om alles terug te verdienen. De prijzen zijn gelukkig al een heel stuk naar beneden gegaan.”

Enkel lampen vervangen?

Stel, je wilt de overstap maken, waar moet je dan op letten? Kan je bijvoorbeeld je armatuur behouden of moet je die vervangen?

Omwille van de veiligheid en efficiëntie raadt Catherine aan toch ineens ook de armatuur te vervangen.“Er zijn oplossingen op de markt om fluorescentie-armaturen om te schakelen naar ledarmaturen, maar je kan je dan afvragen of het verlichtingstoestel nog veilig is achteraf. Daar is de laatste tijd veel rond te doen. Verzekeringsmaatschappijen beginnen er ook vragen rond te stellen. Er zijn een aantal gevallen geweest van elektrocutie en brandjes.” Het stralingspatroon van iedere lichtbron is anders, waardoor de reflectoren binnenin de huidige armaturen niet aangepast zijn aan leds en je nooit dezelfde lichtsterkte of hetzelfde effect zal hebben als ervoor.

Nieuwe sturingsmogelijkheden

Een specifieke ledarmatuur met aangepaste regelsystemen bieden nieuwe mogelijkheden wat betreft comfort en efficiëntie. De nieuwste sturingsprincipes zijn ‘tunable whites’ en ‘constant light output’.

”We kunnen de sturingen zo regelen dat we kunnen zeggen: laten we fris en monter beginnen, dan gaan naar een neutrale kleurtemperatuur, niet te warm niet te koud. Na de middag, als we allemaal een dipje hebben, kunnen we gaan naar een heel koud licht, en misschien naar de avond toe, om terug wat rustiger te worden, kunnen we weer wat warmer licht steken. Voor zorginstellingen kan dat interessant zijn voor het comfort van de patiënten. Soms is het bijvoorbeeld nodig om daglicht te simuleren.

Bij elke lichtbron heb je een afname van de lichtsterkte. Bij overdimensionering laat je een lamp bij aanvang ‘te sterk’ branden, om aan het einde van de levensduur genoeg lichtsterkte over te houden. Maar voor dat extra licht in het begin, dat je dus in feite niet nodig hebt, betaal je ook natuurlijk. Constant light output is een nieuwe tendens waarbij de aanstuurstroom binnenin de leds zo laag mogelijk gehouden wordt. Wanneer de lichtsterkte na verloop van tijd afneemt, kan door de stroom omhoog te brengen, het licht toch op hetzelfde niveau blijven.

Gemakkelijker overschakelen

Om bedrijven en organisaties over de schreef te trekken, zien we ook tal van ontwikkelingen rond de financiering van led. Zo bestaan er leasingsystemen, wordt led verkocht als dienst – waarbij je een vaste prijs betaalt voor een bepaalde lichtkwaliteit – en is er derdepartijfinanciering.

Het Vlaams EnergieBedrijf is momenteel aan het onderzoeken hoe we relighting oftewel het vervangen van  de verlichtingstoestellen het best kunnen ondersteunen bij publieke besturen. Heeft u nu al specifieke vragen, contacteer ons.

Meer info over Laboratorium voor Lichttechnologie en het project Groen Licht Vlaanderen 2020.

Stijgende kost per EAN: gevolgen voor u

Wellicht vragen sommigen onder u zich af: wat is de impact van de verhoging van de heffing Energiefonds, en dus ook van de kost per aansluitingspunt, op onze energiefactuur?

Waarom deze verhoging? Door jarenlange oversubsidiëring van onder andere zonnepanelen is er een berg groenestroomcertificaten ontstaan die de netbeheerders van de eigenaars moeten opkopen. Ondertussen zit de schuldenberg op 1,97 miljard euro. Minister van Energie Annemie Turtelboom wil die zo snel mogelijk wegwerken, onder andere dus door de verhoging van de heffing Energiefonds.

Grote klanten met heel veel aansluitingspunten kunnen dat inderdaad voelen, maar geen zorg voor de VEB-klanten. In onze budgetmodule  zat de stijging van 'niet-energie' al verwerkt. Wel hadden we de verhoging voorzien in de distributienettarieven, terwijl de verhoging zal zitten in de post 'bijdragen'. Netto komt dit uiteindelijk wel neer op dezelfde stijging van uw energiefactuur. Kortom: wie zijn begroting op de budgetmodule heeft gebaseerd, moet dus geen extra budget voorzien.

Wat de energieprijs zelf betreft zit u als klant van het VEB volgend jaar goed. Door de heropstart van Doel 3 en Tihange 2 stijgt het aanbod en zakt de prijs van elektriciteit. Collega's - niet klanten - die al eerder op het jaar 'clickten' zullen dus een te hoge prijs betalen. Hier plukken we de vruchten van aankopen op de kortetermijnmarkt. Misschien zal het ooit omgekeerd zijn. Maar gemiddeld genomen komt u goedkoper uit door aan te kopen op de kortetermijnmarkt. Zie ook de studie van SIA. 

Vragen over ons leveringsmodel? Kijk eens bij 'Veelgestelde vragen'.

Martin Viaene

Provincie Vlaams-Brabant sluit aan!

Energiecoördinator Martin Viaene over de voordelen van het VEB:

“Door het grote volume is de prijs mooi. Verder verliezen we geen tijd met het vergelijken van energieleveranciers, bestekken opmaken en aanbesteden.”

Loopt uw energiecontract binnenkort af?


Wilt u ook besparen op uw energiefactuur en bovendien uw energie krijgen van een collega-overheid die met u meedenkt?  Contacteer ons. Meer informatie over onze dienst energielevering vindt u op onze website.

Bevoorrading winter 2015-2016

Vorige winter was er veel te doen rond mogelijke afschakeling. Hoe zit dat met de komende winter?

  • De situatie is aanzienlijk verbeterd ten aanzien van vorige winter. De regering heeft verschillende maatregelen genomen om de energiebevoorrading voor komende winter veilig te stellen. Ook de aankondiging dat de 'scheurtjesreactoren' terug operationeel zullen zijn, maakt dat het aanbod vrij goed zit.
  • België blijft wel structureel afhankelijk van import. Het risico blijft dus bestaan dat bij een extreme koudegolf er onvoldoende voorraad is op de Europese markt.
  • We raden dus aan om dezelfde preventieve maatregelen in acht te nemen. Zie de OffOn website voor tips.
Meer informatie over de bevoorrading kan u ook terugvinden op de website van transmissienetbeheerder Elia.
Alle publieke diensten die van ons een dag op voorhand een bericht willen krijgen als de Belpex-prijzen hoog staan, en het risico op tekorten dus groter wordt, mogen zich inschrijven op onze D-1 mailing.
Wat kan u met die informatie doen? Verminder uw verbruik of plan dagelijkse taken die veel elektriciteit kosten in op een ander moment. Zo verlaagt u uw factuur èn de kans op afschakeling.
Share
Forward
Tweet
Volg ons op LinkedIn
Volg ons op Twitter
VEB diensten icoontjes
logo Vlaanderen verbeelding werkt
Copyright © 2015 VEB, Alle rechten voorbehouden.

VEB Tour & Taxis - Koninklijk Pakhuis 301 Havenlaan 86C 1000 Brussel Belgium

Klik hier om uit te schrijven.