Copy

DFS nieuwsbrief | december 2020 

 VAN HET BESTUUR 

We kijken terug op een bijzonder jaar waarin oprekken, wendbaarheid en nieuwe manieren vinden ons ook moois gebracht heeft. Zo voelen wij ons meer met onze leden verbonden, hebben we mooie online events gehost, is er een DFS manifest en kijken wij uit naar 2021. Ook al lijkt er qua Corona nog niet veel schot in de zaak te zitten. Afgezien van een vaccin dat eraan komt, gecombineerd met wat mutaties hier en daar. Een spannende cocktail? We gaan het zien.
 
Over cocktails gesproken… In normale tijden hadden we elkaar graag live gesproken tijdens ons DFS Nieuwjaarsdiner. Maar dat stellen we even uit en hopelijk wordt het een DFS Zomerdiner. Om toch het glas te heffen op het nieuwe jaar, zien we jullie graag digitaal op donderdag 28 januari om 16 uur. 
 
In deze laatste nieuwsbrief van 2020 vind je een column van Elise Talgorn, een nieuwe etappe van de DFStafette door Monica Veeger en we vragen aandacht voor het onderzoek van Evelien Dieleman over de impact van trendonderzoek en een nieuw initiatief van Jonge Geesten in het kader van de komende verkiezingen. Ook introduceren we twee thema's waar we in 2021 samen met jullie mee aan de slag gaan en tenslotte wensen we jullie hele fijne feestdagen en een gezond en voorspoedig 2021! 

Gerben, Maja, Roanne, Rosemarie en Saar.
 

 DFS NIEUWS 

DE BELANGRIJKSTE VRAGEN VOOR 2021

In onze vorige nieuwsbrief plaatsten wij een oproep voor columnisten die eenmalig een bijdrage zouden willen schrijven met als onderwerp: "Wat wordt de belangrijkste vraag voor toekomstverkenners in 2021?". De eerste inzendingen zijn inmiddels binnen en in deze nieuwsbrief presenteren we de (Engelstalige) bijdrage van Elise Talgorn

"We need to embrace the unknown and the unpredictable. We need to think in futures that are flexible and resilient. We need to prepare the world for a new mindset: an acceptance of surrendering and sacrificing for the unexpected."

Elise Talgorn werkt als Senior Design Strategist bij Philips en is daarnaast als onderzoeker bij Sustainable Design Engineering aan de TUDelft verbonden. In haar column pleit zij voor meer veerkracht en flexibiliteit.

DFSTAFETTE #3: MONICA VEEGER

Monica Veeger is hogeschooldocent bij Fontys Academy for Creative Industries en al vanaf het eerste uur bij de opleiding Trend Research & Concept Creation in Lifestyle (voorheen International Lifestyle Studies) betrokken. Op de valreep van dit jaar neemt zij het DFStafettestokje over van Karsten van der Donk.

Monica heeft het vak van toekomstverkennen gaandeweg haar carrière als docent leren kennen en is er door begeesterd geraakt. Inmiddels heeft zij een groot internationaal netwerk opgebouwd in relatie tot de toekomst en naast haar werk voor Fontys houdt zij ook nog tijd over voor een freelancepraktijk op het gebied van toekomst en strategie voor de zorg. Maak kennis met Monica Veeger in DFStafette #3

Ben jij de volgende die het stokje overneemt? Stuur een mailtje naar info@dutchfuturesociety.nl

THEMA'S VOOR 2021

Onze ambitie voor komend jaar is om meer te gaan samenwerken met onze leden, onder andere als het gaat om de inhoud van de DFS Toekomstcafés. Aan de hand van twee thema's - ‘De toekomst van waarheid’ en ‘De toekomst van tradities’ - gaan we op zoek naar nieuwe vormen van samenwerking in onderzoek en organisatie. Waarheid staat in maart op de agenda. Tradities in mei. We horen graag wie van jullie zich aanbiedt om hier een rol in te spelen. 

Om te beginnen ‘De Toekomst van Waarheid’: die staat gepland op 17 maart 2021. Ben je hier zelf mee bezig, weet je een (internationale) spreker die hier iets over te zeggen heeft en wil je actief bijdragen aan het opzetten van deze bijeenkomst? Stuur ons dan een mail. Vind je het interessant om hier (samen met anderen) een artikel over te schrijven, dan werken wij graag mee om dit geplaatst te krijgen.

Wil je meedenken en werken aan een van de thema's? Laat van je horen via info@dutchfuturesociety.nl en we verbinden je met andere leden die hier ook mee aan de slag willen. 

 

 UIT ONS NETWERK 

TRENDPROFESSIONALS GEZOCHT

Vanuit haar fascinatie voor ons vakgebied besloot DFS-lid Evelien Dieleman op zoek te gaan naar de impact die wordt gecreëerd met trendonderzoek en toekomstverkenning. Zij ziet bedrijven trend- en toekomstonderzoek meer dan een paar jaar geleden omarmen en signaleert een shift of focus van onderzoeken naar impact creëren. Dit heeft Evelien getriggerd om op onderzoek uit te gaan. Daarom zoekt zij trend- en toekomstprofessionals die zich bezighouden met de toepassing en implementatie van trends op allerlei gebieden en die open staan voor een interview. Of je nu werkt binnen een bedrijf of je laat inhuren door bedrijven en instanties, dat maakt niet uit.

Voel je je aangesproken? Neem contact op met Evelien via mail.

GENERATIE POLITIEK

De verkiezingen komen eraan en dat betekent dat iedereen van 18 jaar en ouder in maart (weer) naar de stembus mag. De politiek pleit voor vertegenwoordiging van de hele samenleving maar er is een paradox ontstaan: waar de politiek het lastig vindt de jeugd te betrekken en bereiken, wil de jonge generatie niets liever dan betrokken en gehoord worden. Daarom startte Jonge Geesten het initiatief Generatie Politiek.

Generatie Politiek start op 7 januari met een key-note van filosoof Roman Krznaric (1971). Hij schreef onder andere The Good Ancestor en werd door The Observer een van de belangrijkste populaire filosofen van Groot-Brittannië genoemd. Hij is een vooraanstaand cultureel denker en medeoprichter van School of Life in Londen.

Wil je erbij zijn of meer weten over de verschillende sprekers? Hier lees je meer.

 DFS AGENDA 

DFS NIEUWJAARSBORREL

Dit jaar geen nieuwjaarsdiner maar wel een nieuwjaarsborrel. Graag trappen we 2021 op een digitale, feestelijke en bijzonder gezonde manier met je af op donderdag 28 januari om 16.00 uur.

Ben jij erbij? Schrijf je dan snel in via Eventbrite. Om een en ander goed te kunnen voorbereiden, sluit de inschrijving op donderdag 21 januari 2021. 
 

schrijf je in via Eventbrite

OVERIGE DATA VOOR IN DE AGENDA 

> wo 17 feb | Koffie Meet-up  
> wo 17 mrt | DFS Toekomstcafé - De toekomst van waarheid
> do 15 apr | Koffie Meet-up  
> do 20 mei | DFS Toekomstcafé - De toekomst van traditie
> wo 23 jun | Koffie Meet-up          
> wo 15 sep | DFS Toekomstcafé
> do 14 okt | Koffie Meet-up  
> do 18 nov | DFS Toekomstcafé
> wo 15 dec | Koffie Meet-up  

Meer informatie over deze bijeenkomsten volgt. 

word lid van DFS
Copyright © 2020 Dutch Future Society, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp