Copy

DFS nieuwsbrief | april 2021

 VAN HET BESTUUR 

Ook al doet de temperatuur het nog niet helemaal vermoeden, de lente zit in de lucht. En dat betekent tijd voor zaaien, en groeien. Tijd voor nieuwe dingen. In deze nieuwsbrief kijken we naar de zaadjes die we hebben geplant voor de toekomst van waarheid en traditie, maar we hebben ook een aantal tips voor inspiratie op een rijtje gezet. 

Bovendien hebben we nieuws uit het bestuur:  Maja Bosch neemt na bijna drie jaar voorzitterschap afscheid en draagt haar taken over aan Roanne van Voorst. Op onze website blikt Maja terug en Roanne kijkt vooruit. Als bestuur willen we Maja heel erg bedanken voor haar tomeloze inzet. Roanne maakt al een tijdje deel uit van ons bestuur en we kijken er naar uit om haar als voorzitter in ons midden te hebben. 

Veel leesplezier en graag tot ziens op een van onze komende bijeenkomsten! 

 DFS NIEUWS 

E TOEKOMST VAN...

Ons voornemen om dit jaar meer van elkaar te leren en met elkaar te werken heeft geresulteerd in twee werkgroepen: De ene houdt zich bezig met de toekomst van waarheid en de andere met de toekomst van traditie. Gedurende het jaar zullen zij regelmatig van zich laten horen en beide werkgroepen werken toe naar een eindproduct. 

... WAARHEID

De kop is er af! Op 24 maart j.l. vond het DFS Toekomstcafé plaats met als thema Toekomst van de Waarheid. We hebben ons gebogen over wat waarheid is en welke rol waarheid speelt in ons werk als toekomstprofessional. Wellicht moeten we ons (in de toekomst) gaan verhouden tot een situatie waarin meerdere waarheden of juist helemaal géén waarheden meer bestaan. In ons werk als toekomstprofessional is waarheid afhankelijk van het vertrouwen in de bron en de zender. En is het fijn om de verwachtingen van ons beroep helder te hebben voor de buitenwereld, we zijn tenslotte geen ‘waar-zegger’. Nu praten wij met een klein comité verder over het vervolg, we keep you posted. 

DE TOEKOMST VAN TRADITIE
Ook de werkgroep over de toekomst van traditie is achter de schermen hard aan het werk. Op welke manier spelen tradities in de toekomst een rol on onze samenleving? En kunnen we daar ons voordeel mee doen? Deze en andere vragen kwamen al aan bod. Het komende Toekomstcafé deelt de werkgroep de eerste inzichten en hoopt zij nieuwe zienswijzen op te halen. Verderop in deze nieuwsbrief lees je daar meer over. 

 GESPOT 

We hebben een boel nieuwe (en een beetje oude) inspiratie gespot om de verbeelding te stimuleren! Hieronder vind je ze op een rijtje.

Museum Boijmans is gesloten, maar toont online de tentoonstelling ‘De Afbreekeconomie’ waarin Studio Klarenbeek & Dros, Koehorst in 't Veld en Atelier Van Lieshout zich buigen over een alternatieve economie die breekt met het fossiele tijdperk. Dit schreef het NRC erover.

Fictie, via films of boeken, kan nieuwe inspiratie bieden, of je zelfs op een nieuwe manier leren denken. Maar hoe werkt dat leerproces? In deze aflevering van de podcast Kluwen spreekt filosofe Lotte Spreeuwenberg daarover met vakgenoot Leen Verheyen (Universiteit Antwerpen) en auteur Anne Provoost.

Playful Urban Futuring: op 28 april verkent Pakhuis De Zwijger samen met de Media Architecture Biennale hoe we ons het stedelijk leven van de toekomst kunnen voorstellen en vormgeven: is dit een technologische uitdaging of eerder een die vraagt om verbeeldingskracht?

'Transcendence' stamt uit 2014 maar is nog steeds het kijken waard: een film over een toekomst waarin we menselijke breinen en zelfs ons bewustzijn uploaden naar een cloud zodat we onsterfelijk raken. Maar hoe ziet dat eruit en hoe is het om een relatie te onderhouden met zo’n digitaal bewustzijn? O.a. te huur via Prime video en Pathé Thuis.

 DFS AGENDA 

DE TOEKOMST VAN TRADITIE
do 20 mei | 15.30 - 17.30 uur

Tijdens het DFS Toekomstcafé van 20 mei staat de Toekomst van Traditie op het programma. Met vragen als "Wat zijn tradities eigenlijk? Wat zijn de voordelen? En hoe zit het met de schaduwkant ervan? Op welke manier spelen tradities in de toekomst een rol on onze samenleving? En kunnen we daar ons voordeel mee doen?". 

De werkgroep Toekomst van Traditie zal een eerste verkenning naar de verschillende dimensies van het thema 'traditie' presenteren. Vervolgens gaan we in deelgroepen in gesprek over deze verschillende dimensies. Met de input uit deze sessies zet de werkgroep haar onderzoek voort.

Wil je erbij zijn? Meld je dan aan via Eventbrite. Gratis voor leden, niet-leden betalen € 7,50. Meer weten over een DFS lidmaatschap? Klik hier

schrijf je in via Eventbrite
EN VERDER...
  • wo 23 jun - Koffie Meet-up          
  • wo 15 sep - Toekomstcafé
  • do 14 okt - Koffie Meet-up  
  • do 18 nov - Toekomstcafé
  • wo 15 dec - Koffie Meet-up  

Vooralsnog vinden al onze bijeenkomsten online plaats. Houd onze website en nieuwsbrief in de gaten voor meer informatie over deze bijeenkomsten. 

word lid van DFS
Copyright © 2021 Dutch Future Society, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp