Copy

DFS NIEUWSBRIEF - MEI 2020 

 VAN HET BESTUUR 

Het nieuwe normaal... heeft dat bij jullie al zijn intrede gedaan? Bij ons nog altijd niet helemaal, zij het dat we steeds meer gewend raken aan het thuiswerken en daar ook de voordelen van inzien. Daarnaast houden we ons ook professioneel bezig met de vraag hoe het nieuwe normaal eruit kan zien. De koffie meet-ups die we sinds het begin van de corona lockdown organiseren blijven een mooi platform om het daar samen over te hebben, met inmiddels al ideeën voor een manifest en een 'DFStafette' om ons te profileren. Maar ook het PhD-onderzoek Becoming Futurists van Tessa Cramer - op 18 juni bij ons te gast - helpt ons daarbij. 

Wat we ook merken is dat de verbinding met ons netwerk in deze digitale (tussen)tijd sterker is dan ooit: tijdens het webinar van Jan Nekkers op 20 mei jl. mochten we 35 deelnemers verwelkomen. Onze online bijeenkomsten maken het makkelijker om aan te schuiven en daarom zullen wij ook in een nieuw normaal online bijeenkomsten blijven programmeren. Ons motto? Online als het kan, offline als het meerwaarde heeft. 

In deze nieuwsbrief hebben we veel nieuws uit ons netwerk opgenomen: over een online conferentie van het Foresight Project van o.a. Fontys Academy for Creative Industries, een Post-Corona Trendboek van Rozenbrood, een online cursus van Peter Heshof (BLOOM) en een podcast met Peter van der Wel van bio-hacker Peter Joosten. We wensen je veel leesplezier en hopen je snel weer (online) te mogen verwelkomen. 

 DFS AGENDA JUNI 

digitaal bijpraten
DFS KOFFIE IN TIJDEN VAN CORONA #4
3 juni | 14.00-15.00 uur

Op 3 juni organiseren we weer een 'DFS koffie in tijden van Corona'. Tijdens deze bijeenkomsten bespreken we wat we als DFS voor het vakgebied kunnen betekenen. Een aantal ideeën wordt steeds concreter. Komende koffie gaan we aan de slag met het opstellen van een manifest. Een eerste verkenning naar de ‘common ground’. Daarnaast zijn er mooie plannen voor een DFStafette. Meedoen en meedenken? Meld je aan via de knop hieronder!

meld je aan

DFS Toekomstcafé
TESSA CRAMER: FUTURES LITERACY
18 JUN 2020 | 15.00 – 17.00 UUR | ONLINE


DFS'er van het eerste uur Tessa Cramer is sinds april 2020 lector Designing the Future bij Fontys Academy for Creative Industries in Tilburg en promoveerde op 15 mei jl. aan de universiteit van Maastricht met haar proefschrift ‘Becoming Futurists’.

Tessa laat in haar promotieonderzoek zien hoe wij futuristen ons ontwikkelden en ze pleit voor veel meer ‘toekomstgeletterdheid’ in Nederland. In haar werk combineert ze toekomstdenken met design thinking. Genoeg redenen dus om haar op 18 juni het digitale podium te bieden! Meld je aan op Eventbrite via onderstaande button.

meld je aan
NA DE ZOMER

Ook na de zomervakantie gaan wij door met het organiseren van toekomstcafés. De volgende toekomstcafés vinden plaats op 17 september en 19 november 2020 van 15.00 - 17.00 uur . Op 17 september neemt Creative Chef Jasper Udink Ten Cate ons mee in zijn beeldschone ‘Future of Food’. Zet die dus maar vast in je agenda. 

Heb je zelf een idee voor een thema of bijdrage aan een van de toekomstcafés? Neem gerust contact met ons op, we denken graag samen na hoe we met jouw idee aan de slag kunnen.

 GESPOT 

PETER VERSUS PETER - PODCAST OVER BIO HACKING

Peter Joosten – DFS-lid, toekomstverkenner en biohacker – sprak een andere bekende Peter voor zijn podcast: DFS-oprichter en futuroloog Peter van der Wel.

"Voor wie Peter van der Wel niet kent: hij is futuroloog, econoom en zelfs mede-oprichter van de DFS! Samen met Freija van Duijne schreef hij het boek Toekomst verkennen. In het interview praten we over dit boek, het vak futurologie, veelgemaakte fouten, methoden om de toekomst te verkennen, de belangrijkste ontwikkelingen voor de komende jaren en zijn visie op de coronapandemie. Het leukste aan het gesprek vond ik om hem te vragen naar zijn werkwijze. Wat leest hij? Leest hij ook Nederlandse kranten en waarom? Zit hij op de nieuwste social media, zoals TikTok? Wat vind hij goede sciencefiction om nieuwe ideeën te krijgen?"
 
Luister naar het gesprek op Apple (iOS)Spotify of Android. Hier staan de shownotes

 UIT ONS NETWERK 

TRENDACADEMY MAAKT POST-CORONA TRENDRAPORT

5 juni | 14.00-15.00 uur

Als trendprofessional weet je dat alle toekomsten die je kende door corona een andere wending krijgen. Werk aan de winkel dus, ook op de Trendacademy van Rozenbrood. Twaalf (oud)cursisten namen de uitnodiging van Djenny Brugmans en Nanon Soeters aan om hun visie te geven op het leven na de coronapiek. De visies zijn even verschillend als de cursisten zelf. Gebundeld in een trendrapport vormen ze een breed scala aan onderwerpen en tijdshorizons. Ze geven ook een mooi beeld van de vele manieren waarop je de toekomst kunt verwoorden en verbeelden. Je kunt het rapport hier downloaden. 

MEER NIEUWS UIT HET VELD

Fontys Academy for Creative Industries nodigt ons uit (pdf) om op 5 juni a.s. deel te nemen aan een internationale online conferentie die zij samen met vier partneruniversiteiten uit België, Spanje, Hongarije en Turkije organiseert in het kader van het Erasmus+ Foresight Project. In dit project werken studenten samen aan nieuwe toekomstvisies in het kader van de Grand Societal Challenges. Aanmelden kan via deze link.  Meer info lees je hier.

Peter Heshof (BLOOM) geeft DFS-leden 35% korting op twee video's die hij recent ontwikkelde naar aanleiding van vragen uit zijn netwerk om de inzichten over zijn zijn werkwijze door middel van het Tijdgeestmodel te delen. In een introductievideo vertelt Peter er meer over. De kortingscode voor de trendvideo is jtxet27. Voor de online cursusvideo is dat w3ymrfv7.

En tenslotte een bericht van ons kersverse nieuwe lid BrabantKennis, zij lanceerden vorige week de verkenning De zeven zonden van Brabant. Met dit onderzoek naar de Zeven Zonden prikkelt BrabantKennis om een nieuwe visie op de toekomst (van Brabant) te ontwikkelen. Lees, verken en praat gerust mee, of je nou uit Brabant komt of niet! 

Wil je ook iets van je delen met DFS via deze nieuwsbrief? Laat het ons weten!

Word DFS lid!
Copyright © 2020 Dutch Future Society, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp