Copy

DFS NIEUWSBRIEF - APRIL 2020 

 VAN HET BESTUUR 

We leven in bizarre tijden. Een serieuze wildcard deed een paar weken geleden zijn intrede in ons leven. En al was dit ooit voorzien, we wisten niet wanneer een pandemie zich daadwerkelijk aan zou dienen en we konden ons al helemaal niet voorstellen wat dat betekent voor ons dagelijks leven. 

Als toekomstverkenners kunnen we niet om de vraag heen wat de impact van de coronacrisis is. Zowel op persoonlijk en maatschappelijk vlak als op de korte, middellange en langere termijn. Die vragen kunnen we verkennen en tegelijkertijd is de onzekerheid zo groot, dat die overweldigend kan zijn. Iedereen gaat daar op zijn eigen manier mee om: misschien wil je juist nu - samen met anderen - nieuwe scenario's en visies ontwikkelen. Misschien voel je juist de behoefte om terughoudend te zijn en de ontwikkelingen van een afstandje te beschouwen. Beide reacties mogen er zijn.

Als bestuur van DFS willen we graag met elkaar en met jullie van gedachten wisselen over de huidige situatie: wat doet deze crisis met onze werkzaamheden en wat maakt het bij jullie los? Hoe gaan we ermee om en hoe kunnen we samen nadenken over de toekomst na corona? Komende periode zijn we daarom online te vinden. Met onze thematische DFS Toekomstcafés en met koffie meet-ups waarbij we laagdrempelig met elkaar van gedachten kunnen wisselen. We hopen je snel te zien en te spreken!

 UITGELICHT 

DFS Toekomstcafé #1 2020 
A WORLD WITHOUT WORK
Op 16 april a.s. houden we van 15.00 – 17.00 uur het DFS Toekomstcafé online! Met een inleiding van DFS-lid Daan Putman Cramer gaan we aan de slag met ‘een toekomst zonder werk’. Op dit moment voor sommigen een pijnlijke realiteit die veel onzekerheid met zich meebrengt. Iets wat wij niet hadden voorzien bij het maken van onze agenda.

Toch willen we juist nu hierover van gedachten wisselen om elkaar een hart onder de riem te steken. Want de wereld van werk gaat veranderen. Corona is hiervoor misschien zelfs de katalysator. Aan de hand van het boek ‘A world without work’ van Daniel Susskind nodigt Daan ons uit te filosoferen over deze toekomst. Hoe verandert het onze maatschappij? Kunnen we zoveel vrije tijd wel aan? Moet er ‘vrijetijdsbeleid’ worden ingevoerd? En is deze manier van kijken naar werk misschien de oplossing voor een volgende pandemie? 
 
We ontmoeten je 16 april graag online, ook om te horen hoe het met jullie is en wat jullie meemaken. Meld je aan via Eventbrite.

 GESPOT 

podcastserie 
ANSICHT: VERHALEN UIT DE STAD VAN DE TOEKOMST 
We denken van alles over de wereld om ons heen, maar wat denkt die wereld eigenlijk over ons? Het Utrechtse Stadslab RAUM stuurt voor de podcastserie Ansicht ieder jaar zes schrijvers op reis naar de stad van de toekomst.

De schrijvers komen op hun beurt terug met verhalen die worden verteld door de dingen en de dieren om ons heen: door robots en boomwortels, data en potvissen. Wat weten zij dat wij vergeten zijn, niet kunnen zien of niet willen horen? Ansicht neemt je mee naar de stad van de toekomst. [lees verder]
 
toekomstverkenning
NATUURINCLUSIEF NEDERLAND IN 2120

Nederland in 2120? In deze crisistijd speelt onzekerheid een grotere rol in ons denken dan we zouden willen. Onze horizon komt dichterbij te liggen. Juist daarom delen wij deze verkenning van onderzoekers van de universiteit van Wageningen met jullie.

Zestien experts werkten mee aan de toekomstvisie 'Een natuurlijker toekomst voor Nederland in 2120'. In deze visie schetsen zij een natuurinclusief Nederland over 100 jaar. Nadrukkelijk niet bedoeld als blauwdruk, of als toekomstvoorspelling. Maar als middel om het denken over ons landschap te verbreden.

In dit scenario is Nederland een gidsland met natuur in de hoofdrol. De verkenning schetst het mogelijke eindpunt voor de grote opgaven waar we nu voor staan: de energietransitie, verduurzaming van de landbouw, herstel van biodiversiteit, verstedelijking en klimaatadaptatie.

Ontdek hoe we de Noordzee kunnen benutten, hoe we waterrijke natuur kunnen creëren die tegelijkertijd zorgt voor droge voeten en ga mee in het perspectief: van statische ruimtelijke inrichting, naar een land dat meebeweegt met de natuur. 

Meer weten?
www.wur.nl/nl/Dossiers/dossier/Nederland-in-2120.htm

 DFS AGENDA APRIL 

8 april 2020 | 14.00 - 15.00 uur | online
KOFFIE IN TIJDEN VAN CORONA
DFS meet-up | Meedoen? Hou je inbox in de gaten. Een dag van tevoren wordt een reminder met inloginstructies verstuurd. 

16 april 2020 | 15.00 - 17.00 UUR | online 
A WORLD WITHOUT WORK
DFS toekomstcafé | meld je aan

22 april 2020 | 14.00 - 15.00 uur | online
KOFFIE IN TIJDEN VAN CORONA
DFS meet-up | Meedoen? Hou je inbox in de gaten. Een dag van tevoren wordt een reminder met inloginstructies verstuurd. 

........................................................................
De volgende toekomstcafés in 2020 zijn inmiddels ook bekend dus zet ze vast in je agenda! We zien je graag op 18 juni, 17 september en/of 19 november. Heb je zelf een idee voor een thema of bijdrage aan een van de toekomstcafés? Neem gerust contact met ons op, we denken graag samen na hoe we met jouw idee aan de slag kunnen.


 
Word DFS lid!
Copyright © 2020 Dutch Future Society, All rights reserved.


Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

Email Marketing Powered by Mailchimp