Copy
Carina Halvord, VD Universeum, Madeleine Olsson Eriksson, styrelseordförande Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur, Anders Ynnerman, Professor, Visualiseringscenter C.
Fotograf: Magnus Gotander

50 miljoner kronor till nytt visualiseringslabb på Universeum


År 2021 kommer vetenskapscentret Universeum i Göteborg, tack vare stöd från oss att kunna erbjuda barn och vuxna ett interaktivt visualiseringslabb. Med utgångspunkt i vetenskaplig data kommer besökare kunna utforska hur digitalisering, visualisering och artificiell intelligens kan skapa hållbara lösningar på de samhällsutmaningar som finns. Laboratoriet kommer att bli det första i sitt slag i världen.

Läs mer på hemsidan
Pressmeddelande
 

Publicitet

DI Weekend: Stenamiljoner till Universeum
Göteborgs Posten: Universeum öppnar världens första visualiseringslabb
Chalmers: Unikt visualiseringslabb ska göra vetenskap mer tillgängligt

Utlysning av forskningsstöd med inriktning mot barn och ungdomar


Nu utlyser vi forskningsmedel under temat barn och ungdomars livsmöjligheter. Forskningen förväntas vara tvär-/mångvetenskaplig och såväl existerande forskargrupper som nya konstellationer forskare vid universitet/högskola i Västragötalandsregionen eller Halland välkomnas att söka. Fokus ska vara på möjligheter till bättre funktion på samhälls- och individnivå och ha prevention/intervention som tydlig komponent. Dessutom är samspelet mellan individ och olika organisatoriska/samhälleliga nivåer viktigt.

Läs mer och ladda ner ansökan på hemsidan
Pressmeddelande
Marnie Chesterton, Louise Crnković-Friis, Cédric Villani och Åsa Wikforss. Foto: Marie Ullnert

Fullsatt och stor succé när Vetenskapsfestivalen invigdes


En av världens främsta matematiker, Cédric Villani var huvudtalare när Vetenskapsfestivalen invigdes inför en fullsatt salong på Draken i Göteborg. På årets tema Den svindlande tanken talade Cédric Villani, som också är politiker och president Macrons rådgivare i AI frågor, om hur matematiken låter oss gå bortom vår intuition och utforska ogripbara territorier. Hela kvällens program och det efterföljande panelsamtalet modererades av Marnie Chesterton från BBC och det nyskapande bandet dÁrc uppträdde. Invigningskvällen 2019 och två år framöver möjliggörs med en donation från oss.

Läs mer om invigningen i pressmeddelandet

Snart dags för Point Music Festival


Den 23-26 maj är det dags för Point Music Festival som arrangeras av Göteborgs Symfoniker och som genomförs med stöd från oss. Det är en ny festival för klassisk musik och konstformer som dans och performance med fler möts på nya och oväntade sätt. Hela programmet finns att läsa här och det går att köpa såväl enstaka biljetter som ett hel festivalpass.

Läs mer på hemsidan

Förebildsprogrammet har startat


Sedan flera år tillbaka stödjer vi organisationen Förebildarna och deras Förebildsprogram som startat upp igen nu under våren. Det är en entreprenörskaps- och ledarskapsutbildning för framtidens förebilder och under två helgcamps tränas deltagarna genom upplevelsebaserade entreprenöriella metoder i hur man tar positivt ansvar för att kunna påverka både sitt eget liv och sin omvärld.

Förebildarnas Facebook-sida finns glädjefyllda bilder och en film från den första helgcampen.

Aktuellt kring kulturstipendiaterna


Förra året inledde Jens Lekman ett samarbete med Annika Norlin – en musikalisk brevväxling där en ny låt lades upp en gång i månaden under ett års tid. Nu släpps alla låtarna samlade på albumet Correspondence. (Kulturstipendiat 2018)
Nyhet på Gaffa.se

Till sommaren släpper Laleh sitt sjunde album. Nu bor hon i Los Angeles och Söndagsintervjun i Sveriges Radio P1 har rest dit för att intervjua henne (Kulturstipendiat 2016).
Lyssna på intervjun på sr.se

Konstnärerna Nathalie Djurberg och Hans Berg ställer just nu ut på Schirn Kunsthalle i Frankfurt. Utställningen innehåller bl a film, installationer och skulpturer och visas fram till den 26 maj (Kulturstipendiater 2013).
Läs mer om utställningen på Artdaily.com
 

Kontakta oss


Telefon: 031-85 53 87
E-post: kontakt@stenastiftelsen.se

Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur
Box  7024
402 31 Göteborg

Om stiftelsen


Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur grundades år 1996 i samband med skeppsredare Sten A Olssons 80-årsdag. Genom stiftelsen lämnar familjen stöd till forskning och kulturverksamhet främst i Göteborg och västra Sverige. Stiftelsen har till ändamål att främja vetenskaplig forskning och utveckling, samt alla konst- och kulturarter, humaniora och kristna samfund.
Uppdatera din e-postadress   |   Ta bort mig från det här utskicket