Copy

Ryggmärgsskadecentrum i Göteborg är nu invigt


Måndagen den 3 juni 2019 invigdes Ryggmärgsskadecentrum i Göteborg. Ett drygt hundratal gäster fick ta del av ett informationsrikt program med välkända talare och inspiratörer inom området. Genom att förmedla kunskap ska centret bidra till ökad självständighet och livskvalitet för personer som lever med en ryggmärgsskada. Verksamheten drivs av Göteborgs universitet i samarbete med Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Stenastiftelsens donation är på 34 miljoner under fem år.

GP var på plats under invigningen
Mer om invigningen på vår hemsida
Här finns även mingelbilder från dagen
Pressmeddelande
Foto: Magnus Gotander

Första Point Music Festival på Göteborgs Konserthus 23 – 26 maj


Nu utlyser vi forskningsmedel under temat barn och ungdomars livsmöjligheter. Forskningen förväntas vara tvär-/mångvetenskaplig och såväl existerande forskargrupper som nya konstellationer forskare vid universitet/högskola i Västragötalandsregionen eller Halland välkomnas att söka. Fokus ska vara på möjligheter till bättre funktion på samhälls- och individnivå och ha prevention/intervention som tydlig komponent. Dessutom är samspelet mellan individ och olika organisatoriska/samhälleliga nivåer viktigt.

Point Music Festival innebar fyra intensiva dagar med tre orkestrar, två klubbkvällar, filmvisning och ett tiotal konserter. Festivalen genomfördes med stöd av Stenastiftelsen och hyllades av både publik och recensenter. Festivalen kommer att vara ett återkommande evenemang och stödet omfattar år 2019, 2020 samt 2021.

”Att publiken reste sig upp och bara skrek av hänförelse när ridån gick ner var nog det enda som inte förvånade – under en festivalkväll då atonal musik plötsligt verkade kunna knäcka vem som helst. Den nyinstiftade Pointfestivalen i Göteborg kunde inte ha uppfyllt sitt spjutspetsmål på ett bättre sätt än detta”, skriver journalisten Martin Nyström i DN om Pierrot Lunaire med Patricia Kopatchinskaja.

”En lyckad fredag på Point Music Festival börjar lida mot sitt slut. Det har varit fullt med besökare hela kvällen och i alla åldrar. Under en slagverkskonsert i garderoben kunde man till och med se några barn dansa över golvet. Det verkar faktiskt som att Konserthuset lyckats med något som klassiska tidskrifter annars har debatterat i flera år. Point Music Festival har gjort modern konstmusik kommunikativ och tilltalande utan att varken förenkla eller sälja ut. Helt rätt. Och fastän jag är här ensam har jag inte haft tråkigt en minut”, skriver journalisten Carl Magnus Juliusson i GP om Aion, Blodhov, Kretzersonaten och Point Club.

Läs mer om invigningskvällen på vår hemsida
Läs mer om donationen här
Foto: Francis Löfvenholm

Ett år sedan invigningen av Stena Industry Innovation Lab


Stena Industry Innovation Lab på Chalmers Lindholmen har på kort tid blivit en attraktiv plattform för svensk industri och en erkänd internationell samarbetspartner. Under 2019 utnämndes SII-Lab till en av fem huvudnoder i EU:s hittills största satsning på produktion EIT Manufacturing.

Läs mer i artikeln i Ny Teknik här

2017 donerade Stenastiftelsen 21 miljoner kronor för uppbyggnaden av labbet.
Läs mer om donationen och invigningen 2018 här


Foto: Magnus Gotander

Fortsatt stöd till Keep in Mind


Föreningen KIM har under många år spelat för människor med funktionsvariationer runt om i Göteborgsområdet. För att alla skall ha möjlighet att delta är inträdet gratis och musikerna tar aldrig betalt. Föreningen KIM skapar på så sätt mötesplatser där människor både med och utan funktionsvariationer kan dela den musikaliska upplevelsen. Stenastiftelsen har stöttat verksamheten under flera år och tack vare bidragen har band med medlemmar med funktionsvariationer kunnat medverka under konserter och på minifestivaler.
I mitten av maj hölls den senaste minifestivalen på KonstKollektivet i Mölndal och det var fullsatt till sista plats. I september spelar de igen på Mölndals stadsbibliotek.

Följ dem på Facebook

Bilder från Minifestivalen 2019
 


Ny Artist in Residence vid Högskolan för Scen och Musik


Den nederländska stjärnviolinisten Isabelle van Keulen blir ny gästlärare vid Högskolan för scen och musik och hon kommer att gästa Göteborg vid tre tillfällen. Hon är den tredje och sista gästläraren i Artist in Residence-programmet som möjliggörs med stöd från Stenastiftelsen. De andra två är skådespelaren David Dencik och musikern Ross Daly. Stödet omfattar deltagande i utbildningen under perioden 2018-2020.

Pressmeddelande från Högskolan för Scen och Musik


Förebildarna engagerar framtidens entreprenörer


Förebildarna är en organisation som genom utbildning och påverkansinsatser arbetar med att lära unga individer att ta ansvar och skapa värden för sin omvärld. Stenastiftelsen har under flera år stöttat deras verksamhet och finansierat utvecklingen av deras olika utbildningsprogram och just nu är de aktuella med det årligt återkommande programmet Förändringsagent som engagerar över 100 gymnasieungdomar i Göteborg. Under tre veckor får ungdomarna utveckla sina entreprenöriella förmågor genom att skapa och driva projekt som bidrar positivt till samhället.

Läs mer på Förebildarnas hemsida

Aktuellt kring kulturstipendiaterna


Konstnären Gunnel Wåhlstrand medverkar i ett längre kulturreportage i Sveriges Radio P1. Tillsammans med konstnären Meriç Algün, författaren Andrzej Tichy och arkitekturkritikern Julia Svensson diskuteras vilken betydelse platsen har för konsten.
(Kulturstipendiat 2018)
Kulturreportage i P1

Efter midsommar är det dags för en ny säsong av Allsång på Skansen. Nyligen presenterades årets artister och gäster och en av dessa är Philip Jalmelid (Kulturstipendiat 2014), som den 6 augusti kommer att uppträda i programmet tillsammans med ensemblen från musikalen ”Så som i himmelen”. Den 2 juli sjunger även Laleh på Skansen. (Kulturstipendiat 2016).
Artikel i Expressen

Trollkarlen och varietéartisten Carl-Einar Häckner har tilldelats Fridolf Rhudinpriset 2019 med motiveringen: ”för att han med lekfullhet och fantasi, på slak lina, tar oss med in i livets underbara varieté. Detta i Fridolf Rhudins anda med humor, värme och finess.” Priset kommer att delas ut den 19 juli i samband med Svenska Bondkomikfestivalens kvällskabaré vid Fridolf Rhudin-muséet i Munkfors.
Nyhet på SVT.se

I början av juni ägde festivalen Clandestino rum i Göteborg. Artisten Mariam Wallentin, Mariam The Believer (Kulturstipendiat 2013) curerade årets festival tillsammans med Sarah Assbring, känd under artistnamnet El Perro Del Mar. Även musikern José González (Kulturstipendiat 2012) medverkade som gästartist under festivalen.
Artikel i Göteborg Direkt

I Hagaparken i Stockholm firades Nationaldagen med en konsert av Kungliga Operan i närvaro av H.K.H. Kronprinsessan Victoria och Prins Daniel. En av operasolisterna i Operans försommarkonsert var Sofie Asplund och medverkade gjorde också Kungliga Operans kör, dansare från Kungliga Baletten och Kungliga Hovkapellet. (Kulturstipendiat 2018)
Pressrelease

Vi önskar dig en härlig sommar!

Kontakta oss


Telefon: 0707 77 12 90
E-post: kontakt@stenastiftelsen.se

Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur
Box  7024
402 31 Göteborg

Om stiftelsen


Sten A Olssons Stiftelse för Forskning och Kultur grundades år 1996 i samband med skeppsredare Sten A Olssons 80-årsdag. Genom stiftelsen lämnar familjen stöd till forskning och kulturverksamhet främst i Göteborg och västra Sverige. Stiftelsen har till ändamål att främja vetenskaplig forskning och utveckling, samt alla konst- och kulturarter, humaniora och kristna samfund.
Uppdatera din e-postadress   |   Ta bort mig från det här utskicket