Copy
10 juli 2015

Nieuw! Deltaplan Dementie Nieuws 

Welkom! Dit is de eerste editie van de digitale nieuwsbrief van het Deltaplan Dementie. In deze nieuwsbrief leest u over nieuws, ontwikkelingen, trends en activiteiten rondom het Deltaplan Dementie. Heeft u suggesties, vragen of opmerkingen? Laat het ons weten!

Afscheid Pauline Meurs als voorzitter


Per 1 september nemen wij afscheid van Pauline Meurs als voorzitter van de Coöperatie Deltaplan Dementie. Pauline is een geweldige en betrokken voorzitter die een belangrijk stempel drukte op de ontwikkeling van het Deltaplan Dementie en de opbouw van de coöperatie. Helaas kan zij haar functie niet langer combineren met haar overige werkzaamheden. We kijken terug op een zeer goede samenwerking en weten dat Pauline zich zal blijven inzetten voor het Deltaplan Dementie.
 

Hoofdrol voor Deltaplan Dementie in plannen kabinet

Het kabinet investeert de komende jaren 16 miljoen extra in aanvullende maatregelen voor verbetering van de levenskwaliteit van mensen met dementie. Dit maakte staatssecretaris Van Rijn van het ministerie van Volksgezondheid, Wetenschap en Sport (VWS) onlangs bekend in een brief aan de Tweede Kamer. De maatregelen focussen op een dementievriendelijke samenleving en persoonsgerichte zorg en ondersteuning. Wij zijn blij met deze toezegging en zullen bovendien een belangrijke rol spelen in de uitvoering van de aanvullende maatregelen. Meer lezen? 


Noteer alvast in uw agenda: Jaarevent

Op woensdag 14 oktober a.s. vindt het Jaarevent Deltaplan Dementie plaats: het event van, door en over het Deltaplan Dementie. In de bijzondere Rijtuigenloods in Amersfoort bieden wij u een afwisselend programma waarin kennis, inspiratie, uitdaging en ontmoeting centraal staan. We organiseren deze tweede editie van het jaarevent in nauwe samenwerking met ZonMw, Vilans, PGGM en Alzheimer Nederland. U ontvangt de uitnodiging voor het Jaarevent in september. Bent u nieuwsgierig naar de succesvolle eerste editie van het Jaarevent? Bekijk hier een impressie in woord en beeld

Themabijeenkomsten van start


In een serie kleinschalige ontmoetingen brengen wij kennis, kunde en mensen bijeen om inspiratie op te doen en de kring van kennis rondom dementie te vergroten. Op 3 juni organiseerden wij in samenwerking met lidorganisatie Cordaan de eerste bijeenkomst over langer thuis wonen met dementie en de dilemma’s die daaruit voortvloeien. De bijeenkomsten zijn voor en door leden van het Deltaplan, maar ook andere geïnteresseerden en betrokkenen zijn welkom. De uitkomsten van de bijeenkomst gebruiken wij bij de verdere uitvoering van het Deltaplan Dementie. Op maandag 14 september organiseren wij een bijeenkomst in samenwerking met lidorganisatie Nutricia (exclusief voor leden). Op vrijdag 25 september volgt een themabijeenkomst over het beleven van dementie, verzorgd door onze partner Ervarea. Houd uw mailbox in de gaten; u ontvangt een uitnodiging voor deze bijeenkomsten.  Lees hier het verslag van de bijeenkomst met Cordaan
 

Negen fellowshipprojecten gehonoreerd binnen Memorabel


In november 2014 riepen we gepromoveerde onderzoekers op om innovatieve ideeën voor baanbrekend dementieonderzoek in te dienen. Uit veertien aanvragen zijn inmiddels negen fellowshippprojecten gehonoreerd, voor een totaalbedrag van € 1,5 miljoen. Deze subsidieronde van Memorabel zet in op ‘high risk - high gain’ onderzoek en richt zich op onderzoek naar de oorsprong en het mechanisme van dementie. Omdat Memorabel aansluit bij de topsector Life Sciences and Health, wordt minimaal 25% van de projectbegrotingen gefinancierd door private partijen. Meer lezen?
 

Het gezicht van dementieonderzoek


In een bijzondere artikelenreeks laten wij, samen met ZonMw, de projectleiders van onderzoeken binnen het onderzoeksprogramma Memorabel aan het woord. In deze artikelen vertellen de projectleiders over hun ambities, verwachte resultaten en de bijdrage van hun onderzoek aan de doelen van het Deltaplan Dementie. In het vierde artikel uit de reeks ontmoet u neurobioloog Helmut Kessels van het Nederlands Herseninstituut. Hij hoopt met zijn onderzoek te onderbouwen dat een actief lerend brein minder gevoelig is voor het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer. Lees hier het hele interview.
 

Jaarverslag 2014


Het jaar 2014 stond in het teken van de opbouw van de organisatie, versterking van het netwerk en de uitvoering van de programma’s binnen de drie pijlers van het Deltaplan Dementie. Daarmee was het een belangrijk jaar. Wilt u weten welke zichtbare stappen wij hebben gezet en welke resultaten zijn geboekt? Lees hier ons jaarverslag.
Twitter
Twitter
Website
Website
Copyright © *Deltaplan Dementie.

contactgegevens:
info@deltaplandementie.nl
033 303 26 80

Afmelden   Gegevens wijzigen