Copy
Nieuw seizoen, nieuwe uitdagingen!
View this email in your browser
Nieuwe uitdagingen
Het nieuwe cultuurseizoen is weer begonnen. Wellicht ben je deze zomer op vakantie geweest en ben je geïnspireerd geraakt door wat er daar te zien en te beleven was. Voor mij was dat het gebied van de Hardangervidda, Noorwegen, waar Edvard Grieg zich liet inspireren voor het schrijven van zijn mooie muziek. Dit inspireerde mij om mijn pianospel weer eens op te pakken en ben weer begonnen met dagelijks spelen.
Mocht jij je voorgenomen hebben om nog beter te gaan zingen dit seizoen, ga dan direct aan de slag met zangtips in deze nieuwsbrief.
Ook dit najaar ga ik weer op pad om zangworkshops te geven in het kader van teambuildling, ontmoeting en verbinding. Ben je misschien nieuwsgierig hoe zo'n workshop nu verloopt, kom dan op 14 september meezingen tijdens de ontmoetingsdag in Deurne of als je in Laarbeek woont op 18 september in Aarle-Rixtel.
Naast mijn muzieklessen op het Ds Piersoncollege in Den Bosch, beginnen deze week ook weer mijn 2 koren te repeteren. Beide koren hebben hun volgende optreden tijdens de Cultuurdag op 24 september in Cultuurcentrum Deurne. En popkoor sKoor is zich aan het voorbereiden op een concertreis naar Dublin en het project "Deurne in de ban van de ring".
En er staat weer een zangreis naar Zuid Frankrijk gepland juni 2017. Wil je meer weten? Lees verder.

 
Aarle-rixtel - 18 september 2016
Zangworkshop, héél Laarbeek zingt!
In het kader van de Gezondheidsrace 2.0 2016 organiseert Jeu de Boulesclub Dû Tie Ut uit Aarle-Rixtel op zondag 18 september een zangworkshop.
Bij van Dijk (tegenover de kerk) in Aarle-Rixtel, aanvang 14.30 uur.
Carolien draagt zorg voor de uitvoering van deze workshop.
Zingen is gezond voor lichaam en geest.
Iedereen uit Laarbeek is van harte welkom en de entree is gratis.

Deurne 14 september 2016
KBO Ontmoetingsdag
Cultuurcentrum Deurne

Een dag vol lezingen en activiteiten voor ouderen waaronder om 11.00 u en 14.00u een Sing-in door Carolien. Voor meer informatie zie
Cultuurcentrum Deurne


 

Zangtips
1.  Rechtop
Goed zingen gaat het beste wanneer iedereen rechtop staat. Als je in elkaar gedoken op een stoel zit, klinkt je stem alsof er een knoop in zit. Probeer maar eens. Ga staan en zing een lange toon ‘aa’. Ga nu zitten. Zing weer die lange ‘aa’ en buig steeds verder voorover. Hoor je het verschil?
 2. Goede Houding
Ga rechtop staan en stel je voor dat er een touwtje aan je kruin zit. Zet je voeten iets uit elkaar. Laat je armen ontspannen naast je lichaam hangen. Ontspan je schouders: trek ze even helemaal omhoog, naar je oren, en laat ze dan helemaal los.
3. Je Mond Open
Als je goed wilt zingen, moet je je mond soms verder opendoen dan wanneer je praat. Door je mond verder te openen worden klanken beter hoorbaar. Kijk maar eens naar mensen die zingen, bijvoorbeeld op televisie? Dan zie je zij dan ook doen.
4. Ademhalen
Wie goed wil zingen, moet goed ademhalen. Dat doe je onder andere door je schouders laag te houden en je keel niet dicht te knijpen.
5. Samen Zingen
Bijna iedereen kan zingen. Het gaat het makkelijkst als je met een groep zingt. Vals zingen is moeilijker als iedereen om je heen de goede noot zingt.
6. Zingen Kun Je Oefenen
Om goed te leren zingen, moet je wel oefenen. Net als bij een muziekinstrument. Door te oefenen kun je leren om hogere noten te zingen, om lager of harder te kunnen zingen, of om mooier te klinken.
7. Tekst En Melodie Onthouden
Teksten en melodieën uit je hoofd leren kan op verschillende manieren. Heel vaak en hardop lezen en herhalen kan helpen. En samen in een groep zingen.
8. De Tekst is Een Boodschap
Een goede tekst is meer dan een rijtje lossen zinnetjes. Er zit een boodschap in, of een verhaal. Als je zingt, wil je dat je publiek dat verhaal begrijpt. Dat kan alleen als je zelf ook snapt wat je zingt. Probeer het verhaal of de boodschap van een tekst eens in je eigen woorden te vertellen. Dat maak het ook makkelijker om de tekst te onthouden.
9. Eten en Drinken
Wist je dat vet eten en chocola ervoor zorgen dat je slijm op je stemplooien krijgt. Dat geldt ook voor koffie, melk, frisdrank en thee. De meeste zangers drinken gewoon water.
10. Horen Wat Je Doet
Zuiver zingen is niet zo moeilijk. Belangrijk is wel dat je jezelf goed kunt horen.
11. Tong
Zonder tong kun je niet zingen. Met je tong maak je bijvoorbeeld het verschil tussen een ‘aa’ en ‘ee’. Proberen? Zing samen een lange “aa” gevolgd door een “ee”. Je verplaatst dan je tong in je mond.
bron: Méér Muziek in de Klas.nl

Zingen in Frankrijk 2017
Op zoek naar een inspirerende zangweek tijdens je vakantie in Zuid Frankrijk, waarin je kunt genieten van het plezier dat samen zingen geeft? Na de succesvolle edities van 2015 en 2016 gaat Carolien ook weer in 2017 naar de Mas Blanc en de mooie omgeving van de Cevenne/Provence. Zing je graag en veel? Alleen of in koren? Zou je samen met anderen meerstemmig willen zingen? Wil je je zangstem wat beter leren kennen en zangtips krijgen? Wil je vooral lekker ‘vrijuit’ mogen en kunnen zingen of ben jij één van die vele mensen die denkt niet te kunnen zingen? Ook dan is deze week iets voor jou! Wees welkom! Kijk ook op de site van Zangwerk - Zingen in Frankrijk.

Op zoek naar een actieve, gezellige groepsactiviteit voor je verjaardag, bruiloft, jubileum, familiedag
of vriendenweekend?

 

Denk dan eens aan
een zangworkshop van Zangwerk.


Meer informatie over workshops

Copyright © 2016 Zangwerk, All rights reserved.
Beste mensen, u ontvangt deze mail omdat u op de maillijst staat van Zangwerk. Mocht u geen interesse hebben in deze nieuwsbrief dan kunt u zich hieronder uitschrijven. Ook kunt u wijzigingen doorgeven.

Contact
Zangwerk - Carolien van der Hulst
Pastoor Jacobsstraat 8
5751 JD Deurne
0649942004Wilt u wijzigen hoe u deze emails ontvangt?
U kunt uw voorkeuren wijzigen of afmelden voor de nieuwsbrief

 
Facebook
Twitter
Website
LinkedIn