Copy
PERSBERICHT - Nijmegen, 14 juni 2018

Nora Fischer en Marnix Dorrestein openen achtste editie Nijmeegse Kunstnacht

 
Op zaterdag 22 september 2018 vindt de achtste editie van de Nijmeegse Kunstnacht plaats. Mezzosopraan Nora Fischer en popgitarist Marnix Dorrestein openen de Kunstnacht in de Barbarossa-ruïne in het Valkhofpark. Daar presenteren ze hun album HUSH, met eeuwenoude barokliederen vertolkt in een moderne versie. Aansluitend vindt de Kunstnacht plaats op 20 culturele locaties en naar verwachting komen er ruim 3.500 bezoekers.

Slechts gewapend met een elektrische gitaar en twee microfoons presenteren Nora Fischer en Marnix Dorrestein enkele nummers van het onlangs verschenen debuutalbum waar klassiek en pop samen komen. Nora Fischer groeide op in een familie van klassieke muzikanten en zette al op jonge leeftijd haar eerste stappen in de muziekwereld. Ze heeft een grote liefde voor de muziek van 17e-eeuwse componisten zoals Monteverdi, Purcell en Dowland. Samen met popgitarist Marnix Dorrestein ging ze het avontuur aan en vertaalde de essentie van de eeuwenoude liederen naar de geest van nu. Met HUSH willen Fischer en Dorrestein aan het grote publiek laten horen hoe tijdloos mooi de liederen van vier eeuwen oud zijn. Hun speciale optreden tijdens de Kunstnacht is in samenwerking met Concertgebouw de Vereeniging tot stand gekomen.
 
Nora Fischer is bekend van haar project The Secret Diary of Nora Plain en trad onder andere op tijdens Rotterdam Operadagen, Oerol Festival, Wonderfeel en was te zien bij VPRO Vrije Geluiden. Ook is ze genomineerd voor de Stimuleringsprijs 2018 van het Amsterdamse Fonds voor de Kunsten. Marnix Dorrestein is een muzikale duizendpoot, die onder meer bekend is van zijn solo-elektropopproject IX. Daarnaast speelt hij bij een veelvoud aan Nederlandse muzikanten en bands. Zo was hij gitarist bij Kris Berry & Perquisite en is hij co-producer van een album van Herman van Veen.

 
© Fotograaf Sarah Wijzenbeek - Nora Fischer en Marnix Dorrestein  
Programma Nijmeegse Kunstnacht 2018
Aansluitend aan de opening vindt er op 20 culturele locaties speciaal programma plaats verspreid over het stadscentrum en het Honigcomplex. De Kunstnacht biedt een afwisselend programma van beeldende kunst, muziek, film, theater, literatuur, wetenschap, interactieve installaties, multimedia en dans. De locaties hebben een doorlopend programma van 20:30 uur tot 01:00 uur. Bezoekers kunnen zelf hun route samenstellen en op zoek gaan naar veelzijdige kunstbelevingen. Aan deze editie nemen 40 partijen deel en de verwachting is dat er ruim 3.500 bezoekers naar de Kunstnacht komen.

De Nijmeegse Kunstnacht wordt georganiseerd volgens een uniek concept waarbij verschillende instellingen en kunstdisciplines aan elkaar worden verbonden, zoals het Afrika Museum dat samenwerkt met poppodium Merleyn en het wereldmuziekfestival Music Meeting dat te gast is in Bibliotheek de Mariënburg. Op deze manier wordt de basis gelegd voor een klimaat waarin nieuwe initiatieven en samenwerkingen kunnen ontstaan. Naast tientallen culturele partijen uit Nijmegen worden er ook bovenlokale partijen bij de Kunstnacht betrokken, zoals het regionale productiehuis De Nieuwe Oost en ArtEZ Muziektheater
 
Bekijk hier het volledige programma van de Nijmeegse Kunstnacht
Nijmegen European Green Capital 2018
Nijmegen is dit jaar verkozen tot duurzame hoofdstad van Europa. De Kunstnacht sluit zich hierbij aan. Zo organiseert Red Shoe Sessions een concert in het Green Capital Bezoekerspaviljoen en wordt de Zonnetrein, die volledig op zonne-energie rijdt, ingezet om het Kunstnacht-publiek te vervoeren tussen de verschillende locaties.

Kunstdiner
Voorafgaand aan de opening van de Kunstnacht wordt om 18:00 in Museum Het Valkhof een Kunstdiner gehouden. Voor 80 gasten wordt er een driegangendiner geserveerd, met culturele verrassingen op onverwachte plekken in het museum.

Nachtfeest
De Kunstnacht sluit vanaf 00:00 uur spetterend af met een Nachtfeest in de Stadsschouwburg. Met onder andere een DJ op het podium van de theaterzaal, kunstwerken in de wandelgangen en live-acts in de theaterfoyer bruist de schouwburg van alle kanten!

Start kaartverkoop
De kaartverkoop is gestart via www.nijmeegsekunstnacht.nl. Een passe-partout kost €13 en een combi-ticket (incl. Nachtfeest) kost €18.

 
 
De Kunstnacht 2018 wordt mede mogelijk gemaakt door:
  
Einde persbericht / Noot voor de redactie
 
Meer informatie over dit bericht en het opvragen van grotere afbeeldingen:

Julia Vrenken, projectmedewerker Nijmeegse Kunstnacht
024-3600577 / 06 23275559
info@nijmeegsekunstnacht.nl
www.nijmeegsekunstnacht.nl